Το στοίχημα του μεθοδικού Αμπέλ

Το στοίχημα του μεθοδικού Αμπέλ

Το στοίχημα του μεθοδικού Αμπέλ

bet365

Ο Αμπέλ Φερέιρα είναι το πρόσωπο του φετινού καλοκαιριού για τον ΠΑΟΚ και ο Σταύρος Σουντουλίδης, που βρίσκεται κοντά στην αποστολή των νταμπλούχων Ελλάδας στο Χορστ της Ολλανδίας, γράφει για το πρώτο στοίχημα του Πορτογάλου τεχνικού.

Την Τετάρτη που μας πέρασε ο ΠΑΟΚ οργάνωσε μια επίσημη παρουσίαση (από τον καιρό του Χουμπ Στέφενς είχαμε να το δούμε…) αντάξια της επένδυσης που έχει κάνει φέρνοντας σε χρόνο-ρεκόρ τον Αμπέλ Φερέιρα στην Ελλάδα. Ο 40χρονος Πορτογάλος προπονητής έδειξε να είναι ακομπλεξάριστος μπροστά στις κάμερες, ευθύς και με συγκεκριμένη φιλοσοφία. «Μια φιλοσοφία ζωής» γύρω από το ποδόσφαιρο, όπως υποστήριξε ο ίδιος στο εντυπωσιακό βίντεο, με το οποίο η «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ τον «σύστησε» στον κοινό της.

«Είναι ένας τρόπος προσέγγισης τόσο της ζωής, όσο και του ποδοσφαίρου. Μου είναι αδύνατο να ξεχωρίσω τον άνθρωπο από τον ποδοσφαιριστή, όπως δεν ξεχωρίζω τον προπονητή από τον άνθρωπο. Άρα για μένα είναι θεμελιώδες να είμαι πειθαρχημένος εκτός γηπέδου, γιατί έτσι μεταφέρω αυτή την ιδιότητα στο γήπεδο. Να είμαι οργανωτικός εκτός γηπέδου για να μεταφέρω την ιδιότητα αυτή στο γήπεδο», ήταν κάποια από τα λόγια ενός προπονητή, που έχει μάθει να δουλεύει ασταμάτητα για περισσότερες από 12-16 ώρες την ημέρα.

Ο Φερέιρα έχει πρότυπο τον Μαουρίσιο Σάρι, εκτιμά απεριόριστα τη δουλειά του Ιταλού τεχνικού στον πάγκο της Νάπολι, άλλωστε το βιβλίο με τις αναλύσεις γύρω από τον τρόπο παιχνιδιού των «παρτενοπέι» την σεζόν 2017-18 είναι αυτό που τον συντροφεύει σε κάθε του βήμα.

Οι νταμπλούχοι Ελλάδας βρίσκονται για τρίτη σερί χρονιά στο προπονητικό κέντρο του Χορστ, με τρίτο διαφορετικό προπονητή! Από τα πολλά περίεργα, είναι αλήθεια, του φετινού καλοκαιριού. Το 2017 η προετοιμασία έγινε υπό τις οδηγίες του Αλεκσάνταρ Στανόγεβιτς, πέρσι με τον Ραζβάν Λουτσέσκου και φέτος με τον Αμπέλ Φερέιρα.

Όλοι τους θέλησαν να χτίσουν, επί ολλανδικού εδάφους, έναν διαφορετικό ΠΑΟΚ, με πολλά στοιχεία από τη φιλοσοφία τους, που δεν έμοιαζε καθόλου η μια με την άλλη. Μιλάμε για έναν, Σέρβο, έναν Ρουμάνο κι έναν Πορτογάλο προπονητή. Τρεις ούτως ή άλλως διαφορετικές σχολές. Άλλου είδους ποδόσφαιρο ήθελε να παίζει (στο μικρό διάστημα που τον ζήσαμε) ο Στανόγεβιτς, άλλο ο Λουτσέσκου, εντελώς διαφορετικό βάσει της προσέγγισης και της οπτικής ο Φερέιρα.

Ο Πορτογάλος προπονητής στο σύντομο χρονικό διάστημα που βρίσκεται στην άκρη του «ασπρόμαυρου» πάγκου έχει καταφέρει να κερδίσει τους ποδοσφαιριστές με την συμπεριφορά του. Το λένε και το παραδέχονται όλοι τους, ακόμα και αυτοί που έχουν μικρό χρόνο συμμετοχής στα φιλικά. Σήμερα το απόγευμα ο ΠΑΟΚ θα παίξει το πρώτο από τα τέσσερα παιχνίδια κόντρα στην Σιντ Τρούιντεν και απ’ όσα μας έχει δείξει μέχρι τώρα ο νέος προπονητής των «ασπρόμαυρων» περιμένουμε να δούμε στο γήπεδο για περίπου ένα 60λεπτο εκείνους τους παίκτες που προορίζει για τον βασικό κορμό της ενδεκάδας, ενόψει των πρώτων ευρωπαϊκών αγώνων.

Ο Αμπέλ Φερέιρα έχει δείξει ότι είναι δίκαιος και μέσα από την σκληρή καθημερινή δουλειά, εδώ στο Χορστ, θέλει να φτιάξει το δικό του ΠΑΟΚ. Σε σχέση με την ομάδα του Λουτσέσκου, ο Πορτογάλος επιδιώκει να βάλει πολλές νέες πινελιές στο παιχνίδι και αυτό είναι το πρώτο μεγάλο του στοίχημα. Προσπαθεί σιγά σιγά να περάσει τα δικά του στοιχεία. Αυτό αντιλαμβάνεται κανείς παρατηρώντας τις ασκήσεις τακτικής και τα οικογενειακά διπλά στα τρία γήπεδα του προπονητικού κέντρου στη δασώδη περιοχή του Χορστ. Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι η πίεση και το πρέσινγκ.

Στην προπόνηση της Παρασκευής κάθισε σε μια γωνία του αγωνιστικού χώρου και με ένα στυλό στο χέρι σημείωνε όλα όσα παρατηρούσε στη διάρκεια των ασκήσεων του διπλού. Μόνο μια φορά σηκώθηκε από τη θέση του. Ο Ελ Καντουρί και ο Κάτσε διεκδίκησαν με δύναμη την μπάλα, ο Αλβανός μέσος έπεσε στο χορτάρι και ο Μαροκινός συμπαίκτης του έτρεξε να τον σηκώσει. Ο Φερέιρα άρχισε να χειροκροτεί, σχεδόν ενθουσιασμένος απ’ αυτό που έβλεπε να διαδραματίζεται προς το τέλος του προπονητικού διπλού. «Έτσι, σας θέλω, αυτό είναι που σας ζητάω. Πάθος για κάθε μπάλα, κάθε λεπτό, κάθε φάση», ακούστηκε να λέει με τη βοήθεια του Αλέξανδρου Μανιάτογλου, η… σκιά του Πορτογάλου προπονητή, αυτός που μεταφέρει στους παίκτες τα «θέλω» του.

Η αλήθεια είναι ότι ο 40χρονος τεχνικός του ΠΑΟΚ βρίσκεται πολύ κοντά στους ποδοσφαιριστές. Δουλεύει σε ατομικό επίπεδο, με τη βοήθεια των τριών συνεργατών του, μαζί τους στα μεγαλύτερα κομμάτια των προπονήσεων. Για τους περισσότερους παίκτες αυτή είναι μια νέα εντελώς διαφορετική συνθήκη, μακριά απ’ όσα είχαν συνηθίσει επί Λουτσέσκου. Ο Ρουμάνος προπονητής, που την προηγούμενη διετία άφησε το αποτύπωμά του σην ομάδα, πήγαινε στα σίγουρα, στην ασφάλεια, σε παιχνίδι υπομονής, με κατοχή της μπάλας, όμως είμαστε σίγουροι ότι αυτό επί Αμπέλ Φερέιρα σίγουρα θα αλλάξει…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.