Οταν αργείς την ανανέωση...

Οταν αργείς την ανανέωση...

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Οταν αργείς την ανανέωση...

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για την δύσκολη θέση της ΑΕΚ, η οποία μοιάζει εξαιρετικά πιθανό να χάσει κάποιον ή κάποιους από τους πρωτοκλασάτους παίκτες της χωρίς να πάρει ευρώ...

Η λύση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πάντα η ίδια. Την ξέρει άλλωστε και η τωρινή ΑΕΚ όπως μας έδειξε στην περίπτωση του Βράνιες. Είτε ο παίκτης υπογράφει ανανέωση συμβολαίου με την ομάδα, είτε η ομάδα προχωρά στην πώλησή του έναν χρόνο πριν τη λήξη του συμβολαίου και πηγαίνει στον επόμενο.

Με τον Βόσνιο κεντρικό αμυντικό η ΑΕΚ το έκανε κι' αν δεν βγήκε κερδισμένη από την περίπτωσή του, σίγουρα δεν βγήκε χαμένη. Μόνο που η ΑΕΚ άφησε πολλές περιπτώσεις πρωτοκλασάτων ποδοσφαιριστών σε εκκρεμότητα για την τελευταία στιγμή, για την τελευταία σεζόν και τώρα όλα δείχνουν ότι ο κίνδυνος να χάσει κάποιον από τους πρωτοκλασάτους ποδοσφαιριστές της ομάδας χωρίς να πάρει ευρώ, είναι μεγάλος.

Από το περασμένο καλοκαίρι ήταν εμφανές ότι οι περιπτώσεις παικτών που μένουν ελεύθεροι το επόμενο είναι πολλές για να μπορέσει η ΑΕΚ να τις αντιμετωπίσει επιτυχώς και να λύσει το πρόβλημά της κατά τη διάρκεια της σεζόν. Οταν ξεκινά η χρονιά, με έξι επί της ουσίας βασικούς παίκτες να είναι στον τελευταίο χρόνο συμβαλαίου, σίγουρα με κάποιους θα την πατήσεις...

Ο Μπακασέτας, ο Σιμόες, ο Λόπες, ο Γκάλο, ο Λαμπρόπουλος και ο Μπακάκης, είναι οι έξι παίκτες που η σεζόν ξεκίνησε και τους βρήκε στον τελευταίο χρόνο συμβολαίου τους με την ΑΕΚ. Υπερβολικά μεγάλος αριθμός παικτών για μία ομάδα που είναι πρωταθλήτρια. Ο Μπακάκης είναι ο μοναδικός, ο οποίος μέχρι τώρα αποδέχτηκε την πρόταση ανανέωσης και υπέγραψε το νέο συμβόλαιό του. Με τους άλλους υπάρχουν ακόμη ζητήματα. Για άλλους μικρά που τα ρεπορτάζ αναφέρουν ότι λογικά θα λυθούν (Λαμπρόπουλος, Γκάλο και Λόπες) και για άλλους μεγάλα που σύμφωνα με το ρεπορτάζ είναι από δύσκολο ως απίθανο να λυθούν (Σιμόες, Μπακασέτας).

Αν μάλιστα σκεφτεί κανείς ότι η ΑΕΚ επέτρεψε να της συμβεί κάτι τέτοιο την σεζόν που επέστρεψε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ μετά από 12 χρόνια και άρα που εμφάνισε στην καλύτερη βιτρίνα τους παίκτες της, το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο. Με το σωστό επιχείρημα ότι ο Ολυμπιακός πωλούσε τόσα χρόνια πανάκριβα τους παίκτες του γιατί έπαιζε Τσάμπιονς Λιγκ, η ΑΕΚ την πρώτη χρονιά που έπαιξε μετά από 12 χρόνια δεν μπορεί να διαφημίσει τις ικανότητες δύο εκ των κορυφαίων παικτών της, του Σιμόες και του Μπακασέτα, διότι απλά είναι πιθανό να τους χάσει χωρίς να πάρει ούτε ένα ευρώ.

Και δεν είναι μόνο τα χρήματα που θα χάσει από αυτούς τους δύο αν τελικά δεν ανανεώσουν, δεν είναι μόνο ότι η υπεραξία που το ίδιο το club δημιούργησε θα πάει στράφι, είναι και το παρακάτω...

Κατά την άποψη μου δεν νοείται η ΑΕΚ να μην εισπράξει όλο αυτό που έχει κάνει τα τρία τελευταία χρόνια και στο πάρε δώσε. Δεν είναι δυνατόν να μην πωλήσει στο εξωτερικό σε κάποια από τα μεγάλα πρωταθλήματα δύο - τρεις παίκτες της, προκειμένου να μεγαλώσει την δεξαμενή των εσόδων της και φυσικά να ανοίξει τις πόρτες των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων στέλνοντας το μήνυμα ότι υπάρχει κι' άλλο club στην Ελλάδα που βγάζει ή αναδεικνύει ικανούς ποδοσφαιριστές να παίξουν στο υψηλότερο επίπεδο.

Θα είναι μεγάλο πρόβλημα για την ΑΕΚ, κατά την άποψή μου τη χρονιά που παίζει ομίλους Τσάμπιονς Λιγκ να μην πωλήσει κάποιους παίκτες, εισπράτοντας αυτή την υπεραξία. Θα είναι ένδειξη αδυναμίας για το ίδιο το club. Το ποιοι θα είναι αυτοί οι παίκτες είναι ασφαλώς προς συζήτηση και σίγουρα η ΑΕΚ δεν πρέπει να τους κρεμάσει στα... μανταλάκια, αλλά από την άλλη θα πρέπει να στείλει το μήνυμα, όπως πιθανότατα έχει ήδη κάνει μέσω των μάνατζερ. Το ποιοι θα πωληθούν από τους Μάνταλο, Γαλανόπουλο, Λιβάια, Μπάρκα είναι λεπτομέρεια. Σημαντική λεπτομέρεια, αλλά ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Στην περίπτωση λοιπόν που γίνει το σωστό και η ΑΕΚ τα καταφέρει να πουλήσει στο εξωτερικό σε προηγμένα πρωταθλήματα κάποια από αυτά τα παιδιά, τότε ξαφνικά θα της προκύψει ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα. Η ΑΕΚ μπορεί να βρεθεί την επόμενη σεζόν, το ερχόμενο καλοκαίρι, να είναι μείον πέντε βασικούς παίκτες, επειδή πούλησε δύο. Γιατί άλλοι δύο θα φύγουν ως ελεύθεροι και κάποιος από τους δανεικούς δεν θα μείνει.

Με λίγα λόγια θα βρεθεί στη δύσκολη θέση να πρέπει να χτίσει μία νέα ομάδα από την αρχή, διότι για παράδειγμα μία ΑΕΚ χωρίς Σιμόες, Μπακασέτα (ελεύθεροι), Λιβάια, Μάνταλο (πωλήσεις) και έναν δανεικό μείον (Πόνσε ή Μπογιέ) θα είναι μία τελείως διαφορετική ομάδα και επί της ουσίας θα πρέπει να χτιστεί από την αρχή...

Και φυσικά δεν είναι μόνο θέμα τσιγγουνιάς ή έλλειψης διάθεσης ή ό,τι άλλο θα εκτιμήσετε στα σχόλια που θα κάνετε. Είναι θέμα κάκιστου σχεδιασμού. Το ερώτημα άλλωστε σε αυτές τις περιπτώσεις αποτελείται από δύο σκέλη. Το ένα σκέλος είναι γιατί το club δεν φρόντισε να ανανεώσουν πριν αυτοί οι παίκτες. Το δεύτερο είναι γιατί τουλάχιστον δεν τους παραχώρησε ώστε να εισπράξει την υπεραξία, όπως συνέβη με την περίπτωση του Βράνιες...

Τώρα η ΑΕΚ είναι υποχρεωμένη από τους δικούς της λάθος χειρισμούς, είτε να χορέψει στο ρυθμό του Σιμόες και του Μπακασέτα, είτε να βγει διπλά χαμένη...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.