Λοβέρα και Μπα δείχνουν ότι έχουν και μέλλον, αλλά και παρόν

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
Λοβέρα και Μπα δείχνουν ότι έχουν και μέλλον, αλλά και παρόν

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος εστιάζει μέσα από το blog του στο gazzetta σε δύο νέα παιδιά του Ολυμπιακού, όπως τα είδαμε χθες στο Καραϊσκάκη.

Εν τέλει ο Ολυμπιακός κέρδισε τη Λαμία στο Καραϊσκάκη, όπως ακριβώς το είχε κάνει η ΑΕΚ τις προάλλες στο ΟΑΚΑ: με 2-0 και τα δυο γκολ μέσα σε οκτώ-εννιά λεπτά! Απλά η ΑΕΚ το είχε κάνει στο φινάλε του α΄ ημιχρόνου (37’-45’), ενώ ο Ολυμπιακός το έκανε στα μισά του β΄ ημιχρόνου (61’-70’)…

Και θέλω να σταθώ σε δύο ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού, από τους πιο μικρούς σε ηλικία, που έπαιξαν χθες, άλλος περισσότερο κι άλλος λιγότερο, κι οι δύο όμως μας έδειξαν ότι έχουν και μέλλον, αλλά αι παρόν. Αναφέρομαι βέβαια στον Μάξι Λοβέρα, που αγωνίστηκε μισή ώρα (63’-93’) και στον Ουσεϊνού Μπα, ο οποίος αγωνίστηκε σε ολόκληρο το 90λεπτο.

Για τον Λοβέρα, που μέχρι στιγμής δεν είχε φορέσει τη φανέλα του Ολυμπιακού ούτε σε φιλικό παιχνίδι, και που καλά καλά δεν έχει συμπληρώσει ολόκληρο μήνα στην Ελλάδα, να σημειώσω κατά πρώτον ότι ο Πέδρο Μαρτίνς είχε αποφασίσει να τον βάλει μέσα πριν καν μπει το 1-0. Τον είχε σηκώσει από τον πάγκο, είχε φτάσει στην γραμμή του πλαγίου άουτ και περίμενε να μπει. Δευτερόλεπτα μετά, άνοιξε το σκορ. Γιατί ξεκινάω από αυτό το σημείο; Πολύ απλά, για να καταδείξω ότι ο προπονητής του Ολυμπιακού δεν είχε πρόβλημα να τον βάλει για πρώτη φορά σε ένα παιχνίδι στο οποίο έκαιγε η μπάλα, με το αποτέλεσμα στο 0-0…

Βέβαια, εγώ νομίζω ότι ντεμπούτο σε ένα παιδί 20 ετών, δίνεις π.χ. όταν το σκορ είναι 2-0 με τον Βόλο και τον βάζεις τότε αλλαγή, αλλά τέλος πάντων…Σημασία έχει ότι ο Αργεντίνος «έδειξε» αμέσως. Δεν κώλωσε να «μπει» για τα καλά στο παιχνίδι, παρά το άγχος που παραδέχθηκε ότι είχε με συνέπεια ούτε καν να ακούει τι του έλεγε ο προπονητής την στιγμή της αλλαγής! Χρησιμοποιήθηκε σε ρόλο αριστερού εξτρέμ, αλλά να ξέρετε ότι η καλύτερη του θέση είναι του μεσοεπιθετικού, δεκάρι είναι το παιδί, αλλά μπορεί να παίξει κι από αριστερά, αν και κλασικός δεξιοπόδαρος.

Τον είδαμε να κάνει ωραίες κινήσεις από αριστερά, συγκλίνοντας προς τον άξονα και πασάροντας καλά στους συμπαίκτες του…Να αποδεικνύει πόσο καλός ντριμπλέρ είναι, καθώς και τις τρεις φορές που δοκίμασε να ντριμπλάρει, κόπηκε μόνο με φάουλ από τους αντιπάλους του…Να αλλάζει επανειλημμένως με καλές πάσες το παιχνίδι από τα αριστερά προς τα δεξιά…Να έχει την ικανότητα να κρατάει την μπάλα…Να έχει σημαντική συμμετοχή στο παιχνίδι για μόλις ένα 30λεπτο παρουσίας, και να είναι μέσα στη φάση του 2-0, συνδυαζόμενος με τον Κούτρη και τον Γκιγέρμε…Να έχει καλή τακτική συμπεριφορά γυρίζοντας να μαρκάρει τον αντίπαλο μπακ…Να δοκιμάζει (πολύ άστοχα) ένα σουτ παίρνοντας ριμπάουντ από κόρνερ.

Γενικά, στα δικά μου μάτια ο Λοβέρα ήταν αυτό που λέμε, «πρώτο δείγμα θετικό». Καμία σχέση με την πρώτη, άχρωμη κι άγευστη, εικόνα που μας είχε δείξει ο συμπατριώτης του Σολδάνο...

Για τον Μπα ήταν το δεύτερο δείγμα, κι αυτό θετικό όπως το πρώτο. Μόνο που το πρώτο ήταν πριν δύο ολόκληρους μήνες, όταν στο πρώτο κιόλας παιχνίδι της σεζόν χρειάστηκε να μπει στα βαθιά, μπαίνοντας αλλαγή του βασικού Αβραάμ από το 20λεπτο. Τότε, τα είχε πάει μια χαρά για τα δεδομένα ενός παιδιού, που στην καριέρα του είχε όλα κι όλα δύο χρόνια παρουσίας στη Β΄ κατηγορία της Γαλλίας.

Χθες ο Σενεγαλέζος μας έδειξε γιατί στον Ολυμπιακό τον θεωρούν νέο Σισέ! Κυρίαρχος στο ψηλό παιχνίδι (με τουλάχιστον μία ντουζίνα κερδισμένες κεφαλιές), με αρκετές γρήγορες επεμβάσεις, με καλές τοποθετήσεις του κορμιού του και ψυχραιμία στο παιχνίδι, με συνήθως πιεστικό μαρκάρισμα, με ανεβάσματα ψηλά για να πιέσει και να κάνει άμυνα στο κέντρο, αλλά και με μία δύο καλές πάσες στην επιθετική ανάπτυξη κι ένα ωραίο γύρισμα σε στημένη φάση υπέρ του Ολυμπιακού.

Μειονεκτήματα; Σίγουρα έβγαλε κι από αυτά! Κατ΄ αρχάς έχασε μια κεφαλιά, αλλά σε φάση που ήταν απαράδεκτο που την έχασε: από βολέ του γκολκίπερ κι εναέρια μάχη με τον κατά πολύ κοντύτερο του Ρόμανιτς-μιλάω για τη φάση στην οποία έτσι βγήκε ο Καραμάνος από δεξιά στην περιοχή κι απείλησε. Και κατά δεύτερο πούλησε την μπάλα έξω από την περιοχή και μετά έτρεχε και δεν έφτανε, ενώ είχε και δύο κακές πάσες.

Εν κατακλείδι: τα δύο αυτά παιδιά, έτοιμα για την βασική ενδεκάδα του Ολυμπιακού δεν είσαι σίγουρος ότι πρέπει να τα πεις. Όμως, βλέπεις πράγματα. Βλέπεις ότι και έχουν μέλλον, αλλά ότι και τώρα μπορεί να βοηθήσουν τουλάχιστον σε αρκετά παιχνίδια.

Άσχετο: Όσο βλέπω τον Σουντανί, και σκεπτόμενος και τις περιπτώσεις των Κούτρη, ίσως και Μπα, τόσο και κατασταλάζω στην αρχική μου άποψη περί εσφαλμένων επιλογών στη λίστα του Τσάμπιονς Λιγκ. Ειλικρινά, θα ήθελα όμως πολύ να διαψευστώ μέσα από την πορεία των υπόλοιπων πέντε αγώνων και να είναι λανθασμένη η δική μου κρίση.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.