Μερτζίμ Μαβράι: Από προδότης, ήρωας!

Μερτζίμ Μαβράι: Από προδότης, ήρωας!

Βασίλης Βλαχόπουλος
Μερτζίμ Μαβράι: Από προδότης, ήρωας!

bet365

Φαίνεται ότι ο Άρης κρατούσε το… καλύτερο για το τέλος. Γιατί ο Μερτζίμ Μαβράϊ είναι top class μεταγραφή, τούτο αποδεικνύεται από το βαρύ βιογραφικό του αλλά κι ένας άνθρωπος με ιδιαίτερη προσωπικότητα. Το gazzetta.gr φωτίζει την καριέρα αλλά και την προσωπική ζωή του 32χρονου κεντρικού αμυντικού ο οποίος στην Αλβανία έγινε από προδότης, ήρωας.

Στεχόβιτσε – Σλόβαν Λίμπερετς με πριμ 5%*, ακόμα καλύτερες αποδόσεις και αμέτρητα ειδικά στοιχήματα! (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Γεννημένος στο Hanau της Γερμανίας ο Μερτζίμ Μαβράι δεν είχε τον παραμικρό ενδοιασμό στην επιλογή επαγγέλματος. Το ποδόσφαιρο ήταν τρόπος ζωής, η μεγάλη αγάπη του και από ηλικία δέκα ετών ήταν μέλος των ερασιτεχνικών ομάδων της Όφενμπαχ. Επαγγελματίας έγινε στη Ντάρμσαντ στην οποία μετακόμισε το 2004, αφού προηγήθηκε μια εξαιρετική σεζόν με την U19 του συλλόγου. Ο Μαβράι κατατάχθηκε στη συνομοταξία των ποδοσφαιριστών-υποψηφίων για τις εθνικές ομάδες της Γερμανίας, η αλήθεια είναι ότι κέρδισε αυτό το προνόμιο μέσα από την αγωνιστική παρουσία του καθώς μέτρησε συμμετοχές τόσο με την U20 όσο και με την U21 της Γερμανίας. Κυρίως όμως, άρχισε να απασχολεί ομάδες της Bundesliga.

Η μεταγραφή του στην Μπόχουμ τον Αύγουστο του 2007 έβαλε την καριέρα του σε μια κατεύθυνση. Στη γερμανική ομάδα κάθισε για περίπου 4½ χρόνια για να ακολουθήσει η συνεργασία του με την Γκρόιτερ Φιρτ. Με την τελευταία αγωνίστηκε σε 114 παιχνίδια – κυρίως στη δεύτερη κατηγορία του γερμανικού πρωταθλήματος – και το 2014 μεταγράφηκε στην Κολωνία. Εκεί εκτοξεύτηκε και η τιμή του στο χρηματιστήριου του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου καθώς είχε συμπεριληφθεί και στην καλύτερη 11αδα του πρώτου μισού της Bundesliga για τη σεζόν 2016-17. Πέρυσι μεταγράφηκε στο Αμβούργο κι έζησε μια θυελλώδη σεζόν η οποία κατέληξε στην αποδέσμευσή του από την ομάδα από τη στιγμή που η τελευταία δεν εξασφάλισε την παραμονή της στην κατηγορία. Ήταν θυελλώδης και λόγω της σχέσης του με το σωματείο καθώς στα… τελειώματα της σεζόν υποβαθμίστηκε στην U21 της ομάδας.

«Προτιμώ να βοηθήσω συνανθρώπους μου παρά να αποκτήσω ρόλεξ»

Ο 32χρονος ποδοσφαιριστής έχει έντονη κοινωνική και ανθρωπιστική δράση. Ο φωτογραφικός φακός τον έχει «συλλάβει» να παρέχει τρόφιμα και ρούχα σε συμπατριώτες του που έχουν ανάγκη ενώ είναι γνωστό ότι έχει και τη δική του φιλανθρωπική οργάνωση. Παράλληλα πληρώνει τα δίδακτρα παιδιών στα σχολεία για να αποκτήσουν το επίπεδο μάθησης που απαιτείται. Πριν από δύο χρόνια, σε μια συνέντευξη που είχε δώσει στην Bild, είχε κάνει τη… δήλωση της χρονιάς. «Προτιμώ να βοηθήσω συνανθρώπους μου που έχουν ανάγκη από το να αγοράσω ένα ρόλεξ. Μπορώ να αγοράσω επίσης ένα πολυτελές σπίτι στην Αλβανία, αλλά δεν είναι του χαρακτήρα μου», είχε πει και είναι αλήθεια είναι συμβάλει στην επιβίωση οικογενειών της Αλβανίας. Περίπου έναν χρόνο μετά, στη διακοπή του γερμανικού πρωταθλήματος κι ενώ οι περισσότεροι διάσημοι ποδοσφαιριστές επέλεξαν να κάνουν διακοπές σε τουριστικά θέρετρα, ο ίδιος επισκέφτηκε τη Μέκκα.

Βαθιά θρησκευόμενος και το περιστατικό με την… μπύρα

Παρότι γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γερμανία, ο Μαβράι δεν εγκατέλειψε ποτέ τις αξίας της Αλβανίας. Είναι μουσουλμάνος, βαθιά θρησκευόμενος και τον περασμένο Δεκέμβριο επισκέφτηκε για δεύτερη φορά τη Μέκκα. «Η Μέκκα είναι το ιδανικό μέρος για να δεις τον εαυτό σου. Εκεί περνάς διαφορετικά τη μέρα σου, δίνεις μεγαλύτερη αξία στον συνάνθρωπό σου κι έχεις τη δυνατότητα να κάνεις ενδοσκόπηση στον δικό σου εαυτό, να καταλάβεις τι κάνεις σωστό και τι λάθος. Στη Μέκκα ξεχνάς τα πάντα γύρω σου, είναι ένα εκπληκτικό μέρος το οποίο σε γεμίζει ενέργεια.

Χαρακτηριστικό της έντονης αφοσίωσής του στη θρησκεία ήταν ένα περιστατικό που έλαβε χώρα στην εθνική Αλβανίας. Ο Μαβράι αρνήθηκε να φορέσει μπλούζα η οποία στο πίσω μέρος της διαφήμιζε γνωστή εταιρία παραγωγής μπύρας. Έτσι οι επιτελείς της ομοσπονδίας δεν είχαν άλλη επιλογή από το να αφαιρέσουν τη σχετική διαφήμιση από τη φόρμα του Μαβράι.

Όταν ο προδότης έγινε ήρωας

Η πιο χαρακτηριστική ιστορία του Μερτζίμ Μαβράι είναι η σχέση του με την εθνική Αλβανίας. Όνειρό του ήταν να αγωνιστεί στην αντίστοιχη της Γερμανίας έχοντας περάσει από τις U20 και U21. Τον Φεβρουάριο του 2010 κι έχοντας αντιληφθεί ότι η παρουσία στην εθνική Γερμανίας ήταν άπιαστο όνειρο, αποδέχθηκε την πρόταση της αλβανικής ομοσπονδίας. «Θα αγωνιστώ για πρώτη φορά κόντρα στη Βόρεια Ιρλανδία», είχε δηλώσει επισήμως. Στο μεσοδιάστημα του τηλεφώνησε ο Ματίας Ζάμερ. Ο τότε τεχνικός διευθυντής γερμανικής ομοσπονδίας του σημείωσε ότι τον έχει συμπεριλάβει στα σχέδιά του και ο Μαβράι άλλαξε τα σχέδιά του. «Δεν θα εκπροσωπήσω την Αλβανία. Ο Ματίας Ζάμερ μου τηλεφώνησε και μου ζήτησε να περιμένω μέχρι το Παγκόσμιο Κύπελλο (σ. σ. 2010) και ότι είμαι στα πλάνα για την εθνική Γερμανίας.

Οι επιτελείς της αλβανικής ομοσπονδίας κατέκριναν τη συμπεριφορά του Μαβράι, τον κατηγόρησαν για προδοσία. Στη συνέχεια ανέλαβε δράση ο τότε προπονητής της Αλβανίας, Τζιάνι Ντε Μπιάσι, μαζί με μια σειρά αλλαγών που επέβαλε στο εθνικό συγκρότημα. Μέσα σ’ αυτές ήταν και η ένταξη του Μαβράι ο οποίος από το 2012 είναι μέλος της εθνικής. Και από προδότης έγινε ήρωας με τη συμμετοχή της εθνικής στα τελικά του Euro 2016. Μάλιστα, ο Μαβράι ζήτησε δημόσια συγνώμη για τη συμπεριφορά του και για το γεγονός ότι αρνήθηκε τρεις φορές πρόσκληση της αλβανικής ομοσπονδίας.

Έτσι ήρθε στον Άρη

Βέβαια, μεγαλύτερη αξία έχει το παρόν, το πώς ο Άρης κατάφερε να ανατρέψει μια… χαμένη υπόθεση. Γιατί ο Μερτζίμ Μαβράι ήταν πολύ μακριά από τους «κίτρινους» μέχρι πριν από 3-4 ημέρες. Η οικονομική διαφορά ήταν τεράστια, συν τοις άλλοις, ο 32χρονος παίκτης είχε συγκεκριμένους οικονομικούς όρους ως προς την καταβολή των χρημάτων ζητώντας μεγάλη προκαταβολή. Όπως συνέβη και σε άλλες περιπτώσεις, οι «κίτρινοι» είχαν υπομονή καθώς βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις εδώ και τουλάχιστον έναν μήνα. Το… κρυφό χαρτί στην υπόθεση είναι ο Μπάσα. Για την ακρίβεια, Μπάσα και Μαβράι είναι «κολλητοί» κι αυτές τις ημέρες είναι στο ίδιο δωμάτιο στην αποστολή της εθνικής Αλβανίας. Ο Μπάσα έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο να πειστεί ο 32χρονος στόπερ καθώς του εξήγησε τις συνθήκες στην ομάδα και τον έπεισε ότι θα είναι προς όφελός του να αποδεχθεί την πρόταση της ομάδας. Ως εκ τούτου, ο Μαβράι απέρριψε προτάσεις από γερμανικής και τουρκικές ομάδες και αποδέχθηκε την πρόταση του Άρη.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα