Το μάθημα, οι δύo mvp και η δημιουργία!

Το μάθημα, οι δύo mvp και η δημιουργία!

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Το μάθημα, οι δύo mvp και η δημιουργία!

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για τα όσα έδειξε ο Παναθηναϊκός κόντρα στη Φένλο, για τον Διούδη, τον Χρήστο Δώνη, τον Χατζηγιοβάνη που πρέπει να μείνει και την δουλειά που θέλει το «τριφύλλι» στο παραγωγικό κομμάτι.

Ο Παναθηναϊκός συνέχισε να νικά επί ολλανδικού εδάφους αυτό το καλοκαίρι. Μετά την Φέγενορντ και τον Άγιαξ, το «τριφύλλι» επικράτησε και επί της Φένλο και έκανε το «3Χ3» στη χώρα της τουλίπας, έχοντας χάσει μόνο στην Αμβέρσα από την Μπέερσοτ. Φυσικά, όπως έχουμε κουραστεί να γράφουμε, τα αποτελέσματα τούτη την εποχή δεν έχουν καμία σημασία παρά μόνο μπορούν να φτιάξουν την ψυχολογία εντός των αποδυτηρίων και να ανεβάσουν την αυτοπεποίθηση σε καλά επίπεδα ενόψει της έναρξης της νέας αγωνιστικής περιόδου. Πάμε στο... ψητό. Πάμε να δούμε τα πιο σημαντικά από την σημερινή αναμέτρηση:

1) Ο Παναθηναϊκός στο πρώτο ημίχρονο πήρε ένα καλό μάθημα. Οι Ολλανδοί με την δύναμη, το ξύλο, τον τσαμπουκά και τα αντιαθλητικά μαρκαρίσματα... ψάρωσαν τους παίκτες του Δώνη, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν τέσσερις φάσεις για γκολ, να μην απειληθούν και να δείχνουν ανώτεροι πάνω στο χορτάρι.

Σε αυτά τα παιχνίδια, το «τριφύλλι» θα πρέπει να απαντά με το ίδιο νόμισμα. Θα πρέπει να αφήνει την soft ταυτότητα στην άκρη και να αντιδρά με τον ίδιο τρόπο. Μέχρι το μαρκάρισμα «μήνυμα» του Ινσούα στο 33' πάνω στον Ράιτ, ο Παναθηναϊκός δεχόταν το ξύλο, έχοντας χάσει εντελώς το μυαλό του.

Οι Ολλανδοί το παράκαναν σήμερα. Αποκορύφωμα το εγκληματικό, αλήτικο μαρκάρισμα πάνω στον Μπουζούκη που φτηνά την γλίτωσε με το διάστρεμμα που τον αφήνει εκτός για περίπου είκοσι ημέρες.

2) Καταπληκτική, ακόμη μία, εμφάνιση από τον Σωκράτη Διούδη. Ο Έλληνας πορτιέρο δείχνει σε εξαιρετική κατάσταση, κατέβασε ρολά στο Φένλο και δείχνει πολύ βελτιωμένος σε σχέση με το περυσινό δεύτερο μισό της σεζόν. Τέσσερις εντυπωσιακές αποκρούσεις από τον άσο των «πρασίνων» που ήταν ο κορυφαίος του πρώτου ημιχρόνου.

Στο δεύτερο εκείνος που ξεχώρισε ήταν ο Χρήστος Δώνης. Συνέχισε στα φετινά φιλικά να έχει αξιοσημείωτη παρουσία στο ανασταλτικό κομμάτι αλλά κόντρα στους Ολλανδούς ήταν εκείνος που δημιούργησε επικίνδυνες καταστάσεις μέχρι το γκολ. Με την 30άρα μπαλιά στον Χατζηγιοβάνη που τον στέλνει να παίξει 1vs1 στο ύψος της μικρής περιοχής(τι πέναλτι δεν έδωσε ο άνθρωπος) και την κάθετη στο τετ-α-τετ του Εμμανουηλίδη, ο αρχηγός του «τριφυλλιού» έκανε αισθητή την παρουσία του και δημιουργικά.

3) Δύο πρόσωπα από το «τριφύλλι». Στο πρώτο ημίχρονο η εικόνα ήταν άσχημη. Καμία ηρεμία με την μπάλα στα πόδια, παρά το 56% στην κατοχή της μπάλας, ο Παναθηναϊκός δεν έφτιαξε ούτε μία φάση ενώ ανασταλτικά είχε πάρα πολλά προβλήματα. Αν δεν υπήρχε ο Διούδης, οι Ολλανδοί θα είχαν βρει τουλάχιστον δύο γκολ. Ειδικά στον άξονα υπήρχαν μεγάλες αποστάσεις και γενικότερα η εικόνα ήταν μίας ομάδας κομμένης στην μέση.

Στο δεύτερο, όμως, η νέα ενδεκάδα του Δώνη πάτησε καλύτερα. Έκλεισε τους χώρους, σοβαρεύτηκε ανασταλτικά και έπαιξε με μεγαλύτερη ηρεμία, αυτοπεποίθηση και δημιουργία στην επίθεση. Έκανε δύο φάσεις(το πέναλτι που δεν δόθηκε στον Χατζηγιοβάνη, το τετ-α-τετ του Εμμανουηλίδη) και στην τρίτη βρήκε το γκολ με τον Καμπετσή στο 85'.

4) Τρίτη ασίστ από τον Χατζηγιοβάνη αυτό το καλοκαίρι. Μάλιστα η σημερινή ήταν... καρμπόν με εκείνη του παιχνιδιού κόντρα στον Άγιαξ. Από τα αριστερά, κίνηση προς τα μέσα, «γλυκιά» μπαλιά με το δεξί... μισό γκολ! Τότε ήταν ο Μακέντα, σήμερα ο Καμπετσής. Πράγματα δουλεμένα.

Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, ο Χατζηγιοβάνης πρέπει να μείνει στον Παναθηναϊκό, πρέπει να ανανεώσει και θα είναι αποτυχία του συλλόγου αν δεν καταφέρει να τον κρατήσει. Δεν έχει φτάσει στο ταβάνι του, δεν έχει νόημα να φύγει με 1-1.5 εκατομμύριο φέτος, όταν μπορεί να πιάσει τα διπλά σε ένα-δύο χρόνια από σήμερα.

Ούτε για τον σύλλογο είναι σωστή απόφαση η πώλησή του(μόνο αν εξαντλήσει τα περιθώρια ανανέωσης είναι ορθή η αποχώρηση του παίκτη) ούτε και για τον ίδιο τον Χατζηγιοβάνη φαντάζει ιδανικό το σενάριο της μεταγραφής φέτος. Δεν είναι ακόμη απόλυτα έτοιμος για το επόμενο βήμα και μακάρι να μην το διαπιστώσει στην πράξη, μακάρι αν φύγει να μας διαψεύσει.

5) Ντεμπούτο για Ζαχίντ και Νούνες. Αμφότεροι δεν έχουν αγωνιστικό ρυθμό και έπαιξαν με μία-δυο προπονήσεις, οπότε το δείγμα μόνο ασφαλές δεν μπορεί να είναι. Ο Νορβηγός μέσος... χάθηκε μέσα στην γενικότερη κακή εικόνα, δεν μπόρεσε να φανεί και είναι ξεκάθαρο πως θέλει χρόνο.

Στον Νούνες «ταίριαξε» περισσότερο το παιχνίδι, έβγαλε επιθετικότητα στα μαρκαρίσματα, ήταν θετικός σε γενικές γραμμές παρά τις αρκετές μακρινές, λάθος και βιαστικές μεταβιβάσεις.

Το θετικό για τον Πορτογάλο ήταν πως έπαιξε στην φυσική του θέση. Κεντρικός αμυντικός.

6) Ο Παναθηναϊκός μπορεί να νίκησε και σήμερα, όμως, μέχρι το 80' δεν είχε ούτε μία φάση. Ούτε ένα σουτ στον στόχο, ούτε μία επικίνδυνη κατάσταση πέρα από ένα σουτ εκτός περιοχής του Ζαγαρίτη. Στο τελευταίο δεκάλεπτο βρήκε τετ-α-τετ βρήκε και το γκολ. Δύο-τρεις φάσεις ξανά. Δεν μπορούμε να πούμε αν αποτελεί «καμπανάκι» ή όχι. Το μόνο σίγουρο είναι πως με τον Ζαχίντ, τον Κολοβό, τον Μολό και φυσικά τον Μακέντα στην ίδια ενδεκάδα, ο Παναθηναϊκός δεν γίνεται να μην παρουσιαστεί καλύτερος σε αυτό το κομμάτι.

Και κάτι ακόμη. Ο Γιώργος Δώνης μετά το τέλος της αναμέτρησης στάθηκε στο πόσο πλασματικό είναι το κομμάτι της δημιουργίας και αναφέρθηκε στην αποτελεσματικότητα του περυσινού πρώτου γύρου. Κάτι που έλειψε από τον δεύτερο σύμφωνα με τον ίδιο.

Το θέμα, όμως, είναι το εξής: Ανεξάρτητα από την κυνικότητα, τόσο στον πρώτο όσο και στον δεύτερο γύρο, ο Παναθηναϊκός του Δώνη είχε σοβαρό θέμα στην παραγωγή φάσεων.

Για αυτό και τούτο το καλοκαίρι έχουν ήδη αποκτηθεί δύο εξτρέμ(Μολό, Κολοβός) και έναν δημιουργικός μέσος(Ζαχίντ) ενώ αναμένεται ένας στράικερ. Αν ο Παναθηναϊκός ήταν τόσο καλός δημιουργικά πέρυσι, θα έρχονταν 3 παίκτες πρώτης γραμμής; Φυσικά και όχι...

Υ.Γ1: Από την στιγμή που ο Γιώργος Δώνης θεωρούσε πως ένα παιχνίδι σε πλαστικό τερέν δεν είχε να του προσφέρει κανένα συμπέρασμα όπως δήλωσε, γιατί ο Παναθηναϊκός έκλεισε το φιλικό με την Φένλο;

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.