Αυτοί ήταν οι πρώτοι αήττητοι

Γιώργος Καραμάνος Γιώργος Καραμάνος
Αυτοί ήταν οι πρώτοι αήττητοι

bet365

Με αφορμή το ρεκόρ της Λειψίας στην Μπουντεσλίγκα, θυμόμαστε την πρώτη Invincible πρωτάρα που σήκωσε νταμπλ, την Πρέστον Νορθ Εντ στην Αγγλία. Γράφει ο Γιώργος Καραμάνος.

Καθώς ο Μαρσέλ Ζάμπιτσερ σκόραρε δύο φορές στην έδρα της Ντάρμσταντ και καθάριζε το 0-2, δεν γνώριζε ότι έγραφε ιστορία. Ο Αυστριακός επιθετικός οδηγούσε την Λειψία στο να κάνει κάτι μαγικό, ανεπανάληπτο. Ποτέ στο παρελθόν ομάδα από τα τέσσερα μεγάλα πρωταθλήματα δεν εμφανίστηκε ως ΠΡΩΤΑΡΑ-ΠΡΟΒΙΒΑΣΜΕΝΗ στα σαλόνια, για να παραμείνει αήττητη στις πρώτες εννέα αγωνιστικές. Με τη νίκη της η σταχτοπούτα της Μπουντεσλίγκα έφτασε τα έξι τρίποντα και της τρεις ισοπαλίες και έτσι εξακολουθεί να βρίσκεται στο -2 από την Μπάγερν.

Ολα αυτά όμως για το club από την Ανατολική Γερμανία θα περιμένουμε κάποια στιγμή να μας τα εξηγήσει ο Λευτέρης Ντανοβασίλης σε ακραία εμπεριστατωμένο blog του στο «Four Four Two», που θα θέλαμε να έχει τίτλο το... Επι-Λειψία. Μέχρι τότε όμως υπάρχει κάτι που μπορούμε εμείς να γράψουμε σχετικά και δεν έχει να κάνει πραγματικά με την τωρινή πρωταγωνίστρια, αλλά με ένα ρεκόρ που αυτή ισοφάρισε.

Για την ακρίβεια μπορεί να είπαμε ότι δεν έχει ξανασυμβεί τέτοιο αήττητο ξεκίνημα σε νεοφώτιστη. Υπάρχει όμως αυτό το επικό που έχει μείνει στις ποδοσφαιρικές γραφές από το 1888-'89. Η διαφορά είναι ότι τότε η Πρέστον Νορθ Εντ δεν ήταν νεοφώτιστη, αλλά λάμβανε μέρος στο πρώτο κανονικό πρωτάθλημα της 1ης κατηγορίας στην Αγγλία. Μαζί με τις Αστον Βίλα, Γουλβς, Μπλάκμπερν, Μπόλτον, Γουέστ Μπρομ, Ακρινγκτον, Εβερτον, Μπέρνλι, Ντέρμπι Κάουντι, Νοτς Κάουντ, Στόουκ, έβαζαν τις βάσεις για το επαγγελματικό παιχνίδι στο Νησί.

Η Πρέστον λοιπόν δεν έμεινε απλά στις εννέα πρώτες αγωνιστικές. Εκείνη έφτασε το αήττητό της μέχρι τέλους. Το φινάλε της πρώτης κανονικής σεζόν την βρήκε το club από την βόρειο-ανατολική Αγγλία να έχει 18 νίκες και τέσσερις ισοπαλίες, με τα υπέρ της γκολ να είναι 74-15. Και όχι μόνο αυτό, αλλά νικώντας στον τελικό 3-0 την Γουλβς, κατέκτησε και το Κύπελλο μόνο με νίκες και δίχως καν να δεχτεί γκολ σε πέντε γύρους, πανηγυρίζοντας το νταμπλ.

Εκείνη η ομάδα λοιπόν που το 1863 είχε ιδρυθεί ως σύλλογος κρίκετ και έπαιξε για πρώτη φορά ποδόσφαιρο επτά χρόνια αργότερα, έμεινε στην ιστορία ως η πρώτη που κέρδισε το αναφαίρετο δικαίωμα να αποκαλείται “The Invincible”. Εκείνος που ουσιαστικά τη έστησε, ήταν ο κόουτς, Γουίλιαμ Σάντελ, ο οποίος είχε γεννηθεί στην Νότια Αφρική. Ο Σάντελ σταδιακά έφερε από τον Βορρά, δηλαδή από την Σκωτία, έξι έμπειρους παίκτες και στηρίχτηκε σε εκείνους.

Κορυφαίος από δαύτους ήταν ο έξω δεξιά, Τζίμι Ρος, με τα 19 γκολ σε 21 αγώνες. Ωστόσο, εκείνος που θεωρείται ο MVP, ήταν ο αρχισκόρερ και αρχηγός, Τζον Γκούνταλ. Εκείνος ήταν Αγγλος και έπαιζε στην ομάδα από το 1985. Το φοβερό ήταν ότι με το που έβαλε 22 γκολ σε 26 αγώνες σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, την επόμενη σεζόν πήρε μεταγραφή για την Ντέρμπι Κάουντι.


Ο ηγέτης και αρχισκόρερ, Τζον Γκούνταλ

Οταν ξεκίνησε η επόμενη χρονιά, η Πρέστον άρχισε με νίκη, αλλά την 2η αγωνιστική ηττήθηκε για πρώτη φορά με 5-3 από την Αστον Βίλα. Πήρε όμως και τότε το πρωτάθλημα, έχοντας ακόμα μία ήττα στη σεζόν. Τις τρεις επόμενες περιόδους τερμάτισε 2η, όπως και το 1906, το 1953 και το 1958. Πήρε ακόμα ένα Κύπελλο το 1938 και ηττήθηκε σε πέντε τελικούς (1888, 1922, 1937, 1954, 1964). Σταδιακά όμως άρχισε να εξαφανίζεται από τον χάρτη των μεγάλων.

Το 1961 υποβιβάστηκε στην Second Division και έκτοτε δεν επέστρεψε ποτέ στα σαλόνια. Το 1969 βρέθηκε στην Third Division και το 1985 ένα σκαλί ακόμα πιο χαμηλά. Πλέον έχει επιστρέψει στην Championship και εξακολουθεί να γεμίζει το «Deepdale». Για όσους δεν το γνωρίζουν, πρόκειται για την πιο ιστορική έδρα στην Αγγλία, καθότι κανένα άλλο club στο Νησί δεν χρησιμοποιεί το ίδιο γήπεδο από την πρώτη μέρα της δημιουργίας του (από το 1878 και πλήρως ανακαινισμένο και υπέροχο από το 2009). Ολα αυτά λοιπόν για την Invincible, την οποία χρειάστηκε να περάσουν πάνω από 100 χρόνια για να μιμηθεί η Αρσεναλ του 2003-'04.

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος