Οι πρώτες 100 ημέρες είναι δύσκολες

Οι πρώτες 100 ημέρες είναι δύσκολες

Οι πρώτες 100 ημέρες είναι δύσκολες

bet365

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου συμπλήρωσε 100 ημέρες στον πάγκο του ΠΑΟΚ κι ο Σταύρος Σουντουλίδης κάνει έναν πρώτο απολογισμό για το το Ρουμάνο τεχνικό, που μέχρι τώρα δείχνει να έχει βγει αλώβητος από τη φουρτούνα.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου ανέλαβε τον περασμένο Αύγουστο, μια ομάδα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, με το ξεκίνημά του να είναι… ανώμαλο, μετά τον ντροπιαστικό αποκλεισμό από την Εστερσουντ, στο πρώτο σοβαρό τεστ που βρήκε μπροστά του. Μετά και τις πρώτες απώλειες βαθμών σε Λειβαδιά και Ριζούπολη, ζήτησε πίστωση χρόνου για να φανεί το έργο του, κάτι που έμοιαζε και ακουγόταν πολύ λογικό.

ΑΕΚ-Παναθηναϊκός Δες τον αγώνα ζωντανά και παίξε νόμιμα live στοίχημα (21+)

Ο Ρουμάνος ήξερε ότι μόνο κερδισμένος θα έβγαινε αναλαμβάνοντας τον ΠΑΟΚ, σε μια συγκυρία και περίοδο ιδανική, καθώς ποτέ άλλοτε ο «Δικέφαλος» δεν είχε τόσους πολλούς και καλούς ποδοσφαιριστές μαζεμένους στο ρόστερ του. Γνώριζε καλά, ότι μέσα από τη δουλειά του θα κατάφερνε να κερδίσει πόντους και να βγει αλώβητος, όπως και συνέβη, σε στιγμές μεγάλης φουρτούνας, από τα απόνερα των ηττών στα ντέρμπι με Ολυμπιακό και ΑΕΚ.

Μέχρι και την στιγμή της κρίσης είχε να διαχειριστεί και το επικοινωνιακό κομμάτι, καθώς ήταν ο μόνος από ολόκληρο ΠΑΟΚ, που «έβγαινε στο μπαλκόνι» να μιλήσει, επιδιώκοντας με αναφορές στην Τσέλσι και στο Μουρίνιο να στρέψει την κουβέντα σε αυτού καθαυτού ποδοσφαιρικά ζητήματα. Στην ασπρόμαυρη πλευρά της Θεσσαλονίκη, πάντως, ουδείς είχε ανάγκη για τέτοιες συζητήσεις κάτι που φάνηκε στη συνέχεια…

Στα 48 του χρόνια, παππούς πλέον, ο Λουτσέσκου έχει την χρυσή ευκαιρία να κάνει -μέσω του ΠΑΟΚ- το μεγάλο άλμα στην καριέρα του. Ο ίδιος λέει πως δεν αγχώνεται, ξέρει τι σημαίνει πίεση από το πέρασμα του στους πάγκους της Ραπίντ Βουκουρεστίου και της εθνικής Ρουμανίας, ωστόσο στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει ούτε ένας οπαδός της ομάδας, που να μην έχει οριοθετήσει ως ταβάνι της ομάδας την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Οτιδήποτε άλλο, στο μυαλών των περισσοτέρων οπαδών, θα συνιστά αποτυχία κι αυτό μια έξτρα πίεση τη φέρνει στο εσωτερικό της ομάδας.

Ο Λουτσέσκου μέχρι τώρα, εκατό μέρες μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του ΠΑΟΚ, είχε μια και μόνο (δύσκολη) αποστολή: να κάνει ομάδα ένα σύνολο τόσων πολλών ποιοτικών ποδοσφαιριστών σύμφωνα με τα δικά του χαρακτηριστικά. Γι’ αυτό και χρειάστηκε χρόνο, γι’ αυτό για τη διοίκηση και τους ανθρώπους, που τον ζουν καθημερινά, ήταν άδικη η κριτική και η «επίθεση» των τελευταίων ημερών. Κάπως έτσι προέκυψε η δημόσια στήριξη από τον Γιώργο Σαββίδη και τον Κυριάκο Κυριάκο, για να έρθει κι ο Ιβάν Σαββίδης -μέσω skype- να βάλει τέλος στην ανθρωποφαγία και στην προπονητολογία πέριξ της Τούμπας.

Στον αντίποδα, υπάρχουν και αυτοί που λένε πως μέσα σ’ αυτές τις εκατό ημέρες, με τις τρεις διακοπές του πρωταθλήματος, η ομάδα έμεινε «μετεξεταστέα» παίζοντας κακό ποδόσφαιρο μακριά από τη Θεσσαλονίκη, με το Ρουμάνο προπονητή να επαναλαμβάνει και να πιστεύει πως «όλα είναι θέμα ψυχολογίας».

Το σίγουρο είναι πως το προσεχές διάστημα και μέχρι τη διακοπή των Χριστουγέννων είναι κρίσιμο και καθοριστικό, όχι για το μέλλον του Ρουμάνου, αλλά για τον ίδιο τον ΠΑΟΚ και την πορεία του στο Πρωτάθλημα, καθώς με το Κύπελλο θα ασχοληθεί ξανά στα μέσα Γενάρη.

Τι δείχνουν οι αριθμοί στις πρώτες εκατό ημέρες:

Ο ΠΑΟΚ με 18 βαθμούς είναι πίσω από ΑΕΚ, Ατρόμητο και πλέον και τον Ολυμπιακό.

Κέρδισε και τα πέντε παιχνίδια, που έδωσε στην άδεια και έρημη Τούμπα, παίρνοντας το μάξιμουμ των βαθμών,

Δεν έχει κερδίσει κανένα από τα πέντε μέχρι τώρα εκτός έδρας ματς, με απολογισμό τρεις ισοπαλίες και δύο ήττες.

Ο «Δικέφαλος» διαθέτει τη δεύτερη καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος, με 4 γκολ παθητικό, ένα περισσότερο από τον Ατρόμητο.

Στο διάστημα της παρουσίας του στον πάγκο του ΠΑΟΚ έχουν αγωνιστεί 27 ποδοσφαιριστές. Τις περισσότερες συμμετοχές μετρούν οι: Ρέι (13), Μάτος (13), Πρίγιοβιτς (13).

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.