Το... φαινόμενο Ρονάλντο

Γιώργος Καραμάνος Γιώργος Καραμάνος
Το... φαινόμενο Ρονάλντο

bet365

Κριστιάνο και Ρεάλ διεύρυναν την αμοιβαία σχέση συμφέροντός τους και ο Γιώργος Καραμάνος αναλύει αυτό που ξεφεύγει από το αγωνιστικό κάδρο, για να εκτοξευτεί σε παγκόσμια κυριαρχία εσόδων.

Νωρίτερα είχαν ανανεώσει οι Λούκας Βάθκεθ, Μάρκο Ασένσιο. Και πες εντάξει αυτοί, είναι μικρότερα μεγέθη. Το ίδιο όμως συνέβη και με τον Τόνι Κρόος ή ακόμα και με τον Γκάρεθ Μπέιλ, την πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του club και δεύτερη παγκοσμίως. Οταν υπέγραψαν οι τέσσερις τους, βρέθηκαν για τα παρελκόμενα με την παρουσίαση στην αίθουσα Τύπου. Στο πλευρό τους βρισκόταν ο συμβολικός για τον οργανισμό του συλλόγου, Εμίλιο Μπουτραγκένιο. Με τον Κριστιάνο ωστόσο, ήταν αλλιώς. Η δική του παρουσίαση έγινε με κάθε επισημότητα. Μόνο σε εκείνον εμφανίστηκε ο Φλορεντίνο Πέρεθ και οι δυο τους κατευθύνθηκαν στην «αίθουσα του θρόνου» του «Σαντιάγο Μπερναμπέου», καταδεικνύοντας την ανωτερότητα και την σημαντικότητα του σούπερ σταρ μεταξύ των πολλών.

Ο συμβολισμός δεν ήταν τυχαίος. Κυκλοφόρησε σε μεγάλο εύρος ότι αμφότεροι έδωσαν παράσταση, πως έπαιξαν θέατρο. Οτι και οι δύο βρέθηκαν σε αυτήν την θέση, επειδή δεν είχαν άλλες επιλογές. Μπορεί και να ισχύει. Κανείς από εμάς δεν μπορεί να το γνωρίζει πραγματικά κάτι τέτοιο. Η λογική για όσα εμείς μπορούμε να διακρίνουμε, έχει να κάνει με τους αριθμούς και σε αυτό το ανώτερο μέγεθος που πρεσβεύουν ο Ρονάλντο και η Ρεάλ Μαδρίτης, οι αριθμοί είναι που μετράνε. Μάλλον λοιπόν ήταν η ανάγκη που τους ένωσε σε αυτό το συμβόλαιο έως το 2021.

Φυσικά η κουβέντα γίνεται για τα χρήματα. Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε όλο αυτό το deal να είναι μόνο αγωνιστικό, καθαρά αθλητικό. Ισως μάλιστα το εν λόγω κομμάτι να μπαίνει εύκολα και σε δεύτερη μοίρα. Την αμέσως επόμενη μέρα, ο CR7 κλήθηκε να βάλει και κάπου αλλού την υπογραφή του, υψώνοντας τον εαυτό του σε επίπεδα που έχει αγγίξει μόνο ο Μάικλ Τζόρνταν. Οχι ότι εάν δεν συνέχιζε με τους Μαδριλένους, η Nike δεν θα του έδινε συμβόλαιο. Προφανώς όμως και δεν είναι το ίδιο ο frontman της καμπάνιας των ποδοσφαιρικών παπουτσιών σου να παίζει στην Ρεάλ, από το να αγωνίζεται στη Ligue1 με την Παρί ή στην Κίνα ή στις Η.Π.Α. (μιας και μόνο εκεί θα μπορούσε να βρει τα 23 εκατ. ευρώ που θα λαμβάνει ετησίως από την Βασίλισσα).

Και τούτο ισχύει για όλες τις εξωαγωνιστικές χορηγίες, στις οποίες ο Πορτογάλος σούπερ σταρ έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Αυτές είναι καταμετρημένες στο εκπληκτικό νούμερο... 17. Αυτοκίνητα, τηλεοράσεις, ρολόγια, αεροπλάνα, προϊόντα διατροφής, λιπαντικά οχημάτων και ό,τι μπορείς να φανταστείς, διαφημίζει. Ειδικά όμως με την ισόβια συμφωνία που έφτιαξε με την Nike, ανήλθε σύμφωνα με το οικονομικό περιοδικό «Forbes», στην κορυφή των καλύτερα αμειβομένων αθλητών του κόσμου για το 2016 και ενώ πέρσι ήταν 10ος.

Κάπως έτσι λοιπόν λειτουργεί και η λογική του Πέρεθ. Ακόμα και εάν ισχύουν όσα γράφονται δεξιά κι αριστερά ότι παρά τα άπειρα γκολ και τα ρεκόρ που σημειώνει ο παικταράς, ο πρόεδρος δεν τον θέλει στην ομάδα (που δεν γίνεται να ξέρουμε εμείς εάν είναι έτσι), δεν γίνεται να μην κοιτάζει τα όσα του λένε οι λογιστές του συλλόγου. Ο Ρονάλντο είναι ο Νο1 πρεσβευτής των Μαρένγκες. Πρόκειται για το πλέον αναγνωρίσιμο πρόσωπο. Είναι εκείνος που φέρνει τα περισσότερα έσοδα από κάθε άλλον.

Ούτε ο Γκάρεθ Μπέιλ, ούτε ο Σέρχιο Ράμος, ούτε κάποια καινούργια μεταγραφή θα μπορούσε να φτάσει τον CR7. Και αυτό αναμένεται να ισχύσει και τα επόμενα χρόνια. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα από τις πωλήσεις φανελών δεν υπάρχει. Διανύοντας την έβδομη σεζόν του στην ομάδα και ενώ οδεύει προς τα 32 του, εκείνος είναι που έχει την πλέον τεράστια απήχηση στο κοινό παγκοσμίως. Από το σύνολο των εμφανίσεων που πουλάει η Ρεάλ σε όλη την υφήλιο, το απίστευτο ποσοστό του 40% έχουν πίσω το όνομά του και τούτο δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε στο απώτερο μέλλον, ενώ έχει και κάποιο ποσοστό από την διαχείριση των δικαιωμάτων του.

Με όλα τα παραπάνω καθίσταται εύκολη η ανανέωση της συνεργασία των δύο πλευρών μέχρι και το 2021. Ο ένας εξυπηρετεί τον άλλον σε αγωνιστικό επίπεδο και αυτό βρίσκει την απόλυτη διεύρυνση και εφαρμογή του στις τσέπες αμφότερων. Γι' αυτό και τα χαμόγελα και οι ευχαριστίες κατά την παρουσίαση. Ακόμα και εάν δεν τρέφουν αμοιβαία συμπάθεια, ακόμα και εάν έπαιζαν θέατρο, Φλορεντίνο και Κριστιάνο γνωρίζουν ότι έχουν την τέλεια σχέση συμφέροντος και πως αυτή δεν υπήρχε κανένας λόγος να αλλάξει.

«Ηταν η πιο τέλεια εβδομάδα της ζωής μου», επιβεβαίωσε εύλογα την Τετάρτη ο Πορτογάλος. Και τώρα όλο το σύστημα της Ρεάλ θα τον στηρίξει για την «Χρυσή Μπάλα». Επειδή σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως ανάλογα συμβαίνει και με τον Λιονέλ Μέσι και την Μπαρτσελόνα, αλλά και με όλες τις μεγάλες ομάδες του κόσμου και τα αστέρια τους, ισχύει -παραφρασμένη φυσικά- αυτή η αμερικανιά που υποστηρίζει ότι: «happy wife, happy life». Και μεταξύ μας, ψέμματα δεν λέει ούτε σε ποδοσφαιρικό επίπεδο...

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος