Τους πήραν και το σήκωσαν

Τους πήραν και το σήκωσαν

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται πέντε μεταγραφές ποδοσφαιριστών, που άλλαξαν άρδην τα δεδομένα και έδωσαν από την πρώτη κιόλας χρονιά το πρωτάθλημα στη νέα τους ομάδα.

Κάθε χρόνο, οι ευρωπαϊκές ομάδες ξοδεύουν πακτωλό χρημάτων, προκειμένου να ενισχυθούν και να διεκδικήσουν με μεγαλύτερες αξιώσεις τίτλους. Πολλές φορές κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, αφού στη σημερινή εποχή είναι απίθανο ένας ποδοσφαιριστής να κάνει μόνος του τη διαφορά. Ούτε καν ο Μέσι θα ήταν ίδιος, χωρίς τους υπόλοιπους αστέρες της Μπαρτσελόνα σε κέντρο και επίθεση. Ωστόσο, έχουν καταγραφεί κάποιες μεταγραφές, που πέτυχαν... διάνα. Από την πρώτη κιόλας σεζόν τους, οι νέοι παίκτες συνέβαλαν τα μέγιστα και οδήγησαν την ομάδα τους στον τίτλο.

Ερίκ Καντονά
Από το 1986 ήταν στον πάγκο της ομάδας ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, όμως μέχρι το 1992 δεν είχε καταφέρει να οδηγήσει την Γιουνάιτεντ στην κορυφή του αγγλικού ποδοσφαίρου. Μάλιστα, η σεζόν 1992-93 ξεκίνησε σχεδόν καταστροφικά για τους «μπέμπηδες». Τον Νοέμβριο, η ομάδα βρισκόταν στη δέκατη θέση της Πρέμιερ Λιγκ. Τότε, ήταν η στιγμή που η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ άλλαξε σελίδα, όχι μόνο εκείνη τη χρονιά, αλλά γενικά στην ιστορία της. Τι έκανε; Απέκτησε από την Λιντς τον Ερίκ Καντονά. Με την άφιξη του Γάλλου άσου, οι «κόκκινοι διάβολοι» μεταμορφώθηκαν προς το καλύτερο στον αγωνιστικό χώρο. Στο ξεκίνημα του 1993, Γιουνάιτεντ είχε επιστρέψει στη διεκδίκηση του τίτλου, με το τέλος της σεζόν να τη βρίσκει πρωταθλήτρια, με διαφορά 10 βαθμών, μάλιστα. Τι έκανε σε αυτό το διάστημα ο Καντονά; Πέτυχε 9 τέρματα σε 22 συμμετοχές, όμως το κυριότερο ήταν πως μετέφερε στη νέα του ομάδα το πνεύμα του πρωταθλητή (είχε κατακτήσει τον τίτλο την προηγούμενη χρονιά με την Λιντς). Με τον Γάλλο στην ομάδα, η Γιουνάιτεντ κατέκτησε συνολικά τέσσερα πρωταθλήματα.

Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς
Μόλις δύο πρωταθλήματα Γαλλίας (1986, 1994) είχε κατακτήσει μέχρι το 2012 η Παρί Σεν Ζερμέν. Ώσπου το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς, οι Άραβες ιδιοκτήτες αποφάσισαν να κάνουν δικό τους έναν γεννημένο πρωταθλητή. Τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς. Μέχρι τότε, ο Σουηδός είχε κατακτήσει πρωτάθλημα με τον Άγιαξ, την Γιουβέντους, την Ίντερ, την Μπαρτσελόνα και την Μίλαν. Και από την πρώτη του σεζόν στο Παρίσι, στέφθηκε πρωταθλητής Γαλλίας με την Παρί Σεν Ζερμέν. Με 30 γκολ, ο Ζλάταν ήταν αυτός που οδήγησε την ομάδα του στον τίτλο, με τον ίδιο να αναδεικνύεται MVP του πρωταθλήματος. Τέσσερα χρόνια έμεινε στους Παριζιάνους ο Ιμπραΐμοβιτς, κερδίζοντας ισάριθμα πρωταθλήματα. Τρεις φορές ήταν πρώτος σκόρερ και άλλες τόσες πολυτιμότερος παίκτης της χρονιάς. Η δυναστεία της Παρί Σεν Ζερμέν τα προηγούμενα χρόνια είχε αδιαμφισβήτητα την υπογραφή του.

Αντρέα Πίρλο
Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη στη σύγχρονη εποχή της Μίλαν. Μετά από μία δεκαετία στο Σαν Σίρο και κατακτήσεις όλων των τίτλων (πρωταθλήματα, κύπελλο, σούπερ καπ, Τσάμπιονς Λιγκ, Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων), ξαφνικά το 2011 οι «ροσονέρι» αποφάσισαν πως δεν τους... έκανε πλέον ο Αντρέα Πίρλο. Και ο λόγος ήταν ηλικιακός. Επειδή ο Ιταλός είχε φτάσει τα 32. Αυτή την τεράστια ευκαιρία δεν την άφησε ανεκμετάλλευτη η Γιουβέντους, η οποία με συνοπτικές διαδικασίες τον έκανε δικό της, ως ελεύθερο. Και κάπως έτσι, μεταξύ άλλων, άλλαξε η ιστορία. Το τελευταίο της πρωτάθλημα η Μίλαν το κατέκτησε με τον Πίρλο στο ρόστερ της (2011) και από τότε μέχρι σήμερα, η «Μεγάλη Κυρία» έχει σαρώσει τα πάντα. Τέσσερα χρόνια έμεινε στο Τορίνο ο Πίρλο και σήκωσε ισάριθμα πρωταθλήματα Ιταλίας. Πάντως, ακόμα και μετά την αποχώρηση του «Μαέστρου» πέρσι, η Γιουβέντους συνεχίζει το σερί της...

Ρόμπιν Φαν Πέρσι
Τη σεζόν 2011-12, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε χάσει με τον πλέον δραματικό τρόπο τον τίτλο στην Αγγλία, με τη μισητή συμπολίτισσα Σίτι να στέφεται πρωταθλήτρια στις καθυστερήσεις της τελευταίας αγωνιστικής. Έτσι, το ίδιο καλοκαίρι, ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον ήταν αποφασισμένος να φέρει και πάλι πίσω στο Ολντ Τράφορντ το πρωτάθλημα, στη δική του τελευταία σεζόν στους πάγκους. Σε αυτή τη λογική ήταν η απόκτηση του πρώτου σκόρερ της Πρέμιερ Λιγκ, Ρόμπιν Φαν Πέρσι, από την Άρσεναλ, έναντι 25 εκατομμυρίων λιρών. Ο Ολλανδός επιθετικός συνέχισε να είναι «σεληνιασμένος» και στην πρώτη του σεζόν με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Σημείωσε 26 γκολ στο πρωτάθλημα, αναδείχθηκε για δεύτερη σερί σεζόν πρώτος σκόρερ, ενώ ψηφίστηκε κορυφαίος παίκτης των «μπέμπηδων» τη σεζόν 2012-13. Με δικό του χατ-τρικ απέναντι στην Άστον Βίλα, η Γιουνάιτεντ εξασφάλισε και μαθηματικά το 20ο πρωτάθλημα στην ιστορία της, το τελευταίο μέχρι σήμερα.

Γενς Λέμαν
Μετά την αποχώρηση του Ντέιβιντ Σίμαν από την ενεργό δράση, το 2003, η Άρσεναλ αναζητούσε έναν τερματοφύλακα, που να μπορεί να αντικαταστήσει τον κορυφαίο πορτιέρο στην ιστορία της. Και τον βρήκε στο πρόσωπο του Λέμαν, ο οποίος μετά από τέσσερα χρόνια στην Ντόρτμουντ μετακόμισε στο Λονδίνο. Στην πρώτη του σεζόν στο Χάιμπουρι (τότε), οι «κανονιέρηδες» κατέκτησαν το πρωτάθλημα, το οποίο σημειωτέων είναι και το τελευταίο στην ιστορία τους μέχρι σήμερα. Πιθανότατα, θα το έκαναν και χωρίς τον Γενς Λέμαν κάτω από τα δοκάρια, ωστόσο ο Γερμανός είχε καθοριστική συμβολή στον αήττητο τίτλο της Άρσεναλ. Αγωνίστηκε και στα 38 παιχνίδια της Πρέμιερ Λιγκ, με τους πρωταθλητές να έχουν και την καλύτερη άμυνα, με 26 γκολ παθητικό. Και φυσικά, ούτε μία ήττα...

 

Τελευταία Νέα