Ο δρόμος του… μεταξιού

Γιώργος Καραμάνος
Ο δρόμος του… μεταξιού

bet365

Οι Κινέζοι έχουν τρελαθεί και ξοδεύουν ασταμάτητα. Οσκαρ, Χούλκ, Ζερβίνιο και επτά ακόμα μετακινήσεις προς την Απω Ανατολή που έσπασαν τα ταμεία.

Στην Κίνα έχουν τρελαθεί εντελώς. Το φαινόμενο των απίθανων μεταγραφών αντί να μειωθεί, γιγαντώνεται, με την αγορά του Οσκαρ να σπάει τα ταμεία. Ας δούμε όμως τι 10 ακριβότερες μετακινήσεις προς τον γίγαντα της Ασίας…


10. Ντεμπά Μπα
Στην Τσέλσι, όπου βρέθηκε το 2013-’14, δεν τα κατάφερε. Τον αγόρασε η Μπεσίκτας σχετικά φθηνά. Μόλις έξι εκατ. ευρώ έδωσαν οι Τούρκοι. Εκεί ο Σενεγαλέζος επιθετικός όχι μόνο προσέφερε αρκετά γκολ, αλλά έφερε και χρήματα στο ταμείο. Η Shanghai Shenhua πλήρωσε για τον 31χρονο πλέον φορ 13 εκατ. και του έδωσε τριετές συμβόλαιο.


9. Φρέντι Γκουαρίν
Κοντά μία τετραετία έμεινε στην Ιντερ, αλλά αν και έπαιξε αρκετά, δεν εξελίχτηκε ποτέ σε ηγέτη της ομάδας. Οπότε οι Νερατζούρι δεν είχαν κανέναν ενδοιασμό τον περασμένο Γενάρη να ενδώσουν στα 13 εκατ. ευρώ που έδωσε η Shanghai Shenhua. Ετσι ο 30χρονος Κολομβιανός μέσος μετακόμισε για τρία χρόνια στην Απω Ανατολή.


8. Παουλίνιο
Από το 2013 στην Τότεναμ δεν τα κατάφερε για μία διετία. Το καλοκαίρι του 2015 εμφανίστηκε η Guangzhou Evergrande και έδωσε 14 εκατ. Ευρώ στους Λονδρέζους. Ο 28χρονος Βραζιλιάνος μέσος είπε επίσης το ΟΚ και υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο. Μάλιστα έχει εξελιχτεί και σε βασικό στην Σελεσάο.


7. Ζερβίνιο
Εζησε το όνειρο, παίζοντας για μία διετία στην Αρσεναλ και ακόμα μία στην Ρόμα. Γλυκάθηκε όμως από τα πολλά χρήματα των Ασιατών. Τον περασμένο Γενάρη είπε το ΟΚ και οι Τζαλορόσι τον πούλησαν στην Hebei China Fortune αντί 18 εκατ. ευρώ, με τον 29χρονο επιθετικό από την Ακτή Ελεφαντοστού να υπογράφει για τρία χρόνια, αλλά με δικαίωμα ετήσιας ανανέωσης.


6. Ελκεσον
Ο Ελκεσον ντε Ολιβέιρα Καρντόσο ή σκέτο Ελκεσον, είναι παντελώς άγνωστος στο ευρωπαϊκό κοινό. Ο 27χρονος Βραζιλιάνος επιθετικός μετακόμισε στην Κίνα το 2013 από την Μποταφόγκο για λογαριασμό της Guangzhou Evergrande. Ηταν τέτοια η επιτυχία του εκεί, που συνέβη το μοναδικό σε σχέση με όλους τους άλλους της λίστας: τον αγόρασε άλλη ομάδα της Κίνας. Το 2005 η Shanghai SIPG έδωσε 18,5 εκατ. και τον έκανε δικό της.


5. Ραμίρες
Εκανε μεγάλη καριέρα στην Τσέλσι και έζησε τις μεγαλύτερες στιγμές της από το 2010 έως και τον Γενάρη του 2016. Τότε ο 29χρονος Βραζιλιάνος μέσος δέχτηκε να μετακινηθεί προς την Jiangsu Suning αντί του σημαντικού ποσού των 28 εκατ. ευρώ και με τετραετές συμβόλαιο.


4. Τζάκσον Μαρτίνες
Το καλοκαίρι του 2015 η Ατλέτικο Μαδρίτης έδωσε 35 εκατ. ευρώ στην Πόρτο για τον 30χρονο Κολομβιανό φορ. Εκεί όμως τα πήγε χάλια και λίγους μήνες αργότερα (Φεβρουάριος) οι Ροχιμπλάνκος στάθηκαν τυχεροί, καθώς έβγαλαν και χρήματα, πουλώντας τον 42 εκατ. ευρώ στην Guangzhou Evergrande. Εκείνη τη στιγμή ήταν για λίγο η ακριβότερη μεταγραφή στο κινεζικό ποδόσφαιρο.


3. Αλεξ Τεϊσέιρα
Λίγες μέρες μετά τον Τζάκσσον Μαρτίνες, εμφανίστηκε ο Βραζιλιάνος, για να του πάρει το ρεκόρ της ακριβότερης μεταγραφής. Μετά από περίπου έξι χρόνια στην Σαχτάρ Ντόνετσκ, έβαλε την Jiangsu Suning στη διαδικασία να πληρώσει για τα κάλλη του 26χρονου βιρτουόζου μεσοεπιθετικού 50 εκατ. ευρώ, δίνοντας του συμβόλαιο τεσσάρων ετών.


2. Χουλκ
To 2012 έγινε χαμός, με την Ζενίτ να δίνει 60 εκατ. ευρώ στην Πόρτο. Και το καλοκαίρι του 2016 οι Ρώσοι τα πήραν σχεδόν όλα πίσω, πουλώντας τον στην Shanghai SIPG αντί 55,8 εκατ. Ο 30χρονος Βραζιλιάνος φορ πήρε πολλά χρήματα για να συμφωνήσει, κοντά στα 20 εκατ. ετησίως.


1. Οσκαρ
Μα καλά, 70 εκατ. ευρώ για τον Οσκαρ; Είναι δυνατόν; Πραγματικά ό,τι να ‘ναι. Τόσα έδωσε όμως η Shanghai SIPG στην Τσέλσι, που πούλησε ονειρεμένα και με φιογκάκι τον 25χρονο Βραζιλιάνο μεσοεπιθετικό, ο οποίος δεν μεγαλούργησε κιόλας στα 4,5 χρόνια που πέρασε στους Μπλε.

 

Τελευταία Νέα