Τούχελ & Ντόρτμουντ: Παιχνίδι υπομονής

Τούχελ & Ντόρτμουντ: Παιχνίδι υπομονής

Λευτέρης Ντανοβασίλης Λευτέρης Ντανοβασίλης
Τούχελ & Ντόρτμουντ: Παιχνίδι υπομονής

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για το παιχνίδι τακτικής που στήνεται από Τούχελ και Ντόρτμουντ σχετικά με το μέλλον του Γερμανού τεχνικού.

Το πρώτο μισό της σεζόν ήταν για την Ντόρτμουντ κάτι ανάμεσα σε «Hurra und Harakiri» ποδόσφαιρο, όπως το έθεσε η Westfalenpost. Η χειμερινή προετοιμασία στην Ανδαλουσία ξεκίνησε και οι Βεστφαλοί καλούνται να βρουν τις λύσεις, που θα φέρουν τη σταθερότητα. Αυτό αφορά το αγωνιστικό κομμάτι, καθώς εδώ και εβδομάδες η ανησυχία στον σύλλογο ξεπερνά τα προβλήματα στον αγωνιστικό χώρο. Πίσω από την κουρτίνα της εντυπωσιακής ευρωπαϊκής πορείας και του ταλέντου, κρύβονται σημαντικά εμπόδια.

Μετά τη μεγάλη νίκη επί της Μπάγερν, η Μπορούσια είχε μόλις μία νίκη στα πέντε τελευταία ματς πριν τη διακοπή, κλείνοντας το 2016 στην 6η θέση. Στις αρχές Δεκεμβρίου στο Schwatzgelb, το μεγαλύτερο περιοδικό των οπαδών της Ντόρτμουντ, είχε δημοσιευθεί ένα άρθρο με τίτλο «η Μπορούσια και το δίλλημα Τούχελ».

Το «στυλ του Πεπ», που δεν μπορεί να λειτουργήσει στους Βεστφαλούς, το γεγονός ότι είναι απόμακρος, το χάσμα με τον Κλοπ, τον οποίο ο κόσμος λάτρευε και δεν είχε χρόνο να «χωνέψει» την παραίτησή του, το ότι παίρνει λιγότερα εύσημα από όσα αξίζει είναι κάποιοι από τους λόγους που αναλύθηκαν, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ο τίτλος του κειμένου. Η κατάληξη ήταν απλή: ο Τούχελ δεν ανταποκρίνεται στο συναίσθημα των οπαδών, κάτι που στην Μπορούσια μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή.

Ήταν η περίοδος μετά την ήττα από την Άιντραχτ (2-1), όταν ο 43χρονος τεχνικός είχε – για πρώτη φορά – μιλήσει δημόσια με πολύ σκληρά λόγια για τους παίκτες του. Το αποτέλεσμα ήταν και ο ίδιος να βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής. Ο λόγος ήταν απλός: πουθενά δεν υπήρχε το «εμείς». Για όλα έφταιγαν οι παίκτες. Στους Βεστφαλούς, όμως, αυτή η λέξη είναι κλειδί. Στις επιτυχίες είναι όλοι μαζί, όπως και στις αποτυχίες. «Ο Τούχελ ρισκάρει ρωγμές στη δομή», έγραψε η Ruhr Nachrichten. «Η ψυχρή και θυμωμένη αντίδραση του Τούχελ ανοίγει αμφιλεγόμενη συζήτηση», η Süddeutsche.

Ακολούθησε η εύκολη νίκη επί της Γκλάντμπαχ (4-1), όμως η συνέχεια ήταν πιο δύσκολη και φάνηκε ότι τα σχόλιά του δεν είχαν την αντίδραση που περίμενε. Η αλήθεια είναι ότι, πλέον, υπάρχει επαρκές δείγμα από το περασμένο καλοκαίρι, ώστε κάποιος να αμφισβητεί ανοιχτά αν ο Τούχελ είναι όντως η λύση στα προβλήματα της Ντόρτμουντ. Ακόμη και αν κάτι τέτοιο δεν ισχύει, η υποψία είναι αρκετή να ταράξει και άλλο τα νερά.

Οι σημαντικές αλλαγές στο ρόστερ εξαφάνισαν τους αυτοματισμούς και ουσιαστικά τον ανάγκασαν να ξεκινήσει και πάλι από το μηδέν, ενώ οι πολλοί τραυματισμοί έφεραν την έλλειψη σταθερότητας. Από το ξεκίνημα της σεζόν έχει χρησιμοποιήσει έξι συστήματα, ενώ μόνο στο ματς με την Άουγκσμπουργκ, το τελευταίο πριν τη διακοπή, άλλαξε τέσσερις φορές τη διάταξη! Στο ποδόσφαιρο δεν χρειάζεται και πολύ για να γίνεις «ομάδα χωρίς πλάνο» από «ομάδα που μπορεί να προσαρμόζεται».

«Έχουμε 3-5 λιγότερους βαθμούς, όμως αυτό δεν μας κάνει να αμφιβάλουμε», τόνισε ο CEO Βάτσκε στην Westfalenpost μετά τη συνάντηση με τον Τούχελ και τον τεχνικό διευθυντή Τσορκ, στην οποία ανέλυσαν την πορεία της Ντόρτμουντ πριν φύγουν για διακοπές. Υπήρξαν πολλά ματς στα οποία εντυπωσίασε με την επιθετική της «αναρχία» και άλλα τόσα που η άμυνα θύμιζε μικρομεσαία ομάδα. Μέχρι να βρεθούν είχαν ήδη γίνει σημαντικές αλλαγές σε αρκετές ομάδες της Bundesliga. «Είναι τρέλα! Πρέπει να κάνεις προσεκτικές κινήσεις. Αν είσαι σίγουρος για τη δουλειά του προπονητή και του τεχνικού διευθυντή, τότε θα πρέπει να ξεπεράσεις κάποιες δυσκολίες», συνέχισε ο Γερμανός παράγοντας, που είχε προειδοποιήσει ότι αυτή η σεζόν θα είναι γεμάτη σκαμπανεβάσματα.

Τις επόμενες ημέρες, όμως, ήρθε ένα δημοσίευμα του Kicker να φέρει εκ νέου αμφισβήτηση. «Αμφιβολίες για τον Τούχελ», ο τίτλος και η υπογραφή του Thomas Hennecke στο τέλος, που προσθέται κύρος. Το συμβόλαιο του 43χρονου τεχνικού ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2018 και, πλέον, η διοίκηση της Μπορούσια σκέφτεται αν θα του προτείνει νέο την άνοιξη. Τουλάχιστον, αυτό υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό, δίνοντας πιθανότητες ακόμη και για πρόωρο διαζύγιο! Το χειρότερο είναι ότι για πρώτη φορά κανένας δεν ήθελε να σχολιάσει, παρά τις ερωτήσεις.

«Υπάρχει επιθυμία από όλες τις πλευρές να ανανεωθεί το συμβόλαιό του», είχε τονίσει ο Βάτσκε στην Westdeutsche Allgemeine Zeitung. «Αυτό, όμως, ήταν όταν ακόμα απαντούσε για τον προπονητή του», θα γράψει ο Sebastian Weßling στην ίδια εφημερίδα λίγες ημέρες αργότερα. Φαίνεται ότι από το καλοκαίρι υπάρχει ένα χάσμα ανάμεσα στις σχέσεις του Τούχελ με τη διοίκηση. Διότι ο Βάτκσε δεν τήρησε την υπόσχεσή του. Ποια ήταν αυτή; Να κρατήσει στο Ντόρτμουντ τουλάχιστον έναν εκ των Χούμελς, Γκουντογκάν και Μχιταριάν.

Από αυτούς, ο Τούχελ ήθελε να κρατήσει με οποιοδήποτε κόστος μόνο τον τελευταίο. Η Μπορούσια έκανε την προσπάθειά της να ανανεώσει το συμβόλαιό του, όμως ενώ μπορούσε να τον ικανοποιήσει οικονομικά, κόλλησε σε έναν όρο που ήθελε ο Αρμένιος: να υπάρχει ρήτρα αποδέσμευσης σε περίπτωση που η ομάδα άλλαζε προπονητή...

Η τακτική του Τούχελ λειτουργεί άψογα όταν καλείται να προπονήσει «έτοιμους» παίκτες, οι οποίοι έχουν την εμπειρία να ενσαρκώσουν πλήρως το πλάνο του. Ξαφνικά, είδε το πρότζεκτ να αλλάζει. Η αινιγματική συμπεριφορά της Μπορούσια έχει εξήγηση. Σύμφωνα με τον Τσορκ στόχος είναι η έξοδος στο Champions League και από αυτό θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό το μέλλον του 43χρονου τεχνικού.

Καμία από τις δύο πλευρές δεν δείχνει διάθεση να βιαστεί και ενώ όλα έδειχναν ότι μέσα στον Ιανουάριο θα ξεκινούσε η συζήτηση για νέο συμβόλαιο, τίποτα δεν πρόκειται να ξεκαθαριστεί σύντομα. Πολλές φορές τους τελευταίους μήνες έμοιαζε ο τελειομανής Τούχελ να μην έχει θέση σε έναν «εύθραυστο» κόσμο όπως αυτός της Μπορούσια τη δεδομένη στιγμή. Στο τέλος, όλα έρχονται στο πόσο γρήγορα θα εξαντληθεί συναισθηματικά ο Γερμανός τεχνικός.

«Το γρασίδι δεν μεγαλώνει πιο γρήγορα αν το τραβήξεις», είπε ο Τούχελ τον Δεκέμβριο και το παιχνίδι υπομονής ξεκίνησε... Τους επόμενους μήνες ο ένας θα πρέπει να πείσει τον άλλον ότι παραμένουν αυτό που όλοι πίστευαν: το τέλειο ζευγάρι. Η Μπορούσια θα πρέπει αυτή τη φορά να κάνει τα πάντα, ώστε να ικανοποιήσει κάθε του θέλω και εκείνος να αποδείξει ότι είναι αρκετά ώριμος, ώστε να διαχειριστεί καλύτερα το συναίσθημα. Η επιθυμία υπάρχει. Τώρα, ακολουθεί η ώρα των αποδείξεων.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης