Το οικονομικό θαύμα της Ατλέτικο

Γιώργος Καραμάνος Γιώργος Καραμάνος
Το οικονομικό θαύμα της Ατλέτικο

bet365

Ο Γιώργος Καραμάνος κάνει πράξεις, μηδενίζει χρέη, μπαίνει στο νέο γήπεδο και εξηγεί πώς και γιατί οι Ροχιμπλάνκος θα απογειώσουν ακόμα περισσότερο το brand name τους, πλησιάζοντας Ρεάλ, Μπάρτσα.

Σχεδόν στα μισά από τα 114 χρόνια της ιστορία της (σ.σ.: τα συμπληρώνει τον Απρίλιο) πέρασε αμέτρητες φουρτούνες. Για την Ατλέτικο Μαδρίτης η ζωή κύλησε πολύ πιο δύσκολα απ' ότι για τους δύο μεγάλους της χώρας. Ειδικά από το 1987, όταν και ανέλαβε την προεδρία της σχεδόν δικτατορικά ο διαβόητος Χεσούς Χιλ, έως και το θάνατό του το 2004, ο σύλλογος έζησε τρομερές αναταραχές. ΟΚ, σήκωσε το θρυλικό νταμπλ του 1996, αλλά παράλληλα ο θεόμουρλος Χιλ απέλυσε σε αυτό το διάστημα 19 προπονητές, μπήκε δύο φορές φυλακή, πρωταγωνίστησε σε απίστευτα σκάνδαλα, είδε την ομάδα να υποβιβάζεται (δις) και όταν σήκωσε τις δύο κούπες, παρέλασε με άλογο επιδεικτικά κοντά στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου».

Μετά το θάνατό του Χεσούς Χιλ, το club είχε φαλιρίσει για τα καλά, αλλά είχε απολέσει και το δικαίωμα να φωνάζει πως είναι η 3η ποδοσφαιρική δύναμη στη χώρα. Η Βαλένθια που έπαιρνε πρωταθλήματα και ευρωπαϊκούς τίτλους, έπαιζε σε τελικούς Champions League, την είχε πλέον προσπεράσει για τα καλά, ενώ ιστορικά ακόμα και η Αθλέτικ Μπιλμπάο την ανταγωνιζόταν. Αναγκασμένη να πουλάει όλα τα αστέρια της στην καλύτερη στιγμή τους, έδωσε διαδοχικά Φερνάντο Τόρες, Σέρχιο Αγουέρο, Νταβίδ Ντε Χέα, Ντιέγκο Κόστα. Και πάλι όμως, δύο χρόνια πριν επιστρέψει στην κορυφή, το χρέος του συλλόγου ανερχόταν στα ιλιγγιώδες ποσό των 540 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος του να έχει να κάνει με την Εφορία.

Τίποτα δεν φαινόταν πως θα μπορούσε να αντιστρέψει την κατάσταση. Δεν το είχαν καταφέρει ούτε τα δύο τρόπαια του Europa League (2010, 2012), ούτε τα αντίστοιχα Σούπερ Καπ Ευρώπης που είχαν κατακτηθεί νωρίτερα. Μετά το πρωτάθλημα όμως, το πρώτο έπειτα από 18 χρόνια, άλλαξαν όλα και ήρθε η εκτίναξη μαζί με τον πρώτο χαμένο τελικό του Champions League. Πλέον η Ατλέτικο ήταν για τα καλά στο προσκήνιο, είχε μονιμοποιηθεί στα ψηλά και είχε πάψει να παριστάνει το ασανσέρ. Πλέον οι συμφωνίες είχαν αλλάξει σε όλα τα επίπεδα. Τον Οκτώβριο του 2014 έγινε μία τεράστιας σημασίας κίνηση, όταν προσελήφθη ο Πίτερ Κένιον στη θέση του οικονομικού συμβούλου.

Με επιτυχημένη θητεία στην Umbro και έπειτα σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι, ο Αγγλος manager έκανε αμέσως την κίνησή του. Στο παιχνίδι έριξε ως μεγάλο συμπαίκτη τον κινεζικό κολοσσό της Wanda Group, που πήρε το 20% του μεριδίου του club. Αυτή η συνεργασία βέβαια είχε πολλαπλά οφέλη. Καθώς η Ατλέτικο δεν μπορούσε να βρει ζωτικό χώρο ανάπτυξης στην Ισπανία, όπου Ρεάλ και Μπαρτσελόνα έχουν επισκιάσει τα πάντα, τον αναζήτησε επιτυχώς στην Απω Ανατολή. Οικονομικές συνεργασίες, ταλέντα σε δικές της σχολές και ένα σούπερ επιτυχημένο ταξίδι, την απογείωσαν στην αγορά της Ασίας. Σε αυτήν συμπεριλαμβάνεται και η συνεργασία με την Ατλέτικο Καλκούτας στην Ινδία.

Ολα τα παραπάνω γράφτηκαν με συγκεκριμένη αφορμή. Μία είδηση που κυκλοφόρησε Τετάρτη μεσημέρι. Τα μέλη, οι socios δηλαδή, άγγιξαν τις 100.000, κάτι που θα συμβεί σύντομα. Τον Νοέμβριο του 2015 ήταν στις 80.000 και μόνο σε 15 μήνες αυξήθηκαν κατά 18.000. Είναι τεράστια η εν λόγω αύξηση και δείχνει ότι ο σύλλογος γιγαντώνεται σε όλα τα επίπεδα. Για το αγωνιστικό είναι περιττό να αναφέρουμε κάτι. Το θέμα λοιπόν είναι η οικονομική εξέλιξή του και αυτή αναμένεται να έχει τεράστια συνέχεια.

Τον προσεχή Αύγουστο ή το αργότερα τον Σεπτέμβριο, η Ατλέτικο θα μπει στο καινούργιο στολίδι της. Το «Wanda Metropolitano» των 69.000 θέσεων αναμένεται υπερσύγχρονο, άνετο και επικερδές. Υπολογίζεται πως είναι μονίμως γεμάτο από διαρκείας, ενώ οι σουίτες του θα κοστίζουν τον ουρανό. Κάπως έτσι λοιπόν στη συνέλευση των μετόχων και των μελών που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, εγκρίθηκε ο κορυφαίος προϋπολογισμός της ιστορίας των Ροχιμπλάνκος και μάλιστα με την αποδοχή στο 99,77%, δηλαδή με πλήρη αποδοχή. Τα έσοδα για τη σεζόν που διανύουμε αναμένονται στο φινάλε να είναι 226 εκατ. ευρώ, ενώ πέρσι τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 3,9 εκατ. ευρώ. Μπορεί να μην φαίνεται πολύ αυτό το τελευταίο νούμερο, αλλά είναι με πληρωμένα όλα τα υπόλοιπα, υποχρεώσεις, Εφορία, τα πάντα.

Κάπου εκεί έρχεται να δέσει και το τηλεοπτικό συμβόλαιο. Αυτό μέχρι και φέτος το διαπραγματεύονταν ξεχωριστά οι ομάδες της La Liga. Την τελευταία τριετία οι Μαδριλένοι πήραν από την TV 42 εκατ. ετησίως. Την επόμενη σεζόν όμως υπολογίζεται ότι θα υπάρξει ένα τεράστιο ποσό λίγο πάνω από τα 2,5 δισ. Στο club πιστεύουν ότι από εκεί και έπειτα θα τους αναλογούν 116 εκατ. ανά χρονιά και θα εκτοξευτούν και σε αυτό το κομμάτι. Κάπως έτσι λοιπόν, εκείνα τα 540 εκατ. ευρώ του 2012, έγιναν 205 εκατ. το 2014 και για φέτος θα κλείσουν στα 45 εκατ. Ναι, μόνο τόσα θα χρωστάει η Ατλέτικο και περιμένει τη σεζόν 2017-'18 να την βρει με μηδενισμένο το κοντέρ.

Τι σημαίνει αυτό; Πως έχοντας καθαρίσει με τις παχυλές δόσεις που πληρώνει στο Δημόσιο, θα μπορεί να γεμίζει σταδιακά τα ταμεία της και να κάνει διαφορετικό παιχνίδι στο στολίδι που θα έχει για γήπεδο. Οταν λοιπόν οι Ρεάλ, Μπαρτσελόνα παίζουν σε ιστορικά, θρυλικά, αλλά παλιά γήπεδα και θα χρωστούν πάρα πολλά, οι Ροχιμπλάνκος θα βρίσκονται σε άλλο επίπεδο. Και θα βάζουν πλώρη από 3η δύναμη που είναι ξεκάθαρα πλέον, να έρθουν σταδιακά και μελλοντικά στο ίδιο επίπεδο με τους ανταγωνιστές τους. Κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί αύριο, αλλά εκείνοι δείχνουν ότι έχουν πλάνο, το υπηρετούν πιστά και ξέρουν τι τους γίνεται...

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος