Ανασκόπηση Campionato 2016

Γιώργος Κοντογεώργης
Ανασκόπηση Campionato 2016

bet365

Το 2016 περνά στην ιστορία και το Gazzetta γράφει για πράγματα και πρόσωπα που αξίζει κανείς να θυμάμαι από την Serie A. Θετικά ή αρνητικά, πρωταγωνιστές ή αποτυχημένοι, εδώ είναι όλα.

Υστερα από μία ακόμα σεζόν στην οποία κυριάρχησε η Γιουβέντους, το calcio είχε ανάγκη και από άλλους πρωταγωνιστές πέρα από τους παίκτες των Bianconeri, που κατέκτησαν ένα ακόμα Scudetto. Η Μεγάλη Κυρία πανηγύρισε δεύτερο σερί double, όμως η Serie A μέσα στο έτος που μας αποχαιρετά είχε πράγματα να δώσει γενικότερα. Οπως τη μεγαλύτερη μεταγραφή στην ιστορία της κατηγορίας, όπως μια ομάδα που προσπαθεί με δυνατά βήματα να επιστρέψει στις δόξες του παρελθόντος, όπως παίκτες που θέλουν να λέγονται η επόμενη γενιά της Εθνικής Ιταλίας. Θέση στο Campionato έχουν πλέον και οι Κινέζοι που είναι και προσπαθούν να γίνουν κάτοικοι Μιλάνου, είχαμε το «αντίο» ενός θρύλου τη δημιουργία ενός μυθικού ρεκόρ από έναν άλλο αλλά και ανθρώπους που απογοήτευσαν με τις κινήσεις και τις επιλογές τους ενώ είδαμε ματσάρες και γκολάρες. Για όποιες δικές σας διαφωνίες ή δικές μας παραλείψεις, από κάτω είναι τα σχόλια για να συζητήσουμε οτιδήποτε. Καλό ιταλικό ποδοσφαιρικό 2017 να έχουμε...

Ο ΠΑΙΚΤΑΡΑΣ: Χρόνια αργότερα, όταν θα κάνει μια αναδρομή στην καριέρα του, ο Γκονσάλο Ιγουαΐν θα ξεχωρίζει το 2016 ως τη δική του χρονιά. Αυτή κατά την οποία έγραψε ιστορία στο Calcio και χώρισε την Ιταλία στα δύο, κάνοντας μια από τις ακριβότερες μεταγραφές στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Ο Μάιος βρήκε τον Pipita στη 2η θέση με τη Νάπολι αλλά στην κορυφή σε ό,τι αφορά τα γκολ σε μια σεζόν αφού σταμάτησε στα 36, σπάζοντας το θρυλικό ρεκόρ του Γκούναρ Νόρνταλ. Αν αυτό έμοιαζε πάρα πολύ δύσκολο στην αρχή του 2016, αυτό που ακολούθησε έμοιαζε αδύνατο! Ο Ιγουαΐν «ανάγκασε» τη Γιουβέντους να βγάλει 90 εκατ. ευρώ από τον ταμείο της για να τον κάνει την πιο ακριβή μεταγραφή της ιστορίας της, την πιο ακριβή μεταγραφή ιταλικής ομάδας και την 4η πιο ακριβή στην ιστορία του ποδοσφαίρου! Ο καλύτερος σέντερ φορ του κόσμου, σύμφωνα με τον Μαουρίτσιο Σάρι, αγωνίζεται στο Campionato και συνεχίζει να σκοράρει, ως Μπιανκονέρο πλέον!

ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΗΣ: Μέσα στο 2015 ο Μαουρίτσιο Σάρι συστήθηκε στην ποδοσφαιρική Ιταλία με την Εμπολι και πήρε προαγωγή, αναλαμβάνοντας την τεχνική ηγεσία της Νάπολι. Μέσα στο 2016, ο 57χρονος προπονητής επιβεβαίωσε τις ικανότητες του. Με μια ποδοσφαιρική φιλοσοφία που αρέσει στον Αρίγκο Σάκι, ο οποίος τον αποθεώνει συνεχώς, ο Σάρι δείχνει ότι μπορούν να συνδυαστούν τα καλά αποτελέσματα με το όμορφο ποδόσφαιρο. Η 2η θέση που κατέλαβε πέρυσι με τους Παρτενοπέι, με τους οποίους ήταν και στην κορυφή για κάτι παραπάνω από ένα μήνα φέρνοντας αναμνήσεις από την εποχή Μαραντόνα, ήταν επιτυχία και από εδώ και πέρα ζητούμενο είναι το βήμα παραπάνω. Για αρχή, ο Σάρι έστειλε τη Νάπολι στους «16» του Champions League, είναι στην 3άδα της Serie A και είναι σίγουρος ότι στα χέρια του θα βελτιωθούν αρκετοί από τους ποδοσφαιριστές της ομάδας. Αν κάποιος έχει αμφιβολίες για το τι μπορεί να κάνει ο allenatore, ας ρωτήσει τον Γκονσάλο Ιγουαΐν για να του εξηγήσει...

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ: Αν και για την Μίλαν είναι ουσιαστικά υποτιμητικό να πεις ότι έχει αναγεννηθεί επειδή παρουσιάζει απλά μια καλύτερη εικόνα από τα προηγούμενα καταστροφικά χρόνια, οι Rossoneri έχουν κάνει φέτος κάποια σωστά βήματα. Ολα ξεκινούν από την πρόσληψη του Βιντσέντζο Μοντέλα, ο οποίος έχει εκμεταλλευτεί σε πολύ μεγάλο βαθμό το ταλέντο που έχει το ρόστερ των Rossoneri και με τα αποτελέσματα να χτίζουν αυτοπεποίθηση λίγο πριν τη διακοπή η ομάδα του ήταν ισόβαθμη με την Ρόμα στην 2η θέση και κοντά στην κορυφή. Ο Aeroplanino κάνει την Μίλαν να παίζει ποδόσφαιρο παρουσιάζοντας μάλιστα στο πολύ κρίσιμο ματς με τους Giallorossi την πιο μικρή 11άδα (μ.ο. 23 χρόνια, 343 ημέρες) που έχει εμφανιστεί φέτος. Ντοναρούμα, Ρομανιόλι, Ντε Σίλιο, Λοκατέλι, Σούσο είναι καταπληκτικοί δίπλα στους πιο ψημένους Αμπάτε, Κούτσκα, Μποναβεντούρα, Μπάκα και το φινάλε με την κατάκτηση του Supercoppa θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην προσπάθεια για έξοδο στην Ευρώπη ύστερα από τρεις σεζόν.

ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ: Η είδηση ότι Κινέζοι ενδιαφέρονται για την αγορά των μετοχών της Ιντερ έσκασε ξαφνικά και το θέμα έκλεισε γρήγορα. Ο κολοσσός Suning πήρε στα χέρια του τον έλεγχο των Νερατζούρι και ο νέος ιδιοκτήτης Ζιάνγκ Τζιντόνγκ υποσχέθηκε επιστροφή στην κορυφή της Ιταλίας και της Ευρώπης. Αν οι Κινέζοι πίστευαν ότι είναι εύκολο, τώρα καταλαβαίνουν ότι είναι πολύ δύσκολο. Και σε αυτό... βοήθησαν κι αυτοί με όσα έκαναν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η Ιντερ άλλαξε προπονητή αφού τελείωσε την προετοιμασία, με τον Φρανκ Ντε Μπουρ να αντικαθιστά τον Ρομπέρτο Μαντσίνι, για να διώξουν στη συνέχεια και τον Ολλανδό και να προσλάβουν τον Στέφανο Πιόλι. Για μια ομάδα που μπήκε στο καλοκαίρι με χαμόγελα και αισιοδοξία επειδή (ξανα)βρήκε λεφτά, αυτά που ακολούθησαν προκάλεσαν νεύρα και απογοήτευση στους τιφόζι. Μια Ιντερ σε κατάσταση... αλαλούμ, πρέπει πρώτα να βρει τα πατήματα της διοικητικά για να στρώσει στη συνέχεια και αγωνιστικά.

ΒΑΤΟΜΟΥΡΟ: Οσον αφορά τον παίκτη Ικάρντι τα έχουμε πει. Το παλικάρι έχει ένστικτο killer και είναι μόνο καλό για την Ιντερ να τον κρατήσει, όμως ο Αργεντινός δεν μπορεί να απασχολεί αποκλειστικά γι’ αυτό. Αφού ύστερα από κόπους και βάσανα έχει ξεχαστεί η ιστορία με την Γουάντα Νάρα, ο Μαουρίτο ‘χτύπησε’ ξανά. Πριν μερικούς μήνες, παρότι είναι μόλις 23, εξέδωσε βιογραφία στην οποία αναφέρθηκε σε κόντρα που είχε με τους Ultras των Nerazzurri και έγραψε ότι θα φέρει 200 δολοφόνους από την πατρίδα του για να τους σκοτώσει. Τα απίθανα πράγματα στο βιβλίο ακολούθησαν αποδοκιμασίες και σειρά πανό από τους τιφόζι που έλεγαν ότι είναι ‘σκατά’ ό,τι και να κάνει από εδώ και στο εξής. Ο Ικάρντι αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη, να… γυρίσει όλες τις δηλώσεις του και να τυπώσει ξανά το βιβλίο χωρίς τις επίμαχες σελίδες και ύστερα από όλο αυτό δεν είχε κάποιον αντίπαλο στην κατηγορία ‘Βατόμουρο’. Μερικές εβδομάδες αργότερα οι οπαδοί τον αποθέωναν ξανά.

ΤΟ ΣΙΡΙΑΛ: Οταν εμφανίστηκαν οι Κινέζοι που ήθελαν να αγοράσουν την Ιντερ, η Ιταλία ζούσε ήδη κάποιους μήνες με το σίριαλ της πώλησης της Μίλαν επίσης σε Κινέζους. Τελικά οι Νερατζούρι πουλήθηκαν και οι Ροσονέρι είναι ακόμη στην αναμονή... Σίλβιο Μπερλουσκόνι και Αντριάνο Γκαλιάνι έχουν ανακοινώσει από την άνοιξη του 2016 ότι μετράνε αντίστροφα για την αποχώρηση τους αλλά αυτή η μέτρηση συνεχίζεται. Η Sino Europe Sports, η εταιρία που συστήθηκε από τους Κινέζους για να αγοράσει τις μετοχές της Μίλαν, έχει υπογράψει προσύμφωνο από τον περασμένο Ιούλιο αλλά προς το παρόν δεν έχει τηρήσει καμία προθεσμία σε ό,τι αφορά την κατάθεση των 520 εκατ. ευρώ και να πάρει τις μετοχές. Οι Κινέζοι, βέβαια, έχουν δώσει δύο δόσεις των 100 εκατ. ευρώ η κάθε μία και αυτό αποτελεί μια εγγύηση ότι όντως γίνονται σοβαρές συζητήσεις αλλά η μυστικοπάθεια που επικρατεί σε ό,τι αφορά την αποκάλυψη των ονομάτων των υποψήφιων επενδυτών και οι συνεχείς καθυστερήσεις, προκαλούν διάφορες συζητήσεις και σενάρια...

IL DRAΜMA: Σε άρθρο του ιταλικού Τύπου για τα όσα εκπληκτικά συμβαίνουν στην Παλέρμο, το να υπογράψει κάποιος συμβόλαιο με τον πρόεδρο, Μαουρίτσιο Τζαμπαρίνι, είναι σαν να βγαίνει για φαγητό με τον Hannibal Lecter. Στα ιταλικά τον λένε ‘mangia-allenatori’, δεν είναι τίποτα άλλο από αυτόν που τρώει προπονητές αφού είναι κοντά στο αριθμό 40 στην 15ετία του στο κλαμπ της Σικελίας και είχε αρχίσει τη δουλειά από τα τέλη του 2015 φτάνοντας τις 11 αλλαγές προπονητών στους τελευταίους 12 μήνες. Πέρυσι, με τον Ντάβιντε Μπαλαρντίνι στον πάγκο και ένα φινάλε με 11 βαθμούς στα τελευταία 5 ματς, η Παλέρμο έφτασε σε μία απίθανη παραμονή και φέτος, με τον Εουτζένιο Κορίνι προπονητή την ώρα που γράφεται το κείμενο, θα είναι ευτύχημα αν το σκηνικό είναι δράμμα και δεν έχει υποβιβαστεί μαθηματικά πολύ νωρίτερα.

ΤΟ ΑΣΤΕΡΑΚΙ: Με τον Τζανλουίτζι Ντοναρούμα να έχει μπει στην ανασκόπηση του 2015, σε αυτή του 2016 δεν θα μπει ένας αλλά... κάμποσοι. Και οι περισσότεροι είναι στο Μπέργκαμο. Η Αταλάντα εντυπωσιάζει με τις εμφανίσεις της και τα αποτελέσματα της, στηριζόμενη σε πιτσιρικάδες που έχουν πολύ ταλέντο και το δείχνουν. Ο 19χρονος Ιβοριανός μέσος Φρανκ Κεσί απασχολεί Τσέλσι και Νάπολι, ο 22χρονος στόπερ Ματία Καλντάρα έχει ουσιαστικά κλείσει στη Γιουβέντους, ο 22χρονος χαφ Ρομπέρτο Γκαλιαρντίνι ενδιαφέρει τους Μπιανκονέρι αλλά και τις Μίλαν-Ιντερ, ο 22χρονος δεξιός μπακ Αντρέα Κόντι είναι στη λίστα των Νάπολι και Ρόμα. Αν όλοι αυτοί γίνουν μεγάλοι παίκτες, θα φανεί στο μέλλον. Κάποιοι, πάντως, θα τα καταφέρουν. Οπως δείχνει ότι μπορεί να τα καταφέρει και ο Τζιοβάνι Σιμεόνε της Τζένοα, η οποία παρουσίασε και ένα ακόμη... διαμαντάκι: Πιέτρο Πελέγκρι. Εκανε ντεμπούτο στη Serie A, στο Τορίνο-Τζένοα, σε ηλικία 15 ετών και 280 ημερών, με τους Ιταλούς να γράφουν ότι τον παρακολουθούν ήδη οι Γιουβέντους, Μίλαν, Ιντερ, Ρόμα, Μπαρτσελόνα, Τσέλσι.

Η ΜΑΤΣΑΡΑ: Σαν και το περσινό 2-4 της Λάτσιο στην έδρα της Νάπολι στον ‘τελικό’ για το Champions League δεν είναι το φετινό, όμως έχει και πάλι Νάπολι και ήταν αλήθεια ματσάρα. Στο παιχνίδι για το 2016 η Φιορεντίνα υποδέχθηκε τους ανεβασμένους Partenopei, οι οποίοι προηγήθηκαν με σουτ ‘α λα Ντελ Πιέρο’ όπως λένε οι Ιταλοί και το ημίχρονο βγήκε με 0-1. Οι Viola ισοφάρισαν (1-1) με φάουλ του Μπερναρντέσκι που κόντραρε και στη συνέχεια ο super-hot, Ντρις Μέρτενς, τιμώρησε τον Τόμοβιτς παίρνοντας την μπάλα και τελείωνοντας στην απέναντι γωνία (1-2). Ο Μπερναρντέσκι είχε όμως κι άλλο γκολ και με τρομερό διαγώνιο αριστερό εκτός περιοχής νίκησε ξανά τον Ρέινα (2-2) και λίγο αργότερα βρήξε με μαγική μπαλιά τον Ζάρατε, ο οποίος εκτέλεσε με τη μία για το 3-2. Το φινάλε δεν καλό για την Φιορεντίνα όμως αφού ο Σαλσέδο έκανε πέναλτι στον Μέρτενς στο 94’ και ο Γκαμπιαντίνι έσπασε την γκίνια του διαμορφώνοντας το τελικό 3-3 από τη βούλα.

IL GRECO: Κώστας Μανωλάς. Ο 25χρονος κεντρικός αμυντικός είναι βασικός στην Ρόμα και έχει παίξει τα 15 από τα 18 ματς της Ρόμα στην Serie A. Ο διεθνής άσος είναι εύκολα ο πιο ποιοτικός κεντρικός αμυντικός των Giallorossi, έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη σταθερή παρουσία των Ρωμαίων στην πρώτη 3άδα και ανεβάζει το επίπεδό του μέρα με την μέρα. Μια ασίστ και ένα γκολ (με την Ιντερ), που για κάποιο λόγο δεν του πιστώθηκε, είναι ο απολογισμός του Ελληνα άσου στη σεζόν που διανύουμε, ενώ μέσα στο 2016 έχει βοηθήσει την Ρόμα να είναι αήττητη στο Olimpico. Σταθερά είναι τα σενάρια που μεγάλα κλαμπ εκτός Ιταλίας τον έχουν πολύ ψηλά στη μεταγραφική λίστα τους και έχουν δει μάλιστα προτάσεις δεκάδων εκατ. ευρώ να απορρίπτονται από την ομάδα του.

ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤA: Ξεκίνησε τη σεζόν 2015-16 με στόχο να παραμείνει στην Serie B, ενώ έναν χρόνο νωρίτερα σώθηκε για έναν βαθμό. Η Κροτόνε, που έχει ελληνικές ρίζες, το καλοκαίρι έβαλε όμορφο φινάλε σε ένα απίστευτο παραμύθι, είναι η πιο πρόσφατη Σταχτοπούτα και η 66η διαφορετική ομάδα που παίζει στην Serie A ακολουθώντας τις Φροζινόνε και Κάρπι. Οι Rossoblu έχουν πολύ δύσκολο έργο στην προσπάθεια να μην τις ακολουθήσουν και στην Serie B και ήδη στην αρχή είχαν ένα μεγάλο μειονέκτημα καθώς έπαιζαν τα εντός παιχνίδια τους 600 χιλιόμετρα μακριά από τη φυσική τους έδρα. Οι Pitagoricci έχουν μόλις 9 βαθμούς ύστερα από 17 ματς στο Campionato αλλά απέχουν μόλις 5 από τη θέση που οδηγεί στην παραμονή στα σαλόνια. Το θαύμα της Κροτόνε.

LA LEGGENDA: Είναι ο κορυφαίος που έχει βρεθεί ποτέ κάτω από κάποια εστία και μέσα στο 2016 πέρασε για ακόμα έναν λόγο στα βιβλία της ιστορίας του calcio. Τον Μάρτιο ο τερματοφύλακας-μύθος της Γιουβέντους στο derby della Mole με την Τορίνο έφτασε τα 974 σερί λεπτά χωρίς να δεχθεί γκολ στην Serie A και έσπασε το ρεκόρ του Σεμπαστιάνο Ρόσι της Μίλαν, που ήταν στα 929 και κρατούσε από τη σεζόν 1993-94. Στις 10 Ιανουαρίου δέχθηκε γκολ από τον Αντόνιο Κασάνο στο 1-2 από την Σαμπντόρια και μέχρι να νικηθεί ξανά είχε προλάβει να κάνει το ρεκόρ όλων των εποχών. Ουντινέζε, Λάτσιο, Ρόμα, Κιέβο, Τζένοα, Φροζινόνε, Νάπολι, Μπολόνια, Ιντερ, Αταλάντα, Σασουόλο ήταν οι ομάδες που απέτυχαν να τον νικήσουν πριν το κάνει ο Αντρέα Μπελότι της Τορίνο στο 1-4 του derby della Mole στις 20 Μαρτίου από τη βούλα του πέναλτι.

ΓΚΟΛ, ΓΚΟΛ, ΓΚΟΛ: Το 2016 ήταν η χρονιά του Γκονσάλο Ιγουαΐν όπως και να το δεις και έχει λόγο να βρίσκεται και εδώ. Με τη φανέλα της Νάπολι ο Αργεντινός έκανε τους πάντες να ψάχνουν από πότε έχει κάποιος να βάλει τόσα γκολ στην Serie A και την τελευταία αγωνιστική είχε ετοιμάσει το δικό του πάρτι. Στο εντός έδρας ματς των Vesuviani με την Φροζινόνε είχε βάλει ήδη δύο και έφτασε στο χατ-τρικ με ένα καταπληκτικό ανάποδο ψαλίδι σημειώνοντας το γκολ με το οποίο έσπασε το ρεκόρ του μύθου της Μίλαν, Γκούναρ Νόρνταλ, που κρατούσε από το 1950. Γκολάρα έβαλαν και στο πρώτο μισό της σεζόν 2016-17 ακόμα δύο παίκτες με την Νάπολι, ο Μέρτενς με την λόμπα κόντρα στην Τορίνο και ο Ινσίνιε με το τρελό σουτ στο παραθυράκι με αντίπαλο την Φιορεντίνα.

PERSONA NON GRATA: Οταν αγόρασε τις μετοχές από τον Μάσιμο Μοράτι τον Οκτώβριο του 2013, ο Ερικ Τοχίρ υποσχέθηκε προσεκτικές κινήσεις και επιστροφή της Ιντερ στον ίσιο δρόμο. Τελικά δεν κατάφερε να βελτιώσει τα πράγματα σε κανέναν τομέα, οικονομικό ή αγωνιστικό, με συνέπεια να ψάξει αγοραστή και να τον βρει στην Κίνα. Ο Ινδονήσιος, πάντως, παραμένει στους Νερατζούρι με τον ρόλο του προέδρου και αυτό δεν κάνει καλό στην ομάδα του. Αρκεί να δει κάποιος, για να καταλάβει, πώς χειρίστηκε το θέμα του προπονητή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ο Τοχίρ, ο οποίος περίμενε να τελειώσει την προετοιμασία ο Ρομπέρτο Μαντσίνι για να αποφασίσει ότι δεν μπορούν να συνεργάζονται άλλο, αφήνοντας τους πάντες άναυδους με την επιλογή του αντικαταστάτη. Το στοίχημα Ντε Μπουρ απέτυχε και ουσιαστικά αυτή ήταν και η τελευταία σοβαρή απόφαση που πήρε ο Τοχίρ, ο οποίος σιγά-σιγά παραμερίζεται και στο τέλος θα υποχρεωθεί να πουλήσει και το ποσοστό μετοχών (30%) που του έχει απομείνει.

ΤΟ ΦΙΝΑΛΕ: Σε ένα ποδόσφαιρο που αλλάζει συνεχώς, λιγοστεύουν όλο και περισσότερο οι περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που λειτουργούν πρώτα με το συναίσθημα και μετά με όλα τα άλλα. Αυτοί, εξ ορισμού, αξίζουν σεβασμό. Οταν είναι και παικταράδες, αξίζουν και ένα δυνατό χειροκρότημα. Σαν κι αυτό που εισέπρατε σε κάθε γήπεδο ο Αντόνιο Ντι Νατάλε μέχρι και τον Μάιο του 2016, όταν αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να πει «ciao». Μετά από 191 γκολ με την Ουντινέζε (1ος σκόρερ της) στη Serie A, άλλα 17 σε άλλες διοργανώσεις, με 209 γκολ συνολικά στη Serie A (6ος σκόρερ όλων των εποχών) και 311 συνολικά στην καριέρα του (8ος Ιταλός σκόρερ ever), ο Ντι Νατάλε έβαλε τέλος στην πανέμορφη καριέρα του. Και ήταν πανέμορφη γιατί αποφάσισε, από το καλοκαίρι του 2004, να την αφιερώσει την αγαπημένη του Ουντινέζε, απορρίπτοντας οποιαδήποτε πρόταση του έγινε. Μπορεί να μην κατέκτησε τους τίτλους που άξιζε ποδοσφαιρικά αλλά κατέκτησε τον σεβασμό όλων και αυτό, στο φινάλε, είναι και σημαντικότερο!

ARRIVEDERCI: Το καλοκαίρι του 2012 η Γιουβέντους δεν πανηγύριζε μόνο για το πρώτο πρωτάθλημα μετά το Calciopoli αλλά και για την απόκτηση ενός 18χρονου Γάλλου πιτσιρικά που έφευγε ως ελεύθερος από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Τέσσερα χρόνια μετά, αυτός ο πιτσιρικάς επέστρεψε στην αγγλική ομάδα αλλά με διαφορετικούς όρους: Οχι ως ελεύθερος αλλά ως η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου! Κάτι καλό, επομένως, θα έδειξε στην 4ετία του στα ιταλικά γήπεδα ο Γάλλος... Ο Πογκμπά κατάφερνε κάθε χρόνο να παρουσιάζεται βελτιωμένος και το καλοκαίρι του 2015 ένιωσε έτοιμος να πάρει τη φανέλα με το Νο10 της Κυρίας, αναλαμβάνοντας και τις σχετικές ευθύνες. Η τελευταία του, όπως αποδείχθηκε, σεζόν στο Τορίνο δεν ήταν και η καλύτερη του στην Ιταλία αλλά ήταν αρκετή για να κλείσει η Γιουβέντους ένα deal που θα διδάσκεται τα επόμενα χρόνια, σε ό,τι αφορά το επιχειρηματικό κομμάτι. Πώς τον πήρε, από πού τον πήρε, πόσο τον πούλησε και πού τον πούλησε. Και αφού αποφάσισε να τον δώσει, συνεχίστηκε και η παράδοση που θέλει την Serie A να χάνει κάθε χρόνο και ένα αστέρι.

ΠΟΡΙΣΜΑ: Οπως πέρυσι, πρόπερσι και γενικά όπως πάντα την τελευταία πενταετία, η πιο δυνατή απόχρωση στο Calcio είναι η Μπιανκονέρα. Η Γιουβέντους έγινε η πρώτη ιταλική ομάδα με δύο σερί νταμπλ και αυτό αρκεί από μόνο του για να περιγράψει την κυριαρχία της. Το ανησυχητικό, βέβαια, για τους υπόλοιπους δεν είναι (απλά) αυτό αλλά ότι στο Τορίνο δεν δείχνουν διάθεση να σταματήσουν. Εχοντας δουλέψει τέλεια από το 2010 ως σήμερα, η Κυρία έχει δυναμώσει οικονομικά παρουσιάζοντας θετικούς ισολογισμούς, ετοιμάζεται να εγκαινιάσει το καλοκαίρι την... πολιτεία της στην Continassa για να εκτοξεύσει τα έσοδα της και γενικά αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τους υπόλοιπους.

Εταιρικά, αυτή που είναι πιο κοντά στη Γιούβε είναι η Νάπολι, η οποία έχει μάθει να ζει από τα έσοδα της και θέλει να κάνει επιτέλους το επόμενο βήμα και να ανεβεί στην κορυφή της Ιταλίας. Δεν είναι εύκολο και αυτό μπορεί να το επιβεβαιώσει και η Ρόμα, η οποία επίσης προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να ανέβει επίπεδο αλλά ποτέ δεν τα καταφέρνει. Οι Μίλαν και Ιντερ, από την άλλη πλευρά, δεν θέλουν να ανέβουν επίπεδο. Θέλουν να επιστρέψουν σε αυτό που ήταν πάντα και ελπίζουν ότι αυτό θα γίνει μέσω Κίνας, την ίδια ώρα που η Φιορεντίνα ετοιμάζεται να παρουσιάσει τέλη Ιανουαρίου, τουλάχιστον με βάση όσα υποστηρίζουν οι Ντιέγκο και Αντρέα Ντέλα Βάλε, το πλάνο για το νέο γήπεδο.

Αν όντως το παρουσιάσουν, σίγουρα θα είναι ένα από τα θέματα που θα μας απασχολήσουν στην ανασκόπηση του 2017. Μέχρι τότε, όμως, έχουμε καιρό. Και έχουμε 12 μήνες στη διάθεση μας για να διαπιστώσουμε αν θα σπάσει, επιτέλους, η κυριαρχία της Γιουβέντους ή αν θα φτάσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα αφού έξι σερί πρωταθλήματα δεν πήρε ποτέ κανείς!

Για να δούμε αν θα τα καταφέρει ή όχι, υγεία να έχουμε πάνω απ' όλα και... tanti auguri per un felice anno nuovo ragazzi!

 

Τελευταία Νέα