Η μέρα που ο Εσκομπάρ «έφαγε» τον διαιτητή

Γιώργος Καραμάνος Γιώργος Καραμάνος
Η μέρα που ο Εσκομπάρ «έφαγε» τον διαιτητή

bet365

«Κάποιες φορές νιώθω σαν τον Θεό. Οταν λέω ότι κάποιος θα πεθάνει, πεθαίνει εκείνη την ημέρα». Πριν από 27 χρόνια ο Πάμπλο Εσκομπάρ διέταξε να καθαρίσουν τον ρέφερι Αλβαρο Ορτέγα. Γράφει ο Γιώργος Καραμάνος.

Σε κάποιο από τα μνήματα στο κοιμητήριο «Jardines del Recuerdo de Barranquilla», μπορείς να διαβάσεις γραμμένο το όνομα του Αλβαρο Ορτέγα. Από κάτω υπάρχει και η ημερομηνία του θανάτου του. 15 Νοεμβρίου του 1989 γράφει, αλλά στην πραγματικότητα είχε πεθάνει από τις 26 Οκτωβρίου, αλλά δεν το ήξερε ούτε ο ίδιος. Ηταν η μέρα που είχε διαιτητεύσει στο Κάλι τη μεγάλη κόντρα μεταξύ της τοπικής Αμέρικα του διαβόητου Μιγκέλ Ροδρίγκες και της Ιντεπεντιέντε Μεντεγίν του μεγάλου αφεντικού του Καρτέλ του Μεντεγίν, Πάμπλο Εσκομπάρ, με τους δύο άντρες να έχουν μεγάλη αντιπαλότητα.

Ο Ορτέγα με το σκορ στο 3-2 υπέρ των γηπεδούχων, έκανε το λάθος να ακυρώσει -σωστά αγωνιστικά- το γκολ της ισοφάρισης. Απέμεναν δύο λεπτά αγώνα και έδωσε επικίνδυνο παίξιμο για ψαλιδάκι. «Μας είχε κλέψει», δικαιολογήθηκε πολλά χρόνια αργότερα ο Ποπάι. Ο εκ των μεγαλύτερων εκτελεστών του αφεντικού, αποκάλυψε την αλήθεια για πολλές από τις δολοφονίες εκείνης της εποχής, μιλώντας στο εκπληκτικό ντοκιμαντέρ με τίτλο: “Los dos Escobar”. «Ο Πάμπλο μας είπε να τον βρούμε και να τον σκοτώσουμε»!

Οι μέρες κύλησαν από τον αγώνα και έφτασε η 14η Νοεμβρίου του 1989. Ο Ορτέγα ταξίδεψε από την πόλη του, την Μπαρανκίγια, στο Μεντεγίν, όπου την επομένη θα διεύθυνε την ρεβάνς. Λίγο πριν μπει στο ξενοδοχείο, δέχτηκε ένα τηλεφώνημα. Ηταν απειλητικό και όταν το ανέφερε στην Ομοσπονδία, του πρότειναν να αναβληθεί το ματς. Εκείνος ήταν κάθετα αρνητικός: «Δεν δέχομαι να με απειλεί κανείς, επειδή κάνω απλά τη δουλειά μου», είχε απαντήσει και συνέχισε κανονικά το πρόγραμμά του.

Οπως έκανε πάντα, όταν επισκεπτόταν την Μεντεγίν, πήγε σε ένα καλό κατάστημα ρούχων και ψώνισε δώρα για την σύζυγό του, Μπέτι και τις πιτσιρίκες του Μόνικα (5 ετών) και Ανα Λορένα (3 ετών). Επειτα, πήρε τον έναν από τους άλλους τρεις διαιτητές του αγώνα, τον φίλο του Χεσούς Ντίας και πήγαν για φαγητό. Ηταν όμως κλειστό το εστιατόριο που ήθελαν και έτσι συνέχισαν για το επόμενο στα 100 μέτρα παρακάτω. Τότε ο Ντίας είδε ένα αυτοκίνητο να κινείται προς το μέρος τους, να ανοίγει το παράθυρο του συνοδηγού και να προβάλει ένα αυτόματο όπλο.

«Απομακρύνσου Τσούτσο», φώναξε μία βραχνή φωνή στον Ντίας, γνωρίζοντας το παρατσούκλι του. Τότε, ο Ορτέγα που κατάλαβε τι θα συνέβαινε, άρχισε να τρέχει. Η πρώτη σφαίρα τον βρήκε στο πόδι και τον έριξε κάτω. Το αυτοκίνητο πλησίασε και του έριξαν ακόμα εννέα πυροβολισμούς, αφήνοντάς τον νεκρό. Το όχημα στράφηκε εκ νέου προς τον Ντίας: «Ηρέμησε Τσούτσο, αυτές οι σφαίρες δεν γράφουν το όνομά σου», τον καθησύχασε ξανά η βραχνή φωνή και το αυτοκίνητο σπινιάρισε και χάθηκε στο δρομάκι.

Ετσι περιέγραψε τη σκηνή του εγκλήματος ο Ντίας, στην αστυνομία και τον Τύπο. Η Ομοσπονδία σοκαρισμένη, όπως και η κοινή γνώμη της χώρας, αποφάσισε να αναβάλει επ' αόριστον το πρωτάθλημα και ο τίτλος του 1989 δεν έχει απονεμηθεί ποτέ σε καμία ομάδα. Την Τρίτη, 15 Νοεμβρίου του 2016 συμπληρώνονται 27 χρόνια από εκείνη τη δολοφονία, αλλά ο φάκελός της έχει κλείσει οριστικά και αμετάκλητα, δίχως να έχει τιμωρηθεί ποτέ κανείς για τον θάνατο του 32χρονου διαιτητή, Αλβαρο Ορτέγα. Απαντες όμως γνωρίζουν ποιος έδωσε την διαταγή.


Ακύρωση του επαγγελματικού πρωταθλήματος του 1989

Εννοείται ότι αυτή δεν ήταν ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά που ο Ποπάι, εκβίαζε, τρομοκρατούσε και άπαντες καταλαβαίνουν τι άλλο έκανε σε διαιτητές για χάρη του Πάμπλο Εσκομπάρ. Αλλωστε εκείνος ήταν ο αρχηγός των εκτελεστών του και υπολογίζεται ότι έχει δολοφονήσει περισσότερους από 200 ανθρώπους. Ο ίδιος μάλιστα φρόντισε πρόσφατα να εκμυστηρευτεί ακόμα μία αντίστοιχη ιστορία, δίχως όμως δραματική κατάληξη για τον διαιτητή, αλλά μόνο για το ποδόσφαιρο, που συνέβη νωρίτερα, την ίδια ακριβώς χρονιά.


Ο Εσκομπάρ με τον Ποπάι, τότε και τώρα

Ο Εσκομπάρ έλεγχε και την άλλη μεγάλη ομάδα της πόλης του Μεντεγίν, την Ατλέτικο Νασιονάλ. Το 1989 λοιπόν και ενώ το club έφτασε στα ημιτελικά του Κόπα Λιμπεραδόρες, το αφεντικό ανέλαβε δράση, στέλνοντας το πρωτοπαλίκαρό του, να στήσει τη ρεβάνς. Στην Ουρουγουάη είχε έρθει 0-0 το πρώτο παιχνίδι με την Ντανούμπιο και τον επαναληπτικό θα σφύριζε ο Αργεντινός, Κάρλος Εσπόζιτο. «Είχαν παραγγείλει στο δωμάτιο. Πίσω από την κοπέλα που σέρβιρε μπήκαμε τέσσερα άτομα οπλισμένοι σαν αστακοί. Του έβαλα το αυτόματο στο κεφάλι και του άνοιξα μία βαλίτσα. Μέσα είχε 200.000 δολάρια. Του εξήγησα λοιπόν ότι έπρεπε να νικήσει η Ατλέτικο και ότι εάν δεν συνέβαινε αυτό, θα κόστιζε πολύ λιγότερο να πληρώσω κάποιον στο Μπουένος Αϊρες για να καθαρίσει εκείνον και την οικογένειά του. Επειτα σπάσαμε τα πάντα στο δωμάτιο και τον αφήσαμε με έναν φρουρό απ' έξω. Βγήκε λίγες ώρες πριν τον αγώνα», αφηγείται ο Ποπάι.

Το βράδυ η Ατλέτικο είχε διαλύσει 6-0 την Ντανούμπιο και πήγαινε στον τελικό, όπου επικράτησε στα πέναλτι της Ολίμπια Ασουνσιόν της Παραγουάης. Το τέλος του 1989 βρήκε το ποδόσφαιρο της χώρας αρχικά να πανηγυρίζει και μετέπειτα να πενθεί. Καθώς όμως άλλαζε η χρονιά και έμπαινε το 1990, η Κολομβία θρηνούσε τους νεκρούς της γενικότερα. Ο Πάμπλο Εσκομπάρ και η συντροφιά του δολοφόνησαν μέσα στο έτος 731 άτομα. Μεταξύ αυτών και ο υποψήφιος Πρόεδρος της χώρας, Λουίς Κάρλος Γκαλάν και φυσικά ο Αλβαρο Ορτέγα.


«Οποιος δεν σφυρίζει καλά, τον σβήνουμε». Το είπε και το έκανε...

Σε λίγες μέρες η Ατλέτικο Νασιονάλ, έχοντας κατακτήσει το δεύτερο Κόπα Λιμπερταδόρες της ιστορίας της, ταξιδεύει στην Ιαπωνία για το Μουντιάλ Συλλόγων. Και αυτή τη φορά δεν έχει από πίσω της τις ιστορίες για το Καρτέλ να την συνοδεύουν, δίχως όμως και να μπορεί να σβήσει το στιγματισμένο παρελθόν της. Τότε που σήκωσε το πρώτο της μεγάλο τρόπαιο, έχοντας στο παρασκήνιο εκείνον που αυτοχαρακτηριζόταν Θεός. «Κάποιες φορές νιώθω σαν τον Θεό. Οταν λέω ότι κάποιος θα πεθάνει, πεθαίνει εκείνη την ημέρα»...

Follow me: @jorgkeraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος