Τότεναμ σε... κομβικό σημείο

Τότεναμ σε... κομβικό σημείο

Κώστας Ζάλιαρης
Τότεναμ σε... κομβικό σημείο

bet365

«Σειρήνες» για τον Ποτσετίνο, καμία μεταγραφή το καλοκαίρι, χρήματα που... ξέφυγαν για το νέο γήπεδο και αδυναμία ανταπόκρισης στο νέο επίπεδο ανταγωνισμού στην Premier League. Η Τότεναμ βρίσκεται σε κομβικό σημείο και ο Κώστας Ζάλιαρης εξηγεί στο FourFourTwo του gazzetta.gr τον κίνδυνο να περάσουν τα πιο... επιτυχημένα χρόνια της ομάδας δίχως να τα θυμάται κανείς.

Κάποτε βρέθηκε η Άρσεναλ στη θέση της και η αλήθεια είναι πως η αιτιολογία της δημιουργίας του νέου, υπερσύγχρονου γηπέδου για να συνοδεύσει τα επόμενα πολλά χρόνια την πορεία της ομάδας και τις προσπάθειές της σε όλες τις διοργανώσεις, αναφορικά με τα όσα στερεί από την αγωνιστική πρόοδο του συλλόγου, στέκει.

Ωστόσο, κάπου εδώ, ο Τζέιμι Κάραγκερ και η ατάκα του στον «αέρα» του SkySports σε έναν από τους πιο έντονους αλλά και απολαυστικούς διαλόγους με τον Γκάρι Νέβιλ, έχει απόλυτο δίκιο. «Να μείνουμε να λέμε μπράβο στην Τότεναμ που απλά καταφέρνει κάθε σεζόν να παίζει στο Champions League;».

Για ένα κλαμπ τοπ επιπέδου που τα προηγούμενα τρία χρόνια έδειξε ικανότατο να διεκδικήσει τον τίτλο στην Αγγλία και άλλαξε το στάτους του στο κορυφαίο πρωτάθλημα, είναι 100% αποτυχία τόσο άμεσα να επιστρέψει σε άλλες εποχές και η μοναδική χαρά που μπορεί να προσφέρει η ομάδα στους οπαδούς της να είναι αυτή της εισόδου στους ομίλους της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Όλα... έδειξαν να στραβώνουν από το φετινό καλοκαίρι, όταν ο Ποτσετίνο περίμενε μεταγραφές, είχε δηλώσει από το φινάλε της περασμένης σεζόν πως οφείλει ο σύλλογος να κάνει το επόμενο βήμα και να ενισχυθεί αν θέλει να φτάσει σε μεγάλες επιτυχίες και παρ' όλα αυτά... έμεινε με ό,τι και όσους είχε μέχρι και τον Μάιο. Ούτε μια προσθήκη. Τα ίδια πρόσωπα να τραβήξουν και πάλι το κουπί. Τα σενάρια για δυσαρέσκεια και έντονες διαφωνίες με τη διοίκηση, απομακρύνθηκαν με την παρέμβαση του Αργεντινού που δήλωνε ικανοποιημένος με το υλικό που έχει στα χέρια του, ωστόσο, σίγουρα του λείπουν επιλογές και το ξέρει πολύ καλά.

Μετά και την ήττα (1-0) από τη Μάντσεστερ Σίτι, στον... άθλιο αγωνιστικό χώρο του «Γουέμπλεϊ», το βράδυ της Δευτέρας, οι Λονδρέζοι έμειναν στο -5 από την κορυφή, την οποία κυνηγά ένα γκρουπ ομάδων που ειδικά φέτος δείχνει ν' ανοίγει σε τεράστιο βαθμό την ψαλίδα της διαφοράς ποιότητας σε σχέση με τις ομάδες που βρίσκονται από την 6η, 7η θέση και χαμηλότερα στον βαθμολογικό πίνακα. Και μπορεί η πρόκριση στα προημιτελικά του Carabao Cup να ήρθε για να... γλείψει τις πληγές της ομάδας τη δεδομένη χρονική στιγμή, ωστόσο, ακόμα κι αν αυτή η διοργάνωση αποτελεί έναν από τους στόχους και στο τέλος απονέμει τρόπαιο, είναι το ελάχιστο για μια ομάδα που έδειχνε ικανή για τα πάντα και ενδεχομένως να συμβιβαστεί στα λίγα και τα μικρά...

Η Τότεναμ έχει σκοράρει μόλις 16 φορές στο φετινό πρωτάθλημα, με τις Λέστερ και Έβερτον να έχουν τον ίδιο αριθμό τερμάτων έπειτα από τις 10 πρώτες αγωνιστικές, σε μια επίδοση που αρμόζει σε ομάδες που βρίσκονται στα μεσαία στρώματα της βαθμολογίας κι όχι σε σύνολο που θέλει να τιτλοφορείται ως διεκδικητής του τροπαίου. Η εικόνα των παικτών του Ποτσετίνο, έπειτα και από ένα καλοκαίρι που είχε Παγκόσμιο Κύπελλο, είναι τέτοια που δεν πείθει τους οπαδούς της για την υπέρβαση που περίμεναν άπαντες οι οποίοι θεωρούν πως αυτή η Τότεναμ έχει φτάσει στο πικ της και οφείλει ή τώρα ή ποτέ να επιδείξει επιτυχίες για να συνδυάσει με αυτές τις καλύτερες χρονιές της σύγχρονης ιστορίας της.

Ο Κέιν έχει σκοράρει πέντε φορές, ο Ντέλε Άλι... μόλις μια σε 6 συμμετοχές στην Premier (αν και είναι απόλυτα παρήγορο τη δεδομένη χρονική στιγμή για τον κόσμο του κλαμπ η ανανέωση του συμβολαίου του μέχρι και το 2024), ο Κρίστιαν Έρικσεν έχει ζοριστεί και δεν είναι ο καθοριστικός ποδοσφαιριστής που παρουσιαζόταν σε παλαιότερα διαστήματα και την ίδια στιγμή, με το Champions League να βάζει... ακόμα ένα πολύ μεγάλο καρπούζι κάτω απ' τη μασχάλη των «σπιρουνιών», τα πράγματα μοιάζουν πολύ περίεργα ως προς τη διαχείριση του ρόστερ. Στην πράξη, η Τότεναμ έχει δείξει ότι φυσικά δεν μπορεί να κοντράρει τη Μπαρτσελόνα, αλλά σίγουρα ήταν πολύ άσχημα τ' αποτελέσματά της απέναντι σε Ίντερ και Αϊντχόφεν, όση αντίδραση κι αν έβγαλε κόντρα στους Ολλανδούς στο εκτός έδρας ματς...

Το επιπλέον δάνειο που ανακοίνωσε ο Λέβι για την ολοκλήρωση του νέου γηπέδου, το οποίο θα είναι απόλυτα έτοιμο το 2019, όπως υπολογίζεται από τα βρετανικά Μέσα, θα συμπληρωθεί σε ένα ποσό που στο φινάλε του, θα έχει ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο για το νέο «σπίτι» της ομάδας. Και μέχρι να καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος του κόστους αυτού, ενδεχομένως οι οπαδοί του συλλόγου να γίνουν θεατές σε ένα έργο που πρώτη έπαιξε η Άρσεναλ όσα χρόνια χρειάστηκε ν' αφήσει σε δευτερεύουσα σημασία το ρόστερ για την ανέγερση του «Έμιρεϊτς» και την εξοικονόμηση των χρημάτων που είχαν διατεθεί για να μπορούν πλέον οι «κανονιέρηδες» να παίζουν σε ένα από τα καλύτερα γήπεδα της Αγγλίας.

Βέβαια, ο Βενγκέρ είχε τον τρόπο να βρίσκει τα... λαβράκια και να τα ωριμάζει ποδοσφαιρικά μέσα από τις μεγάλες δοκιμασίες με τις οποίες ερχόταν αντιμέτωπη η Άρσεναλ, αλλά δεν είναι πολλά τα χρόνια που έχουν περάσει από τις εποχές που η γκρίνια για το μπάτζετ που όριζε η διοίκηση για προσθήκες στο έμψυχο υλικό μεγάλωνε, απόρροια της αδυναμίας κατάκτησης τίτλων.

Ο Ποτσετίνο, την ίδια στιγμή, φαντάζει ως ένα από τα επικρατέστερα φαβορί για τη διάδοχη κατάσταση στον πάγκο της Ρεάλ Μαδρίτης. Θα είναι μια εξέλιξη που αν κι εφόσον δρομολογηθεί, θα γίνει – στην καλύτερη περίπτωση για την Τότεναμ – το καλοκαίρι, όταν η χρονιά θα έχει τελειώσει. Τον ήχο από τις «σειρήνες» που έρχονται, πάντως, από τη Μαδρίτη, τον ακούει ξεκάθαρα ο Αργεντινός τεχνικός, ο οποίος έμαθε στην Τότεναμ να παίζει ωραίο ποδόσφαιρο, ν' αντέχει στο βάρος των απαιτήσεων που οφείλει ν' αντιμετωπίζει μια ομάδα όταν θέλει να λέει πως στοχεύει στην κορυφή της Premier League, αλλά τα πράγματα δείχνουν αυτή τη στιγμή να έχουν στραβώσει επικίνδυνα για το έργο που επιτελεί στους Λονδρέζους...

 

Τελευταία Νέα