Μόνο ένας ηλίθιος θα ήθελε… αίμα

Μόνο ένας ηλίθιος θα ήθελε… αίμα

Βασίλης Βλαχόπουλος Βασίλης Βλαχόπουλος
Μόνο ένας ηλίθιος θα ήθελε… αίμα

bet365

Ο Βασίλης Βλαχόπουλος γράφει για τη συνέντευξη Τύπου του Άγγελου Χαριστέα, την επιλογή του Μίκαελ Ένινγκ και την παρελθοντολογία που δεν είχε θέση στην αίθουσα…

Επιστροφή στοιχήματος* στον αγώνα Σλοβακία - Ουαλία και 200+ ειδικά στοιχήματα!(21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Φανταστείτε την εικόνα. Μετατροπή της αίθουσας Τύπου του «Κλεάνθης Βικελίδης» σε ρωμαϊκή αρένα. Μοναδική απαίτηση του διψασμένου (για αίμα) κοινού, να ικανοποιηθεί και να «χορτάσει» μέχρι τελευταίας διαστροφικής επιθυμίας. Ο Άγγελος Χαριστέας με απολύτως καταγγελτικό λόγο ανοίγει όλους τους φακέλους του καλοκαιριού και εκτίθεται κόσμος και κοσμάκης. Για τους δημοσιογράφους αλλά κι εσάς που αφήνετε τα σχόλιά σας κάτω από το συγκεκριμένο άρθρο, θα στοιχειοθετούσε την τέλεια εικόνα. Για τα media θα αποτελούσε δανική ευκαιρία για να χτίσουν το πρόγραμμά τους, είτε από ραδιοφώνου είτε στον ηλεκτρονικό Τύπο. Το σκηνικό θα ήταν τουλάχιστον εξαιρετικό για την εξασφάλιση επισκεψιμότητας αλλά και ακροαματικότητας.

Αφού φανταστήκατε αυτήν την εικόνα, κάντε κάτι διαφορετικό. Βάλτε τους εαυτούς σας στη θέση του Άγγελου Χαριστέα και σκεφτείτε ότι α) έχετε να διαχειριστείτε μια ομάδα η οποία χτίστηκε με λάθος τρόπο και σε καθημερινή βάση αντιλαμβάνεται το μέγεθος και το επίπεδο των λαθών, β) είναι υποχρεωμένος να διατηρεί «ζεστούς» ακόμη κι αυτούς που αποτελούν λάθος επιλογές γιατί ενδέχεται να τους χρειαστεί στο άμεσο μέλλον, γ) θέλει να χτίσει την επόμενη μέρα με απώτερο σκοπό την όσο το δυνατόν συντομότερη προσαρμογή του νέου προπονητή στην ομάδα και την άμεση επιστροφή αυτής στα θετικά αποτελέσματα, δ) είναι αναγκασμένος όχι να δημιουργήσει σχετικές συνθήκες, αλλά να επιβάλλει την ηρεμία βάζοντας ταυτόχρονα τέλος στο καθεστώς του κουτσομπολιού και των καφενειακών συζητήσεων που εδώ και τουλάχιστον ενάμιση μήνα αναπτύσσονται με μοναδικό αντικείμενο τα εσωτερικά της ομάδας και ε) πρέπει πρώτα απ’ όλα να προστατέψει τον σύλλογο, τον εαυτό του, την επένδυσή του σε υστεροφημία και εργατοώρες αλλά και αυτούς με τους οποίους συναναστρέφεται σε καθημερινή βάση.

Στον δικό μου τρόπο σκέψης λοιπόν, μόνο ένας ηλίθιος θα ήθελε… αίμα. Στη μέση μιας χρονιάς, μόνο ένας βλάκας μπαίνει σε διαδικασία λεπτομερούς αναφοράς και σκληρής κριτικής των πεπραγμένων. Αυτό γίνεται στο τέλος, ανεξαρτήτου αποτελέσματος αλλά και υπό τον φόντο του αποτελέσματος. Βάζοντας λοιπόν τον εαυτό μου στη θέση του ποδοσφαιρικού διευθυντή της ΠΑΕ Άρης, σίγουρα δεν ήταν αφελής.

Ο Άγγελος Χαριστέας είπε πολλά, τα διατύπωσε με έξυπνο τρόπο και άφησε τον καθένα από εμάς να βγάλει τα συμπεράσματά του. Δεν αναφέρθηκε προσωπικά, μίλησε για τις επιλογές που έγιναν, όλοι ξέρουν ποιοι τις έκαναν, «φώναξε» όμως κι αυτές που δεν έγιναν. Αυτό σημαίνει ότι προχώρησε σε έρευνα του «τι πήρα, τι θα μπορούσα να πάρω και γιατί δεν τον πήρα». Το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό. Δεν απαξίωσε κανέναν, ξεκαθάρισε όμως ότι περιμένει περισσότερα από τον οποιονδήποτε. Δεν «τελείωσε» ποδοσφαιριστή, σημείωσε όμως ότι πλέον όλοι θα βαδίσουν στο μονοπάτι της αξιολόγησης και όσο αντέχει το στομάχι του καθενός.

Εξήγησε γιατί δεν προχώρησε στην πρόσληψη προπονητή μετά την παραίτηση του Σάββα Παντελίδη. Καλά-καλά δεν είχε ούτε ο ίδιος γνώση περί των πραγματικών προβλημάτων της ομάδας. Δεν είχε σχηματίσει άποψη για τον ψυχισμό, τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα των παικτών. Πώς δηλαδή να αποφάσιζε για τον καταλληλότερο; Ονόματα δεν χρησιμοποίησε, αλλά πιο ξεκάθαρα δεν θα μπορούσε να τοποθετηθεί για τις περιπτώσεις προπονητών (σ. σ. Γκούτι, Ιέρο κ.α.). Η οικονομική βιωσιμότητα μιας ομάδας δεν παίζεται στο… μπαρμπούτι. Είναι άλλο να έρθει άλλος άνθρωπος κι άλλο να χρειάζεσαι βαν για να μεταφέρεις και όλους τους συνεργάτες του προπονητή. Κι όταν φύγει ο τελευταίος, η ομάδα θα μείνει άδεια. Καμία δημιουργία βάσης. Αν η βάση που θέλει να δημιουργήσει είναι η σωστή, αυτό είναι μια άλλη συζήτηση.

Η επιλογή του Μίκαελ Ένινγκ είναι καθαρά προσωπική. Ο Άγγελος Χαριστέας ανέλαβε, ως όφειλε, το σύνολο της ευθύνης, εξήγησε τα κριτήρια της επιλογής. Κάθε επιλογή παίκτη/προπονητή εμπεριέχει ρίσκο. Αυτό που διαφέρει είναι το μέγεθος αυτού, αναλόγως του βιογραφικού, της προσωπικότητας αλλά και του επιπέδου προσαρμοστικότητας του εκάστοτε προπονητή. Ο Χαριστέας νιώθει ότι ο Ένινγκ δεν είναι επιλογή υψηλού ρίσκο, αλλά ταιριάζει στα αγωνιστικά χαρακτηριστικά, κυρίως όμως στην αγωνιστική ταυτότητα της ομάδας. Μένει να φανεί, αν θα τον δικαιώσει…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.