Ο Δώνης, το πρότζεκτ, ο Ρόντγουελ και οι μεταγραφές!

Ο Δώνης, το πρότζεκτ, ο Ρόντγουελ και οι μεταγραφές!

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Ο Δώνης, το πρότζεκτ, ο Ρόντγουελ και οι μεταγραφές!

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου βάζει στο πράσινο… μίξερ τον Έλληνα τεχνικό, τα σημάδια αλλαγής πλεύσης στον Παναθηναϊκό, τον Άγγλο χαφ και τις κινήσεις που έρχονται στο Τριφύλλι!

Καλώς σας ξαναβρήκα. Διακοπές και… καλαμαράκια τέλος που λέγαμε και κάποτε στην Αθλητική Ηχώ. Τουλάχιστον το μυαλό και η ψυχή γέμισαν από όμορφες, διαφορετικές, υπέροχες εικόνες και κυρίως από ένα παιδικό χαμόγελο που σε κάνει να ξεχνάς τα πάντα.

Μέσα σε αυτές τις τρεις εβδομάδες απουσίας, ο Παναθηναϊκός ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο(παραμένει μεγάλο το κενό στην μεσαία γραμμή), έδειξε ένα πολύ καλό αγωνιστικό πρόσωπο στα φιλικά(ειδικά τα γκολ απέναντι στην Ξάνθη αποτελούν τον ορισμό του συνδυαστικού ποδοσφαίρου και της ομαδικής δουλειάς) και σκόρπισε ελπίδα για όσα θα μας δείξει στο φετινό πρωτάθλημα, που ξεκινά για το Τριφύλλι με την εκτός έδρας δύσκολη αποστολή στην Λαμία. Βράδυ Σαββάτου…

Πάμε, λοιπόν, να βάλουμε στο πράσινο… μίξερ τα πιο σημαντικά από εκείνα που απασχολούν τον Παναθηναϊκό τούτες τις ημέρες

* Ο Γιώργος Δώνης πριν καλά καλά προλάβει να φουντώσει η… φωτιά που άναψε με το ενδιαφέρον της Χάντερσφιλντ και τις δηλώσεις του 49χρονου τεχνικού στην Sun, όπου άφηναν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, έκλεισε το θέμα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τα λεγόμενα του ᾽᾽τρένου᾽᾽ έβαλαν τέλος στην κουβέντα, μία κουβέντα στην οποία ο προπονητής του συλλόγου ήταν ανάμεσα στους υποψηφίους και σε καμία περίπτωση δεν ήταν το φαβορί. Σύμφωνα τουλάχιστον με το ρεπορτάζ των Άγγλων. Υπαρκτό το ενδιαφέρον αλλά η υπόθεση είχε πολύ δρόμο ακόμη για να… ενοχλήσει τον Παναθηναϊκό.

Για τον Δώνη αλλά φυσικά και για κάθε Έλληνα προπονητή, το να δουλέψει κάποια στιγμή στην Championship είναι τεράστια πρόκληση. Είναι από τις ευκαιρίες που δεν μπορείς να αφήσεις να πάνε χαμένες. Μιλάμε για ένα από τα καλύτερα, πιο ανταγωνιστικά και δύσκολα πρωταθλήματα στον κόσμο, μιλάμε για μία κατηγορία που μπορεί να σου ανοίξει μελλοντικά την πόρτα του κορυφαίου πρωταθλήματος στον πλανήτη, την πόρτα της Premier League. Και μην ξεχνάμε πως μιλάμε για Έλληνες προπονητές, όπου μοναχά ο Γιάννης Αναστασίου έχει καταφέρει να δουλέψει σε λίγκες ανώτερες της ελληνικής, όντας στον πάγκο της Ρόντα στην Ολλανδία και της Κορτράικ στο Βέλγιο.

Από την άλλη, όμως, η απόφαση να αφήσεις την ομάδα σου τρεις μέρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος, ακόμη και για την Championship, μπορεί να αποτελέσει σημαντική… μαύρη σελίδα για το βιογραφικό κάθε προπονητή, μία… λεπτομέρεια που δεδομένα θα ληφθεί σοβαρά από έναν εργοδότη αυτού του επιπέδου.

Ο Δώνης απέδειξε πως πέρα από τα… ηρωικά που πάντα διαβάζουμε σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι 100% επαγγελματίας και προσηλωμένος στη δουλειά που έχει ξεκινήσει από πέρυσι το καλοκαίρι στον Παναθηναϊκό. Λίγο ή πολύ, έπραξε το αυτονόητο. Αν είσαι σοβαρός προπονητής και επαγγελματίας στον απόλυτο βαθμό, δεν αφήνεις την ομάδα σου τρεις ημέρες πριν την έναρξη της σεζόν.

* Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, το πως θα επικοινωνήσει ο Νίκος Νταμπίζας στο τέλος του καλοκαιριού τις μεταγραφικές αποφάσεις που πάρθηκαν, όμως, δεδομένα ο Παναθηναϊκός έχει κάνει στροφή, έχει προχωρήσει σε αλλαγή πλεύσης και οι επιλογές, οι πράξεις μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα το πρότζεκτ με την ανάδειξη ποδοσφαιριστών που προέρχονται από τις ακαδημίες του συλλόγου. Φυσικά ο Παναθηναϊκός έπρεπε να βάλει ποιότητα στο ρόστερ του, εμπειρίες και παραστάσεις. Αυτό ήταν μονόδρομος. Από την άλλη, όμως, θα έπρεπε να βρει και την ισορροπία, ώστε να μην πάει χαμένη αυτή η φουρνιά των νεαρών παικτών.

Από κει και πέρα, κατέρρευσε και το περυσινό επιχείρημα πως ᾽᾽φτιάξαμε αυτή την ομάδα από επιλογή και όχι από ανάγκη᾽᾽, όταν ο Παναθηναϊκός δεν είχε δικαίωμα μεταγραφών και ήταν υποχρεωμένος να ρίξει στα βαθιά αρκετούς από τους πιτσιρικάδες του. Φέτος που έχει την δυνατότητα να κάνει μεταγραφές, το ρόστερ γεμίζει από παίκτες που θεωρητικά ανεβάζουν επίπεδο το σύνολο, αλλά από την άλλη… κόβουν τον δρόμο και την εξέλιξη νεαρών που ο σύλλογος θα μπορούσε να ποντάρει και να επενδύσει πάνω τους.

Αν στην πράξη και όχι στα λόγια ᾽᾽τρέχεις᾽᾽ ένα πρότζεκτ που έχει ως κεντρικό άξονα τα παιδιά από τις ακαδημίες και γενικότερα τους νεαρούς Έλληνες που απέκτησες το καλοκαίρι του 2018 με συμβόλαια τριετούς διάρκειας, δεν δίνεις δανεικό τον Εμμανουηλίδη στον Πανιώνιο και αποκτάς στον θέση του έναν ποδοσφαιριστή που την τελευταία τριετία δεν έπαιξε πάνω από είκοσι παιχνίδια λόγω σοβαρών τραυματισμών, όπως είναι ο Μπεκ. Αντιθέτως κοιτάς να τον δουλέψεις, να του δώσεις σερί παιχνίδια(κάτι που δεν έκανες πέρυσι) και να αντλήσεις τα σπάνια για Έλληνα ποδοσφαιριστή, χαρακτηριστικά που έχει.

Αν στην πράξη και όχι στα λόγια ᾽᾽τρέχεις᾽᾽ ένα τέτοιο πρότζεκτ, κοιτάς να αναδείξεις για παράδειγμα τον Σέχου, δεν στέλνεις δανεικό τον Βέργο που έκανε σούπερ προετοιμασία, δεν δίνεις ελάχιστο χρόνο στον Καμπετσή, προτιμώντας να προσφέρεις ένα συμβόλαιο σε 19χρονο Κολομβιανό που άφησε ελεύθερο η δεύτερη ομάδα της Πόρτο ή στον Κόναν που δεν είχε λεπτό σε επαγγελματικές κατηγορίες!

Αν στην πράξη και όχι στα λόγια ᾽᾽τρέχεις᾽᾽ ένα τέτοιο πρότζεκτ, δεν σκέφτεσαι να πάρεις κι άλλον στόπερ, έχοντας ήδη Κολοβέτσιο, Πούγγουρα, Νούνες, Μαυρομμάτη. Γιατί με τον έρχομο ενός ακόμη κεντρικού αμυντικού, ο δρόμος προς την ενδεκάδα για τον Μαυρομμάτη που έκανε από το… πουθενά και έπειτα από σοβαρό τραυματισμό μία πολύ καλή σεζόν πέρυσι, γίνεται σχεδόν απλησίαστος.

Όταν, λοιπόν, το πρότζεκτ έχει ως κεντρικό άξονα αυτά τα παιδιά, τους αφήνεις χώρο να εξελιχθούν, τους δίνεις ευκαιρίες να παίξουν και να γίνουν καλύτεροι, ανεβάζοντας παράλληλα και τον εσωτερικό ανταγωνισμό. Τους δίνεις την ευκαιρία μέσα από ένα καλύτερο σύνολο που θα υπάρχει φέτος, να δείξουν και εκείνοι περισσότερα πράγματα. Σε αντίθετη περίπτωση αναιρείς τον εαυτό σου, το σχέδιο που υπήρχε.

Ο Παναθηναϊκός, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα είναι καλύτερος φέτος αλλά θα έχει αποτύχει αν την άνοιξη του 2020 δεν έχει καταφέρει να αναδείξει δικά του παιδιά, σε μία σεζόν που δεν έχει κανένα απολύτως ουσιαστικό αντίκρισμα στην βαθμολογία, λόγω της γνωστής τιμωρίας από την ΟΥΕΦΑ.

* Ο Τζακ Ρόντγουελ εδώ και αρκετό καιρό… φιγουράρει σε πρωτοσέλιδα και ιστοσελίδες ως πρώτος στόχος του Παναθηναϊκού για τον ἀξονα της μεσαίας γραμμής. Τούτη την στιγμή οι πιθανότητες να προχωρήσει η υπόθεση είναι λίγες. Ποτέ οι δύο πλευρές δεν έφτασαν τόσο κοντά, ώστε ο Άγγλος να πλησιάζει στο τριφύλλι. Ποτέ μέχρι και σήμερα. Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού όλα μπορούν να γίνουν αν και όπως είπαμε και παραπάνω, δεν είναι πολλές οι πιθανότητες.

Από κει και πέρα, όμως, προκαλεί απορία το εξής:

Πως γίνεται ο Παναθηναϊκός να ασχολείται με έναν ποδοσφαιριστή που στα 28 του είχε 26 τραυματισμούς; Ούτε έναν, ούτε δύο. 26! Η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων, μυϊκοί! Και τόσες μέρες σε άδεια, ένας… χριστιανός δεν βρέθηκε να γράψει πως ναι οκ παιχτάρα πριν μια δεκαετία, αλλά το παιδί είναι ᾽᾽γυάλινος᾽᾽ και ο σύλλογος που πρέπει να προστατεύσει μέχρι και το τελευταίο ευρώ, δεν γίνεται να πάρει ένα τόσο σημαντικό ρίσκο σε μία θέση που θες κάποιον που θα έρθει και θα βάλει… σφραγίδα και διάρκεια! Ακόμη και αν ο Ρόντγουελ έρθει στον Παναθηναϊκό και κάνει… παπάδες, η απόφαση να ασχοληθεί σοβαρά ο Παναθηναϊκός μαζί του, είναι λανθασμένη.

* Δέκα ημέρες πριν τελειώσει η μεταγραφική περίοδος και ο Παναθηναϊκός ψάχνει σίγουρα για έναν αμυντικό μέσο. Αυτή είναι η προτεραιότητα τούτη την στιγμή και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όσο δεν ανακουφίζεται ο προϋπολογισμός από τους… κομμένους, τα χέρια του Νταμπίζα είναι σχεδόν δεμένα. Ο ερχομός ενός ᾽ἐξαριού᾽᾽ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένος και από κει πέρα, θα… παιχτεί ακόμη μία μεταγραφή, είτε στο κέντρο της άμυνας(η εξαιρετική παρουσία του Νούνες που ήρθε για εναλλακτική και έγινε βασικός, βάζει σε σκέψεις τους ιθύνοντες του κλαμπ) είτε στην κορυφή της επίθεσης. Φυσικά πολλά θα εξαρτηθούν από την αποδέσμευση των παικτών που δεν υπολογίζονται, καθώς ένα πολύ σημαντικό ποσό πηγαίνει στα σκουπίδια αυτή την στιγμή!

Υ.Γ1: Εξαιρετική η επιλογή πράσινης φανέλας και άσπρου σορτς στην πρόβα τζενεράλε με την Ξάνθη. Μακάρι να δούμε αυτό τον συνδυασμό όσες περισσότερες φορές γίνεται φέτος...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.