Ετσι βγαίνουν οι... Μόντριτς!

Ετσι βγαίνουν οι... Μόντριτς!

bet365

Ντιναμό Ζάγκρεμπ και Παρτιζάν Βελιγραδίου κάνουν θαύματα στις Ακαδημίες τους και το FourFourTwo του Gazzetta.gr έμαθε τον τρόπο από τους ειδικούς!

Το Διεθνές Κέντρο Μελετών για τον Αθλητισμό (CIES) που εδρεύει στην Ελβετία και τελεί υπό την αιγίδα της FIFA, αλλά και του Πανεπιστημίου του Νοσατέλ έπειτα από έρευνα που πραγματοποίησε σε 31 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ανάμεσα τους και το ελληνικό, ανέδειξε τον Άγιαξ ως τον σύλλογο με τις πιο επιτυχημένες ακαδημίες στην Ευρώπη. Στην πρώτη πεντάδα και πάνω από τη Μπαρτσελόνα υπάρχουν δυο ομάδες με τους περισσότερους παίκτες που χρησιμοποιούν. Παρτιζάν Βελιγραδίου και Ντιναμό Ζάγκρεμπ ξέρουν το μυστικό της επιτυχίας και το αποκαλύπτουν στο FourFourTwo του Gazzetta.gr. Ιβο Σούσακ και Μόμτσιλο Βούκοτιτς αποκαλύπτουν τις λεπτομέρειες!

«Μυστικό επιτυχίας; Η δομή της ομάδας. Το συμβούλιο επιλέγει το βασικό προσωπικό της Ακαδημίας και το στηρίζει μέχρι τέλους. Ενα δεκαετές πλάνο έφερε σωστούς ανθρώπους στη δουλειά, μπήκαν οι σωστοί σε θέσεις - κλεδιά κι ανέπτυξαν προγράμματα που έφεραν επιτυχίες. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο η Ντιναμό είναι σε αυτό το υψηλό επίπεδο. Κάναμε ένα σοβαρό βήμα στη διεθνή σκηνή για την ανάπτυξη νέων παικτών» τόνισε ο Σούσακ.

Η Ντιναμό Ζάγκρεμπ βρίσκεται στην κορυφαία πεντάδα των Ευρωπαϊκών ακαδημιών και ο σύλλογος προσπαθεί να κρατήσει... προσγειωμένους όλους τους συνεργάτες «Βλακ, Γιόζακ έκαναν τα πρώτα βήματα, πήρα εγώ τη σκυτάλη και ο ενθουσιασμός είναι μεγάλος. Μπορούμε να απολαύσουμε την επιτυχία μας που βρισκόμαστε στην ελίτ των ευρωπαϊκών ακαδημιών, αλλά ελπίζουμε να μείνουμε προσγειωμένοι».

Ο Ιβο Σούσακ αποκάλυψε τον τρόπο λειτουργίας των Ακαδημιών κι έδωσε... ιδέες στις ελληνικές ομάδες που δεν βρίσκονται ούτε στην πρώτη 50αδα. «Η Ακαδημία μας αποτελείται από 11 εκλέκτορες που καθοδηγούν αντίστοιχες ομάδες σε τουρνουά. Εχουμε 350 παίκτες και για κάθε μια ομάδα, διαθέτουμε προπονητή, βοηθό προπονητή, προπονητή φυσικής κατάστασης και προπονητή τερματοφυλάκων. Επιπλέον, έχουμε πάνω από 50 άτομα προσωπικό στο οργανωτικό τομέα».

Οσο για το μοντέλο που οδηγεί στην επιτυχία, ο Σούσακ πρόσθεσε: «Υπάρχει ένα μοντέλο, αποτελείται από μεγάλες οργανωτικές ικανότητες της ακαδημίας μας. Από μένα ως επικεφαλής της ανάπτυξης των νέων, προγραμματιστές του μοντέλου μας και επιτροπή για την επιλογή της ποιότητας προπονητών. Κάθε προπονητής των ομάδων νεολαίας μας (U19, U17, U15) έχουν βοηθούς, προπονητές τερματοφύλακων και κόουτς φυσικής κατάστασης. Ως εκ τούτου, αυτό είναι το κλειδί για την ανάπτυξη ταλαντούχων παικτών μας».

Οσο για τον κορυφαίο παίκτη που πέρασε από τις Ακαδημίες, ο υπεύθυνος της Ντιναμό δυσκολεύτηκε και είχε το δίκιο του... «Η παράδοση των Ακαδημιών άρχισε με τους Ζλάτκο Κράνιτσαρ, Ζάετς και συνεχίστηκε με τους Μπόμπαν, Προσινέτσκι, Νίκο Κράνιτσαρ, Μόντριτς, Τσόρλουκα, Κόβασιτς, Βρσάλικο. Αλήθεια, εσείς ποιον θα επιλέγατε;;;». Μάλλον Μπόμπαν...

«Πιστεύουμε στους Νέους»

Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Τσέλσι, Αγιαξ, Γιουβέντους αναζητούν μέσω των Ακαδημιών τους το μυστικό για την επόμενη μέρα, αυτό που κάποιες ομάδες γνωρίζουν ήδη! Χιλιάδες ταλέντα μπαίνουν στο... στίβο μάχης όπου θα ξεχωρίσουν αυτοί που έχουν κάτι «μαγικό». Είναι πολλά τα εκατομμύρια που μπαίνουν στα ταμεία των συλλόγων από μια μεταγραφή ενός παίκτη που στην ουσία δεν... στοιχίζει τίποτα! Αυτή που σίγουρα μπορεί να υπερηφανεύεται για τα πολλά χρήματα που έχει εισπράξει από τις παραχωρήσεις παικτών είναι η Παρτιζάν. Οι Ακαδημίες της Παρτιζάν θυμίζουν κάτι σε... χρηματιστήριο, βγάζουν διαρκώς παίκτες, οι οποίοι περνούν στην πρώτη ομάδα και η αξία τους ανεβαίνει στα ύψη. Παράλληλα, έχει καταφέρει χάρη στο απίστευτο δίκτυο που διαθέτει να μαζεύει στην πρωτεύουσα ό,τι καλύτερο υπάρχει στη χώρα, να τους περνά την φιλοσοφία και να τους... ετοιμάζει για τον βασικό τους στόχο, την πώλησή του σε μεγάλο σύλλογο!

Τι λέει όμως ο Μόμτσιλο Βούκοτιτς, ο άνθρωπος πίσω από την επιτυχία... «Η Ακαδημία της Παρτιζάν έχει μεγάλη παράδοση. Από το '66 όταν παίξαμε σε τελικό του πρωταθλητριών. Η ομάδα είχε επτά παίκτες από την Ακαδημία. Δουλεύει πολύ καλά και δίνει σημασία. Είναι θέμα οργάνωσης, των προπονητών. Έχει χρόνια που βρίσκεται συνέχεια στην κορυφή» και πρόσθεσε: «Όλα αρχίζουν από την ηλικία των οκτώ ετών. Τα παιδιά που έχουν γεννηθεί το 2003 μπαίνουν στο πρωτάθλημα έτοιμα. Τα άλλα παιδιά που δεν έχουν τουρνουά, δουλεύουν σε άλλους τομείς. Μόνο προπόνηση. Έχουμε ανθρώπους που παρακολουθούν τα παιδιά και την πρόοδό τους. Από το Βελιγράδι και σε όλες τις περιοχές της Σερβίας. Προπονητές με μεγάλη εμπειρία και γνώση απαρτίζουν το δυναμικό μας. Θα περάσουν πολλές δοκιμασίες για να αποδείξουν πως είναι σε θέση να τα καταφέρουν. Υπάρχει χημεία, οι παίκτες είναι ώριμοι όταν φτάσουν στο σημείο να φορούν τη φανέλα της ομάδας».

«Το θέμα είναι πως εδώ το πιστεύουμε και αναδεικνύουμε το ταλέντο. Κάθε ηλικία έχει 2 - 3 παίκτες που μπαίνουν στην πρώτη ομάδα. Το πρόβλημα είναι που φεύγουν 18 - 19 ετών. Φεύγουν για Ευρώπη. Αυτό είναι το πρόβλημα… Θα μπορούσαν να μείνουν και η ομάδα να πάει ακόμα καλύτερα. Όμως αυτό δεν είναι δική μας δουλειά. Εμείς ξέρουμε το πως βρούμε ένα νέο ταλέντο και το πως να το αξιοποιήσουμε. Απλώς ξέρουμε το που να ψάξουμε και τι να δουλέψουμε» καταλήγει ο Βούκοτιτς!

Οι Ακαδημίες των ομάδων να είναι… χρυσάφι, δεκάδες νεαροί παίκτες θα φορέσουν τη φανέλα της και αρκετοί από αυτούς θα στελεχώσουν την Εθνική, ενώ θα πάρουν μεταγραφή για μεγαλύτερους συλλόγους. Λίγες ομάδες μπορούν να καυχηθούν πως έχουν παραχωρήσει παίκτες σε Γιουνάιτεντ, Ρόμα, Αντερλεχτ, Λίβερπουλ, Μπενφίκα και Ντόρτμουντ. Η Παρτιζάν έχει καταφέρει να βάλει στα ταμεία της περισσότερα από 80 εκατ. ευρώ την τελευταία δεκαετία από μεταγραφές παικτών. Έχει προσελκύσει τα βλέμματα δεκάδων ομάδων για τον τρόπο λειτουργίας της, αλλά και οργάνωσής της. Ωστόσο, όλοι, ακόμα και τώρα αναρωτιούνται που πήγαν αυτά τα χρήματα…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Πολύδωρος Παπαδόπουλος
Πολύδωρος Παπαδόπουλος

Tα χρόνια που πέρασαν λένε πως δεν γυρίζουν πίσω, έλα όμως που γυρίζουν, αρκεί να υπάρχει η ιδανική παρέα. Σε αυτή εδώ το «μαγαζί» έχουμε ήδη ζήσει 15 τελικούς τελικούς Champions League, τέσσερα Μουντιάλ, τρία Euro, μα καθημερινά ανασύρουμε αναμνήσεις που μένουν καλά χωμένες στη σωστή θέση του μυαλού μας, αυτή που λατρεύει το ποδόσφαιρο, παθιάζεται μαζί του. Από το 2008 κι έπειτα λατρεύουμε να γράφουμε για μπάλα εκτός συνόρων, από την Ιταλία και την Αγγλία μέχρι τη Ζάμπια και την Αργεντινή. Και κάθε φορά, λοιπόν, που νιώθουμε νοσταλγία για τα περασμένα, κλικάρουμε Gazzetta.gr για να ταξιδέψουμε σε ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό ραντεβού...