H αναγέννηση του Μπάρκλεϊ

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
H αναγέννηση του Μπάρκλεϊ

bet365

Γκολ και ασίστ, επιστροφή στη εθνική και ένας προπονητής που δείχνει ότι μπορεί να τον επαναφέρει στο υψηλότερο επίπεδο έπειτα από μια πολύ δύσκολη σεζόν. Ο Θάνος Σαρρής γράφει για τον Ρος Μπάρκλεϊ.

«Νομίζω ότι αν δώσεις στον Ρος την ελευθερία να παίξει και την αυτοπεποίθηση στον αγωνιστικό χώρο, μπορεί να είναι ένας από τους καλύτερους μέσους στον κόσμο. Είναι δυνατός, δυναμικός, μπορεί να ντριμπλάρει, είναι έξυπνος, μπορεί να σουτάρει και να σκοράρει. Έχει όλα όσα χρειάζονται. Νομίζω ότι είναι ένας φανταστικός μέσος και αν έχει τους παίκτες τριγύρω του για να τον βοηθήσουν, μπορεί να εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους». Ο Εντέν Αζάρ είχε μόνο καλά λόγια να πει για τον 24χρονο μέσο, ο οποίος απέναντι στη Σαουθάμπτον ήταν καθοριστικός.

Ο Μπάρκλεϊ έφτιαξε το πρώτο γκολ της ομάδας του για τον Βέλγο, όχι απλά δίνοντάς του την ασίστ, αλλά ξεκινώντας όλη την προσπάθεια με κλέψιμο, έπειτα από χαμένη κατοχή του Αζάρ και ασίστ στον συμπαίχτη του που είχε μείνει στις παρυφές της περιοχής. Δεν είναι τυχαίο που έτρεξε απευθείας να τον αγκαλιάσει. Στη συνέχεια, ο Άγγλος έκανε το 2-0 έπειτα από δουλεμένη κομπίνα σε στημένο. Κινήθηκε από τον εκτελεστή κάθετα, πέρασε το τείχος και φρόντισε να παραμείνει στο «κανάλι» ανάμεσα από τους αμυντικούς στο θεαματικό γύρισμα του Ζιρού, χωρίς να είναι οφσάιντ. Το γκολ «κλείδωσε» τη νίκη, καθώς στο εύθραυστο 1-0 οι «Άγιοι» είχαν ευκαιρία με τον Ρέντμοντ, ενώ στο 0-0 ο Ινγκς έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι.

Ο Μπάρκλεϊ έμαθε από τις πρώτες μέρες του στην Έβερτον να ζει με τις υψηλές προσδοκίες που δημιούργησε, την συχνά υπερβολικά αυστηρή κριτική, τα χαιρέκακα σχόλια των παλαίμαχων αναλυτών μετά από μια άσχημη εμφάνιση και τα σκαμπανεβάσματα στην ψυχολογία από τι διαχείριση των προπονητών. Ήταν δεδομένο ωστόσο πως το ταλέντο και τα σωματικά του χαρίσματα σπάνιζαν για Άγγλο μέσο. Aπό τον Αύγουστο του 2015 μέχρι τον Μάιο του 2017, είχε σε 29 εμφανίσεις 13 γκολ και 16 ασίστ.

Με την κουβέντα για μεταγραφή να αυξάνεται, πέρασε ένα πολύ δύσκολο δεύτερο μισό του 2017, κατά τη διάρκεια του οποίου υποβλήθηκε σε δύο επεμβάσεις. Στο ξεκίνημα του καλοκαιριού ταλαιπωρήθηκε πολύ από τους κοιλιακούς και μέσα στον Ιούλιο έκανε επέμβαση. Τον Aύγουστο εγχειρίστηκε στον οπίσθιο μηριαίο, ενώ ήταν κοντά σε μεταγραφή από την Έβερτον στην Τότεναμ, την ώρα που η Τσέλσι επίσης παρακολουθούσε στενά την υπόθεση. Τον Δεκέμβριο, όταν είχε αρχίσει να μετρά αντίστροφα για την επιστροφή δημοσίευσε μια φωτογραφία από την ουλή των δέκα εκατοστών που του άφησε το νυστέρι στο πόδι.

Ο Μπάρκλεϊ δεν είχε ιστορικό μυϊκών τραυματισμών και προβληματίστηκε πολύ από τα χτυπήματα. Όταν τον Ιανουάριο μετακινήθηκε τελικά στην Τσέλσι, αποκάλυψε πως οι «Μπλε» είχαν συμφωνήσει με την Έβερτον για να τον αποκτήσουν ήδη από το καλοκαίρι, για 35 εκατομμύρια. Ωστόσο, ο ίδιος δεν θέλησε να ρισκάρει και να κάνει το βήμα προς τα πάνω τραυματίας. Απέρριψε λοιπόν την μεταγραφή, αφοσιώθηκε στη σωστή αποθεραπεία και την επιστροφή και στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο η Τσέλσι επανήλθε, προσφέροντας όμως 15 εκατομμύρια στην Έβερτον. Τα «ζαχαρωτά» την αποδέχτηκαν και ο Ρος κατηφόρισε για το Λονδίνο.

Η ατυχία όμως επέστρεψε. Ο 24χρονος έπαιξε μόλις τρεις φορές πριν χτυπηθεί από νέο μυϊκό τραυματισμό. Η πρώτη του συμμετοχή ήταν στην ήττα του ημιτελικού του League Cup από την Άρσεναλ, με τον Κόντε να δηλώνει στη συνέχεια πως: «Δεν είναι απλό, κυρίως όταν η μοναδική σου αλλαγή είναι ο Ρος Μπάρκλεϊ». Ο Ιταλός ήταν ξεκάθαρο πως δεν περίμενε πολλά από το νέο μεταγραφικό του απόκτημα, ενώ ο νέος τραυματισμός οδήγησε τον Γκάρεθ Σαουθγκέιτ να προαναγγείλει στα τέλη Μαρτίου τον αποκλεισμό του από την αποστολή για το Μουντιάλ. Ο Μπάρκλεϊ βρέθηκε μόνο στον πάγκο στα τελευταία ματς της σεζόν και έκλεισε τη χρονιά ως βασικός στην ήττα με 3-0 από τη Νιουκάστλ.

Ένας άλλος Ιταλός, ο Μαουρίτσιο Σάρι, ανέλαβε να τον επαναφέρει στο δρόμο προς την κορυφή. Ο Μπάρκλεϊ δούλεψε πολύ στην προετοιμασία, έπαιξε στα φιλικά και ξεκαθάριζε σε κάθε περίπτωση ότι φέτος θα είναι διαφορετικά, τονίζοντας πως αισθάνεται το σώμα του καλύτερα από ποτέ.

To παιχνίδι με τη Σαουθάμπτον ήταν το τρίτο στη φετινή Premier League που ξεκινά βασικός, έχοντας ωστόσο πολύ καλή παρουσία στη νίκη μέσα στο Άνφιλντ επί της Λίβερπουλ για το League Cup. Η διαφορά στην ψυχολογία του είναι ξεκάθαρη και σίγουρα βοηθήθηκε πολύ από την κλήση του Σάουθγκεϊτ, η οποία τον ξαναφέρνει στα «Τρία Λιοντάρια» έπειτα από 18 μήνες. Ο Σάρι τον εμπιστεύτηκε απέναντι στους «Άγιους» και δικαιώθηκε. Δεν ήταν μόνο το γκολ και η ασίστ. Ο Μπάρκλεϊ είχε 94.1 ποσοστό επιτυχίας στις πάσες, το υψηλότερο από όλους τους συμπαίκτες του, ενώ ήταν επίσης πρώτος και στις ολοκληρωμένες πάσες στην αντίπαλη περιοχή. Παράλληλα, όπως φαίνεται από τον χάρτη θερμότητας, είχε πάρα πολλές επαφές με τη μπάλα στο αντίπαλο μισό και κοντά στην περιοχή, αποτελώντας μια διαρκή απειλή.

Πηγή: Times

«Του είπα από την πρώτη μέρα ότι έχει σπουδαία τεχνική και σωματική ικανότητα, αλλά πρέπει να βελτιωθεί στο τακτικό κομμάτι και τώρα το έκανε. Θα γίνει ένας πολύ σπουδαίος παίκτης για την Αγγλία. Τα καλύτερα είναι μπροστά», τόνισε ο Σάρι, δείχνοντας ότι ο Μπάρκλεϊ δεν δούλεψε απλά με το σώμα του όλους αυτούς τους μήνες, αλλά επικεντρώθηκε και στην τακτική που θέλει ο προπονητής του και μέχρι στιγμής αποδίδει απόλυτα. Ο 24χρονος είχε καλή επικοινωνία με τον Ζορζίνιο και τον Καντέ, ενώ ο τρόπος που κινείται για να κλέψει στο πρώτο γκολ είναι χαρακτηριστικός. Φαίνεται ότι επιτέλους αγωνίζεται σε έναν ρόλο που του ταιριάζει, έχει ελευθερία κινήσεων και αντιλαμβάνεται πλήρως αυτά που θέλει ο προπονητής από εκείνον. Η συγκυρία μοιάζει ιδανική για να δείξει διάρκεια και να αποδείξει αν τελικά οι προσδοκίες που χτίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια ήταν σωστές...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.