Πόσο κοστίζει ένα πρωτάθλημα;

Γιώργος Καραμάνος Γιώργος Καραμάνος
Πόσο κοστίζει ένα πρωτάθλημα;

bet365

Τι πλήρωσε για κάθε βαθμό που πήρε η Μπάρτσα, η Μπάγερν, η Γιούβε; Ο Γιώργος Καραμάνος διαβάζει μία ξεχωριστή έρευνα, που χρίζει τους Μπλαουγκράνα τους πιο ακριβούς πρωταθλητές.

Το ευρύ κοινό δεν την γνωρίζει. Η αλήθεια είναι ότι και όσοι ασχολούνται με το διεθνές ποδόσφαιρο πιο εξειδικευμένα, τελευταία την ανακαλύπτουν. Η «KPMG Football Benchmark» είναι ουσιαστικά ένα εργαλείο που ασχολείται με το άθλημα στο υψηλότερο επίπεδο. Δηλαδή με τα μεγαλύτερα clubs, συγκρίνοντας τις επιδόσεις, μα πάνω απ' όλα το παιχνίδι και τη λειτουργία τους μέσω των οικονομικών δεδομένων που απορρέουν από τις δραστηριότητες των εν λόγω συλλόγων. Κάθε τόσο λοιπόν έχει το ενδιαφέρον του να μπαίνεις στο site της και να χαζεύεις την δραστηριότητα και τις έρευνες που διεξάγουν.

Αυτή τη φορά καταπιάστηκαν με τις πρωταθλήτριες από τις οκτώ κορυφαίες λίγκες. Το θέμα που τους απασχόλησε, ήταν να αναδείξουν πόσο κόστισε στους νικητές αυτή η επιτυχία τους. Φυσικά μιλάμε για χρήμα. Για άπειρο χρήμα. Ουσιαστικά αυτό που παράχθηκε, ήταν το αποτέλεσμα ενός μεγάλου συνδυασμού από νούμερα. Στο... καζάνι μπήκαν τα τηλεοπτικά έσοδα, αυτά που εισπράχτηκαν από κάθε deal με σπόνσορες, τα εισιτήρια των αγώνων, οι διαφημίσεις κάθε είδους και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να γεμίσει τα ταμεία. Και όλα αυτά ήταν αυξημένα και για τις οκτώ σε μια άκρως επιτυχημένη και οικονομικά χρονιά.

Αντίστροφα, συγκεντρώθηκαν και αφαιρέθηκαν από τα παραπάνω οι μισθοί των ποδοσφαιριστών και γενικότερα όσων είχαν να λάβουν το οποιοδήποτε ποσό. Και δεν μιλάμε μόνο για όσα έβαλαν όλοι αυτοί στην τσέπη τους, αλλά και τις ασφαλιστικές εισφορές που τις πληρώνει το club, οι κάθε λογής φόροι, έξοδα λειτουργίας γηπέδου, προπονητικού κέντρου, ταξίδια εκτός έδρας και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Αφού λοιπόν έγιναν οι προσθαφαιρέσεις στις οκτώ πρωταθλήτριες, το αποτέλεσμα ήταν να χριστεί η Μπαρτσελόνα ως η πιο ακριβή πρωταθλήτρια.

Οι Καταλανοί λοιπόν πήραν πέρσι τον τίτλο με 91 βαθμούς. Αυτό μεταφράζεται σε 2,39 πόντους ανά αγώνα. Εφόσον η «KPMG Football Benchmark» έκανε τους λογαριασμούς της και έβγαλε ότι συνολικά η ομάδα πλήρωσε 373,1 εκατ. ευρώ για αυτούς τους 91 βαθμούς, με τη διαίρεση προκύπτει ότι ο κάθε ένας από αυτούς τους πόντους κόστισε στους Μπλαουγκράνα 4,1 εκατ. ευρώ.

Στην 2η θέση των ομάδων που πλήρωσαν τα περισσότερα, βρίσκεται η Μπάγερν, η οποία πήρε 2,59 πόντους από κάθε ματς και πλήρωσε τον κάθε έναν με 3,1 εκατ. ευρώ. Στην 3η θέση ακολουθεί η Παρί Σεν Ζερμέν με τρία εκατ. ανά βαθμό και 4η είναι η Γιουβέντους με 2,4 εκατ. Για κάποιον λόγο δεν εμφανίζεται το αντίστοιχο νούμερο της Λέστερ. Μπεσίκτας (0,8 εκατ, ανά ματς), Μπενφίκα (0,9 εκατ.) και Αϊντχόφεν (0,5 εκατ.) συμπληρώνουν την οκτάδα.

Το θέμα βέβαια που μένει αναπάντητο σε όλη αυτήν την έρευνα, δεν είναι μόνο με το πόσο κόστισε η ιστορία σε αυτούς που στο φινάλε σήκωσαν την κούπα, αλλά το πόσα πλήρωσαν εκείνοι που ακολούθησαν, πληρώνοντας αντίστοιχα ή ίσως και μεγαλύτερα ποσά και στο τέλος δεν πήραν τον εγχώριο τίτλο.

Γενικότερα πάντως, όποιος ενδιαφέρεται να διαβάσει και άλλα ενδιαφέροντα νούμερα αναφορικά με αυτές τις οκτώ πρωταθλήτριες, μπορεί να μπει στο PDF της «KPMG Football Benchmark» και να δει αναλυτικά όσα ωραία προκύπτουν μέσα από εξαιρετικά γραφήματα...

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος