Αλέξις, Ικάρντι: Οι κορυφαίοι της Ευρώπης

Γιώργος Κοντογεώργης Γιώργος Κοντογεώργης
Αλέξις, Ικάρντι: Οι κορυφαίοι της Ευρώπης

bet365

Ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τους μοναδικούς παίκτες που έχουν συμμετοχή σε 20 γκολ στα top πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Εχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια εκείνοι που έχουν τους εντυπωσιακούς αριθμούς να είναι, αν όχι οι Κριστιάνο Ρονάλντο και Λιονέλ Μέσι, παίκτες που αγωνίζονται στα μεγάλα κλαμπ που πρωταγωνιστούν εντός και εκτός συνόρων τα τελευταία χρόνια. Με τους δύο υπερπαίκτες των Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα να είναι φέτος σε human-mode έχοντας αριθμούς… κανονικών ποδοσφαιριστών, εκείνοι που έχουν δώσει περισσότερα γκολ στις ομάδες τους είναι κάποιοι που ίσως το μυαλό δεν θα πήγαινε αμέσως. Με το 2016 να έχει μόλις φύγει, δύο είναι οι άσοι που στα 5 μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης είναι υπεύθυνοι για 20 γκολ στο πρωτάθλημα της χώρας του και είναι οι Αλέξις Σάντσες της Αρσεναλ και Μάουρο Ικάρντι της Ιντερ. Κανένας από τους δύο δεν μπορεί από μόνος του να κάνει την ομάδα του φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, όμως αμφότεροι κάνουν σαφές με τις εμφανίσεις τους ότι αν οι συμπαίκτες τους ήταν στο ίδιο επίπεδο, τότε τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά…

Ο τραυματισμός του Ολιβιέ Ζιρού στο πρώτο κομμάτι της σεζόν έκανε τον Αρσέν Βενγκέρ να τοποθετήσει τον Αλέξις Σάντσες στην κορυφή της επίθεσης της Αρσεναλ. Με ταχύτητα, ντρίμπλα, τεχνική, αντοχή, τελειώματα, ο Χιλιανός είχε όλο το πακέτο που έκαναν τη σκέψη του Αλσατού να μοιάζει λογική και δεν άργησε να τον δικαιώσει με τις εμφανίσεις και την ουσία στο παιχνίδι του. Ο 27χρονος, που αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2014 από την Μπαρτσελόνα αντί 42 εκατ. ευρώ, τα πήγε καταπληκτικά και πλέον χρησιμοποιείται σχεδόν πάντα σαν κεντρικός επιθετικός στους Gunners, στους οποίους συνεχίζει να δίνει πράγματα παρά τη συνολική πτώση τους.

Ο Αλέξις έχει παίξει βασικός σε 19 αγώνες στην Premier League και σε ένα ως αλλαγή και έχει πετύχει 13 γκολ, όσα ακριβώς έχει ο καλύτερος φορ στον κόσμο, Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, ο οποίος βγάζει μάτια (και) με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Αλέξις, που έχει μπροστά του στον πίνακα των σκόρερ μόνο τον Ντιέγο Κόστα της Τσέλσι, έχει πετύχει 6 φορές το πρώτο γκολ της Αρσεναλ στο πρωτάθλημα, έχει ένα χατ-τρικ κόντρα στην Γουέστ Χαμ (1-5) και σε 3 αγώνες έχει σκοράρει 2 φορές κόντρα σε Χαλ, Σάντερλαντ και Μπόρνμουθ.

Εκτός από τα γκολ που έχει πετύχει, ο 28χρονος έχει βοηθήσει και δημιουργικά την Αρσεναλ, με την οποία μετρά 7 ασίστ στο πρώτο μισό της σεζόν, περισσότερες από όσες έχει ο βασικός playmaker, Μεσούτ Οζίλ. Ο Σάντσες έχει ετοιμάσει γκολ στους αγώνες με Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι, Κρίσταλ Πάλας, Στόουκ, Γουέστ Χαμ, Σουόνσι, Γουότφορντ για να είναι μέσα σε 20 τέρματα συνολικά. Μοναδικό αρνητικό όσον αφορά τον παίκτη που συμπεριλήφθηκε στο top-10 ever για την Αρσεναλ στην Premier League από το FourFourTwo, είναι ότι το συμβόλαιό του λήγει σε 18 μήνες και η Αρσεναλ δεν τα έχει βρει ακόμα μαζί του για την ανανέωση.

Είναι πραγματικά... σπάνια περίπτωση ο Μάουρο Ικάρντι. Το ταλέντο που κάποτε έπαιξε στις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα, έκανε το μπαμ στην Σαμπντόρια και γενικά στην Ιταλία με την ιστορία για την Γουάντα Νάρα, αλλά πλέον έχει κάθε λόγο να λέει ότι πέρα από τα όσα έκανε και κάνει εκτός γραμμών, δίκαια μιλάνε για εκείνον καθαρά για ποδόσφαιρο. Πλέον στα 24, ο Μαουρίτο διανύει την 4η σεζόν του στην Ιντερ με την οποία έχει 68 γκολ σε 129 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις και έχει βάλει τις βάσεις για να είναι η πιο παραγωγική της καριέρας του. Σε κάθε τομέα.

Και να φανταστεί κανείς ότι ξεκίνησε και συνεχίστηκε με εμπόδια για τον ίδιο και τους Nerazzurri. Το καλοκαίρι η Νάπολι πήρε 90 εκατ. ευρώ από την αποχώρηση του Γκοσάλο Ιγουαΐν και ο Ικάρντι ήταν ένας από τους υποψήφιους αντικαταστάτες δεδομένης της αβεβαιότητας στο Giuseppe Meazza. Ομως ο Αργεντινός έμεινε και παρότι στο πρώτο κομμάτι της σεζόν δεν είχε καλή σχέση με τα γκολ, στη συνέχεια βρήκε ρυθμό θυμίζοντας το καλό του εαυτό. Τα πράγματα όμως δεν ήταν τόσο απλά, αφού με τον Ικάρντι δεν μπορείς να είσαι ποτέ τόσο σίγουρος.

Πριν μερικούς μήνες, τη στιγμή που η Ιντερ πήγαινε κατα διαόλου στην Serie A, ο 23χρονος εξέδωσε τη... βιογραφία του. Σε αυτή, αναφερόμενος σε παλαιότερη κόντρα με τους Ultras της Ιντερ, έγραψε ότι αν χρειαστεί θα φέρει δολοφόνους από την πατρίδα του για να τους σκοτώσει. Αυτό ήταν. Οι τιφόζι αντέδρασαν άμεσα και σκληρά γράφοντας ότι θα είναι για πάντα «σκατά» ό,τι και να κάνει στο γήπεδο και φαινόταν ότι η υπόθεση δεν έχει γυρισμό. Τελικά όμως είχε, αφού πρώτο χρειάστηκε να ζητήσει συγγνώμη και να τυπώσει ξανά το βιβλίο χωρίς τις επίμαχες σελίδες.

Με το κλίμα να είναι κατά του και την ομάδα πολύ χάλια ο Ικάρντι έδειξε συγκέντρωση κορυφαίου επαγγελματία και χάρη στο δολοφονικό του ένστικτο πήρε ξανά φωτία στο σκοράρισμα. Σε συνδυασμό με την έλευση του Στέφανο Πιόλι στην τεχνική ηγεσία ο Μαουρίτο έδειξε την ποιότητά του και έχει βοηθήσει τους Μιλανέζους να βρίσκονται ξανά στη μάχη για το Champions League. Σε 6 αγώνες έχει πετύχει dopietta (Λάτσιο, Φιορεντίνα, Κροτόνε, Τορίνο, Εμπολι, Πεσκάρα) και με τα 14 γκολ του είναι η ο πρώτος σκόρερ της Serie A, στην οποία έχει και 6 ασίστ.

Εκτός από τα τέρματα που έχει σημειώσει, ο 24χρονος έχει σερβίρει ακόμα 6 με αντιπάλους τις Ουντινέζε, Σασουόλο, Φιορεντίνα, Κροτόνε, Ρόμα, Γιουβέντους και έχει μόλις 3 παίκτες από πάνω του στη λίστα με τις ασίστ (Καγιεχόν, Φελίπε Αντερσον, Χάμσικ). Ο Ικάρντι παίρνει συχνά αποφάσεις που προκαλούν και επιφέρουν κριτική, όμως είναι σίγουρο ότι μέσα στο γήπεδο παίρνει τις σωστές και πέρα από επαγγελματίας, αποδεικνύει όλο και πιο συχνά ότι διαθέτει σπάνιο ένστικτο killer.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης