Δώνης – Νταμπίζας: «Δεν είμαστε τρελοί, διαλέξαμε τα δύσκολα»

Δώνης – Νταμπίζας: «Δεν είμαστε τρελοί, διαλέξαμε τα δύσκολα»

Κώστας Ζάλιαρης
Δώνης – Νταμπίζας: «Δεν είμαστε τρελοί, διαλέξαμε τα δύσκολα»

bet365

Ενσυνείδητα στο απόλυτο βαθμό επέλεξαν τον Παναθηναϊκό σε αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση οι Γιώργος Δώνης και Νίκος Νταμπίζας, όπως ξεκαθάρισαν κατά την επίσημη παρουσίασή τους από την ΠΑΕ. Η εξαφάνιση των «άλλοθι», οι διαφορές με το 2013 όσον αφορά την επιστροφή του τεχνικού διευθυντή, το γήπεδο και τα ζόρια που... δίνουν ακόμα μεγαλύτερη αξία στην προσπάθεια

Μπέβερεν – Σταντάρ Λ. και το ποντάρισμά σου επιστρέφεται*, αν ο Εμόν ανοίξει το σκορ! (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Χαμογελαστοί και χαρούμενοι για την επιλογή που έκαναν ν' ασχοληθούν ξανά, ο καθένας από τη θέση του, με το πράσινο «στρατόπεδο», εμφανίστηκαν οι Γιώργος Δώνης και Νίκος Νταμπίζας στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν προκειμένου να παρουσιαστούν με κάθε επισημότητα για την νέα συνεργασία τους με τον Παναθηναϊκό.

Ο Γιώργος Δώνης, μετά την ποδοσφαιρική του καριέρα, θα προσφέρει στο «τριφύλλι» και από την άκρη του πάγκου, ενώ, ο Νίκος Νταμπίζας επιστρέφει στο πόστο του τεχνικού διευθυντή, πιο έτοιμος, ώριμος και με πιο καθαρές σκέψεις, όπως ξεκαθάρισε...

Το κύριο σύνθημα των δυο ανδρών για τον Παναθηναϊκό των... ειδικών συνθηκών, είναι πως δεν θα υπάρχει κανένα άλλοθι, παρά μονάχα απαιτήσεις και πίστη στο πλάνο που έχει θεσπιστεί για μια ομάδα που οφείλει να επανέλθει στην κανονικότητα.

«Θα ζούμε στη.. .γυάλα μας» ειπώθηκε για την προσπάθεια που θα γίνει ώστε οι παίκτες να μην ασχολούνται με τα εξωαγωνιστικά. Το θέμα του γηπέδου, οι επαφές με Αλαφούζο – Πιεγκμπονσάντ, η ευκαιρία των πιτσιρικάδων, η ασφάλεια στ' αποδυτήρια και το συναισθηματικό κομμάτι των ανθρώπων που αυτή τη στιγμή πλαισιώνουν το πρότζεκτ που αφορά αποκλειστικά το αγωνιστικό κομμάτι.

Αναλυτικά η συνέντευξη Τύπου:

Για την απόφασή τους να αναλάβουν τη δουλειά:

Δώνης: «Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε τρελοί... Εγώ πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου, όταν σταμάτησα το ποδόσφαιρο και ασχολήθηκα με την προπονητική, το μεγαλύτερο όνειρό μου ήταν να είμαι προπονητής στον Παναθηναϊκό κάποια στιγμή. Πολλές φορές, όπως και να τα έχουμε στο μυαλό μας, δεν είναι ιδανικές οι συνθήκες για να γίνει αυτό. Μπορεί κάποιες φορές να είναι καλές οι συνθήκες και άλλες φορές να είναι δύσκολες και να πρέπει ν' αποφασίσεις τη συγκεκριμένη στιγμή ποιο είναι το ιδανικό. Εγώ θεωρώ ότι για μένα το ιδανικό ήταν να έρθω σε αυτές τις συνθήκες. Το πρώτο που κυριάρχησε ήταν το συναισθηματικό κομμάτι και το δεύτερο ήταν το αγωνιστικό, γιατί προπονητικά θέλω πάντα να υπάρχει ένα πλάνο που να ξέρουμε ότι θα μπορεί να λειτουργήσει. Ήταν σημαντικός ο τεχνικός διευθυντής, οι ιδέες μας ταιριάζουν, έχουμε επαφή όλα αυτά τα χρόνια και το είχα στο μυαλό μου ως μια μεγάλη πρόκληση, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν».

Για τον στόχο:

Δώνης: «Να επαναφέρουμε την ομάδα στην κανονικότητα. Και αυτή η κανονικότητα σε όλα τα πράγματα είναι σε αυτά που έχουμε συνηθίσει τον Παναθηναϊκό στο παρελθόν. Στόχος είναι να παρουσιάσουμε μια ανταγωνιστική ομάδα, συνειδητοποιημένη, με ρεαλισμό και αντιμετωπίζοντας όλες τις δύσκολες συνθήκες που υπάρχουν. Η περσινή χρονιά ήταν περίεργη και προσπαθούμε ν' απομακρύνουμε από τους παίκτες σύντομα τη λέξη “άλλοθι”. Η περσινή χρονιά δημιούργησε πολλά άλλοθι για την εξέλιξη των παικτών και της ομάδας. Η λέξη που θα κυριαρχεί θα είναι η “απαίτηση”. Υπάρχουν πολλές απαιτήσεις από τους εαυτούς μας και από τους ποδοσφαιριστές μας. Το κυρίαρχο πράγμα είναι να επανέλθει ο Παναθηναϊκός στην κανονικότητα και εκεί υπάρχουν επί μέρους στόχοι. Μπορεί να περιμένετε ότι ο στόχος είναι ποια θέση θα τερματίσουμε. Αυτό θα φανεί στην εξέλιξη. Υπάρχει αγωνιστικό πλάνο, υπάρχει πλάνο εξέλιξης νέων παικτών και για να φτάσουμε στο επίπεδο ανταγωνισμού που θέλουμε, θα πρέπει να φτάσουμε στο ότι η ομάδα θα πρέπει να βγάζει νικητές. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να μάθει να κερδίζει. Ανεξαρτήτου ηλικίας των παικτών πρέπει να μάθουν να είναι νικητές στο γήπεδο. Τότε θα οριοθετηθούν οι στόχοι».

Νταμπίζας: «Οικονομικός εξορθολογισμός. Να είμαστε συνειδητοποιημένοι για την κατάσταση και από εκεί και πέρα, να δημιουργήσουμε μια προοπτική που έχει αγωνιστικές απαιτήσεις και δεν θέλουμε να κρυφτούμε πίσω από μια κατάσταση. Θέλουμε μια ομάδα ανταγωνιστική για να επιστρέψει στην κανονικότητα, όπως ταιριάζει στο DNA του συλλόγου. Θέλει μια χρονική διαδιασία...».

Για τις διαφορές με το 2013:

Νταμπίζας: «Αισθάνομαι ότι πατάω καλύτερα στα πόδια μου. Το 2013 ήταν η πρώτη μου δουλειά. Και τότε και μετά τη σύμβαση με την Ομόνοια, από τότε έχω βελτιωθεί σε αρκετά ζητήματα και είναι πιο εύκολο προσωπικά το πως ξεκινάει μια διαδικασία διαφορετική με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας. Θέλουμε να περάσουμε προς τα έξω ότι είμαστε εδώ γιατί το επιλέξαμε. Δεν θα κρυφτούμε πίσω από τις δυσκολίες. Είμαστε εδώ για να το χειριστούμε».

Για το θέμα του γηπέδου:

Δώνης: «Είναι φανερό ότι στ' αποδυτήρια της ομάδας, σε λιγότερο από έναν μήνα, έχουμε σταματήσει ν' ασχολούμαστε με τα περσινά και υπάρχει ασφάλεια στ' αποδυτήρια. Οι παίκτες αισθάνονται ότι υπάρχει ένας ανθρωπος κοντά τους, που είναι ο τεχνικός διευθυντής και τους απασχολεί να υπάρχει οικονομική ασφάλεια. Το μπάτζετ είναι πολύ μικρότερο με τις διαφοροποιήσεις και εμείς θα μείνουμε απερίσπαστοι στο πλάνο. Θα προετοιμάσουμε την ομάδα, είτε η έδρα είναι η Λεωφόρος, είτε όχι».

Νταμπίζας: «Θεωρώ ότι για να δημιουργηθεί μια κατάσταση και να την επιλέξεις, πρέπει να μπεις σε μια απλή διαδικασία. Να είσαι συνηδειτοποιημένος. Είναι υψηλός ο βαθμός δυσκολίας. Το άλλο κομμάτι, όμως, είναι αυτό που λέει ότι όταν κάτι είναι πιο δύσκολο, έχει μεγαλύτερη αξία. Είναι μια συλλογική προσπάθεια ενός τιμ που προσπαθεί να υπηρετήσει το πλάνο. Είναι μια πρόκληση, είμαι μέρος μιας προσπάθειας με έναν πολύ σημαντικό ρόλο και υπάρχει αυτό το ιντριγκαδόρικο με τον βαθμό δυσκολίας. Εμείς είμαστε εδώ για να υπηρετήσουμε ένα πλάνο ξεκάθαρα και συνειδητοποιημένα. Το που μπορεί να φτάσει, θα το δείξει ο χρόνος. Επιλέξαμε να είμαστε εδώ και υπάρχει απόλυτη συνειδητοποίηση...».

Για το ρόστερ:

Δώνης: «Υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα. Το ρόστερ μας είναι σχεδόν ολοκληρωμένο. Αυτό που έχουμε βάλει στο μυαλό και τον προγραμματισμό μας, είναι πως είναι σημαντικό να βρούμε τον κατάλληλο επιθετικό. Δώσαμε χρονικό περιθώριο ώστε να βρεθούν οι καλύτερες επιλογές για να βρεθεί ο παίκτης με τα χαρακτηριστικά που θέλουμε. Υπήρξαν μικρά προβλήματα κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας. Είναι σημαντικός και ο αρχηγός μας που έλειπε από την προετοιμασία. Νομίζω ότι το παζλ είναι σχεδόν ολοκληρωμένο. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι θα πρέπει να τους δίνουμε χρονικά περιθώρια. Κάποια παιδιά χρειάζονται χρόνο, ενώ άλλα εξελίσσονται πιο γρήγορα. Δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε ιδιαίτερα τις μεταγραφές και πάνω σε αυτό θα κινηθούμε».

Για το κλίμα που επικρατεί στο περιβάλλον της ομάδας και τον κόσμο:

Νταμπίζας: «Είναι μια πραγματικότητα, αλλά το γνωρίζαμε όταν κάναμε την επιλογή μας. Ο καθένας ορίζει τον τρόπο συμπεριφοράς απέναντι στην ομάδα του. Αν κάποιος έχει κάποια δυσαρέσκεια, είναι δικαίωμά του. Το συναίσθημα και η ταύτιση με την ομάδα είναι πάνω από διοικήσεις και πρόσωπα. Ο καθένας μπορεί να εκφράσει δυσαρέσκεια. Το κριτήριο πρέπει να είναι πάντα το συναίσθημα προς τον σύλλογο. Αν είναι διαφοροποιημένο στο μυαλό του, είναι επιλογή του. Δεν περισσεύει όμως κανείς. Όταν η ομάδα έχει φτάσει σε μια συγκεκριμένη κατάσταση, είναι επιλογή του καθενός να βάλει πλάτη. Δεν μπορώ να το καθορίσω αυτό. Αν κάποιος δεν θέλει να είναι κομμάτι της προσπάθειας, ας καθίσει να ακούσει και να κάνει μια επιλογή. Προσωπική μου άποψη, είναι πως βλέπεις τη σχέση σου με τον σύλλογο. Αν είναι ταυτισμενη με πρόσωπα, υπάρχει δυσαρέσκεια. Αν όμως αφορά την επιλογή και γιατί υποστηρίζεις την ομάδα, είναι αυτή η απάντηση.

Το 2013, δεν άνοιγε... μύτη. Όταν υπήρχαν δυσκολίες το πρώτο διάστημα, γιατί και τότε ξεκινήσαμε με νεαρά παιδιά, ήταν καταλυτικό. Δεν το προκαθορίζω, αλλά ήταν ένα γεγονός και ήταν σημαντικό κομμάτι της τότε επιτυχίας. Μπήκαν οι βάσεις απ' όλους. Να καταλάβεις ο κόσμος πόσο μεγάλη σημασία έχει. Ο Παναθηναϊκός ήταν εκεί, είναι και θα είναι»

Δώνης: «Είναι σημαντική η λέξη ενότητα. Όταν υπάρχει ενότητα, αντιμετωπίζεις πιο εύκολα τις καταστάσεις. Πριν λίγα χρόνια η Φέγενορντ είχε οικονομική κατάρρευση, ανέπτυξε νεαρούς παίκτες και αργότερα πήρε το πρωτάθλημα.

Εμείς από τη δική μας την πλευρά, αυτό που πρέπει να δείξουμε και να προσελκύσουμε τον κόσμο, είναι πως υπάρχει υγεία. Υπάρχει ένας στόχος. Ο κόσμος του Παναθηναϊκού έχει το επίπεδο να το κρίνει αυτό και έτσι θα τον παρακινήσουμε να στηρίξει την ομάδα».

Για την τακτική και τον τρόπο που το αντιλαμβάνονται τα παιδιά:

Δώνης: «Χαρούμενους τους βλέπω τους νεαρούς στις προπονήσεις. Μέρα με τη μέρα είναι πιο χαλαροί στο ν' αντιμετωπίσουν αυτό που ζητάμε. Εγώ πάντα στην ομάδα που δουλεύω, θα μελετήσω και ιστορικά την ομάδα. Εδώ δεν χρειάστηκε... Ξέρω πολύ καλά τι αρέσει, ποιος είναι ο δύσκολος δρόμος για να έρθει η επιτυχία και οι τίτλοι σε βάθος χρόνου. Νομίζω ότι είναι δική μας δουλειά να επηρεάσουμε τους νέους παίκτες και να συνειδητοποιούν την ιστορία του συλλόγου και τη φανέλα. Έχει μεγάλη σημασία αυτό. Θα προσπαθήσουμε να παίξουμε ποδόσφαιρο κυριαρχίας. Να έχουμε τη μπάλα, να είμαστε αθλητική και ποιοτική ομάδα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα είμαστε καλοί στην άμυνα. Θα είναι προπονημένη και με τη μπάλα και χωρίς... Οι νέοι ποδοσφαιριστές αλλά και οι πιο έμπειροι έχουν μπει στη διαδικασία αυτή και είναι σημαντικό ότι τους βλέπω ικανοποιημένους και τους αρέσει».

Νταμπίζας: «Δεν πρέπει να μας απασχολεί τίποτα πέρα από τις τέσσερις γραμμές του γηπέδου και τη δημιουργία μιας ομάδας που θα ξέρει τι θέλει να πετύχει. Να μπούμε σε μια γυάλα. Θα είναι η γυάλα μας. Δεν θα πρέπει να μας απασχολεί τι συμβαίνει γύρω – γύρω. Θα δημιουργήσουμε συνθήκες για να μπορεί ο καθένας να είναι ανταγωνιστικός και να μπορεί να προσφέρει όσα μπορεί. Θα είμαστε, όμως, απαιτητικοί. Όλοι γνωρίζουν τι έχουμε ν' αντιμετωπίσουμε. Το έχουμε συμφωνήσει. Αυτό που πρέπει να ξέρει ο κόσμος, είναι πως εμείς έχουμε σχέση με τον Παναθηναϊκό και οφείλουμε να σεβαστούμε αυτό το κομμάτι δίνοντας τα πάντα και σεβόμενοι αυτό που έχουμε με τον σύλλογο. Θα πρέπει να τους παρέχουμε τις συνθήκες για να δημιουργηθεί αυτό που θέλουμε. Για τις εξωτερικές συνθήκες, είμαστε προετοιμασμένοι και δεν θα είναι άλλοθι».

Δώνης: «Η έμπνευση είναι σημαντική για τα νέα παιδιά. Τώρα τα νέα παιδιά έχουν πολλές παραστάσεις από μικρή ηλικία και είναι πιο έξυπνα απ' ότι ημασταν εμείς παλιά. Δεν μπορείς να τα κοροϊδέψεις. Πρέπει να εμπνεύσουμε τους ποδοσφαιριστές και να τους εξελίξουμε. Θα είναι συμμέτοχοι σε αυτή τη διαδικασία και έχει φανεί αυτό.

Για την “διαπαιδαγώγηση” των πιτσιρικάδων:

Δώνης: «Το πιο αρνητικό απ' όλα είναι το -6 και όχι η απαγόρευση μεταγραφών. Είναι φανερό ότι υπάρχει ταλέντο και θα υπάρχει εξέλιξη. Όλες αυτές οι καταστάσεις δημιουργούν άλλοθι κι εμείς θέλουμε να έχουμε απαιτήσεις και όχι άλλοθι. Ανεξάρτητα από τον αντίπαλο που θα έχουμε σε κάθε ματς, θα μπαίνουμε στο γήπεδο με απαιτήσεις».

Νταμπίζας: «Παρουσιάζεται μια αρνητική κατάσταση συνεχώς. Όμως η άλλη όψη του νομίσματος είναι η ευκαιρία σε νέα παιδιά. Έμπρακτη ευκαιρία να δείξουν πράγματα αυτά τα παιδιά. Εμείς, αυτό που προσπαθουμε να δημιουργήσουμε και είναι επιλογή μας, είναι πως ένα σημαντικό κομμάτι του μπάτζετ και του ρόστερ, είναι η στέρεα βάση για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό παιδιών από τις ακαδημίες. Είναι μια συνεχής ακαδημία που έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα.

Το 2013, υπήρχαν οχτώ άτομα ακαδημιών στη 18άδα στο 3-0 στο Καραϊσκάκη. Από επιλογή, όχι από ανάγκη. Είναι τεράστια ευκαιρία για τα παιδιά να γίνουν πρωταγωνιστές».

Για την αβεβαιότητα στην ημέρα έναρξης του πρωταθλήματος:

Δώνης: «Κάποια πράγματα είναι συνηθισμένα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Περιμένουμε κι εμείς την κλήρωση. Να δούμε τα πρώτα παιχνίδια. Καλό θα ήταν να ξεκινάει η σεζόν όπως και σε άλλες χώρες, πολύ νωρίτερα. Είναι μια δύσκολη διαδικασία λόγω και των τηλεοπτικών. Μακάρι να λυθούν τα προβλήματα...

Σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό, είμαστε ομάδα που θα προσπαθήσει να ξεκουραστεί και να φορμαριστεί όταν πρέπει...».

Για τις επαφές με Αλαφούζο και Πιεγκμπονσάντ:

Νταμπίζας: «Επειδή η πρώτη επαφή έγινε με εμένα και μετά με τον προπονητή, εκπονήσαμε συγκεκριμένο πλάνο με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Στην πορεία προέκυψαν αλλαγές. Δεν μπορείς ποτέ να ορίσεις πράγματα ή καταστάσεις που δεν είναι δεδομένα. Όταν έγινε το πλάνο, έγινε με ξεκάθαρη οριοθέτηση. Στην πορεία, μπορεί ν' αλλάξουν κάποια πράγματα. Εμείς πάντα λειτουργούμε με ορίζοντα το “τώρα”. Δεν μπορείς να δημιουργήσεις σχέδιο όταν κάτι δεν είναι δεδομένο.

Αν υπάρξει μια αλλαγή, είναι κάτι που θα γίνει μελλοντικά. Εμείς αναλύσαμε την κατάσταση με το “τώρα” και πάρθηκε μια απόφαση. Το πλάνο δεν αλλάζει. Έχει θεσμοθετηθεί το πλάνο με παραμέτρους. Κανένας σχεδιασμός δεν μπορεί να γίνει με πιθανά μελλοντικά σενάρια».

Δώνης: «Μπορεί διοικητικό και αγωνιστικό πλάνο να ενώνονται, εμένα παρουσιάστηκε εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου σε ένα σχέδιο μακρόχρονο για ανταγωνιστικό Παναθηναϊκό. Ποιες θα είναι οι εξελίξεις δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε. Μακάρι να είναι οι καλύτερες...».

Για Καμπετσή:

Νταμπίζας: «Υπάρχουν περιπτώσεις που μας έχουν απασχολήσει και τις έχουμε αξιολογήσει. Αν οποιοσδήποτε ποδοσφαιριστής πληροί τις προϋποθέσεις... Το ποδόσφαιρο είναι πολύ απλό, αλλά όταν μιλάμε για συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ποδοσφαιριστή πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Πρέπει να βρούμε τους κατάλληλους εμείς. Υπάρχουν κι άλλα παιδιά που έχουν γραφτεί στο παρελθόν, είμαστε σε μια φάση διαρκούς αξιολόγησης».

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα