TOP-5: Γκολ και θέαμα στην Boxing Day (vids)

TOP-5: Γκολ και θέαμα στην Boxing Day (vids)

bet365

Η δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων βρίσκει τους Άγγλους στα γήπεδα και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται πέντε από τα κορυφαία παιχνίδια στην ιστορία της Boxing Day στην Πρέμιερ Λιγκ.

Η ιστορία της Boxing Day στο αγγλικό ποδόσφαιρο ξεκινά από τον 19ο αιώνα και συγκεκριμένα στις 26 Δεκεμβρίου 1860, όταν αναμετρήθηκαν η Σέφιλντ με την Χάλαμ (2-0). Μέσα στα χρόνια, το συγκεκριμένο ποδοσφαιρικό έθιμο διατηρήθηκε στο Νησί, με τους Άγγλους να περνούν τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων στα γήπεδα. Παλαιότερα, διεξάγονταν μόνο τοπικά ντέρμπι, προκειμένου να μην έχουν πρόβλημα στις μετακινήσεις τους με τα μέσα οι οικογένειες, κάτι που όμως σήμερα έχει αλλάξει. Αυτό που παραμένει αναλλοίωτο είναι το ενδιαφέρον και το πάθος των Άγγλων για ποδόσφαιρο τη συγκεκριμένη μέρα, που έχει χαρίσει στο παρελθόν σπουδαία παιχνίδια, από πλευράς θεάματος.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Νιούκαστλ 4-3 (2012)
Την επιστροφή στο «θρόνο» της επεδίωκε η Γιουνάιτεντ, που προπορευόταν στο βαθμολογικό πίνακα, την ώρα που η Νιούκαστλ βρισκόταν λίγους πόντους πάνω από την επικίνδυνη ζώνη. Κάθε άλλο παρά φοβισμένοι μπήκαν στο Ολντ Τράφορντ οι φιλοξενούμενοι, οι οποίοι πήραν τρεις φορές το προβάδισμα (Περχ, Έβανς αυτ., Σισέ), όμως ισάριθμες φορές είδαν τους «μπέμπηδες» να φέρνουν το παιχνίδι στα ίσια (Έβανς, Εβρά, Φαν Πέρσι). Στο τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης, όμως, ο Τσιτσαρίτο Ερνάντες έδωσε τη νίκη στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 4-3 και «αέρα» επτά βαθμών από τη Σίτι, που έχανε την ίδια ώρα από την Σάντερλαντ.

Τσέλσι – Άστον Βίλα 4-4 (2007)
Πρόκειται για το παιχνίδι με το μεγαλύτερο σκορ στην ιστορία της Boxing Day, στα χρόνια της Πρέμιερ Λιγκ. Η Τσέλσι βρισκόταν έξι βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Άρσεναλ και ήθελε οπωσδήποτε τη νίκη απέναντι στην όγδοη της βαθμολογίας, Άστον Βίλα. Οι «χωριάτες», όμως, ήταν αυτοί που αιφνιδίασαν με τα δύο γκολ του Μαλόνεϊ. Η αποβολή του Νάιτ για τους φιλοξενούμενους άλλαξε τη ροή του αγώνα, με την Τσέλσι να φέρνει τα πάνω-κάτω και να προηγείται με 3-2, χάρις στα δύο τέρματα του Σεφτσένκο και άλλο ένα από τον Άλεξ. Κόντρα στο μομέντουμ του αγώνα, η Βίλα έφερε το παιχνίδια στα ίσια με τον Λόρσεν, με τις δύο ομάδες να έρχονται σε αριθμητική ισορροπία στον αγωνιστικό χώρο, μετά την κόκκινη κάρτα του Ρικάρντο Καρβάλιο. Ο αγώνας στο Στάμφορντ Μπριτζ έμελλε να έχει κι άλλες συγκινήσεις στο φινάλε, με τον Μπάλακ να δίνει εκ νέου προβάδισμα στους «μπλε», όμως στο τελευταίο λεπτό ο Μπάρι διαμόρφωσε με πέναλτι το τελικό 4-4.

Άρσεναλ – Λέστερ 6-1 (2000)
Οι «Αλεπούδες» μπορεί να έκαναν πέρσι το... μπαμ, με την κατάκτηση της Πρέμιερ Λιγκ, όμως και στην Boxing Day του 2000 ήταν ψηλά στη βαθμολογία, καθώς ισοβαθμούσαν με την Άρσεναλ στη δεύτερη θέση, πίσω από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στο Χάιμπουρι, όμως, ο Τιερί Ανρί και η παρέα του φρόντισαν να δείξουν στην Λέστερ ποιος ήταν μεταξύ τους το «αφεντικό». Ο «Τίτι» έδωσε μία ποδοσφαιρική παράσταση, πετυχαίνοντας χατ-τρικ, ενώ τα άλλα τρία τέρματα των «κανονιέρηδων» σημείωσαν οι Βιεϊρά, Λιούνμπεργκ και Άνταμς. Για τους φιλοξενούμενους είχε μειώσει προσωρινά σε 2-1 με τον Ακινμπίγι.

Κόβεντρι – Άρσεναλ 3-2 (1999)
Οι «κανονιέρηδες» είχαν επιστρέψει από -13 και βρίσκονταν πριν την Boxing Day έξι βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο αγώνας κόντρα στην Κόβεντρι ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Άρσεναλ να παραμείνει σε τροχιά τίτλου, όμως τα γκολ των Μακάλιστερ και Χάτζι έδωσαν από το πρώτο ημίχρονο διαφορά δύο τερμάτων στους γηπεδούχους. Ο Λιούνμπεργκ μείωσε σε 2-1, όμως λίγο αργότερα ο Ρόμπι Κιν έδωσε εκ νέου προβάδισμα δύο γκολ στην Κόβεντρι. Το μόνο που κατάφερε η Άρσεναλ ήταν να διαμορφώσει το τελικό 3-2 με τον Σούκερ, με την υπόθεση-τίτλος να απομακρύνεται οριστικά, με την ολοκλήρωση του πρώτου μισού της σεζόν.

Σέφιλντ Γουένσντεϊ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 3-3 (1992)
Τον προηγούμενο μήνα, οι «κόκκινοι διάβολοι» είχαν αποκτήσει τον Ερίκ Καντονά και είχαν ξεκινήσει την αντεπίθεσή τους για την επιστροφή στην κορυφή του αγγλικού ποδοσφαίρου. Η ομάδα του Φέργκιουσον, όμως, τα βρήκε σκούρα στην έδρα της Σέφιλντ Γουένσντεϊ και βρέθηκε πίσω στο σκορ με 3-0 (Χερστ, Μπράιτ, Σέρινταν). Ωστόσο, στο τελευταίο 25λεπτο, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έφτασε σε μία από τις πιο γνωστές ανατροπές στην ιστορία της, ισοφαρίζοντας στο τελικό 3-3, με τα δύο γκολ του ΜακΛερ και το ένα από τον Καντονά. Παρά το «στραβοπάτημα» στην Boxing Day του 1992, στο τέλος της σεζόν κατέκτησε το πρωτάθλημα, έπειτα από 26 χρόνια.

 

Τελευταία Νέα