Βόλτα στο φεγγάρι

Βόλτα στο φεγγάρι

Βασίλης Βλαχόπουλος Βασίλης Βλαχόπουλος
Βόλτα στο φεγγάρι

bet365

Ο Βασίλης Βλαχόπουλος γράφει για την έλλειψη σκληράδας και εξυπνάδας του Άρη στο ΟΑΚΑ και αναρωτιέται για τις επιλογές του Ερέρα.

ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός με πριμ 5%*, ακόμα καλύτερες αποδόσεις και 190+ ειδικά στοιχήματα! (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Η ανάληψη της ευθύνης είναι χαρακτηριστικό των ανδρών αλλά δε σημαίνει απαραίτητα και εξαγνισμό αμαρτιών. Μετά τη βαριά ήττα από την ΑΕΚ, ο Πάκο Ερέρα ένιωσε την ανάγκη να επαναλάβει τέσσερις φορές την ανάληψη της συνολικής ευθύνης, το ίδιο έπραξε και στη συνάντηση που ακολούθησε με τον Θόδωρο Καρυπίδη, με την παράλληλη σημείωση της καλύτερης αφομοίωσης (από την πλευρά του) της ελληνικής πραγματικότητας.

Το βέβαιο είναι ότι ο Ισπανός προπονητής αισθάνθηκε την πίεση αυτής της πραγματικότητας γιατί από τα γλυκόλογα των πρώτων αγωνιστικών, το… στόμα στράβωσε λιγάκι στα τελευταία 2-3 παιχνίδια. Τώρα, το γιατί ανέλαβε μεγαλύτερο μέρος από την ευθύνη που του αναλογεί, θα εξηγήσουμε στην πορεία του κειμένου.

Σε πρώτη φάση, είναι αναγκαίο να κατατεθούν πράγματα τα οποία δεν βγάζουν λογική. Όπως για παράδειγμα η τοποθέτηση του Μίτζεν Μπάσα στο κέντρο της άμυνας η οποία (εκ του αποτελέσματος) αποδείχθηκε ατυχέστατη. Ο Ερέρα αναζήτησε χτίσιμο παιχνιδιού από τα στόπερ, εκτίμησε ότι ο Αλβανός διεθνής θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο αντί-Βέλεθ, ταυτόχρονα όμως «ξέχασε» δύο πράγματα.

Καταρχήν, είχε αναφερθεί στον Μπάσα μετά το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ όταν μίλησε για τα πολλά λάθη του πρώτου ημιχρόνου και ταυτόχρονα, ακύρωσε δύο άλλους στόπερ. Ειδικά ο Γιώργος Δεληζήσης, ως δια μαγείας φαίνεται να έχει βγει από τα πλάνα, πράγμα το οποίο είναι αδύνατο να αιτιολογηθεί με αγωνιστικά κριτήρια και βάσει πρότερου αγωνιστικού βίου. Σε τελική ανάλυση όταν ο Άρης είχε το (έστω πλασματικό) μηδέν παθητικό, το δίδυμο στο κέντρο της άμυνας ήταν αυτό των Δεληζήση-Βέλεθ. Ο παραγκωνισμός λόγω τραυματισμού μοιάζει περισσότερο με… «προφάσεις εν αμαρτίαις».

Ένα δεύτερο στοιχείο σχετίζεται με τον τρόπο διαχείρισης του ρόστερ, δίνει την εντύπωση ότι το συρρικνώνει, με την απόφαση (μη) χρησιμοποίησης παικτών όπως ο Νικολάς Μαρτίνες. Μέχρι στιγμής, ο Αργεντίνος έχει περιοριστεί σε 56 αγωνιστικά λεπτά συμμετοχής και παρότι έχει καλλιεργήσει την αίσθηση ότι θα μπορούσε να διαδραματίσει πιο βασικό ρόλο, παραμένει εκτός βασικών πλάνων. Και ο παραγκωνισμός του συντελείται σ’ ένα διάστημα αγωνιστικής φλυαρίας, έλλειψης δημιουργικότητας της ομάδας και μιας ανούσιας κατοχής η οποία στο σύγχρονο ποδόσφαιρο δεν εξασφαλίζει το αποτέλεσμα.

Ένα τρίτο στοιχείο είναι ότι με αφετηρία τον αγώνα του Κυπέλλου Ελλάδας με τον ΠΑΟΚ, ο Πάκο Ερέρα συνηθίζει να προχωρά στην εφαρμογή πραγμάτων τα οποία δεν έχει δοκιμάσει στην προπόνηση. Με τελευταίο, τη… βάφτιση του Μπάσα σε κεντρικό αμυντικό. Υπό την έννοια ότι εκπλήσσει ακόμη και τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές του.

Παρόλο αυτά, ανέλαβε μεγαλύτερο κομμάτι ευθύνης συγκριτικά με αυτό που του αναλογεί. Για παράδειγμα, η αφελέστατη αντίδραση στο αμυντικό transition (το οποίο αποδεικνύεται από τα μόλις 12 φάουλ σε 90 αγωνιστικά λεπτά) δε σχετίζεται τόσο με τους δικούς του πειραματισμούς, όσο με την κακή νοοτροπία και την έλλειψη εξυπνάδας από την πλευρά των παικτών. Η άρνηση της μεσοεπιθετικής γραμμής να βοηθήσει στο ανασταλτικό κομμάτι, προφανώς και δεν πηγάζει από εντολή που δεν δόθηκε, αλλά έχει να κάνει με τη θέληση του κάθε ποδοσφαιριστή. Οι αποστάσεις μεταξύ των γραμμών αφορούν τόσο τον προπονητή όσο και τους παίκτες. Ομοίως και η άμυνα ζώνης που επιλέγει ο Άρης στις στημένες φάσεις. Ο Ερέρα επέλεξε να αναλάβει πλήρως την ευθύνη και με τη φράση… «κάντε κριτική σε μένα και όχι στους παίκτες», έπραξε όπως συνηθίζουν να πράττουν οι προπονητές. Θέλησε να απορροφήσει το σύνολο των κραδασμών. Δεν φταίει όμως μόνο αυτός που στο δεύτερο ημίχρονο οι παίκτες του έμοιαζαν να κάνουν βόλτα στο γήπεδο υπό το ρομαντικό φως του φεγγαριού.

Πάμε στην επόμενη μέρα η οποία έχει μεγαλύτερη αξία. Εδώ και καιρό (προσωπικά) διατηρώ έντονη αμφιβολία για το κατά πόσο όλοι στον Άρη βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση. Θόδωρος Καρυπίδης και Πάκο Ερέρα σίγουρα βαδίζουν στο ίδιο μονοπάτι. Γιατί ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ θέλει να στηρίξει το καλοκαιρινό project, είναι εξίσου λογικό να υποστηρίξει τον άνθρωπο τον οποίον ο ίδιος επέλεξε, αντιστοίχως όμως περιμένει αποτελέσματα. Αντ’ αυτών, στο τελευταίο διάστημα βλέπει μια ομάδα η οποία (όχι μόνο) δεν εξελίσσεται, αλλά κάνει βήματα προς τα πίσω.

Αν ο Καρυπίδης είχε σκοπό να «τελειώσει» τον Ερέρα, θα το είχε κάνει εδώ και τουλάχιστον μία εβδομάδα. Η κατ’ ιδίαν συνάντηση μετά τη συντριβή από την ΑΕΚ δείχνει τις προθέσεις του. Όπως όμως συμβαίνει σε όλους τους επαγγελματικούς οργανισμούς, το διάστημα κάθε συνεργασίας εξαρτάται από το αποτέλεσμα και ο Άρης των τελευταίων πέντε αγωνιστικών μετρά μόλις μία νίκη και παθητικό οκτώ τερμάτων. Πάντως, ο ίδιος ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ (μέχρι στιγμής) δεν μπήκε σε διαδικασία επαφής με κανέναν άλλον προπονητή.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.