Ωραίος ως… Panathinaikos!

Ωραίος ως… Panathinaikos!

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Ωραίος ως… Panathinaikos!

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για όσα κυρίως του άρεσαν από το εμφατικό 3-0 του Παναθηναϊκού επί της Φέγενορντ αλλά και για την μεγάλη αδυναμία που έδειξε το ᾽᾽τριφύλλι᾽᾽στο Ρότερνταμ.

Ο Παναθηναϊκός εξέπληξε το κοινό του απόψε στο Ρότερνταμ σε ένα βράδυ που ως τηλεοπτική εικόνα θύμιζε περισσότερο προκριματικά παρά φιλικό αγώνα προετοιμασίας. Πόσο έχει λείψει η κανονικότητα από τον σύλλογο, αλλά τούτη η ώρα δεν είναι η κατάλληλη για αυτή την κουβέντα…

Ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, νίκησε 3-0 την πιο δυνατή, πιο ποιοτική, πιο έτοιμη Φέγενορντ μέσα στο σπίτι της αλλά για ακόμη μία φορά να επανάλαβουμε πως αυτή την εποχή, το τελευταίο που μετρά είναι το αποτέλεσμα. Συγγνώμη που γίνομαι… αντιεμπορικός αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Και το επαναλαμβάνουμε τώρα που το τριφύλλι νίκησε εμφατικά έναν σπουδαίο αντίπαλο. Μικρή σημασία έχει…

Αυτή την εποχή μετρά πολύ περισσότερο τα όσα βγάζει μία ομάδα πάνω στο χορτάρι, μετρά να δει ο προπονητής πράγματα που δουλεύει αλλά και αδυναμίες που θα πρέπει να διορθώσει μέχρι την έναρξη των επίσημων αγωνιστικών υποχρεώσεων. Και κάτι ακόμη πολύ σημαντικό για να το έχουμε στο μυαλό μας ενόψει και των επόμενων φιλικών παιχνιδιών, ανεξάρτητα φυσικά από το αν οι πράσινοι θα κερδίζουν, θα χάνουν, θα έχουν καλή ή κακή εικόνα.

Η ενδεκάδα που βλέπουμε τώρα θα έχει σημαντικές αλλαγές σε πρόσωπα όταν ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Ο Παναθηναϊκός μέχρι τότε, ιδανικά, θα έχει βάλει στο ρόστερ του βασικό στόπερ στο πλευρό του Κολοβέτσιου, τουλάχιστον έναν βασικό κεντρικό μέσο δίπλα στον Κουρμπέλη και σίγουρα τουλάχιστον έναν εξτρέμ. Κάτι που θεωρητικά σημαίνει ότι η στάθμη ποιότητας και προσωπικότητας θα έχει ανέβει και θα είναι σε θέση να βελτιώσει την όποια εικόνα θα έχει ως τελικό συμπέρασμα το σύνολο μέχρι να ολοκληρωθούν οι προσθήκες.

Κλείνει η παρένθεση.

Πιο σημαντικό, λοιπόν, από το τελικό 3-0 είναι η εμφάνιση. Αυτή του πρώτου ημιχρόνου, όπου ο Δώνης επέλεξε ένα 4-3-3 με τους ακραίους επιθετικούς να κλείνουν και να παίζουν με ανάποδο πόδι και στο πρώτο εικοσάλεπτο τον Παναθηναϊκό να πιέζει ψηλά. Στο δεύτερο ήταν τόσες πολλές οι αλλαγές του Έλληνα τεχνικού που το δείγμα σε ομαδικό επίπεδο δεν είναι ικανό να αποτελέσει κριτήριο. Παρά μόνο σε ατομικό, με τον Θεοχάρη τόσο στο δεξί άκρο της άμυνας όσο και στο κέντρο των μετόπισθεν να ξεχωρίζει ενώ για την ψυχολογία του Βέργου ήταν σημαντικό το τέρμα που πέτυχε.

Πάμε να δούμε τι μας άρεσει και τι όχι από την εμφάνιση του Παναθηναϊκού απόψε στο επιβλητικό Ντε Κάιπ…

LIKES

* Ο Παναθηναϊκός θύμισε στην εκτέλεση το τρομερό ξεκίνημα που έκανε στο περυσινό πρωτάθλημα. Τρομακτική κυνικότητα μέσα στην αντίπαλη περιοχή, δεν είναι υπερβολή να πούμε πως η ομάδα του Δώνη έκανε τρεις φάσεις και πέτυχε τρία γκολ. Η τόσο υψηλή αποτελεσματικότητα πρέπει να αποτελέσει οδηγό για την συνέχεια.

* Η φάση του πρώτου γκολ αποτελεί τον ορισμό της ομαδικής συνεργασίας. Κινήσεις με και χωρίς την μπάλα, παιχνίδι στον χώρο, ένα υπέροχο γκολ. Από την κούρσα του Γιόχανσον που τράβηξε παίκτη πάνω του για να πασάρει στον Χατζηθεοδωρίδη. Την σέντρα στο δεύτερο δοκάρι για την κίνηση του Χατζηγιοβάνη, μέχρι το υπέροχο γύρισμα του Έλληνα εξτρέμ με την μία και πάνω στον βηματισμό για τον Μακέντα που βγήκε μπροστά από τον προσωπικό του αντίπαλο για να σκοράρει.

* Ο Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης αποτέλεσε πέρυσι την μοναδική μεταγραφή νεαρού Έλληνα ποδοσφαιριστή που κατάφερε από την πρώτη χρονιά να προσαρμοστεί και να προσφέρει πράγματα. Ο νεαρός μέσος ήταν ο κορυφαίος της ομάδας του απόψε στο Ρότερνταμ, αγωνιζόμενος στο δεξί φτερό της επίθεσης. Είχε συμμετοχή και στα δύο γκολ. Στο πρώτο βγάζει εξαιρετική σέντρα και στο δεύτερο το… μισό είναι δικό του. Κλέψιμο της μπάλας, μέτρα με κατοχή και νίκη σε προσωπική μονομαχία και πάσα στο κατάλληλο timing για τον Χατζηγιοβάνη. Κάλυψε χώρους ανασταλτικά και είναι ο πιο κερδισμένος πράσινος με την αποψινή του εικόνα.

* Η ανασταλτική συμπεριφορά του Παναθηναϊκού στο πρώτο μέρος ήταν υψηλού επιπέδου. Ειδικά στον άξονα, όπου οι πράσινοι έκλειναν άριστα τους χώρους, είχαν πολύ καλές αλληλοκαλύψεις και δεν επέτρεψαν στους Ολλανδούς να κυκλοφορήσουν την μπάλα έξω από την περιοχή με αξιώσεις. Ειδικά ο Χρήστος Δώνης έκανε ένα σούπερ παιχνίδι ανασταλτικά για όσο διάστημα αγωνίστηκε.

* Το δεύτερο και το τρίτο γκολ προήλθαν από άμεση μετάβαση σε φάση επίθεσης. Το επιθετικό τρανζίσιον του Παναθηναϊκού λειτούργησε ιδανικά σε αυτές τις περιπτώσεις. Ειδικά στην φάση του δευτέρου τέρματος το σύνολο του Δώνη όταν ο Χατζηγιοβάνης εκτελεί, έχει πέντε παίκτες μέσα στην αντίπαλη περιοχή! Μία σούπερ αντίδραση. Η μπάλα καταλήγει στον Μπουζούκη και… 2-0!

DISLIKE

* Στο πρώτο εικοσάλεπτο ο Παναθηναϊκός ᾽ἔφαγε᾽᾽ τέσσερις φάσεις από στημένες μπάλες. Πράγμα ανεπίτρεπτο για μία ομάδα που με την μπάλα κάτω δεν επέτρεψε στον αντίπαλο να απειλήσει και χάριζε ευκαιρίες στους Ολλανδούς από αέρος. Ειδικά ο Μποτέγκιν έκανε… πάρτι μέχρι και το τέλος του ματς, όντας ανίκητος στο ψηλό παιχνίδι. Ο Γιώργος Δώνης θα πρέπει να δουλέψει με τους παίκτες του στην ανασταλτική συμπεριφορά των στημένων.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.