Οι αδυναμίες είναι εδώ και παραμένουν ισχυρές

Θοδωρής Βασίλης
Οι αδυναμίες είναι εδώ και παραμένουν ισχυρές

bet365

Ένας φοβικός Πανιώνιος γνώρισε την ήττα στο ΟΑΚΑ από τον Παναθηναϊκό, δείχνοντας τις ίδιες χτυπητές αδυναμίες που υποτίθεται θα είχε δουλέψει στην διακοπή του πρωταθλήματος. Γράφει ο Θοδωρής Βασίλης.

Επιστροφή χρημάτων* στο Ατρόμητος – Αστέρας Τρίπολης και σούπερ αποδόσεις στη Σούπερ Λιγκ από τη Vistabet.gr. (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Ο Πανιώνιος πήγε στο ΟΑΚΑ με την καλύτερη δυνατή ψυχολογία που του έδιναν οι δύο συνεχόμενες νίκες, αλλά και το γεγονός ότι ο φετινός Παναθηναϊκός δεν είναι φόβητρο λόγω της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει εξαιτίας της ίδιας της διοίκησης του.

Παράλληλα, θα περίμενε κανείς ότι η διακοπή θα λειτουργούσε υπέρ της τεχνικής ηγεσίας η οποία θα δούλευε ακόμα περισσότερο στις υπαρκτές αδυναμίες της ομάδας. Και όμως ο Πανιώνιος μπήκε στο πρώτο δεκάλεπτο φοβισμένα λες και απέναντί του ήταν η Μπαρτσελόνα του Μέσι. Τρικυμία στην άμυνα με παίκτες που αλλού βρίσκονταν και αλλού πατούσαν. Το πρώτο δεκάλεπτο πέρασε - ευτυχώς για τους «κυανέρυθρους» - χωρίς να δεχτεί γκολ που θα τους έβαζε από νωρίς πίσω στο σκορ.

Μετά την αρχική ορμή του Παναθηναϊκού, οι Νεοσμυρνιώτες κατάφεραν να βρουν ισορροπία στο παιχνίδι τους, να κλείσουν τους χώρους αλλά και να κρατήσουν λίγο περισσότερο την μπάλα στα πόδια τους με τις αδυναμίες πάντως να παραμένουν (η αμυντική τετράδα αλλά κυρίως τα δύο μπακ αποτελούν αχίλλειος φτέρνα, χωρίς να φταίνε οι ίδιοι οι παίκτες).

Ο Παναθηναϊκός ήξερε ότι αριστερά ο Πανιώνιος έχει θέμα αφού ως αριστερός μπακ αγωνίζεται κατ' ανάγκη ο Παπαγεωργίου του οποίου η φυσική θέση είναι αυτή του δεξιού μπακ κι εκεί προσπαθούσε να χτυπήσει σχεδόν σε όλο το παιχνίδι. Αν σε αυτό προσθέσει κανείς ότι ο Σπιριντόνοβιτς δε βοηθάει αμυντικά καταλάβαινε κανείς γιατί το παιχνίδι του Παναθηναϊκού πάτωνε από τα δεξιά.

Παρόλα, αυτά με την ατομική ποιότητα που έχει ο Πανιώνιος στο μεσοεπιθετικό κομμάτι, κατάφερε να γίνει επικίνδυνος και από το 25' μέχρι το τέλος του ημιχρόνου να έχει δύο σπουδαίες ευκαιρίες με τους Μασούρα και Ντουρμισάι για να προηγηθεί.

Στην επανάληψη οι παίκτες του Ανιγκό αποφάσισαν να δώσουν χώρο στον αντίπαλο και να οργανωθούν πίσω αμυντικά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν καλά όλους τους χώρους και να μην δώσουν την δυνατότητα στον Παναθηναϊκό να κάνει ευκαιρίες, αφού οι όποιες επικίνδυνες καταστάσεις για τον Κότνικ προέρχονταν περισσότερο από ατομικά λάθη και αχρείαστα φάουλ του Πανιωνίου.

Με το πέρασμα του χρόνου η πίεση του Παναθηναϊκού αυξανόταν με αποτέλεσμα να αφήσει όλο και περισσότερους χώρους για τους μεσοεπιθετικούς του Πανιωνίου, αλλά η έλλειψη καθαρού μυαλού, αλλά κυρίως η απουσία ενός ποδοσφαιριστή που θα βγάλει την σωστή πάσα, αφού Κεϊτά και Κόρμπος δεν μπορούν να βοηθήσουν στο μεσοεπιθετικό κομμάτι.

Και κάπου εκεί έρχεται το γκολ του Παναθηναϊκού σε μια φάση που θα μπορούσε να αποφευχθεί εύκολα αν γινόταν το πιο απλό. Το αμυντικό χαφ να έβγαινε πάνω στο σουτ του Χατζηθεοδωρίδη και να μην του επιτρέψει να σουτάρει (είναι από τα πρώτα που μαθαίνει ο ποδοσφαιριστής). Θα περίμενε κανείς ότι με το γκολ πίσω ο Πανιώνιος βοηθούμενος και από τον πάγκο θα έβγαινε μπροστά για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να φτάσει στην ισοφάριση. Η είσοδος του Τζανδάρη έδωσε την δυνατότητα στον Παναθηναϊκό να κυκλοφορήσει καλύτερα την μπάλα την ώρα που οι Νεοσμυρνιώτες χωρίς βοήθεια από τον πάγκο (δεύτερη αλλαγή στο 89' και η τρίτη ποτέ) και με εξαίρεση ένα μακρινό σουτ του Κόρμπου δεν απείλησαν ποτέ.

Με αυτά και με αυτά ο Πανιώνιος έχασε την ευκαιρία να φύγει από το ΟΑΚΑ με βαθμό ή βαθμούς, αφού η εμφάνιση του Παναθηναϊκού δεν ήταν τέτοια για να δικαιολογεί τον φόβο και την ατολμία που έδειξαν οι παίκτες του, αλλά και την παντελή βοήθεια από τον πάγκο για να αλλάξει μια αρνητική κατάσταση. Αντίθετα, φανερώθηκαν οι αδυναμίες της ομάδας οι οποίες κάποιες είχαν εμφανιστεί και στο δεύτερο ημίχρονο με τον Άρη αλλά τις κάλυψε η νίκη, αδυναμίες στις οποίες θα αναφερθούμε σε άλλο κείμενο.

ΥΓ. Δέχεσαι το γκολ από τον Παναθηναϊκό στο 73' και η δεύτερη αλλαγή σου είναι στο 89; Να προλάβεις να κάνεις τι σε 5 λεπτά;

ΥΓ1. Για το αν κάνει σωστή διαχείριση του ρόστερ ο Ζοσέ Ανιγκό φαίνεται ξεκάθαρα στην περίπτωση του Παναγιώτη Κόρμπου. Ο αρχηγός του Πανιωνίου δεν ήταν στις βασικές επιλογές το καλοκαίρι, αλλά οι συνθήκες τον έφεραν ξανά στην αρχική ενδεκάδα (τραυματισμός Οικονομίδη) και τώρα που δεν είναι σε καλή κατάσταση θα μπορούσε να μείνει στον πάγκο. Αντί αυτού ο Γάλλος τεχνικός φαίνεται πως έχει πάρει την απόφαση να πορευτεί με 12-13 παίκτες.

ΥΓ2. Υποτίθεται πως στο διάστημα της διακοπής η ομάδα θα δούλευε πάνω στις αδυναμίες της όπως είναι η αμυντική λειτουργία. Αντίθετα, στο ΟΑΚΑ ο Πανιώνιος συνέχιζε πίσω να μπάζει νερά και ειδικά στα μπακ.

ΥΓ3. Ο Παπαγεωργίου είναι τίμιος προσφέρει πάνω από αυτό που μπορεί αλλά δεν είναι αριστερό μπακ. Ο Σαραμαντάς όπως φαίνεται δύσκολα θα ξαναπαίξει αφού δεν φαίνεται να είναι στα πλάνα του Ανιγκό. Ίσως ήρθε η ευκαιρία να μπει ξανά ο Κότσιτς; Να παίξει ένας ποδοσφαιριστής που γνωρίζει την θέση.

ΥΓ4. Η φετινή χρονιά για τον Πανιώνιο είχαμε πει ότι θα είναι ιδιαίτερη από την στιγμή που οι διοικούντες αποφάσισαν να αλλάξουν φιλοσοφία πηγαίνοντας σε στελέχωση του ρόστερ με ξένους ποδοσφαιριστές που χαρακτηρίζονται στοιχήματα. Σε τέτοιες περιπτώσεις ελοχεύει πάντα ο κίνδυνος οι ποδοσφαιριστές αυτοί να μην μπουν ποτέ στο κλίμα της ομάδας και να παρατηρείται το φαινόμενο στην επόμενη μεταγραφική περίοδο να αποτελέσουν παρελθόν. Για να ενσωματωθούν αυτοί οι παίκτες δεν χρειάζεται μόνο η δικιά τους προσπάθεια, αλλά και η υποστήριξη από την τεχνική ηγεσία ότι τους πιστεύει και τους υπολογίζει. Σίγουρα ο προπονητής κάτι βλέπει στην προπόνηση και δεν τους υπολογίζει, αλλά όπως φαίνεται δεν τους πίστεψε και ποτέ.

ΥΓ5. Δεν ζηλεύω τον Παναθηναϊκό για την προσπάθεια που κάνει με τα Ελληνόπουλα, όχι γιατί δεν είναι απόλυτα πετυχημένο, αλλά επειδή αν υπήρχε η κανονικότητα στο «τριφύλλι» παίκτες όπως ο Μαυρομάττης, ο Σέχου, ο Καμπετσής και ο Μπουζούκης μπορεί να ήταν κι εκτός αποστολής με ακριβοπληρωμένους παίκτες να καταλαμβάνουν τις θέσεις τους στο ρόστερ. Το πρόβλημα είναι ότι ο Πανιώνιος είναι αυτός που άνοιξε τα μάτια σε όλους δίνοντας ευκαιρίες σε Ελληνόπουλα και αυτή ήταν η βάση του στην προηγούμενη τριετία που τον θαύμαζε όλη η ποδοσφαιρική Ελλάδα.

ΥΓ6. Καλό είναι από την διοίκηση να ενημερώσουν τον κ. Ανιγκό ότι θα πρέπει να σέβεται και την δουλειά των δημοσιογράφων και να δίνει το παρών στις συνεντεύξεις Τύπου ώστε να απαντάει στις απορίες και τις ερωτήσεις. Γιατί σου δημιουργούνται απορίες όταν ακούς ατάκες από τον βοηθό κ. Ροντρίγκες ότι δεν χρειάζονταν αλλαγές για να αλλάξει η εικόνα της ομάδας αφού έχασε από τύχη. Και μπορεί να μην είναι υποχρεωτική παρουσία του, αλλά τουλάχιστον να σεβαστεί λίγο τον κόσμο της ομάδας που θα ήθελε να ενημερωθεί για τα τεκταινόμενα της ομάδας από τον καθ' ύλη αρμόδιο.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα