Ανέβηκε σκαλί... σκαλί

Γιώργος Ντυμένος
Ανέβηκε σκαλί... σκαλί

bet365

Ο Ασίγκμπα καθιερώνεται πλέον στη Σούπερ Λιγκ και σταδιακά μας... συστήνεται στη μεγάλη κατηγορία, από φέτος με τη φανέλα της Λαμίας
Είναι από τους παίκτες που δεν τραβάνε τα φώτα της δημοσιότητας. Γκολ δεν βάζει, αμυντικός γαρ, και επειδή δείχνει γενικά πως πρόκειται για ένα παιδί χαμηλών τόνων, ο Μαρκ Ασίγκμπα δεν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Ομως πριν από περίπου 2 χρόνια έκανε μεταγραφή για τον Ολυμπιακό και γενικά, όπου και αν έπαιξε αποδείχθηκε μία άκρως αξιόπιστη λύση.
Μάλιστα ανεβαίνει σταδιακά την ελληνική ποδοσφαιρική «πυραμίδα». Τον γνωρίσαμε το 2013 όταν ήρθε στα μέρη μας για τον Φωκικό της Football League, ακολούθησε η Παναχαϊκή επίσης στη δεύτερη τη τάξη κατηγορία και από πέρσι, «μονιμοποιήθηκε» στη Σούπερ Λιγκ. Αρχικά με τη Βέροια και φέτος φορώντας τη φανέλα της Λαμίας. Ετσι στα 27 του χρόνια αρχίζει να γίνεται πιο ώριμος από ποτέ.
Γεννημένος στην Ακρα, ξεκίνησε την καριέρα του από τοπικές ομάδες της Γκάνας και με την πάροδο των χρόνων, άρχισε να γίνεται «μόνιμος» σε όλες τις μικρές Εθνικές της χώρας του. Εκεί γνώρισε τον Αμπντούλ Τετέ και οι δύο συνομήλικοι έμελλε να γίνουν «αυτοκόλλητοι».
Σε ηλικία 16 ετών συμφώνησε να έρθει στην Ευρώπη για λογαριασμό της Σατούρν, αλλά λίγο πριν μπει στο αεροπλάνο, η ομάδα της Ρωσίας «κρέμασε» οικονομικά και ο πιτσιρικάς τότε Ασίγκμπα βρέθηκε ξεκρέμαστος. Μέσω κοινών γνωστών πήγε στην Ισπανία και άρχισε να παίζει στην Μαντριγιέχος, όμως το 2013 «έσκασε» το τηλεφώνημα από τον παλιόφιλό του. Ο Τετέ εκείνον τον καιρό είχε μόλις φύγει από τον Φωκικό με προορισμό τον Σουπερλιγκάτο Πλατανιά και μετέφερε στους ανθρώπους της ομάδας από την Αμφισα, πως ο κολλητός του μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ετσι και... ήρθε στα μέρη μας.
Περίπου το ίδιο διάστημα με τον Σάμουελ Ινκουμ, που επίσης βρέθηκε τότε στα Χανιά. Ο 28χρονος νυν μπακ της βουλγαρικής Βερέγια, ήταν η... αιτία που ο Ασίγκμπα «γύρισε» από μπακ σε στόπερ στην Under 19 της χώρας τους και η... μοίρα το έφερε έτσι ώστε οι 3 τους (μαζί με τον Τετέ), να ξανασμίξουν στην Ελλάδα.
Πλέον η ιστορία άρχισε να γράφει. Ακολούθησε μία διετία στους Αχαιούς, πέρσι η «βασίλισσα» και πλέον, οι «νεοφώτιστοι» της Φθιώτιδας. Μάλιστα τον τελευταίο χρόνο τον βλέπουμε ξανά ως δεξιό οπισθοφύλακα, παλιά του τέχνη κόσκινο δηλαδή.
Τόσα χρόνια στην Ελλάδα πλέον καταλαβαίνει καλά τη γλώσσα μας, ενώ αρχίζει να τη μιλά. Την ίδια στιγμή, η έστω και από σπόντα παρουσία του στην Ισπανία, ενδέχεται να αποδειχθεί ευεργετική, αφού ξεκίνησε τις διαδικασίες για να αποκτήσει αντίστοιχο διαβατήριο και να λογίζεται ως κοινοτικός.
Οι φίλοι τον φωνάζουν «Μαύρο Διαμάντι» και εκείνος τους λέει για το όνειρό του να παίξει κάποια στιγμή στην Πρέμιερ Λιγκ. Δεν αποκλείεται κάποια μέρα γίνει πραγματικότητα, όπως πέτυχε η ηρωίδα του αγαπημένου του βιβλίου.
Το «From grass to grace» μας μεταφέρει τη ζωή της Ολαγιόντε Τζουλιάνα, μίας κοπέλας η οποία από τον δρόμο και παρά τις δεκάδες κακουχίες, κατάφερε να αναρριχηθεί στον κινηματογράφο και να γίνει μία αναγνωρισμένη ηθοποιός. Γενικότερα ο Ασίγκμπα καθηλώνεται με ιστορίες όπου αναδεικνύουν τα τα δεινά του ρατσισμού, όπως για παράδειγμα τα φιλμ «Το ματωμένο διαμάντι» και «Hotel Rwanda». Που βρίσκονται σε περίοπτη θέση στην ταινιοθήκη του.
Μετά από 5 χρόνια στην Ελλάδα, δείχνει ένας από εμάς...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα