Επέλεξαν... Euro και όχι Κόπα Άφρικα

Επέλεξαν... Euro και όχι Κόπα Άφρικα

bet365

Το Κόπα Άφρικα ξεκινά σήμερα και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται πέντε ποδοσφαιριστές του παρελθόντος, με καταγωγή από τη «Μαύρη Ήπειρο», που δεν αγωνίστηκαν ποτέ στην κορυφαία διοργάνωση της Αφρικής, αφού επέλεξαν το εθνόσημο ευρωπαϊκής χώρας.

Το 31ο Κόπα Άφρικα ή πιο σωστά Κύπελλο Εθνών Αφρικής ανοίγει σήμερα τις πύλες του στην Γκαμπόν (αρχικά είχε οριστεί η Λιβύη ως διοργανώτρια χώρα), στο καθιερωμένο – κάθε δύο χρόνια – ποδοσφαιρικό ραντεβού της «Μαύρης Ηπείρου». Αστέρια, όπως ο Ομπαμεγιάνγκ, ο Μαχρέζ και ο Μανέ ετοιμάζονται να ξεδιπλώσουν στον αγωνιστικό χώρο το ταλέντο τους και να διαδεχθούν στη «λάμψη», παίκτες όπως ο Ντρογκμπά, ο Τουρέ και ο Ετό, που πλέον δεν αγωνίζονται με τις εθνικές τους ομάδες. Όπως δεν αγωνίστηκαν ποτέ με αφρικανική εθνική ομάδα, ποδοσφαιριστές που θα μπορούσαν να το είχαν κάνει (είτε είχαν καταγωγή, είτε γεννήθηκαν εκεί), όμως οι ίδιοι επέλεξαν να γίνουν διεθνείς με κάποιο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα από την Ευρώπη. Και κατά συνέπεια, δεν αγωνίστηκαν ποτέ σε Κόπα Άφρικα...

Μαρσέλ Ντεσαγί
Μπορεί όλος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης να αναγνωρίζει το συγκεκριμένο ονοματεπώνυμο, όμως στην Γκάνα, όπου γεννήθηκε, είχε το όνομα Οντένκε Άμπεϊ. Το ονοματεπώνυμό του άλλαξε, όταν μετέπειτα η μητέρα του παντρεύτηκε τον Γάλλο πρόξενο, ο οποίος υιοθέτησε όλα της τα παιδιά. Στα τέσσερά του, όλη η οικογένεια έφυγε από την Άκρα και μετακόμισε στην Γαλλία, όπου ο Ντεσαγί ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στη Ναντ. Ο ίδιος, στην αυτοβιογραφία του, δήλωσε Γάλλος 100% και παρά το γεγονός πως έχει ακόμη δεσμούς με την Γκάνα, εντούτοις δεν μπήκε ποτέ στο δίλημμα ποια εθνική ομάδα να επιλέξει.

Πατρίκ Βιεϊρά
Γεννημένος στο Ντακάρ της Σενεγάλης, στις 23 Ιουνίου 1976, ο Βιεϊρά και η οικογένειά του μετακόμισαν στην Γαλλία, όταν ο ίδιος ήταν οκτώ ετών. Το γεγονός πως ο παππούς του υπηρετούσε στον γαλλικό στρατό είχε δώσει στον Βιεϊρά τη γαλλική υπηκοότητά, από τη μέρα της γέννησής του κιόλας. Έτσι, δεν μπήκε ποτέ στο δίλημμα ποια εθνική ομάδα να επιλέξει, αφού γαλουχήθηκε ποδοσφαιρικά στην Γαλλία, πριν ανοίξει τα «φτερά» του αργότερα και εξελιχθεί στον ηγέτη της μεσαίας γραμμής των «τρικολόρ» και της Άρσεναλ.

Εουσέμπιο
Ο μεγάλος «θρύλος» του πορτογαλικού ποδοσφαίρου γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1942 στην Μοζαμβίκη, με τον πατέρα του, μάλιστα, να κατάγεται από την Αγκόλα. Ο Εουσέμπιο μεγάλωσε στην πρωτεύουσα της χώρας, Μαπούτο, όπου έκανε και τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα (κατέκτησε και το πρωτάθλημα Μοζαμβίκης με την Sporting de Lourenço Marques), πριν στα 18 του φύγει για την Πορτογαλία, για λογαριασμό της Μπενφίκα. Δίλημμα, στην ουσία, δεν υπήρξε ποτέ για το ποια εθνική ομάδα να επιλέξει, καθώς η Μοζαμβίκη ήταν αποικία της πορτογαλικής αυτοκρατορίας κι έτσι η εθνική Πορτογαλίας ήταν... μονόδρομος.

Ζινεντίν Ζιντάν
Οι γονείς του έφυγαν από την Αλγερία το 1953, λίγο πριν τον πόλεμο στη χώρα τους και εγκαταστάθηκαν στο Παρίσι. Στα μέσα της δεκαετίας του ’60 μετακόμισαν στην Μασσαλία, όπου το 1972 γεννήθηκε το πέμπτο παιδί της οικογένειας Ζιντάν, Ζινεντίν. Φήμες λένε πως όταν έφτασε η στιγμή να επιλέξει ανάμεσα σε Αλγερία και Γαλλία, ο προπονητής των Αφρικανών έκρινε πως ο «Ζιζού» δεν ήταν αρκετά γρήγορος για να αγωνιστεί στην ομάδα του. Αργότερα, ο Ζιντάν απέρριψε τη συγκεκριμένη φήμη, λέγοντας πως όταν ακούστηκε αυτό, ο ίδιος είχε ήδη αγωνιστεί με τους «τρικολόρ», τους οποίους αργότερα οδήγησε στην κορυφή της Ευρώπης και του κόσμου.

Κλοντ Μακελελέ
Η σημερινή Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ονομαζόταν Ζαϊρ, από το 1971 μέχρι το 1997, διάστημα στο οποίο γεννήθηκε ο Κλοντ Μακελελέ (18/2/1973) στην πρωτεύουσα Κινσάσα. Μάλιστα, στη χώρα του, το «Μακελελέ» σημαίνει «θόρυβος». Μόλις στα τέσσερά του, μετακόμισε μαζί με την οικογένειά του στη Γαλλία και συγκεκριμένα σε ένα προάστιο του Παρισιού. Εκεί, ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο και αργότερα φόρεσε τη φανέλα της εθνικής Γαλλίας, την οποία προτίμησε από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, παρά το γεγονός πως ο πατέρας του (επίσης, ποδοσφαιριστής) ήταν διεθνής με την αφρικανική εθνική ομάδα, στο παρελθόν.

 

Τελευταία Νέα