Τα κορυφαία χειμερινά... ψώνια! (Poll)

Γιώργος Καραμάνος
Τα κορυφαία χειμερινά... ψώνια! (Poll)

bet365

Η UEFA ανακοίνωσε την δική της καλύτερη μεταγραφική δεκάδα του χειμώνα και το «FFT» του gazzetta.gr αναλύει και θέτει το δίλημμα...

Συνήθως αυτά τα χειμωνιάτικα... μπαλώματα δεν βγαίνουν σε καλό. Σπανίως μία ομάδα μπορεί να υπερηφανευτεί για κάποια μεταγραφή που έκανε εσπευσμένα Γενάρη μήνα, για να καλύψει κάποιο σημαντικό κενό. Υπάρχουν όμως και οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Κάπως έτσι η UEFA κατέγραψε αυτές που εκείνη θεωρεί ως τις κορυφαίες χειμερινές προσθήκες της πρόσφατης ποδοσφαιρικής ιστορίας και το «FFT» του gazzetta.gr αναλύει και θέτει το δίλημμα.

Συμφωνείτε ή διαφωνείτε, δείτε την ακόλουθη 10άδα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας και κάντε την δική σας κορυφαία επιλογή...


Γιαπ Στάαμ
Δεν ήταν κάποιο ταλέντο. Είχε ήδη φτάσει τα 24, όταν η Αϊντχόφεν αποφάσισε να τον κάνει δικό της. Ο Ολλανδός σέντερ μπακ της κόστισε μόλις ένα εκατ. ευρώ, για να τον πάρει το 1996 από την Βίλεμ. Δύο χρόνια αργότερα και αφού κατέκτησε πρωτάθλημα, Κύπελλο και δύο Σούπερ Καπ, θα τον μοσχοπουλούσε στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αντί 13 εκατ.


Ντέγιαν Στάνκοβιτς
Στα 26 του ήταν ήδη διάσημος στην Ιταλία. Με τη φανέλα της Λάτσιο στα έξι χρόνια σήκωσε τα πάντα (πρωτάθλημα, Κύπελλο, Σούπερ Καπ Ιταλίας, Κυπελλούχων, Σούπερ Καπ Ευρώπης). Οπότε με βάση τις ικανότητες και τα όσα είχε καταφέρει, τα τέσσερα εκατ. ευρώ που πλήρωσε η Ιντερ το 2004 (σ.σ.: και ως αντάλλαγμα τον Γκόραν Πάντεφ), θεωρείται σούπερ deal. Στα εννέα χρόνια που έμεινε στο Μιλάνο, έγραψε ιστορία ως πρωταγωνιστής σε ένα σωρό τίτλους και κυρίως στο τρεμπλ του 2010.


Νεμάνια Βίντιτς
Το 2006 ο Αλεξ Φέργκιουσον κάνει μία περίεργη κίνηση. Πληρώνει 10 εκατ. ευρώ για έναν όχι και τόσο γνωστό σέντερ μπακ από το ρωσικό πρωτάθλημα. Από την Σπαρτάκ Μόσχας ο 25χρονος Σέρβος εξελίχθηκε σε έναν εκ των κορυφαίων αμυντικών στην ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, συνθέτοντας μαζί με τον Ρίο Φέρντιναντ ένα φοβερό δίδυμο με παρουσία σε τρεις τελικούς Champions League. Στα εννέα χρόνια που έμεινε στο «Ολντ Τράφορντ κατέκτησε τα πάντα.


Κλάας-Γιαν Χούντελαρ
Το καλοκαίρι είχε οδηγήσει τα Ολλανδάκια στην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού. Σούπερ ταλέντο λοιπόν υποχρέωσε τον Αγιαξ να πληρώσει εννέα εκατ. ευρώ στην Χέρενφεεν. Και δεν έχασε. Ο πιτσιρικάς σέντερ φορ έβαλε 76 γκολ σε 92 αγώνες πρωταθλήματος και έκανε την Ρεάλ Μαδρίτης να τον αγοράσει επίσης χειμώνα (2009), πληρώνοντας 20 εκατ. σε μία μεταγραφή που όμως αποδείχτηκε φιάσκο.


Αντρέα Μπαρτσάλι
Το 2011 είχε φτάσει 30 ετών και δεν θα έμενε στην Βόλφσμπουργκ, με την οποία είχε φτάσει στο θαύμα της κατάκτησης της Μπουντεσλίγκα. Η Γιουβέντους έκανε τότε το μεγάλο colpo. Πλήρωσε μόλις 300.000 ευρώ. Ναι, σωστό είναι το νούμερο, δεν λείπει κάποιο μηδενικό. Βασικός στην επιστροφή της Γιούβε στην ελίτ, υποχρέωσε τον ιδιοκτήτη, Αντρέα Ανιέλι να τον χαρακτηρίσει ως την κορυφαία μεταγραφή της σύγχρονης ιστορίας του club (με βάση πάντα την σύγκριση τιμής και προσφοράς).


Νεμάνια Μάτιτς
Πέρασε μία αποτυχημένη διετία στην Τσέλσι (2009-'11) και αποχώρησε. Στην Μπενφίκα όμως έδειξε τις μεγάλες ικανότητές του και έτσι ανάγκασε τους Μπλε να αναγνωρίσουν το σφάλμα τους. Ενα λάθος που τους κόστισε το 2014, 25 εκατ. ευρώ. Πρωτάθλημα Κύπελλο, League Cup με γεμάτες χρονιές και σταθερά αναντικατάστατο τον 28χρονο Σέρβο αμυντικό μέσο.


Λουίς Σουάρες
Εχοντας σπάσει τα κοντέρ στον Αγιαξ (81 γκολ σε 110 ματς πρωταθλήματος) μπήκε στο μάτι της Λίβερπουλ. Οι Κόκκινοι έβγαλαν το 2011 από την τσέπη 27 εκατ. ευρώ για τον Ουρουγουανό επιθετικό. Ηταν το μεταγραφικό ρεκόρ του club, αλλά κράτησε για λίγες ώρες, καθώς αμέσως ανακοινώθηκε και ο Αντι Κάρολ των 41 εκατ. Ο Κένι Νταλγκλίς τους παρουσίασε μαζί, μαζί, αλλά οι δυο επιθετικοί ακολούθησαν εκ διαμέτρου αντίθετες διαδρομές. Ο Σουάρες όχι μόνο έγινε legend και άγγιξε ακόμα και τον τίτλο, αλλά πουλήθηκε το 2014, 82 εκατ, στην Μπαρτσελόνα γεμίζοντας τα ταμεία.


Ιβάν Ράκιτιτς
Οταν το 2011 η Σεβίλλη αποκτούσε τον 23χρονο Κροάτη μέσο, κανείς δεν περίμενε ότι θα είχε τέτοια εξέλιξη. Το φοβερό με την περίπτωσή του ήταν ότι τον πήρε για μόλις 2,5 εκατ. ευρώ από την Σάλκε (σ.σ.: όπως πάντα ο θρυλικό τεχνικός διευθυντής Μόντσι). Σε δυόμιση γεμάτες σεζόν και με ένα Europa League, τρέλανε κόσμο και οδήγησε την Μπαρτσελόνα να πληρώσει για τα κάλλη του το 2014 την ρήτρα των 18 εκατ+3 σε μπόνους. Και αυτή με τη σειρά της έκανε τέλεια επιλογή, καθώς ακολούθησε το τρεμπλ.


Χουανφράν
Προϊόν των ακαδημιών της Ρεάλ Μαδρίτης, πέρασε εξαιρετική πενταετία ως εξτρέμ στην Οσασούνα. Το ιδιαίτερο ήταν ότι ως τέτοιον τον αγόρασε το 2011 η Ατλέτικο Μαδρίτης για μόλις τέσσερα εκατ. ευρώ. Με το που την ανέλαβε όμως ο Τσόλο Σιμεόνε, ο 31χρονος πλέον Ισπανός μετατράπηκε σε δεξιό full-back που έκανε την διαφορά και άφησε εποχή στον σύλλογο. Το πρωτάθλημα, το Europa League, το Σούπερ Καπ Ευρώπης και φυσικά οι δύο χαμένοι τελικοί του Champions League τον έχουν καταστήσει θρύλο για τους Ροχιμπλάνκος.


Μαρσέλο
Μία σεζόν είχε μόλις γεμάτη στην Φλουμινένσε. Η Ρεάλ όμως πήρε το ρίσκο το 2007 με τον 18χρονο Βραζιλιάνο αριστερό μπακ, που δεν ήξερε κανείς ακόμα στην Ευρώπη. Εάν αναλογιστεί κανείς το όσα έχει προσφέρει έκτοτε, είναι αναμφίβολα στο επίπεδο του Ρομπέρτο Κάρλος. Σχεδόν πάντα βασικός από την αρχή, αναντικατάστατος εδώ και μία οκταετία, ειδικά τα τρία τελευταία χρόνια είναι άπιαστος, ίσως ο κορυφαίος στη θέση του παγκοσμίως, με τα δύο Champions League να αποτελούν το επιστέγασμα.

 

Τελευταία Νέα