Γιατί ο ΠΑΟΚ είναι πρώτος...

Γιατί ο ΠΑΟΚ είναι πρώτος...

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Γιατί ο ΠΑΟΚ είναι πρώτος...

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για το σχέδιο του Λουτσέσκου, την στήριξη στον Ρουμάνο προπονητή ακόμη και στα δύσκολα και το «πρώτα θα μάθουμε να αμυνόμαστε και μετά θα έρθουν τα υπόλοιπα...», που έχουν τον ΠΑΟΚ στην κορυφή...

Αυτοί που τον κυνηγούν και θέλουν να τον ρίξουν από την κορυφή πρέπει να μελετήσουν τι κάνει καλά ο ΠΑΟΚ. Και παρά τα όσα ψιθυρίζονται ή ακούγονται φωναχτά ή και με ουρλιαχτά, ο ΠΑΟΚ είναι πρώτος γιατί μέχρι τώρα λειτουργεί σωστά στην πίεση και έχει και ορισμένα δεδομένα πλεονεκτήματα σε σχέση με τους διεκδικητές του τίτλου.

Προφανώς και έχει βάλει και γκολ από εμφανή θέση οφσάιντ, όπως στα Γιάννενα, (όχι βέβαια με την Λάρισα που ούτε ο Κούγιας δεν πιστεύει ότι ήταν οφσάιντ κι' ας το είπε...) προφανώς και έχει πάρει πέναλτι πολύ αυστηρά σαν αυτό στο Αγρίνιο, αλλά δεν είναι για αυτό πρώτος. Αλλωστε όταν θα τελειώσει οποιοδήποτε πρωτάθλημα φέτος στον κόσμο, ας μου δείξετε έναν που θα έχει κόψει πρώτος το νήμα και θα είχε κόντρα διαιτησία, ή δεν θα έχει βάλει σε όλο το πρωτάθλημα γκολ οφσάιντ ή δεν θα έχει πάρει πέναλτι που δεν ήταν. Ας μου δείξετε την Σίτι ας πούμε ή την Μπάγερν που το παίρνουν με περίπατο και θα σας δείξω πολύ εύκολα πέναλτι που πήραν και δεν έπρεπε, γκολ οφσάιντ που πέτυχαν και μέτρησαν ή πέναλτι που έκαναν και δεν δόθηκαν.

Βεβαίως εδώ είμαστε για να δούμε και να κρίνουμε αν τώρα στην τελική ευθεία τα γκολ οφσάιντ που θα βάλει ο ΠΑΟΚ και θα μετρήσουν θα είναι πολλά, ή τα αυστηρά ή ανύπαρκτα πέναλτι που θα πάρει θα είναι πολλά για να το σχολιάσουμε και να το ζυγίσουμε. Αν τέλειωνε σήμερα το πρωτάθλημα όμως θα μπορούσαμε να πούμε πολλά για τους λόγους που ο ΠΑΟΚ το πήρε, αλλά η διαιτησία δεν θα ήταν ούτε το πρώτο, ούτε το δεύτερο, ούτε το τρίτο επιχείρημα.

Ο ΠΑΟΚ λοιπόν για πρώτη φορά δείχνει ωριμότητα στο πως αφήνει την ομάδα να δουλέψει μόνη της χωρίς διοικητικές ή εξω-διοικητικές παρεμβάσεις. Διότι καλό είναι και στον ΠΑΟΚ να δυσφορούν για όσα τους καταλογίζουν φέτος σε σχέση με την διαιτησία, αλλά καλό είναι να θυμούνται και τι δεν έκαναν πέρυσι που έχασαν το πρωτάθλημα από δικά τους λάθη και όχι αυτά τα διαιτητών, όπως ήθελαν να επικοινωνούν τα δικά τους... παπαγαλάκια ή τα... ανεξάρτητα, πληρωμένα από την κορυφή ως τα νύχια δικά τους μέσα, τα οποία πλέον γράφουν κατά παραγγελία.

Ο ΠΑΟΚ λοιπόν είναι πρώτος γιατί μέχρι τώρα είναι καλύτερος και κυρίως με τα λιγότερα λάθη από τους άλλους. Η ΑΕΚ θα ήταν πρώτη αν είχε αποφύγει δύο τρία λάθη. Λάθος ήταν το 0-0 με τον Απόλλωνα στο ΟΑΚΑ, λάθος ήταν και ο ένας βαθμός στα Πηγάδια κόντρα στην Ξάνθη των 9 παικτών. Δεν λέω ότι λάθος ήταν και η Τρίπολη ή ο Ατρόμητος στο ΟΑΚΑ, γιατί θα κάνεις και ήττες ή θα έχεις και κακές βραδιές, και με την Τρίπολη και με τον Ατρόμητο τέτοιες ήταν για την ΑΕΚ. Με τον Απόλλωνα και την Ξάνθη όμως ήταν λάθη που η ΑΕΚ τα έκανε και τα πληρώνει.

Ο ΠΑΟΚ αυτά τα λάθη τα περιόρισε στο ελάχιστο. Και γιατί σε σχέση με την ΑΕΚ έπαιξε πολλά ματς πρωταθλήματος πιο φρέσκος και πιο συγκεντρωμένος αφού δεν είχε Ευρώπη και γιατί μπόρεσε να ξεπεράσει τα πολύ σοβαρά λάθη στο σχεδιασμό του καλοκαιριού, με την σύντομη αντικατάσταση του προπονητή του και με τις μεταγραφές της τελευταίας στιγμής οι οποίες με εξαίρεση τον Σαμπράνο αποδείχτηκαν εξαιρετικές.

Κυρίως ο ΠΑΟΚ είναι πρώτος γιατί άφησε τον προπονητή του να αποφασίσει για όλα ή σχεδόν για όλα αν κρίνω από την πώληση του Τσίμιροτ με την οποία ο Λουτσέσκου διαφωνούσε κάθετα. Ο Λουτσέσκου πρώτα προσπάθησε να σταθεί στα πόδια του, να ξεφύγει από την λαίλαπα της αμφισβήτησης, να κλείσει τα αυτιά σε ότι έφτανε σε αυτά εντός και εκτός του ΠΑΟΚ και στη συνέχεια προχώρησε μόνο με τις δικές του ιδέες. Επέμεινε να παίξει η “βεντέτα” Βιεϊρίνια πίσω και βγαίνει απολύτως δικαιωμένος, επέμενε στο να πετάξει εκτός ενδεκάδας ορισμένα αγαπημένα παιδιά της διοίκησης και το έκανε, επέμενε να καθιερώσει ορισμένους Ελληνες υπολογίζοντας ότι το φαινόμενο του Αυγούστου με 11άδα από 11 ξένους διαφορετικών εθνικοτήτων δεν πήγαινε πουθενά και έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του το κόστος της γκρίνιας της κερκίδας και των οπαδών του ΠΑΟΚ για τις αποφάσεις του. Οι περισσότεροι από αυτούς που τον αποθεώνουν σήμερα όταν καθιέρωνε τον Πέλκα αντί του Ελ Καντουρί ή τον Πασχαλάκη αντί του Ρέι ήταν στα... κάγκελα και ζητούσαν το κεφάλι του στο πιάτο.

Οι περισσότεροι από αυτούς που σήμερα καμαρώνουν και για τον... εκτός έδρας Πρίγιοβιτς ήταν έτοιμοι να πέσουν να τον φάνε όταν για να αφυπνίσει τον “Πριγιο-γκολ” έβαζε βασικό τον Κουλούρη ή όταν “έτρωγε” τον αδιάφορο Σαμπράνο, ποντάροντας ακόμη και στον Μαλεζά. Είναι λοιπόν σαφές ότι ο Λουτσέσκου πήρε όλες τις κρίσιμες και κυρίως δύσκολες αποφάσεις και τώρα δικαιώνεται και καρπώνεται όλα τα καλούδια εντός του αγωνιστικού χώρου, όπως συνέβη και στο ματς με τη Λάρισα.

Ο Λουτσέσκου δεν έφυγε ποτέ από το δόγμα του ως προπονητής “ότι πρώτα θα μάθουμε να αμυνόμαστε και μετά όλα τα υπόλοιπα. Μέχρι τα Χρσιτούγεννα λοιπόν εμφάνιζε έναν αντιτουριστικό ΠΑΟΚ που δεν άρεσε καθόλου ούτε στις νίκες του, αλλά τότε ήταν που τον μάθαινε να παίζει άμυνα, να κρατά το μηδέν και να γεμίζει αυτοπεποίθηση. Τώρα μας δείχνει και τις υπόλοιπες αρετές του.

Βεβαίως ο ΠΑΟΚ έχει και τα δεδομένα πλεονεκτήματα σε αυτή την κούρσα. Το ότι η ΑΕΚ ακόμη και τώρα στην τελική ευθεία έχει ανάμεσα σε Ξάνθη και Ατρόμητο δύο πολύ καυτά ματς με την Ντινάμο Κιέβου είναι ένα πλεονέκτημα που ο ΠΑΟΚ το έχει και δεν αφορά την δική του ικανότητα. Μάλλον αφορά την δική του ανικανότητα να αποκλείσει την Εστερσουντ, ανικανότητα που μπορεί να την πληρώσει ακόμη και το ερχόμενο καλοκαίρι αν έχει πάρει το πρωτάθλημα. Να του προκύψει δηλαδή μία τόσο δύσκολη κλήρωση που θα του δυσκολέψει αφάνταστα τον δρόμο για τους ομίλους, επειδή ακριβώς θα έχει κατρακυλήσει στην ειδική βαθμολογία της UEFA, εξαιτίας της αποτυχίας του φέτος να μαζέψει τους βαθμούς που έπρεπε και μπορούσε. Αυτό είναι μία άλλη κουβέντα όμως, σοβαρή, αλλά άλλη. Στη μάχη για τον τίτλο το ένα ματς την εβδομάδα τον ευνόησε αφάνταστα σε σχέση με την ΑΕΚ, όπως έχει ευνοήσει σχεδόν κάθε ομάδα που διεκδικεί πρωτάθλημα ανά την Ευρώπη, έτσι άλλωστε το πήρε και η Τσέλσι πέρυσι στην Αγγλία.

Το πήρε όμως ο ΠΑΟΚ το πρωτάθλημα; Οχι, σε καμία περίπτωση κατά την άποψή μου.

Πρώτον γιατί για να πάρεις ένα πρωτάθλημα πρέπει να κάνεις έστω μία μεγάλη νίκη, να νικήσεις έναν μεγάλο αντίπαλο μία φορά μέσα στη χρονιά. Ο ΠΑΟΚ ακόμη δεν έχει νικήσει κανέναν κι' αν δεν νικήσει και την ΑΕΚ δεύτερη φορά ή ακόμη περισσότερο αν χάσει από την ΑΕΚ δεύτερη φορά δύσκολα θα το πάρει.

Δεύτερον γιατί η ΑΕΚ είναι μέχρι τώρα η καλύτερη ομάδα, όχι φέτος αλλά τα δύο τρία τελευταία χρόνια σε ότι έχει να κάνει με το χαρακτήρα και το ομαδικό πνεύμα της. Ο ΠΑΟΚ δεν ξέρουμε αν το έχει αυτό και από παιχνίδια κόντρα σε Λάρισα, ΠΑΣ και Πλατανιά δεν θα το μάθουμε με ασφάλεια. Θα το δούμε στα ντέρμπι της Τούμπας.

Τρίτον γιατί η διαφορά που έχει ο ΠΑΟΚ από την ΑΕΚ είναι εύθραυστη και κυρίως γιατί αν εξανεμιστεί κάποια στιγμή, ακόμη και αυτή την αγωνιστική μπορεί να συμβεί που ο ΠΑΟΚ θα πάει στη Λαμία, δεν ξέρουμε πως θα αντιδράσει και η ομάδα και ο οργανισμός ΠΑΟΚ.

Αρα κατά την άποψή μου δικαίως είναι πρώτος και φαίνεται για όλους αυτούς του λόγους να έχει ένα προβάδισμα για τον τίτλο, αλλά από την άλλη δεν έχει κερδίσει τίποτα και πάντα θα έχουμε την απορία για το πως μπορεί να ανταποκριθεί στην στραβή κι' αν έχει το χαρακτήρα ως ομάδα να το κάνει...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.