Europa... off

Europa... off

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος γυρίζει το χρόνο πίσω και θυμάται τα ευρωπαϊκά «μεγαθήρια» που αποκλείστηκαν από τη φάση των ομίλων του Europa League.

Γυρίζοντας στην κλήρωση της 26ης Αυγούστου, με την συγκρότηση του 11ου ομίλου, άπαντες θεωρούσαν φαβορί για πρόκριση στην επόμενη φάση, τα δύο «μεγαθήρια», Ίντερ και Σαουθάμπτον. Μετά την ολοκλήρωση των ομίλων, όμως, οι δύο προαναφερθείσες πήγαν... σπίτι τους (η Ίντερ είχε ήδη αποκλειστεί πριν τη διεξαγωγή της τελευταίας αγωνιστικής) και τα εισιτήρια για τους «32» κατέληξαν στις Σπάρτα Πράγας και Χάποελ Μπερ Σεβά.

Κι αν οι «Άγιοι» δεν έχουν να επιδείξουν κάτι αξιοσημείωτο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, οι «νερατζούρι» μετρούν τρία κύπελλα πρωταθλητριών και άλλα τόσα κύπελλα ΟΥΕΦΑ. Επιτεύγματα που τους κατατάσσουν στις παραδοσιακές ευρωπαϊκές δυνάμεις. Παρόλα αυτά, δεν πήραν το εισιτήριο για τους «32» και... την πάτησαν, όπως είχε γίνει στο παρελθόν και με άλλα ευρωπαϊκά μεγαθήρια στη φάση των ομίλων του Europa League.

Άγιαξ (2015-16)
Ο «Αίαντας» των τελευταίων ετών μπορεί να έχει χάσει την αίγλη του παρελθόντος, όμως δεν παύει να αποτελεί ένα από τα top ευρωπαϊκά κλαμπ. Πέρσι, τέθηκε αντιμέτωπος στους ομίλους του Europa League με τις Φενερμπαχτσέ, Σέλτικ και Μόλντε, όμως δεν κατάφερε να πάρει το εισιτήριο για τους «32». Θα μπορούσε να το είχε κάνει, όμως την τελευταία αγωνιστική έμεινε στο 1-1, στην Άμστερνταμ Αρίνα, απέναντι στην Μόλντε και τερμάτισε τρίτος.

Αθλέτικ Μπιλμπάο (2012-13)
Οι Βάσκοι μπορεί να μη συγκαταλέγονται στις παραδοσιακές δυνάμεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, όμως πριν από λίγους μήνες είχαν φτάσει μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης, χάνοντας από την Ατλέτικο Μαδρίτης. Έτσι, η Αθλέτικ ξεκινούσε από τη θέση του φαβορί την αμέσως επόμενη σεζόν στους ομίλους του Europa League, απέναντι σε Λυών, Σπάρτα Πράγας και Χάποελ Ιρόνι Κιριάτ Σμόνα. Τερμάτισε στην 3η θέση, έχοντας αποκλειστεί ήδη από την προτελευταία αγωνιστική.

Τότεναμ (2011-12)
Μπήκε στη φάση των ομίλων με το μεγαλύτερο συντελεστή και από τις 48 ομάδες, όμως δεν κατάφερε να προκριθεί στους «32». Κυριότερη αιτία ήταν ο ΠΑΟΚ, ο οποίος με εκείνη την απίστευτη νίκη του μέσα στο Γουάιτ Χαρτ Λέιν με 1-2 (Μόντριτς - Σαλπιγγίδης, Αθανασιάδης) την 5η αγωνιστική έριξε στο «καναβάτσο» την Τότεναμ. Η πρώτη θέση του γκρουπ κατέληξε στην Ρούμπιν Καζάν, η δεύτερη στο «δικέφαλο», με την Τότεναμ να τερματίζει τρίτη, μπροστά μόνο από τη Σάμροκ Ρόβερς.

Γιουβέντους (2010-11)
Μόλις έβδομη είχε τερματίσει την προηγούμενη σεζόν στη Serie A η «Μεγάλη Κυρία», με αποτέλεσμα να ξεκινήσει από τη διαδικασία των προκριματικών, προκειμένου να βρεθεί στους ομίλους του Europa League. Εκεί, κληρώθηκε με την Μάντσεστερ Σίτι, την Σάλτσμπουργκ και την Λεχ Πόζναν. Και μπορεί οι «πολίτες» να επιβεβαίωσαν τον τίτλο του φαβορί και να προκρίθηκαν, όμως η Γιουβέντους δεν τα κατάφερε, μένοντας στην τρίτη θέση, πίσω από την Λεχ Πόζναν.

Ατλέτικο Μαδρίτης (2010-11)
Ένα ακόμη ευρωπαϊκό «μεγαθήριο» που δεν τα κατάφερε απέναντι σε ελληνική ομάδα και αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων. Κάτοχος του Europa League ήταν η Ατλέτικο Μαδρίτης, όμως τα βρήκε «σκούρα» κόντρα στον Άρη. Η νίκη των «κιτρινόμαυρων», την 5η αγωνιστική, μέσα στο Βιθέντε Καλντερόν με 2-3 (Φορλάν, Αγουέρο – Κόκε 2, Λαζαρίδης) ήταν αυτή που έστειλε τους Θεσσαλονικείς στην επόμενη φάση και τους «ροχιμπλάνκος»... σπίτι τους. Στην πρώτη θέση τερμάτισε η Λεβερκούζεν και στην τελευταία η Ρόζενμποργκ.

Ντόρτμουντ (2010-11)
Σε όμιλο-φωτιά συμμετείχε εκείνη τη σεζόν η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ, η οποία όμως είχε ήδη στις τάξεις της παίκτες, όπως ο Λεβαντόφσκι, ο Γκέτσε, ο Νούρι Σαχίν, ο Χούμελς και ο Σούμποτιτς. Απέναντί της ήταν η Παρί Σεν Ζερμέν, η Σεβίλλη και η Καρπάτι Λβιβ, με την Ντόρτμουντ να μη βρίσκεται στην πρώτη δυάδα (Παρί, Σεβίλλη) και να αποχαιρετά πρόωρα τη διοργάνωση. Το 2-2 την τελευταία αγωνιστική στο Σάντσεθ Πιθχουάν ήταν αυτό που της στέρησε την πρόκριση. Με νίκη θα είχε προκριθεί.

 

Τελευταία Νέα