Δεν κέρδισες, άρα… δεν έπαιξες καλά;

Δεν κέρδισες, άρα… δεν έπαιξες καλά;

Δεν κέρδισες, άρα… δεν έπαιξες καλά;

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για τη νέα κρίση στον ποδοσφαιρικό ΠΑΟΚ και θέτει το ερώτημα που τον απασχολεί.
Η κατάσταση στον ΠΑΟΚ είναι δύσκολη γιατί ενώ η χρονιά ξεκίνησε κάκιστα, στις αρχές Σεπτεμβρίου οι τέσσερις μεγάλες μεταγραφές που έγιναν δημιούργησαν τεράστιες προσδοκίες, στις οποίες αυτή η ομάδα με τις ανύπαρκτες καλοκαιρινές βάσεις, δυσκολεύτηκε και δυσκολεύεται να ανταποκριθεί.
Από την πρώτη μέρα γράφουμε ότι ο Λουτσέσκου ήρθε ως αντιπαθής και θα φύγει ως πολύ αντιπαθητικός, αφού αποκλείεται να καταφέρει δέκα πράγματα ταυτόχρονα, λειτουργώντας σχεδόν μόνος ένα τόσο δύσκολο ποδοσφαιρικό τμήμα. (Θυμάστε που γράφαμε ότι θα κερδίζουν οι παίκτες, αλλά θα χάνει ο προπονητής. Έτσι όπως τα είπε και ο Μάτος προχθές δηλαδή…).
Ο Ρουμάνος λοιπόν, έπρεπε και πρέπει να:
1) Πάρει το πρωτάθλημα.
2) Φτιάξει ομάδα
3) Πάρει εξ’ αρχής εντυπωσιακά αποτελέσματα
4) Βρει χημεία σε περίοδο επίσημων αγώνων
5) Περάσει τις βασικές αρχές της φιλοσοφίας του
6) Φτιάξει γκρουπ ανθρώπων δεμένων και ψυχικά μεταξύ τους
7) Να επικοινωνήσει πράγματα προς τα έξω (σε ένα κοινό που θεωρεί αυτονόητη την κατάκτηση του τίτλου) μια και μόνο αυτός μιλάει ποδοσφαιρικά δημοσίως στον ΠΑΟΚ
8) Να αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ με τις ιδιαιτερότητές του σε όλους τους τομείς.
9) Έχει λίγη τύχη ώστε δύο-τρεις φορές αντί η μπάλα να πάει δοκάρι και έξω να πάει μέσα.
10) Και να το ξαναγράψω για να μην το ξεχάσουμε… Έπρεπε να πάρει πρωτάθλημα δείχνοντας εξ’ αρχής καλύτερος και πιο αποτελεσματικός από τους άλλους διεκδικητές.
Είναι (λίγο ή πολύ) πράγματα που ο Ζαγοράκης έδωσε στον Σάντος τρία χρόνια για να τα πετύχει και ο Λουτσέσκου έπρεπε να τα καταφέρει σε δύο ή τρεις μήνες!
Ο ΠΑΟΚ δεν έχει ποδοσφαιρανθρώπους να τον στηρίξουν σε αυτό που ανέλαβε και αυτό το πράγμα δεν αντιμετωπίζεται όχι από τον Λουτσέσκου, αλλά ούτε από τον Μουρίνιο…
Τέλος πάντων αυτά έχουν μικρή σημασία πλέον. Θεωρώ ότι γι’ ακόμη μία φορά η λογική Αλέφαντου… «Κέρδισες, είσαι Θεός…», «έχασες είσαι… άχρηστος» θα επικρατήσει, αφού ο ΠΑΟΚ είναι «λίγος» να κερδίσει τη λαϊκίστικη λογική αντιμετώπισης του ποδοσφαίρου.
Με αυτά και με αυτά, ο ΠΑΟΚ παίζει στην Ξάνθη το Σάββατο και όλοι ξέρουν ότι δεν κερδίσει θα γίνει… χαμός. (Κι’ αν γίνει χαμός, μετά θα αρχίσει άραγε να κερδίζει;)
Τελικά, σε ότι με αφορά προσωπικά, ποτέ δεν θα επιχειρήσω να γίνω αρεστός σε ένα κοινό που «βράζει», γράφοντας ψέματα ή με μεγάλη «αμπαλοσύνη» ότι… «ο ΠΑΟΚ δεν κέρδισε και στη Νέα Σμύρνη, άρα δεν έπαιξε καλά».
Γιατί ο ΠΑΟΚ καλά και σωστά παίζει εδώ και λίγο καιρό. Καλά και σωστά έπαιξε με τη Λαμία ΚΑΙ με τον Ολυμπιακό, με τον Αστέρα, με τον Ατρόμητο, με τον Πανιώνιο. (Όχι με την ΑΕΚ).
Συμφωνώ ότι είναι μεγάλο πρόβλημα να μην κερδίζεις. Άλλο αυτό όμως και… άλλο το… «δεν παίζεις». Και φυσικά για να κερδίσεις, έχεις πιο πολλές πιθανότητες να το πετύχεις... παίζοντας σωστά.
Γιατί ο ΠΑΟΚ για να λύσει το πρόβλημά του, πρέπει και να ξέρει ποιο ακριβώς είναι αυτό.
Και αυτό που με προβληματίζει τελικά είναι: Αν πας να λύσεις το πρόβλημα… «δεν κερδίζω» μην τυχόν μεγαλώσεις και το πρόβλημα… «δεν παίζω καλά» και μετά από λίγο καιρό καταφέρεις και να μην κερδίζεις και να μην παίζεις καλά.
Δεν ξέρω… Απορίες εκφράζω…
* Για τον αγώνα κυπέλλου με τον Αιγινιακό το μόνο πράγμα που θέλω να σημειώσω έχει να κάνει με τον Πέλκα και τη θέση του, σε σχέση με ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα του ΠΑΟΚ. Αυτό έχει να κάνει με την ουσία, μια και ο ΠΑΟΚ δεν σκοράρει εύκολα, κάτι που επιδεινώνεται κυρίως εκτός έδρας. Με αφορμή λοιπόν ότι μετά από πολύ καιρό ο Πέλκας έπαιξε ως «δεκάρι» και ανεξάρτητα το πώς τα πήγε (παρεμπιπτόντως είχε δύο ασίστ) απορώ πώς και γιατί δεν έχει μονιμοποιηθεί στη θέση ή γιατί δεν έχει δοκιμαστεί εδώ και καιρό εκεί όπου για μένα ο παίκτης κρίνεται κυρίως (αν όχι αποκλειστικά) από τα νούμερα στα γκολ και στις ασίστ.
Ο Πέλκας είναι ξεκάθαρα ο πιο ουσιαστικός και συμμετοχικός σε φάσεις, παίκτης του ΠΑΟΚ. Είναι μέσα! Είναι εκεί είτε τα βάζει, είτε τα χάνει. Παίζει κατά μέτωπο, σουτάρει από μακριά, έχει τελική, έχει γκολ. Με τόσο αναποτελεσματικό τον Ελ Καντουρί (όσο και αν συνεισφέρει στη λειτουργία της ομάδας όπως θέλει να την βλέπει ο Λουτσέσκου) εκεί πίσω από τον φορ ο ΠΑΟΚ θέλει… Ίβιτς. Θέλει… Βούκιτς. Θέλει ΟΥΣΙΑ. Έτσι πιστεύω εγώ, που φυσικά δεν είμαι προπονητής και ξέρω λιγότερα…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.