Ετσι πάει η Μπαρτσελόνα κόντρα στην Ρεάλ

Γιώργος Καραμάνος Γιώργος Καραμάνος
Ετσι πάει η Μπαρτσελόνα κόντρα στην Ρεάλ

bet365

Οι τρεις σέντερ μπακ, το match fitness του Ινιέστα, το μακιγιάρισμα των αδυναμιών. Ο Γιώργος Καραμάνος κοιτάζει το πώς οι Καταλανοί... κουτσαίνουν από το -6 προς το ντέρμπι με την Ρεάλ.

Μα καλά, είναι δυνατόν; Ο μέσος όρος του άσου στο 1.85; 'Η εμείς δεν βλέπουμε σωστά το ποδόσφαιρο ή κάποιοι υπερεκτιμούν τη φετινή Μπαρτσελόνα. Η τελευταία φορά που έκανε γεμάτο καλό ματς, ήταν στις 19 Οκτωβρίου, όταν έδωσε μία υπέροχη παράσταση για το 4-0 εντός με την Μάντσεστερ Σίτι. Με την Βαλένθια ένας Θεός ξέρει πώς το πήρε εκείνο το 2-3 στο τελευταίο δευτερόλεπτο στο «Μεστάγια» και μετά κόντρα στην ουραγό Γρανάδα με το ζόρι το 1-0.

Και στη συνέχεια όλα είναι χάλια. Και δεν λέμε μόνο για την τριάρα στην Αγγλία από την Σίτι ή το πώς ξύπνησε στο β' μέρος στο «Σάντσεθ Πιθχουάν» και έκανε την ανατροπή (1-2), επειδή ο Μέσι ήταν διαστημικός. Στο α' ήταν κάκιστη. Την Μάλαγα εντός δεν την νίκησε (0-0) και το διπλό στη Σέλτικ ήταν στο ρελαντί απέναντι σε μία κακή ομάδα. Ωσπου ταξίδεψε στο Σαν Σεμπαστιάν και εκεί ξεγυμνώθηκε εντελώς.

Οποιος είδε το πώς την χειρίστηκε και την πάτησε η Σοσιεδάδ, δεν γίνεται να μην προβληματίστηκε όχι μόνο για το ντεφορμάρισμα, αλλά γενικότερα για το πλάνο της ομάδας. Δεν είναι η ισοπαλία που θα έπρεπε να είναι ήττα και με πολλά γκολ στην πλάτη. Η Μπαρτσελόνα σώθηκε από τον διαιτητή και πήρε το 1-1 που δεν άξιζε σε καμία περίπτωση, καθώς δεν είχε τίποτα. Κυκλοφορία, ψυχραιμία, ιδέες, κοουτσάρισμα, ψυχή, όλα ήταν στο μηδέν και αποχώρησε χωρίς καν φάση στα πρώτα 45 λεπτά και χωρίς την κατοχή στο φινάλε.

Η La Liga βρίσκεται στην 13η αγωνιστική και οι Καταλανοί έχουν ήδη πέντε γκέλες, χάνοντας 12 βαθμούς. Επόμενο είναι λοιπόν απέναντι στην αήττητη Ρεάλ να πηγαίνουν στο ντέρμπι με μειονέκτημα έξι πόντων. Τι σημαίνει αυτό; Οτι η υποχρέωση και το άγχος της νίκης βαραίνει περισσότερο τα δικά τους πόδια σε αυτό το Clásico. Είναι πρωτόγνωρη αυτή η πίεση για βαθμοθηρία που θα κληθούν να διαχειριστούν οι γηπεδούχοι, μιας και η τελευταία φορά που υποδέχτηκαν τους Μαδριλένους στο «Καμπ Νόου» με αντίστοιχη διαφορά, ήταν το 2003.

Κάτι δυνατό θα πρέπει να τους συμβεί λοιπόν. Κάτι διαφορετικό, ένα ταρακούνημα. Ο Λουίς Ενρίκε το γνωρίζει και το ρεπορτάζ προδίδει την διάθεσή του για καινοτομίες. Αλλωστε παραδέχτηκε δημοσίως και ο ίδιος μετά την Σοσιεδάδ, ότι η ομάδα του δεν άξιζε τίποτα. Οπότε αναζητά την αλλαγή. Είναι εξαιρετικά πιθανό να επανεμφανίσει το 3-4-3 που είδαμε στο 4-0 με την Σίτι. Το εν λόγω πλάνο εξυπηρετείται από την επιστροφή του Ουμτιτί για την τριάδα των σέντερ μπακ, αν και ο Πικέ εξακολουθεί να έχει ένα θεματάκι με το γόνατό του, με τις πιθανότητες όμως να είναι υπέρ του.

Το άλλο θέμα που μπορεί να εκτινάξει το potential της Μπάρτσα είναι φυσικά η επιστροφή του Ινιέστα. Ο μοναδικός που μπορεί να κουμαντάρει το ρυθμό, δίνεται ως έτοιμος, αλλά δεν έχει καθόλου μπάλα στα πόδια του εδώ και καιρό και αυτό μειώνει την ανταγωνιστικότητα του όσον αφορά το match fitness. Είναι όμως η παρουσία του αρχηγού πιο σημαντική από ποτέ. Τώρα που η μεσαία γραμμή δυσλειτουργεί σε ακραίο βαθμό. Ο Μπουσκέτς είναι πιο βαρύς και επιρρεπής στο λάθος από κάθε άλλη περίοδο της καριέρας του και κανείς εκ των Ράκιτιτς, Ραφίνια, Αρντά Τουράν ή ακόμα και ο Σέρζι Ρομπέρτο δεν δείχνει να είναι στα καλά του. Τον χείριστο Αντρέ Γκόμες δεν τον βάζουμε καν στην κουβέντα.

Οπότε όλα συνηγορούν ότι θα πρέπει οι τρεις μπροστά να κάνουν και πάλι την διαφορά. Ο Λουίς Σουάρες όμως δεν πυροβολεί με την περσινή συνέπεια και ας έχει οκτώ γκολ στο πρωτάθλημα και ο Νεϊμάρ χάνεται και εξαφανίζεται απρόβλεπτα κατά την διάρκεια των αγώνων. Απαντες λοιπόν στρέφουν το κεφάλι προς τον Μέσι. Οι επινοήσεις του και το κατά πόσο θα... μακιγιαριστούν από τον Λουίς Ενρίκε οι αδυναμίες συνεννόησης και κυκλοφορίας, είναι που θα κρίνουν το κατά πόσο θα εμφανιστεί ανταγωνιστική η Μπάρτσα. Βέβαια από μόνο του αυτό δεν αρκεί, μιας και η Ρεάλ όπως φανέρωσε και στο διπλό με την Ατλέτικο, έχει το know how και καλπάζει...

* Αύριο ακολουθεί το αντίστοιχο κείμενο για την Ρεάλ Μαδρίτης!

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος