Δοκάρι και μέσα μάγκας, δοκάρι και έξω...

Δοκάρι και μέσα μάγκας, δοκάρι και έξω...

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
Δοκάρι και μέσα μάγκας, δοκάρι και έξω...

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης γράφει για την ήττα της Α.Ε.Κ. που επιβεβαιώνει ότι το ποδόσφαιρο είναι παιχνίδι λαθών στο οποίο δεν κερδίζει πάντα ο καλύτερος, ενώ έχει υστερόγραφα.

Πανιώνιος - Ολυμπιακός! Με υψηλές αποδόσεις και πολλά ειδικά στοιχήματα! (21+)

Ολοκληρώθηκε μια εβδομάδα προφανώς κακή για την πρωταθλήτρια Ελλάδας αν κρίνουμε από τα αποτελέσματα στις αγωνιστικές υποχρεώσεις της εντός κι εκτός συνόρων. Δυο αναμετρήσεις, ισάριθμες ήττες και απολογισμός τερμάτων στο 5-0... Αναμφισβήτητα να φύγει και να μη ξανάρθει ανάλογη εβδομάδα αφού εκτός των αποτελεσμάτων η ΑΕΚ στερήθηκε και τύχης. Αυτό συνέβη αρχικά στο Άμστερνταμ που άξιζε να χάσει αλλά ήρθε μεγαλύτερο σκορ χάρη σε γκολ δώρο της Θεάς Τύχης (στον Ταλιαφίκο στο 3-0 όπως ο ίδιος δήλωσε) και έπειτα στην Θεσσαλονίκη σε όλη τη διάρκεια του αγώνα (καθόλου τύχη όμως) όπως αναγνωρίζει η συντριπτική πλειοψηφία όσων παρακολούθησαν το παιχνίδι της Τούμπας.

Για τον λόγο αυτόν το αγαπάμε... Για ματς όπως αυτό που είδαμε στην Θεσσαλονίκη μεταξύ της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ στο οποίο επιβεβαιώθηκαν όλα όσα γνωρίζουμε από "μωρά" για το ποδόσφαιρο: πρόκειται για ένα παιχνίδι λαθών στο οποίο δεν κερδίζει πάντα ο καλύτερος... Αυτή είναι και όλη η αιτία που αποτελεί την λατρεία και τη ψύχωση όσων ζουν και αναπνέουν για αυτό, ή όσων (δεν είναι δα και λίγοι), κυριολεκτικά ζουν από αυτό (το ποδόσφαιρο ντε)... Στην προκειμένη περίπτωση και με το συγκεκριμένο αποτέλεσμα προφανώς και καλύτερα να μη το βίωνε ο οργανισμός της Ένωσης, αλλά συνέβη!

Η ομάδα του Ουζουνίδη μπήκε στην έδρα του αντιπάλου και επιβλήθηκε. Ήταν καλύτερη και έπρεπε (και μπορούσε) να φύγει με αποτέλεσμα, ακόμη και τη νίκη. Διότι έπαιξε για αυτή και ήταν ανώτερη του γηπεδούχου. Αλλά τα δύο δοκάρια σε απόλυτα καίρια σημεία του αγώνα, οι απίθανες ευκαιρίες με πρωταγωνιστές ποτέ τον Μάνταλο και ποτέ τον Πόνσε, πότε τον Μπακασέτα και πότε τον Λιβάια, πότε τον Λόπες και πότε τον Κλωναρίδη, δεν έφεραν αποτέλεσμα! Στον αντίποδα τα μισά των μισών παραπάνω μπήκαν γκολ και καλά το έκαναν στον ΠΑΟΚ αφού υπήρξαν δώρα που δεν γίνονται ούτε την περίοδο των Χριστουγέννων από την άμυνα της ΑΕΚ.

Είναι τρελό και απίθανο αλλά οι πρωταθλητές προδόθηκαν από το δυνατό τους σημείο-στοιχείο: την άμυνα... Ο αντίπαλος έμεινε ανήμπορος να φτάσει έστω σε υποψία φάση μέσα από συγκεκριμένο πλάνο ανάπτυξης και οι "κιτρινόμαυροι" κατάφεραν να τους δώσουν δυο γκολ για να κλειδώσουν τη νίκη τους... Στον αντίποδα ηχούσαν τα δοκάρια και το πάγωμα της Τούμπας (χωρίς να μπει καν γκολ) σε ακόμη οκτώ τουλάχιστον περιπτώσεις! Συμβαίνει στο ποδόσφαιρο το είπαμε και παραπάνω, της συνέβη και της πρωταθλήτριας.

Είναι μάλιστα παράδοξο, κατά την προσωπική μου άποψη, να καταφέρνει η ΑΕΚ να είναι ανώτερη των γηπεδούχων έχοντας εκτός ματς σημαντικές περιπτώσεις παικτών της. Διότι κακοί ήταν περισσότεροι από ένας παίκτες της ομάδας του Ουζουνίδη. Ποδοσφαιριστές βαρόμετρο για την απόδοση της Ένωσης. Όπως ο Μάνταλος (στο δεύτερο ημίχρονο κυρίως), ο Σιμόες, ο Λαμπρόπουλος, ο Γαλανόπουλος... Και όμως οι φιλοξενούμενοι ήταν καλύτεροι και δεν άξιζαν να φύγουν από την Θεσσαλονίκη με ήττα.

Όπως και να 'χει το αποτέλεσμα στο συγκεκριμένο ματς είναι αναμενόμενο και δικαιολογημένο να προκαλεί γκρίνια και προβληματισμό. Δοκάρι και μέσα είσαι μάγκας, δοκάρι και έξω είσαι... Καταλάβατε θαρρώ. Αυτή η international λέξη τέλος πάντων που ξεκινάει από "μ"! Εννοείται επίσης ότι στη χώρα που λατρεύει την υπερβολή σε όλες της τις εκφάνσεις, από ένα τέτοιο αποτέλεσμα και με όσα έχουν προηγηθεί επί μήνες, θα βιώσεις την επομένη (και) την απόλυτη απαξίωση και ισοπέδωση. Είναι ένα ακόμη ελληνικό φαινόμενο που ξεχωρίζει και μας διακρίνει διαχρονικά... Το ανάθεμα είναι απόλυτο και σε πολλές περιπτώσεις σε εμετικό βαθμό!

Θαρρώ για την ΑΕΚ όλα όσα αφορούν το μέλλον της ομάδας κρύβονται στα λόγια του Τάσου Μπακασέτα: "τώρα θα δείξουμε πόσο μεγάλη ομάδα είμαστε και πιστέψτε με θα τα καταφέρουμε. Είμαστε δυσαρεστημένοι από το αποτέλεσμα, όμως στο τέλος αποδείξαμε -κι ας ήμασταν άτυχοι- ότι είμαστε καλύτεροι από τον αντίπαλο, βάλαμε την μπάλα κάτω και το δείξαμε στο ματς". Όλη η αλήθεια για την πρωταθλήτρια σε αυτά τα λόγια και έχει τεράστιο ενδιαφέρον να δούμε αν θα αποδειχθεί αυτό στο χορτάρι στα επόμενα παιχνίδια που έρχονται και είναι όλα απαιτητικά. Άλλωστε ήταν δεδομένο πριν την αναμέτρηση στην Τούμπα ότι η ΑΕΚ την 4η μόλις αγωνιστική εκεί δεν παίζει πολλά όντας στο συν 2 από τον αντίπαλό της.

Μένει λοιπόν να το δούμε αν θα συμβεί αυτό αφού δεν έχουμε μαντικές ικανότητες. Όπως και κάποια πράγματα αν θα αλλάξουν από τον Ουζουνίδη σχετικά με πρόσωπα τη στιγμή που θεωρητικά υπάρχουν καλύτεροι ίσως για να ξεκινήσουν σε θέσεις κλειδιά... Επίσης το γεγονός ότι η ΑΕΚ ήταν καλύτερη και έχασε πρέπει να προβληματίσει όλους στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Διότι θα ήταν γελοίο έως γραφικό να σταθούμε σε αυτό σα να λέμε "η ΑΕΚ έχασε μόνο στο σκορ" για παράδειγμα. Αυτά τα σημειώνουν επικίνδυνα άσχετοι και γελοιοποιούν τον εαυτό τους. Εκεί έχει σημασία τι έγινε στο τέλος της κουβέντας, στο σκορ, όχι στην εικόνα του αγώνα. Εννοείται πως αν χρειαζόταν να υπογράψω ένα έγγραφο η Ένωση να παίξει μέτρια και όχι καλύτερα από τον ΠΑΟΚ αλλά να κερδίσει θα το έκανα.

Το παιχνίδι της Τούμπας ανήκει στο παρελθόν, η πρωταθλήτρια θα βιώσει την πίεση της ήττας, καλείται να διαχειριστεί αυτό το κακό κομμάτι περιόδου σε αποτελέσματα και να συνεχίσει. Να δούμε πως θα ανταποκριθεί, έχει τη σημασία του... Άλλωστε δεν υπάρχει κάποια βαθμολογική ουσιαστική ζημιά για τον μαραθώνιο που λέγεται πρωτάθλημα. Άλλωστε κάποτε θα έχανε, έστω 11 μήνες μετά σε ματς πρωταθλήματος, έστω στην Τούμπα που δεν είχε χάσει (ισοπαλία και νίκη πιο πριν με Ντίντακ ενώ ενδιάμεσα τον κέρδισε και στο ΟΑΚΑ πέρυσι) τρία ματς σερί στη λίγκα. Ε, συμβαίνει να χάσεις και σε ένα παιχνίδι!

Υγ: Ναι, ο Λαμπρόπουλος έκανε λάθη σοβαρά που έφεραν την ήττα. Ναι, ο Μάνταλος δεν πήγε καλά στο δεύτερο ημίχρονο αφού στο πρώτο είχε πολύ καλή παρουσία, απείλησε με σουτ δύο φορές, δημιούργησε με στατικές και απείλησε η ΑΕΚ (ειδικά στο 40' στην κεφαλιά του Πόνσε που έβγαλε ο Πασχαλάκης), ενώ από δική του μπάλα βγαίνει ο Λιβάια στο 20' απέναντι στον γκολκίπερ του αντιπάλου και η μπάλα τον... φτύνει και πάει δοκάρι. Στο δεύτερο 45λεπτο ήταν εκτός ματς. Αλλά πρόκειται για δύο παιδιά που έχουν δώσει πάρα πολλά στην ομάδα η οποία με αυτούς έκανε 11 μήνες σερί αήττητο στο πρωτάθλημα, δεν δεχόταν γκολ, πήρε το πρωτάθλημα, έφτασε τελικό Κυπέλλου με σοβαρά ματς στην πορεία, μπήκε ομίλους Europa και Champions League. Χάλια ήταν και ο Σιμόες και αυτό διαπιστώνω περνάει πολύ σε τριτοτέταρτη μοίρα συγκριτικά με τους δυο Έλληνες που είχαν κακή μέρα, ή κακό διάστημα σε έναν αγώνα. Στα social media δε δεν αναφέρουν καν τον Πορτογάλο χαφ και εστιάζουν στο "ανάθεμα" τους στους Έλληνες που αναφέρω και άλλοι εστιάζουν και στον Γαλανόπουλο και άλλοι και στον Μπακασέτα (!!!). Δεν θα τους κρεμάσουμε κιόλας φίλοι μου για κάποιες ατυχές στιγμές. Δύο παιδιά που έχουν περάσει τόσο σοβαρούς τραυματισμούς και όμως επέστρεψαν και πέτυχαν όσα οι Μάνταλος και Λαμπρόπουλος είναι μόνιμα για αποθέωση. Θα αναδεικνύουμε τα λάθη τους γιατί έτσι είναι το σωστό, αλλά αν θέλετε θύματα και... αίμα, όχι εδώ και όχι για παιδιά που έχουν δώσει στην ομάδα τόσα πολλά και θα δώσουν περισσότερα.

Υγ2: Ήταν δεδομένο ότι για να χάσει η ΑΕΚ θα έπρεπε να αυτοκτονήσει. Να προσφέρει τη νίκη στον αντίπαλο με λάθη. Διότι είναι καλύτερη ομάδα με καλύτερο προπονητή. Έχει πλάνο και συγκεκριμένους τρόπους ανάπτυξης και μετάβασης από την άμυνα στην επίθεση. Δεν πάει στη τύχη και στην ποιότητα ορισμένων ποδοσφαιριστών (ή μόνο από στατικές φάσεις) με την ελπίδα ότι θα κερδίσουν από τα λάθη του αντιπάλου. Γι' αυτό και για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα και την κάκιστη εικόνα του ΠΑΟΚ όλοι εννοείται θα λένε - γράφουν τα ίδια. Έπαιξε ρόλο η ποιότητα και ότι πληρώνεις παίρνεις. Ισχύουν και αυτά αλλά όχι στο χθεσινό ματς που τα λάθη που έκαναν στην ΑΕΚ θα τα εκμεταλλευόταν και η... μητέρα μου με γόβα για να τα κάνει γκολ!

Υγ3: Εννοείται πως η ΑΕΚ πληρώνει και το λάθος της μη ουσιαστικής ενίσχυσης της σε θέσεις όπως τα χαφ, με δημιουργικό μέσο και όχι κοφτή που έψαχναν (αν ήθελε ο κόουτς και κοφτή τότε έπρεπε να έχουν αποκτήσει δύο στα χαφ) και ακραίο μεσοεπιθετικό. Δεν έγινε και είναι κάτι που αναφέραμε τότε ως ΈΓΚΛΗΜΑ από τη διοίκηση της ομάδας, από τον ίδιο τον Μελισσανίδη. Άντε όμως να τα ξαναπούμε και να τα ξαναγράψουμε -λένε- γιατί αλλιώς θεωρείσαι τσάτσος και πουλάς σανό. Τι κι αν έχεις κράξει όσο δεν πάει; Το θέμα είναι τα είπες ξανά τώρα που έχασε η ομάδα; Κάποιοι -λίγοι στα social media- είναι σα να περιμένουν να χάσει η ομάδα τους για να τα χώσουν για αυτά. Δεν έχουν υπομονή και από την 4η αγωνιστική τελειώνουν τα πάντα και γίνονται ισοπεδωτικοί. Οι ίδιοι θα είναι πάλι πρώτοι στη... λεζάντα στις νίκες και τις γιορτές τίτλων! Τους ξέρω και το γράφω! Αυτό κάνουν. Ακόμη και στα μπουζούκια ήταν κι ας έκραζαν όλη την ομάδα ένα χρόνο σερί...

Υγ4: Γιατί να μη ξεκινάει ο Τσιγκρίνσκι που συνιστά τον κορυφαίο στόπερ στο πρωτάθλημα; Γιατί δεν επιλέγεται ο Τσόσιτς και χαραμίζεται να τον... βαφτίζουν χαφ και μπακ ανάλογα τις ανάγκες της ομάδας; Κι εγώ έχω τις απορίες αυτές. Ειδικά για τον Ουκρανό θα πρέπει να παίζει πάντα όταν είναι στο 100%. Θεωρώ ότι επειδή πήγαν πολύ καλά έως σούπερ έως τώρα Οικονόμου και Λαμπρόπουλος ο Ουζουνίδης επέλεξε να πάει με κεντρικό αμυντικό δίδυμο με τα παιδιά που είχαν ρυθμό και τα πήγαν πολύ καλά όλο αυτό το διάστημα. Και καλά το έκανε... Τώρα έχει τη δυνατότητα να αλλάξει κάτι. Αλλά με τον Σέρβο στόπερ και εγώ δεν δικαιολογώ επειδή δεν πήρε η ομάδα χαφ να τον βαφτίζουμε και να χάσουμε ένα εξαιρετικό κεντρικό αμυντικό για να τον θυσιάζουμε σε μια θέση επειδή ξέρει ποδόσφαιρο.

Υγ5: Οι αλλαγές είχαν λογική αλλά αυτή του Γαλανόπουλου με τον Κλωναρίδη ήταν εκτός πραγματικότητας και λογικής γι αυτό και άλλωστε μετά διορθώθηκε με την είσοδο του Γκάλο αντί του Πόνσε. Επίσης έπρεπε να βγει ο Μάνταλος εκτός που είχε κουραστεί και δεν είχε καθόλου καθαρό μυαλό στο δεύτερο όπως φαίνεται και στη φάση του δεύτερου γκολ που χάνει την μπάλα και δεν ακολουθεί (και μετά ο Σιμόες δεν κάνει φάουλ στο κέντρο και ας πάρει κάρτα). Αλλά τον Κλωναρίδη σε αυτό το ματς ή τον ξεκινάς ή δεν τον βάζεις καν στο 2-0 και με τον ΠΑΟΚ πίσω από την μπάλα. Αλλαγή χωρίς λόγο! Το ματς το διάβασε τέλεια ο Έλληνας τεχνικός και για αυτό η ΑΕΚ ήταν καλύτερη του αντιπάλου της. Αλλά απ τον πάγκο δεν βοήθησε πολύ με τη διαφορά βέβαια ότι του λείπουν και σούπερ επιλογές με κορυφαία τον Μπογέ.

Υγ6: Η εμπάθεια και το... κόμπλεξ φαίνεται και αποδεικνύεται από δύο ματς ΑΕΚ - ΠΑΟΚ. Στον τελικό του Κυπέλλου ΟΛΟΙ γράψαμε και είπαμε ότι η ομάδα του Λουτσέσκου ήταν καλύτερη κατά πολύ και δίκαια κέρδισε παίζοντας καλό ποδόσφαιρο και πνίγοντας την πρωταθλήτρια. Στο χθεσινό ματς που η ΑΕΚ ήταν καλύτερη σε μια από τις πιο δύσκολες έδρες (μιας και ο ΠΑΟΚ είναι ομάδα έδρας όχι γιατί ήταν καμίνι η Τούμπα αφού η εικόνα της ΑΕΚ την είχε μετατρέψει σε ησυχαστήριο) και έχασε από ατομικά λάθη που συμβαίνουν πάντα στο ποδόσφαιρο γίνεται προσπάθεια να απαξιωθεί το ρόστερ και η ΑΕΚ. Για τον λόγο αυτόν θα χάνουν πάντα το δάσος και θα βλέπουν το δέντρο...

Υγ7: Η εικόνα και τα στατιστικά του αγώνα δείχνουν ότι το ματς είναι η απόλυτη έννοια του: τουλάχιστον το πλέον δίκαιο αποτέλεσμα είναι η ισοπαλία...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...