Είναι πολλά τα λεφτά Ινφαντίνο!

Είναι πολλά τα λεφτά Ινφαντίνο!

bet365

Ο Ινφαντίνο πέτυχε το στόχο του και οι ομάδες για το Μουντιάλ του 2016 έγιναν 48! Ο ισχυρός άνδρας της FIFA είχε τα... όπλα του.

Τα χρήματα κάνουν το Παγκόσμιο Κύπελλο να κινείται. Περισσότερες ομάδες, περισσότερα χρήματα. Ο Τζιάνι Ινφαντίνο πίεσε ώστε το Μουντιάλ να πάει με 48 ομάδες. Ετσι, οι ομάδες από την Ευρώπη που κυρίως φωνάζουν και διαμαρτύρονται θα πρέπει να καταλάβουν πως το νέο μοντέρνο τουρνουά κινήθηκε σε λογική εμπορίου και χρημάτων . Πριν ένα χρόνο περίπου ο πρόεδρος της FIFA έκανε γνωστή την ιδέα για το πλάνο των 48 ομάδων στο Μουντιάλ. Βάζοντας 16 περισσότερες ομάδες στο... κόλπο και σε ένα τόσο μεγάλο ποδοσφαιρικό τουρνουά όπως το Μουντιάλ ο διάδοχος του... ντροπιασμένου Μπλάτερ, αποσκοπούσε στο να κάνει αυτό που ήθελε κόντρα στα θέλω των Ευρωπαίων και στο ότι ήταν γενικά αντίθετοι σε μια τέτοια ενέργεια. Η κριτική ήταν ξεκάθαρη και λογική για τις ομάδες που θεωρούν πως εξοντώνονται από ένα τέτοιο πρότζεκτ κι έναν τέτοιο αριθμό αγώνων.

Τι θέλει ουσιαστικά να πετύχει ο Ινφαντίνο; Να κερδίσει το εκλογικό παιχνίδι. Βάζοντας περισσότερες χώρες στο Μουντιάλ που ψηφίζουν για πρόεδρο στην FIFA αυξάνει αυτομάτως τις πιθανότητές του να εκλεγεί ξανά. Ακόμα 16 αγορές σημαίνουν... 1 δις έσοδα για τη FIFA και 640 εκατ. δολάρια κέρδος από τηλεοπτικά και χορηγούς. Είναι πολλά τα λεφτά! Βλέποντας το χρώμα του χρήματος που μπορούν να μπουν στα ταμεία, το διευρυμένο συμβούλιο της FIFA κοιτάζει το πως θα μπορούσε να περάσει κάτι τέτοιο. «Τα λεφτά της FIFA είναι δικά σας», φώναζε ο Ινφαντίνο, που θέλει να πάρει ξανά την πλειοψηφία των ψήφων από τις 209 χώρες που ψηφίζουν. Εξάλλου, άφησε να εννοηθεί πως κάθε χώρα θα καρπώνεται 5 εκατ. δολάρια τον χρόνο για ανάπτυξη από την FIFA. Όλοι ξέρουν πως αυτά τα χρήματα πρέπει να βγουν από κάπου.


Ο Ινφαντίνο βαδίζει στα χνάρια των προηγούμενων προέδρων. Ο Χαβελάνζε όταν εκλέχθηκε το 1974 υποσχέθηκε διευρυμένο Μουντιάλ. Ο Μπλάτερ έβγαινε από το 1988 και για 17 χρόνια διότι είχε διασφαλίσει συνεχή ροή χρηματοδότησης για της Ομοσπονδίες που τον ψήφιζαν. Το πρωί της Τρίτης ψηφίστηκε ομόφωνα υπέρ της αλλαγής εικόνας του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το οποίο, από το 2026, θα διεξάγεται με 48 συμμετέχουσες εθνικές ομάδες, σε 16 γκρουπ των τριών ομάδων.

Οι αντίθετες φωνές υπάρχουν. Ο Ρουμενίγκε είπε πως στόχος θα πρέπει να είναι το ποδόσφαιρο και όχι η εμπορική του χρήση, η πολιτική και τα χρήματα. Η απάντηση που θα μπορούσε να δοθεί; Ο Ρουμενίγκε εκπροσωπεί τη Μπάγερν. Την ομάδα που έβγαλε 627 εκατ. δολάρια το 2015 - 2016 και είναι η 5η πιο πλούσια στον κόσμο.

Χοντρό παιχνίδι γίνεται και στην αφρικανική ήπειρο. Πολλοί θεωρούν πως αυτό θα βοηθήσει τις Εθνικές της. Ο Χαβελάνζε το 1982 είχε κάνει τις ομάδες 24. Το 1988 οι ομάδες έγιναν 32. Όλα βασισμένα πάνω σε αυτό το σκεπτικό. Από την Αγγλία ο Μάρτιν Γκλεν πάντως συμφώνησε με τον Ρουμενίγκε. Ότι πρέπει το τουρνουά να είναι πιο μικρό. Αντίθετα από τη Νιγηρία ο πρόεδρος της FA, Αματζού Πινίκ, επισήμανε πως όσο πιο πολλές ομάδες υπάρχουν τόσο το καλύτερο. Το Μουντιάλ ήδη έχει έσοδα 4 δις δολάρια. Έχει σπόνσορες όπως η Coca Cola και η Adidas. Μία τέτοια κίνηση εφόσον περάσει θα φέρει πολλά ακόμα χρήματα, πάρα πολλά...

 

Τελευταία Νέα