Α.Ε.Κ. σημαίνει επίθεση και το... πρόβλημα!

Α.Ε.Κ. σημαίνει επίθεση και το... πρόβλημα!

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
Α.Ε.Κ. σημαίνει επίθεση και το... πρόβλημα!

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης γράφει για τους πρωταθλητές που γίνονται ομάδα Ουζουνίδη, την κορυφαία «μεταγραφή» που είναι ο Έλληνας τεχνικός, για τα πρόσωπα και έχει υστερόγραφα...

0% Γκανιότα* & Αποκλειστικά Ειδικά Στοιχήματα στη Novibet * Αφορά την επιλογή «Νικητής Αγώνα» σε επιλεγμένα παιχνίδια πριν την έναρξη''.

Η αναμέτρηση της ΑΕΚ με την Γαλατάσαραϊ ήταν ένα απαραίτητο δείγμα αγωνιστικής γραφής για όλους (εμάς) που ασχολούμαστε σε καθημερινή βάση (είτε ρεπόρτερ και μέλη της ομάδας είτε για τον κόσμο της) με τους «κιτρινόμαυρους». Απέναντι σε μια ομάδα που όμοιά της -σε δυναμική και αξία- δεν υπάρχει εντός συνόρων, αλλά και στο ιδανικό timing αφού το ματς ήρθε μια εβδομάδα πριν το πρώτο επίσημο και απόλυτα σημαντικό ματς για το μέλλον της Ένωσης στο Champions League, είχαμε τη δυνατότητα να διαπιστώσουμε όλα όσα έπρεπε σχετικά με τη νέα έκδοση των πρωταθλητών. Την οποία (σ.σ.: νέα έκδοση) περιμέναμε με μεγάλη ανυπομονησία ελέω νέας τεχνικής ηγεσίας και όχι μόνο...

Για την ΑΕΚ τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά απ' όσο μπορεί να προσπαθήσει κάποιος να τα εξηγήσει με σούπερ ουάου αγωνιστικές αναλύσεις. Πολύ απλά η δουλειά του Μαρίνου Ουζουνίδη και των συνεργατών του αρχίζει να βγαίνει στον αγωνιστικό χώρο και ακόμη είμαστε στο 60 με 65% όσων θα δούμε στο χορτάρι από τους παίκτες του Έλληνα κόουτς. Είναι ξεκάθαρο στα δικά μου τα μάτια ότι η καλύτερη, η κορυφαία και πιο σωστή «μεταγραφή» ουσίας που έγινε φέτος στην Ένωση είναι αυτή του Ουζουνίδη (άρα και των συνεργατών του). Κι όταν το αφεντικό του ποδοσφαιρικού τμήματος είναι αυτός που πρέπει, ανάλογα θα είναι και τα αποτελέσματα της δουλειάς του, όσο κι αν καμιά φορά αυτά αργήσουν να φανούν.

Στην περίπτωση των πρωταθλητών βέβαια φαίνεται πως δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε πολύ... «Η ΑΕΚ έκανε πολύ καλή χρονιά. Πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια στον προηγούμενο προπονητή και σε όλους τους παίκτες. Δεν υπάρχει όμως ομάδα που δεν μπορεί να βελτιωθεί. Επιθετικά μπορούμε να βελτιωθούμε, όπως και στην ανάπτυξη. Να διατηρήσουμε την ενέργεια και τη συνοχή της ομάδας. Ξέρω τους περισσότερους παίκτες και μπορούν να δώσουν αυτά που έχω εγώ στο μυαλό μου. Έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους μετά από όσα έχουν πετύχει φέτος». Τα λόγια αυτά είχε χρησιμοποιήσει στη διάρκεια της παρουσίασής του στα ΜΜΕ ο Ουζουνίδης και ήταν πραγματικά η ανάγκη για αλλαγή στην Ένωση.

Δεν είναι τυχαίο αυτό που φωνάζει ο κόσμος της και όλοι όσοι γνωρίζουμε καλά την ΑΕΚ ότι πρόκειται για μια ομάδα που σημαίνει επίθεση! Καλό ποδόσφαιρο, επιθετικό, πρωτοβουλίας, συνδυαστικό, με αυτοματισμούς και συνεχή παραγωγή φάσεων είτε από τα άκρα είτε από τον άξονα. Αυτά δεν τα είχε η Ένωση του Χιμένεθ. Κακό είναι; Όχι δα... Ο κάθε προπονητής έχει τις αρετές του και μη ξεχνάμε ότι με τον Ισπανό η ομάδα έκανε επιτυχημένη χρονιά με κατάκτηση πρωταθλήματος, με πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρώπη έως και τους ''32'' του Europa που αποκλείστηκε από μια άτυχη στιγμή και έπαιξε σε έναν ακόμη τελικό Κυπέλλου έχοντας πετάξει έξω για πλάκα τον βασικό εχθρό της, τον Ολυμπιακό!

Όμως η αλήθεια είναι πως με ποδοσφαιριστές του ταλέντου και της ποιότητας του Μπακασέτα, του Μάνταλου (όσο τον είχε διαθέσιμο ο Μανόλο πέρυσι), του Αραούχο, του Λιβάια, του Γιόχανσον ή του Κονέ, των ακραίων μπακ με σούπερ δημιουργικές αρετές όπως οι Λόπες, Γκάλο και έπειτα Μπακάκης, δεν έβγαζε δημιουργικά και επιθετικά κάτι που να ανταποκρινόταν στις αρετές των παραπάνω ποδοσφαιριστών. Η ΑΕΚ είναι αλήθεια ότι δημιουργικά – επιθετικά έμοιαζε να βασίζεται αποκλειστικά από τις εμπνεύσεις του κάθε ένα από τους παραπάνω. Επαναλαμβάνω δεν ήταν κακό από τη στιγμή που έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα, όμως ήταν γεγονός που το σημειώναμε και το καταγράφαμε...

Για τον λόγο αυτόν άλλωστε ξεχώρισε ο Βράνιες, ο Τσιγκρίνσκι και γράφαμε για τη σούπερ σεζόν του εξαιρετικού Λαμπρόπουλου, του απίθανου Μπακάκη. Υπογραμμίζαμε το βάθος στην άμυνα της ΑΕΚ και εστιάζαμε στον εξαιρετικό Σιμόες! Στην επίθεση σημείο αναφοράς ήταν τα γκολ σπάνιας ομορφιάς των Αραούχο και Λιβάια, αναδεικνύαμε την ατομική ικανότητα του Λάζαρου που έκανε τη διαφορά και του Μπακασέτα με τα σούπερ σουτ και τις μεταβιβάσεις του. Αυτοί μαζί δεν έβγαλαν συνδυαστικό ποδόσφαιρο σε κανένα σημείο της σεζόν στο παραγωγικό παιχνίδι της ΑΕΚ ανάλογο με αυτό που είδαμε μόλις χθες, μόλις σε ένα ματς... Δεν είδαμε αντίστοιχους αυτοματισμούς, επιθέσεις από τα άκρα και τον άξονα με ποδοσφαιριστές που έκαναν κίνηση χωρίς την μπάλα (ότι πιο σημαντικό στο ποδόσφαιρο).

Η ΑΕΚ του Ουζουνίδη θα τα έχει αυτά τα στοιχεία. Τουλάχιστον αυτό είδαμε όλοι στο ΟΑΚΑ με αντίπαλο την Γαλατάσαραϊ. Αρκεί να 'χει συνέχεια και συνέπεια αυτό το... έργο στα παιχνίδια της ομάδας. Εννοείται πως δεν θα είναι όλα τα ίδια. Προφανώς και στα σημαντικά ματς της Ευρώπης με εκκίνηση αυτό απέναντι στην Σέλτικ (ή την Ρόζενμποργκ) θα υπάρχει και το «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», αλλά στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν αυτήν την Ένωση θέλει ο Ουζουνίδης να δούμε. Και επιτρέψτε μου να σημειώσω και εμείς το ίδιο επιθυμούμε...

Από το 20' της αναμέτρησης με τους Τούρκους έως και το 80' είδαμε την ΑΕΚ που θα υπογράφαμε με χέρια και με... πόδια να βλέπουμε σε κάθε ματς σε ότι αφορά τη συνολική της λειτουργία με εξαίρεση την απαράδεκτη ανταπόκριση στις στατικές φάσεις. Ένα πρόβλημα (σ.σ.: οι στατικές φάσεις) που μας ταλαιπωρεί τουλάχιστον τρία χρόνια και δεν μπορεί να διορθωθεί σε ένα μήνα... Όμως πρέπει να βρεθεί ο τρόπος αντιμετώπισης αυτής της... ασθένειας. Διότι είναι το μόνο σημείο που πλέον χρειάζεται να διορθωθεί. Αν φυσικά υπάρχει συνέχεια και συνέπεια -επαναλαμβάνω- σε όσα είδαμε χθες δημιουργικά από την ομάδα του Ουζουνίδη.

Ο Έλληνας τεχνικός σοφά επέλεξε να ξεκινήσει με τους περσινούς. Οκτώ Έλληνες στην ενδεκάδα και όλοι πλην του Οικονόμου μέλη του γκρουπ ποδοσφαιριστών που έκαναν την ΑΕΚ πρωταθλήτρια. Είδαμε όσα όμορφα έγιναν στο χορτάρι με την Ένωση να ξεκινάει με την περσινή ομάδα και χωρίς τους Αραούχο, Λάζαρο, Βράνιες, Κονέ (τον Γιόχανσον δεν τον αναφέρω γιατί από τον Γενάρη δεν υπολογιζόταν). Τέσσερις ποδοσφαιριστές πολύ σημαντικούς για να φτάσει η ομάδα να πετύχει όσα πέτυχε την περσινή περίοδο. Κι όμως απέναντι σε πολύ πιο δυνατό -και έτοιμο- αντίπαλο η ΑΕΚ χωρίς αυτούς και μόνο με τους περσινούς η ομάδα ήταν σκάλες καλύτερη στο δημιουργικό κομμάτι, στην επιθετική της ανάπτυξη και λειτουργία.

Σκεφτείτε τώρα να δέσουν και οι τρεις νέοι που είναι παίκτες για να κάνουν τη διαφορά... Θα δούμε πολύ όμορφα πράγματα φέτος από την πρωταθλήτρια. Δεν ξέρω αν θα καταφέρει να διατηρήσει την πρωτιά, τον τίτλο που κατέκτησε πέρυσι κι ας είναι το φαβορί (όπως πάντα ισχύει με την εκάστοτε πρωταθλήτρια ομάδα), όμως θα γουστάρουμε αυτό που θα βλέπουμε στο χορτάρι. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο αρκεί να υπάρχει συνέχεια και συνέπεια (επαναλαμβάνω σε κουραστικό επίπεδο) σ' αυτό που είδαμε στο ΟΑΚΑ απέναντι στους Τούρκους.

Η ΑΕΚ σημείωσε πέντε όμορφα γκολ με αντίπαλο την Γαλατάσαραϊ, τα τρία από αυτά μέτρησαν (τα δυο κακώς ακυρώθηκαν όπως ένα της Γαλατά), έκανε άλλες τουλάχιστον τέσσερις φάσεις για γκολ και είχε πολύ καλή ανταπόκριση στην κυκλοφορία της μπάλας και την ανάπτυξή της είτε από τα άκρα είτε από τον άξονα. Όλα αυτά χωρίς γνήσιο εξτρέμ, χωρίς έτοιμο το βασικό της φορ (αν και πάντα υπάρχει η παικτάρα ο Λιβάια), με τους νέους που αποκτήθηκαν για να κάνουν τη διαφορά και να καλύψουν βασικά γρανάζια της περσινής ομάδας – πρωταθλήτριας στον πάγκο!

Υγ: Τα πανιά που κρεμάστηκαν στο ΟΑΚΑ στο φιλικό με την τουρκική ομάδα έλεγαν την αλήθεια. Χωρίς υβριστικό περιεχόμενο, με μηνύματα που μπορούν να τα καταλάβουν όλοι. Αυτό που με... πάγωσε όμως ήταν το πανί που έγραφε «ΚΕΙΝΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΩΠΑΙΝΑΝ ΟΙ ΛΥΚΟΙ ΓΙΑΤΙ ΟΥΡΛΙΑΖΑΝΕ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»... Το μέγεθος της τραγωδίας που έχει βιώσει τούτος ο τόπος, αυτός που νιώθουν και θα νιώθουν εσαεί οι άνθρωποι που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους και έπειτα και εκείνους που έχασαν τις περιουσίες τους. Τραγικό να υπάρχει κίνδυνος για τιμωρία της ΑΕΚ επειδή υπήρχαν πανιά που εξέφραζαν τη δυσαρέσκεια του κόσμου για μια τέτοια τραγωδία και με όμορφο τρόπο και χωρίς υβριστικό περιεχόμενο. Κυριολεκτικά αλητεία να προκύπτει φόβος για τιμωρία για τέτοια πράγματα σε δημοκρατία. Αλητεία...

Υγ2: Εξαιρετικοί σε όλα οι Τούρκοι ποδοσφαιριστές και οπαδοί που βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ. Οι λαοί κύριοι δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν και να διεκδικήσουν. Πονάνε από τα ίδια εγκληματικά λάθη εκείνων που τους κυβερνάνε. Είναι δύσκολος γείτονας λόγω της ιστορίας και της πολεμικής διάθεσης μεταξύ των αφεντάδων των δυο λαών διαχρονικά. Μα αποδεδειγμένα και όσο συνυπήρχαν οι δυο λαοί σε Ελλάδα και Τουρκία δεν είχαν ποτέ ΤΙΠΟΤΑ να χωρίσουν και αγαπούσαν οι μεν τους δε... Όσο μίσος και να ποτίζονται από τον οποιονδήποτε αντιλαμβάνονται ότι δεν έχουν τίποτα διαφορετικό από τη γλώσσα και το θρήσκευμα που συνιστούν αστεία πράγματα για να διχάζονται και να πολεμούν μεταξύ τους οι λαοί... Να είστε καλά γείτονες, ευχαριστούμε για την αγάπη σας και τη συμπαράστασή σας!

Υγ3: Ο Κλωναρίδης χρειάζεται εμπιστοσύνη και στήριξη. Έκανε εκπληκτικό ματς με την Γαλατά. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έγινε από τη μία μέρα στην άλλη ο απαραίτητος. Αλλά δεδομένα δεν είναι και για τα... μπάζα επειδή έκανε μια κακή (όντως) σεζόν στη διάρκεια της οποίας δεν τον εμπιστεύτηκαν στη στραβή (τότε θέλει στήριξη ο εκάστοτε παίκτης και προπονητής) και από τότε και μετά τον αποδοκίμαζαν. Θα είναι τεράστιο κέρδος ο Βίκτωρας φέτος αν συνεχίσει έτσι όπως τον είδαμε στο φιλικό.

Υγ4: Ο Μπακασέτας, ο Λόπες (αν και ευθύνεται στο πρώτο γκολ), ο Μπακάκης, ο Λαμπρόπουλος, ο Λιβάια, ο Σιμόες, ο Γαλανόπουλος, ο Μπάρκας. Όλοι πήγαν σούπερ αλλά θαρρώ είναι και κάτι που εμείς που γνωρίζουμε και βλέπουμε την ΑΕΚ όλα αυτά τα χρόνια το περιμέναμε. Είναι δεδομένο πως με τον Ουζουνίδη αυτοί θα γίνουν και καλύτεροι... Η μεγάλη μου χαρά είναι ο Μάνταλος. Ο αρχηγός και πάλι, έπειτα από έναν ακόμη χιαστό, έδειξε πόσο μεγάλη ψυχή είναι και ότι ξεπερνάει κάθε δυσκολία με τεράστια ευκολία. Χθες για όσο έπαιξε αριστερά και πίσω από τον φορ (στο διάστημα που πήγε δίπλα στον Σιμόες δεν ήταν καλό το δίδυμο άρα δεν ανταποκρίνεται εκεί για να τελειώνει η κουβέντα αυτή) ήταν εκπληκτικός! Χαίρομαι τόσο πολύ για το παιδί αυτό, όσο και για τον Λαμπρόπουλο, τους αξίζουν τα καλύτερα ΜΟΝΟ...

Υγ5: Ο Άλεφ θα πρέπει να ξεκινήσει στην Σκωτία ή την Νορβηγία στις 8 Αυγούστου. Λόγω ύψους και μόνο! Άσχετα από αυτό είχε και εξαιρετική ανταπόκριση στο τακτικό κομμάτι αλλά και γενικά σαν παρτενέρ του Σιμόες. Πιο έτοιμος από όλους τους νέους ήταν και ας έπαιξε λιγότερο από τους άλλους. Πολύ καλή προσθήκη. Όμορφα πράγματα θα δούμε και από τον Μπογιέ. Οι υποδοχές του, η ντρίμπλα του, το κάθετο παιχνίδι του. Ότι πρέπει για ματς με κλειστές (και όχι μόνο) άμυνες. Τον Πόνσε θα τον κρίνουμε όταν είναι έτοιμος. Δείχνει ότι έχει τη δυνατότητα να παίξει όπως ο Αραούχο, παιχνίδι συνεργασίας με μία επαφή και κίνηση χωρίς την μπάλα, ταχύτητα, απίθανη έκρηξη στα απαραίτητα πέντα – δέκα μέτρα του φορ, καλή κίνηση στο κουτί. Θα δούμε πολύ ωραία πράγματα.

Υγ6: Σε κάποια φάση άλλαξαν τα μπακ και δεν το πήραμε χαμπάρι. Εξαιρετικοί και οι Γκάλο – Χουλτ που μπήκαν και ήταν σα να έπαιζαν από την αρχή... Ελπίζω και τον Μπακάκη κάποιος να τον ενημέρωσε ότι τελείωσε το ματς μη τρέχει ακόμη στο ΟΑΚΑ...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...