Ο... εξάλογος του Νταμπίζα

Ο... εξάλογος του Νταμπίζα

Ο... εξάλογος του Νταμπίζα

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου σταχυολογεί και σχολιάζει τα σημαντικότερα σημεία της σχεδόν δίωρης συνέντευξης Τύπου του Νίκου Νταμπίζα στο Κορωπί.

Σε μία αίθουσα που πήρε μορφή, η οποία σε κάνει να ανατριχιάζεις και θυμίζει σε όλους ποιος είναι πραγματικά ο Παναθηναϊκός, ο Νίκος Νταμπίζας για σχεδόν ένα δίωρο αναφέρθηκε σε όλα εκείνα που απασχολούν το ''τριφύλλι'' , σε όσα έγιναν την σεζόν που πέρασε, σε όσα θα γίνουν το καλοκαίρι, σε μία διαδικασία που πάντα είναι παραγωγική τόσο για τον σύλλογο που μπορεί να επικοινωνεί τις απόψεις του όσο και για τους εκπροσώπους του Τύπου που έχουν την ευκαιρία να ρωτήσουν τα πάντα την κεφαλή του ποδοσφαιρικού τμήματος. Πάντα οι τοποθετήσεις του τεχνικού διευθυντή έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς είτε μας αρέσει είτε όχι ελάχιστοι άνθρωποι του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, θέλουν και μπορούν να αναλύσουν ένα σκεπτικό που βασίζεται και συγκεκριμένες αρχές του ποδοσφαιρικού μάνατζμεντ.

Πάμε να δούμε τα σημαντικότερα κομμάτια από τα λεγόμενα του Νταμπίζα, να τα σχολιάσουμε και να τα αναλύσουμε, καθώς μέσα στα γραφόμενα ενός διώρου είναι λογικό να χρειάζεται ειδικός... φωτισμός στα πραγματικά σοβαρά ζητήματα.

1) Όπως έκανε ξεκάθαρο ο τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού, ο σύλλογος αναμένεται να ενισχυθεί σε όλες τις γραμμές. Και τερματοφύλακα και αμυντικούς και μέσους και επιθετικούς θα αποκτήσει το ''τριφύλλι''. Εκτός από πορτιέρο, στο ''πράσινο στρατόπεδο'' σύμφωνα με το ρεπορτάζ θα κινηθούν στην αγορά για στόπερ, κεντρικό χαφ, εξτρέμ και στράικερ ενώ είναι ανοιχτό το θέμα του δεξιού μπακ.

2) Ο Νταμπίζας έκανε γνωστό πως μία από τις αδυναμίες που εντόπισε το τεχνικό επιτελείο, αφορά τις στατικές φάσεις. Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως ο Παναθηναϊκός θα αποκτήσει ποδοσφαιριστή, ο οποίος θα είναι σε θέση με τα χτυπήματά του να ανεβάσει επίπεδο την λειτουργία της ομάδας σε αυτό το κομμάτι. Οι ''πράσινοι'' πήραν ελάχιστα πράγματα από τις... νεκρές μπάλες και ορθά έγινε η εκτίμηση πως αυτό εκτός από θέμα ομαδικής δουλειάς, είναι και θέμα ποιοτικών εκτελέσεων.

3) Οι ακαδημίες θα παραμείνουν σε πρώτο πλάνο και μάλιστα για ακόμη μία φορά εξέφρασε την ανάγκη να υπάρξουν σημαντικές βελτιώσεις στην λειτουργία των τμημάτων υποδομής. Στόχος του πλάνου είναι το 50% του έμψυχου δυναμικού να αποτελείται από παιδιά που έχουν αναδειχθεί από τα... σπλάχνα του κλαμπ. Μονόδρομος, εδώ που τα λέμε...

Εκείνο που για πρώτη φορά έγινε αντιληπτό δημόσια, είναι η διαφορά φιλοσοφίας του Νταμπίζα με τον επικεφαλής των ακαδημιών, Τάκη Φύσσα. Ο τεχνικός διευθυντής θεωρεί πως δεν έχει σημασία τόσο ο πρωταθλητισμός στις μικρές ηλικίες, όσο η σωστή προετοιμασία των νεαρών παιδιών για το επόμενο βήμα και την ενσωμάτωσή τους στην πρώτη ομάδα. Ο Φύσσας σύμφωνα με τις προγραμματικές του δηλώσεις όταν ανέλαβε αυτό το πόστο έκανε ιδιαίτερη μνεία στο πνεύμα νικητή που πρέπει να υπάρχει στις ακαδημίες.

Δύο διαφορετικές θεωρήσεις, κάθε μία έχει το δικό της υπόβαθρο.

4) Το θέμα της έδρας παραμένει ανοιχτό, όπως τόνισε και ο ίδιος. Δεν έχει αποφασιστεί αν ο Παναθηναϊκός θα παίζει στην Λεωφόρο ή στο ΟΑΚΑ και αυτό συμβαίνει γιατί τα δεδομένα είναι ρευστά σχετικά με το εάν ο Ερασιτέχνης και η ΠΑΕ θα μπορούσαν να βρουν φόρμουλα συνεργασίας και το κλαμπ να επιστρέψει στην φυσική του έδρα.

Μακάρι και ξανά μακάρι, ο Παναθηναϊκός να επιστρέψει στο ιστορικό γήπεδο της Λεωφόρου. Δεν είναι εικόνα το παγερό και άδειο ΟΑΚΑ που θυμίζει έδρα σε σπάνιες περιπτώσεις. Και αν το φοβούνται στην ΠΑΕ, η ομάδα δεν είχε και δεν θα έχει κανένα πρόβλημα. Όσοι έχουν πρόβλημα, προφανώς και θα βλέπουν το γήπεδο από την τηλεόραση. Ας πρόσεχαν...

5) Για τις πωλήσεις έγινε σαφές πως δεν πρόκειται ο Παναθηναϊκός να ξεπουλήσει κανέναν. Εδώ που τα λέμε, επί ημερών του Νταμπίζα ο σύλλογος ποτέ δεν ξεπούλησε και πάντα φρόντιζε να πάρει όσο το δυνατόν μεγαλύτερα ποσά. Όπως έγινε με Φιγκερόα, Μαυρία και Καπίνο. Η περίπτωση να πουληθεί κάποιος αυτό το καλοκαίρι είναι αν θεωρήσει το κλαμπ πως η αξία του θα είναι και σε δύο τρία χρόνια από τώρα. Πάντως, ουδείς εκ των Μπουζούκη, Χατζηγιοβάνη, Κουρμπέλη δεν έχει φτάσει στο... ταβάνι του.

6) Για ακόμη μία φορά ζήτησε ενότητα. Και στάθηκε στο πόσο σημαντική είναι για να μπορέσει ο Παναθηναϊκός να ορθοποδήσει. Πόσο δίκιο είχε. Πραγματικά. Όταν ο σύλλογος είναι μια γροθιά, μόνο έτσι θα μπορέσει να πορευθεί με υγεία. Ζήτησε ξανά την στήριξη από τον κόσμο και επί της ουσίας... ανακωχή με τον Αλαφούζο.

Όπως, τον ρώτησα όμως, πόσο εύκολο είναι να μπουν κάτω από την ίδια σκέπη οπαδοί, ομάδα και μεγαλομέτοχος, όταν ο μεγαλομέτοχος έγραψε... ιστορία με την περυσινή του διαχείριση; Πως να κάνεις τα... στραβά μάτια όταν ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ξεφτίλισε τον σύλλογο με την ποινή της ΟΥΕΦΑ, το -6, την απεργία των παικτών, την μετατροπή της ομάδας σε γραφείο Τύπου πολιτικού κόμματος και φυσικά την χαριστική παραμονή στην κατηγορία, μια κηλίδα που δεν σβήνει με τίποτα, επειδή αποφάσισε να στείλει το... καράβι στα βράχια;

Όπως πέρυσι έτσι και φέτος. Άλλο πράγμα η ομάδα, άλλο η διοίκηση. Το ξαναλέμε. Ο Δώνης, ο Νταμπίζας, οι παίκτες δεν φταίνε σε τίποτα. Ενότητα, όμως και στήριξη στον Αλαφούζο είναι όνειρο θερινής νυχτός.

Υ.Γ1: Φτάσαμε στο 2019. Από το 2012 μπήκαν 60 εκατομμύρια από τον Αλαφούζο και πόσα ακόμη δεκάδες εκατομμύρια από έσοδα. Για ότι συμβαίνει στον Παναθηναϊκό αυτή την περίοδο δεν φταίει ούτε η πολυμετοχικότητα, ούτε ο Πατέρας, ούτε ο Βαρδινογιάννης. Η κατάντια έχει πρωταγωνιστή. Ο σύλλογος αν δεν υπήρχε το ρεσιτάλ άστοχων επιλογών από τον μεγαλομέτοχό του, τώρα θα είχε ξεχρεώσει και θα βρισκόταν σε πολύ καλύτερη μοίρα. Άστοχη τοποθέτηση από τον Νίκο Νταμπίζα με αφορμή ερώτηση που του έγινε σχετικά με τον πρωταθλητισμό που έκανε ο Παναθηναϊκός την διετία 2008-2010 χάρη στην είσοδο των πολυμετοχικών.

Υ.Γ2: Το πιο σημαντικό που ειπώθηκε στο πηγαδάκι μετά το τέλος της συνέντευξης είναι η πρόθεση του Νταμπίζα να εξοφληθούν οι υπάλληλοι της ΠΑΕ αν προκύψουν έσοδα από πωλήσεις. Αξιόλογη πρόθεση και κάλλιο αργά παρά ποτέ. Αν όμως δεν πωληθεί κανείς, αυτοί οι άνθρωποι θα παραμείνουν πέντε και έξι μήνες ''μέσα'';

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.