Η μέρα που γεννήθηκε το ποδόσφαιρο

Η μέρα που γεννήθηκε το ποδόσφαιρο

bet365

Σαν σήμερα, πριν από 144 χρόνια, διεξήχθη ο πρώτος επίσημος διεθνής αγώνας στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, ανάμεσα σε Σκωτία και Αγγλία. Γράφει ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος.

Στα μέσα του 19ου αιώνα γεννήθηκε στην Αγγλία ο Τσαρλς Άλκοκ, ο άνθρωπος στον οποίο χρωστά πολλά το ποδόσφαιρο. Το 1871 δημιούργησε τον αρχαιότερο ποδοσφαιρικό θεσμό, το Κύπελλο Αγγλίας, όμως πριν από αυτό, τον απασχολούσε κάτι πολύ πιο σημαντικό. Πως το ποδόσφαιρο θα διαδοθεί παντού. Από το 1870 γύριζε στο μυαλό του η ιδέα για τη διεξαγωγή ενός διεθνούς ποδοσφαιρικού αγώνα. Έτσι, αποφάσισε να δημοσιεύσει σε εφημερίδες της Γλασκώβης και του Εδιμβούργου προσκλήσεις προς Σκωτσέζους ποδοσφαιριστές, καλώντας τους σε φιλική αναμέτρηση σε αγγλικό έδαφος. Όπερ και εγένετο στις 5 Μαρτίου του 1870, στο Oval του Λονδίνου, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι 1-1. Ακολούθησαν ακόμη τέσσερις αγώνες, όλοι στην αγγλική πρωτεύουσα. Αγγλία-Σκωτία 1-0 (19/11/1870), Αγγλία-Σκωτία 1-1 (25/2/1871), Αγγλία-Σκωτία 2-1 (18/11/1871) και Αγγλία-Σκωτία 1-0 (24/2/1872).

Μετά τους πέντε αυτούς αγώνες, στην Σκωτία υπήρχε η δυσαρέσκεια της μη συμμετοχής γηγενών ποδοσφαιριστών της. Οι περισσότεροι ήταν κάτοικοι Λονδίνου, αν και άπαντες είχαν καταγωγή από την Σκωτία. Έτσι, δεν αναγνώρισαν ως επίσημες αυτές τις αναμετρήσεις (όπως μετέπειτα και η FIFA). Αυτή η εξέλιξη δεν άρεσε καθόλου στον Άλκοκ, ο οποίος έριξε την ευθύνη για την ασυνεννοησία στις εφημερίδες, που είχαν δημοσιεύσει τις προσκλήσεις του. Αυτό, όμως, δε εμπόδισε την αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία και τον Τσαρλς Άλκοκ να καλέσουν εκ νέου σε αναμέτρηση τις δύο χώρες, αυτή τη φορά στην Γλασκώβη. Αν και τότε, δεν υπήρχε ακόμη ποδοσφαιρική ομοσπονδία στην Σκωτία, η κορυφαία ομάδα της χώρας τότε, η Queen’s Park, αποδέχθηκε την πρόσκληση, με τον αγώνα να ορίζεται για τις 30 Νοεμβρίου 1872, στο Hamilton Crescent της Γλασκώβης, που ήταν γήπεδο κρίκετ!

Όπως ήταν φυσιολογικό, όλοι οι ποδοσφαιριστές της εθνικής Σκωτίας ήταν παίκτες της Queen's Park, ενώ η Αγγλία είχε παίκτες εννέα διαφορετικών ομάδων, που τους είχε διαλέξει – ποιος άλλος – ο Τσαρλς Άλκοκ, ο οποίος ήταν ταυτόχρονα και ποδοσφαιριστής, όμως ήταν τραυματίας και δεν μπορούσε να αγωνιστεί. Η τιμή του εισιτηρίου είχε οριστεί στο ένα shilling (νόμισμα της εποχής στην Μεγάλη Βρετανία) και η ώρα έναρξης για τις δύο το μεσημέρι. Οι τέσσερις χιλιάδες θεατές, που είχαν βρεθεί την 30η Νοεμβρίου 1872 στο Hamilton Crescent, είδαν τη σέντρα να γίνεται με 20λεπτη καθυστέρηση, λόγω της ομίχλης που είχε καλύψει την περιοχή, με τους παίκτες της Σκωτίας να φορούν μπλε φανέλες και τους Άγγλους λευκές.

Στο αγωνιστικό κομμάτι, όπως ανέφεραν τα δημοσιεύματα της εποχής, έγινε ένα παιχνίδι με πολλές ντρίμπλες και ατομικές προσπάθειες των ποδοσφαιριστών, από τη μία περιοχή στην άλλη. Στο πρώτο ημίχρονο, η Σκωτία ήταν ανώτερη, καθώς οι παίκτες της είχαν μεγαλύτερη ομοιογένεια, εξαιτίας της παρουσίας τους στον ίδιο σύλλογο. Παρόλα αυτά δεν κατάφεραν να πετύχουν κάποιο τέρμα (τους ακυρώθηκε ένα), με τους Άγγλους να αμύνονται με πάθος σε αυτό το διάστημα και να ισορροπούν το παιχνίδι στην επανάληψη. Ούτε αυτοί, όμως, κατάφεραν να σημειώσουν κάποιο γκολ. Ο ιδιαίτερα βαρύς αγωνιστικός χώρος (έβρεχε τρεις συνεχόμενες μέρες) δυσκόλεψε αρκετά τις προσπάθειες των 22 ποδοσφαιριστών, με τον πολυαναμενόμενο και ιστορικό αγώνα να μένει τελικά στο 0-0. Παρά το γεγονός πως και οι δύο ομάδες αγωνίστηκαν χωρίς... άμυνες. Σχήμα 2-2-6 η Σκωτία και 1-1-8 η Αγγλία! Κι όμως, γκολ δεν μπήκε...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα