Δηλαδή το ΠΟΚ ψάχνει προπονητή;

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Δηλαδή το ΠΟΚ ψάχνει προπονητή;

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος αφουγκράζεται το κλίμα, βλέπει τα αποτελέσματα και αναρωτιέται ποιός αλήθεια από τους Ολυμπιακός, ΑΕΚ, ΠΑΟ, ψάχνει ή θέλει προπονητή.

Ιδιες ιστορίες στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν ποτέ, όπως δεν υπάρχουν και ίδιες περιπτώσεις, αλλά η συγκυρία στην προκειμένη περίπτωση είναι δεδομένη. Η Δευτέρα που ξημέρωσε μετά τα αποτελέσματα του περασμένου Σαββατοκύριακου στην Super League βρίσκει τους προπονητές του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού στο επίκεντρο της κριτικής. Προφανώς για άλλους λόγους και προφανώς με διαφορετικά κριτήρια, αλλά το αποτέλεσμα είναι ότι θεωρείται πιθανόν και οι τρεις ομάδες του ΠΟΚ, να έχουν στο μυαλό τους, ή να είναι ήδη στην αναζήτηση του επόμενου προπονητή τους. Ας δούμε την κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Το παράπονο για τον Μαρτίνς αφορά την εικόνα της ομάδας, αλλά και την αποτελεσματικότητα της μακριά από το Καραϊσκάκη. Η ήττα στο Βελιγράδι, η ισοπαλία στο ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό, η ισοπαλία στην Ξάνθη και εσχάτως και αυτή με τον Πανιώνιο είναι τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα. “Δεν είναι ότι δεν κερδίζει μόνο, είναι και η εικόνα της ομάδας που προβληματίζει...”, είναι το μότο όσων ασκούν κριτική στον Πορτογάλο εντός και εκτός της ομάδας. Δεν θα πω ότι είναι υπερβολική η κριτική, θα πω όμως ότι από την διαπίστωση ότι εδώ φαίνεται να υπάρχει ένα πρόβλημα, μέχρι το ψάχνουν αντικαταστάτη του Μαρτίνς υπάρχει μία μεγάλη απόσταση. Κατά την άποψή μου είναι αδιανόητο σε τούτο το χρονικό σημείο όπου για τον Ολυμπιακό έρχονται ένα σωρό κρίσιμα και καθοριστικά ματς να μεταφέρεται ένα κλίμα αντικατάστασης ή πιθανής αντικατάστασης του προπονητή.

Η κριτική στον Μαρτίνς πέραν του φυσιολογικού...

Είναι προφανές ότι όλο αυτό έχει να κάνει με την αφόρητη πίεση για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και είναι φανερό ότι ουδόλως τους καίει το ματς στο Λονδίνο, αλλά αυτό με τον ΠΑΟΚ την ερχόμενη Κυριακή. Κατά την άποψή μου αυτή η παραφιλολογία που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες ημέρες και που έχει ασφαλώς βάση και προέρχεται μέσα από τον Ολυμπιακό, μπορεί να βλάψει περισσότερο την ίδια την ομάδα, από τον Μαρτίνς. Στο μυαλό των παικτών έχει ήδη μπει η ιδέα της αμφισβήτησης του προπονητή, ή η ιδέα ότι πρέπει να στηρίξουν τον προπονητή, δεν έχει σημασία τι από τα δύο συμβαίνει. Το σίγουρα είναι ότι αυτή η ιστορία τους έχει μπλέξει και το μυαλό τους δεν είναι συγκεντρωμένο μόνο στον επόμενο αντίπαλο όπως θα έπρεπε. Οπως είναι ανθρώπινο να έχει μπλέξει και το κεφάλι του Μαρτίνς, ο οποίος είναι ο πρώτος που διαισθάνεται ότι υπάρχει θέμα με την καρέκλα του.

Το λιγότερο που θα μπορούσα να φανταστώ για τον Πορτογάλο προπονητή και τον Ολυμπιακό θα ήταν, οι όποιοι προβληματισμοί και οι όποιες σκέψεις να μείνουν στο εσωτερικό της ομάδας και να μην φτάσουν στον Τύπο και οι όποιες αποφάσεις για την επόμενη ημέρα να μην παρθούν πριν την διακοπή των εορτών και με βάση τα όσα θα έχουν συμβεί ως τότε. Και αυτό επαναλαμβάνω είναι το λιγότερο, διότι αν δεν συμβεί κάτι εξαιρετικά δυσάρεστο (και αυτό σίγουρα δεν είναι μία ισοπαλία στο 89' από τον Πανιώνιο), ο Μαρτινς έχει αγοράσει το δικαίωμα το ταμείο για αυτόν να γίνει στο τέλος της σεζόν. Ναι, προφανώς τα πράγματα αλλάζουν στις ειδικές συνθήκες, αλλά εδώ δεν έχουμε τέτοιες, τουλάχιστον όχι ακόμη. Αν ο Ολυμπιακός δεν μπορέσει να βγει τρίτος στον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ και μέχρι τις γιορτές είναι και 4-5 πόντους πίσω από τον ΠΑΟΚ, ναι, τότε ίσως να υποθέσουμε ότι οι συνθήκες είναι ειδικές, τώρα δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

Ο... προσωρινός Κωστένογλου και ο Ιβιτς που παρατηρεί

Στην ΑΕΚ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Εκεί πάρθηκε μία απόφαση ο... προσωρινός Κωστένογλου να γίνει μόνιμος. Ο... μόνιμος Κωστένογλου όμως δεν ανταποκρίνεται ούτε για τους λίγους μήνες που η ΑΕΚ ήλπιζε ότι θα το κάνει. Μοιραία όλοι ζητούν την αντικατάστασή του. Η άποψη μου ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις που όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να υπάρξει αντικατάσταση του προπονητή, είναι “να υπάρξει, αλλά με ποιόν;”. Η ΑΕΚ δεν μοιάζει έτοιμη να προχωρήσει σε αυτή την αντικατάσταση και ο Ιβιτς δεν έχει πάρει ακόμη τα κλειδιά του μαγαζιού στα χέρια του. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν ο Σέρβος έχει ή δεν έχει μπάτζετ για να φέρει τον προπονητή που θέλει, αλλά από την άλλη η ΑΕΚ δεν μπορεί να συμπεριφέρεται στην ομάδα και στη σεζόν, ως χαμένη χρονιά από τον Οκτώβριο. Δεν συμβαίνει πουθενά στον κόσμο. Δεν σημαίνει ότι αν η ΑΕΚ δεν μπορεί να πάρει το πρωτάθλημα, τότε δεν χρειάζεται και προπονητή για τους επόμενους επτά μήνες.

Η εξέλιξη των παικτών, η αξιολόγησή τους, η διεκδίκηση των υπόλοιπων στόχων, όλα αυτά δεν γίνονται χωρίς προπονητή ή τέλος πάντων με προσωρινό προπονητή. Ούτε μπορεί να είναι λύση αυτά που διαβάζω και ακούω τις τελευταίες ώρες ότι η ΑΕΚ σκέφτεται να πάρει προπονητή μέχρι το καλοκαίρι. Η ΑΕΚ κάθε μέρα που κυλάει υποβαθμίζει την ομάδα και τους ποδοσφαιριστές της και κυρίως δημιουργεί ένα σκηνικό που θα κάνει δύσκολη ή αφόρητα δύσκολη τη δουλειά του επόμενου. Αν κρίνουμε με βάση τα όσα μάθαμε για τον Καρντόσο η ΑΕΚ από τον περασμένο Μάιο ζει χωρίς προπονητή και αν αυτή είναι όντως η πραγματικότητα, θα χρειαστεί μήνες δουλειάς από τον επόμενο για να επιστρέψει στην κανονικότητα. Ο Ιβιτς είναι πλέον εκεί για να δώσει λύσεις και οφείλει να το κάνει. Διότι το να ψάχνει να βρει στόπερ, είναι σαν να του έχει χαλάσει το ψυγείο που είναι γεμάτο με πράγματα και αυτός να αναζητεί πως θα βάλει πάγο στο ποτό του...

Είναι σε δύσκολη θέση και ο Δώνης;

Με σιγουριά στο ερώτημα δεν μπορεί να απαντήσει κανείς. Σήμερα, Δευτέρα 25 Νοεμβρίου του 2019 ο Παναθηναϊκός φαίνεται ότι δεν είναι σε αναζήτηση προπονητή, αλλά είναι πολλοί αυτοί που εκτιμούν ότι πλέον ο Δώνης είναι σε φάση που κρίνεται ματς με ματς. Χάνει από τον Αστέρα την επόμενη Κυριακή, ο Αλαφούζος μάλλον δίνει εντολή στον Ρόκα να ψάξει, κερδίζει τον Αστέρα, συνεχίζει και βλέπουμε. Δεν υπάρχει χειρότερη λογική από αυτήν νομίζω. Ο Δώνης είναι αλήθεια ότι την φετινή σεζόν για διάφορους λόγους δεν έχει μπορέσει να κάνει το update που περίμεναν όλοι στον Παναθηναϊκό σε σχέση με την περσινή σεζόν. Προφανώς είναι και δική του η ευθύνη, αλλά όχι μόνο δική του. Στον Παναθηναϊκό φέτος κάπου χάθηκαν στο δρόμο όλοι μαζί. Ο Νταμπίζας έφυγε, ο Δώνης είναι ακόμη εκεί, αλλά όλοι καταλαβαίνουν ότι και αυτός πλέον κρίνεται. Η εμφάνιση στο Αγρίνιο, δεν έδωσε συνέχεια στην σπουδαία νίκη κόντρα στην ΑΕΚ και το μεγάλο πρόβλημα στον Παναθηναϊκό είναι η έλλειψη σταθερότητας. Δεν ξέρεις ακόμη τι να περιμένεις την Κυριακή από την ομάδα του Παναθηναϊκού.

Ο Ρόκα ήρθε ως ένας ικανός να διαχειρίζεται τέτοιου είδους μπάτζετ με επιτυχία και να βοηθά την ομάδα να κάνει πρωταθλητισμό με αυτά τα χρήματα. Στην πραγματικότητα δεν μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα από τον Νταμπίζα, διότι τα περιθώρια δεν υπάρχουν. Οι μήνες που απομένουν μέχρι το τέλος της σεζόν δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως... χαμένοι μήνες επειδή έτσι κι' αλλιώς ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να πάρει ευρωπαϊκό εισιτήριο. Η εκπαίδευση των μικρών στην πίεση, σημαίνει ότι ο Παναθηναϊκός πρέπει να ζει για τα πλέι οφ και την συμμετοχή σε αυτά, όπως επίσης πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η ομάδα και για το πρεστίζ της και για την εξομοίωση των μικρών σε συνθήκες πρωταθλητισμού, πρέπει να παίξει στα πλέι οφ. Φανταστείτε πόσο θα ταλαιπωρήσει τον Παναθηναϊκό ένα δίμηνο όπου θα παίζει με τις “μικρές” ομάδες του πρωταθλήματος στο γκρουπ αυτών που προσπαθούν να αποφύγουν τον υποβιβασμό και η απουσία του από τα ντέρμπι των πλέι οφ με Ολυμπιακό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ.

Προφανώς όμως και η λύση αυτή την εποχή δεν είναι η αντικατάσταση του Δώνη. Το τέλος της σεζόν προφανώς είναι το ασφαλέστερο κριτήριο, αλλά σίγουρα είμαστε σε μία φάση που ο Ελληνας τεχνικός χάνει και δεν κερδίζει πόντους. Και φυσικά πάντα στην περίπτωση του Παναθηναϊκού το ερώτημα “ποιος θα διαδεχτεί τον Δώνη;” με την οικονομική στενότητα που διακρίνει την ΠΑΕ, είναι εκκωφαντικό..

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.