Η old school αναγέννηση της Φρανκφούρτης

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Η old school αναγέννηση της Φρανκφούρτης

bet365

Ο Θάνος Σαρρής γράφει για την επίδραση του Νϊκο Κόβατς στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης, η οποία κάνει πολύ πιο αισιόδοξο το μέλλον των «αετών».

Τον Σεπτέμβριο του 2015, ο Νίκο Κόβατς αποτέλεσε παρελθόν από τον πάγκο της Εθνικής Κροατίας. Τα αποτελέσματα για τα προκριματικά του Euro ήταν απογοητευτικά, ενώ συγκρούστηκε με τον ιθύνοντα νου της ομάδας στο χορτάρι, Λούκα Μόντριτς. Η απόφαση της Άιντραχτ Φρανκφούρτης να του δώσει το χρίσμα για τον διάδοχο του Φε, ούσα σε μάχη υποβιβασμού, δεν αντιμετωπίστηκε από όλους με καλό μάτι.

Οι «αετοί» κατάφεραν τελικά να σωθούν μέσω μπαράζ, αφήνοντας εκτός Bundesliga τη Νυρεμβέργη. Ο Κόβατς, έτσι, περνούσε στην επόμενη φάση της καριέρας του στη Φρανκφούρτη. Ήταν καιρός να δείξει ότι εκτός από «πυροσβέστης», μπορεί να επιτύχει και σε ρόλο κανονικού προπονητή, φτιάχνοντας την ομάδα με τον τρόπο που θέλει, κάνοντας προετοιμασία και αντιμετωπίζοντας τη σειρά των παιχνιδιών από την αρχή. Σε αυτή την περιπέτεια, ωστόσο, δεν θα ήταν μόνος.

Τον Ιούνιο, ο σύλλογος προσέλαβε τον Φρέντι Μπομπιτς ως τεχνικό διευθυντή, για να συνεργαστεί με τον παλιό γνωστό του Κόβατς που παρέμεινε στον πάγκο. Οι μεταγραφές που έγιναν δεν ξεπέρασαν τα τρία εκατομμύρια και οι προσδοκίες ήταν χαμηλές. Ωστόσο, με τη βοήθεια του Μπόμπιτς έγιναν πέντε εύστοχοι, όπως αποδεικνύονται, δανεισμοί από το εξωτερικό. Ο Βαρέλα από τη Γιουνάιτεντ, ο Ταράσαϊ από την Έβερτον, ο Ρέμπιτς από τη Φιορεντίνα, ο Βαγιέχο από τη Ρεάλ Μαδρίτης, ο Έκτορ από την Τσέλσι. Ήρθαν ελεύθεροι για συγκεκριμένους ρόλους, από ομάδες της Bundesliga ο Χργκότα και ο Μπλουμ. Και δαπανήθηκαν χρήματα για την ενίσχυση της μεσαίας γραμμής με τον αναντικατάστατο Μασκαρέλ, όπως και για τον αριστερό μπακ Ταβάμπα.

Μεγαλώνοντας το ρόστερ και εμφυσώντας μια διαφορετική προσέγγιση, ο Κόβατς πέτυχε την απουσία εξάρτησης από συγκεκριμένες μονάδες, όπως ήταν για παράδειγμα ο Μάιερ. Προφανώς η επιστροφή του από τραυματισμό ανέβασε το επίπεδο στην επίθεση, ωστόσο πλέον δεν εξαρτώνται όλα από 2-3 ποδοσφαιριστές. «Τώρα πια παίρνουμε αποτελέσματα βασισμένοι στη συλλογική μας δύναμη», υποστήριξε. Και στη συνέχεια, διαμόρφωσε διαφορετικά την καθημερινότητα της ομάδας, με μια προσέγγιση... old school! Χωρίς υπερανάλυση και μπερδεμένες οδηγίες. Χωρίς ιδιαίτερη επιστημονική προσέγγιση, περίεργα προγράμματα διατροφής και βοήθεια από ειδικούς.

Ο Κόβατς έριξε το βάρος στη φυσική κατάσταση, ξεζουμίζοντας ουσιαστικά τους ποδοσφαιριστές του στην προετοιμασία, παρότι αρκετές σύγχρονες μελέτες προτείνουν διαφορετικές μεθόδους για την αποφυγή τραυματισμών και συσσωρευμένης κόπωσης. «Η φυσική κατάσταση σου δίνει αυτοπεποίθηση κι αν είσαι fit απλά δεν χρειάζεται να αναρωτιέσαι για το αν θα αντέξεις για 90 λεπτά», τόνιζε ο Κροάτης μετά το ματς με την Κολωνία. «Ίσως κάποιοι νομίζουν ότι πάντα το ποδόσφαιρό μας πρέπει να είναι φανταχτερό. Όμως πρέπει να μάχεσαι σωστά, να παίρνεις τις μονομαχίες, με κάθε τρόπο. Μια νίκη που έρχεται με αυτό τον τρόπο συχνά είναι πιο απολαυστική από ένα 3-0», τόνιζε για το ίδιο παιχνίδι ο Μπόμπιτς, βλέποντας την ομάδα του να προστατεύει λυσσασμένα το προβάδισμα που πήρε από το 5ο λεπτό.

Ο Κόβατς δούλεψε από την προετοιμασία με τρομερή ένταση ένα αμυντικογενές 3-5-2 με τους πλάγιους μπακ να έχουν περισσότερα αμυντικά καθήκοντα και τον Χασέμπε σε νέο ρόλο-κλειδί. Για την ακρίβεια, ο Ιάπωνας μέσος καλείται συχνά να επιτελέσει διαφορετικά καθήκοντα ανάλογα με τις απαιτήσεις του ματς. Στο ματς με την Γκλάντμπαχ, για παράδειγμα, όπως και σε όλα τα τελευταία, λειτούργησε ως λίμπερο ανάμεσα από τα σέντερ μπακ, βοηθώντας την ομάδα του να κλείσει όλους τους χώρους, απέναντι σε μια ομάδα που μπορεί να κάνει γκολ και το παραμικρό κενό που θα βρει. Ανάλογα με τις καταστάσεις του παιχνιδιού, μπορεί να μετατραπεί από αμυντικό χαφ σε τρίτο στόπερ, αλλάζοντας ουσιαστικά και την πραγματική διάταξη. Έχει δουλέψει στη φυσική κατάσταση, ωστόσο όλη τη διαφορά την κάνουν οι τοποθετήσεις και η σκέψη του. «Ήμουν συμπαίκτης στην Ζάλτσμπουργκ με τον Μιγιαμότο. Ήταν αρχηγός της εθνικής του και σύμβολο της Ιαπωνίας. Είπε του Χάσι ότι πλέον αυτός θα είναι το σύμβολο», είπε ο Κροάτης μετά το ματς με την Γκλάντμπαχ, παρομοιάζοντάς τον με τον Λόταρ Ματέους!

Πειθαρχημένες και κόμπακτ, η αμυντική με τη μεσαία γραμμή «πνίγουν» την ανάπτυξη του αντιπάλου και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την μετάβαση στην επίθεση. Ο 45χρονος κατάφερε επίσης να βγάλει τον πραγματικό εαυτό του Μάρκο Φαμπιάν που δυσκολεύτηκε πέρυσι στην προσαρμογή και βοηθάει πολύ στη δημιουργία και το σκοράρισμα, έχοντας τρία γκολ και τέσσερις ασίστ. Η βαθμολογική συγκομιδή των 18 βαθμών είναι η δεύτερη καλύτερη στην ιστορία των «αετών», ενώ εντός έδρας η Άιντραχτ έχει να χάσει από τον Απρίλιο. Όλο αυτό έχει ανεβάσει την ψυχολογία στα ύψη και έχει κάνει το με το μαχαίρι στα δόντια σύνολο του Κόβατς να αποτελεί εφιάλτη για κάθε αντίπαλο. Στη συσπείρωση, έχει βοηθήσει και η προσέγγιση του σε ψυχολογικό επίπεδο. «Η κατανόηση είναι πολύ σημαντική. Χρειάζεται να είσαι ανοιχτός, ειλικρινής και κατανοητός για τους άλλους. Πόσο δύσκολο είναι πια να είναι κανείς ευγενικός;», τόνισε στη Welt σχετικά με τον τρόπο που επιλέγει να αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του τους ποδοσφαιριστές. Ωστόσο, δεν ανέχεται μύγα στο σπαθί του όσον αφορά την πειθαρχία.

Στους πρώτους μήνες της θητείας του, είχε να διαχειριστεί και το σοκ του Μάρκο Ρους. Τον Μάιο διαγνώστηκε με καρκίνο. «Όταν το έμαθα, ήταν πολύ δύσκολο για εμένα. Ήμουν έτοιμος να ξεσπάσω σε κλάματα. Δεν ήμουν καιρό στην ομάδα, αλλά ήδη ένιωθα ότι συμβίωνα μαζί της», τόνιζε ο Κροάτης. Ο Ρους αντιμετώπισε τον όγκο και επέστρεψε στις προπονήσεις. Αμέσως η ομάδα του προσέφερε νέο συμβόλαιο. Όλα αυτά, παίζουν ρόλο στην ψυχολογία.

Σε διαπραγματεύσεις για νέο συμβόλαιο όμως βρίσκεται και ο Κόβατς. Πρόσφατα, «έκραξε» ανοιχτά τη διοίκηση για το επίπεδο των εγκαταστάσεων, τονίζοντας ότι θυμίζουν ομάδα δεύτερης κατηγορίας. Αμέσως, ο σύλλογος δεσμεύτηκε για βελτίωση. Βλέποντας ότι καταλαβαίνουν τις ανάγκες του, ο Κροάτης συνεχίζει να παθιάζεται με τη δουλειά στο σύλλογο σε κάθε έκφανση της καθημερινότητάς του. Είναι κάτι, άλλωστε, που το έχει από τη φύση του. Επιμένει ότι στόχος είναι η σταθερότητα, προκειμένου να φύγει το άγχος της παραμονής όσο το δυνατόν γρηγορότερα, όμως οι οπαδοί βλέπουν το στόχο της Ευρώπης να αχνοφαίνεται στον ορίζοντα. Ακόμα κι αν η ομάδα τους έχει απομακρυνθεί από το ελκυστικό Kraftfußball του πρόσφατου παρελθόντος. Καταλαβαίνουν και οι ίδιοι ότι πολλά παθιασμένα 1-0 έχουν μεγαλύτερη αξία από ένα 3-0 που το διαδέχονται ήττες...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.