Παναθηναϊκός: Οι παράγοντες που θα καθορίσουν το μέλλον του Ιωαννίδη

Παναθηναϊκός: Οι παράγοντες που θα καθορίσουν το μέλλον του Ιωαννίδη

Παναθηναϊκός: Οι παράγοντες που θα καθορίσουν το μέλλον του Ιωαννίδη

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τον τριπλό στόχο του Φώτη Ιωαννίδη και τις παραμέτρους από τις οποίες εξαρτάται η παραμονή του ή η πώλησή του το προσεχές καλοκαίρι.

Στην πρόσφατη αναφορά του περί ενδιαφέροντος της Στουτγάρδης για τον Φώτη Ιωαννίδη και τον Βαγγέλη Παυλίδη, το “Kicker” έγραψε ειδικά για τον φορ του Παναθηναϊκού ότι με 15 εκατ. Ευρώ θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία. Θεωρητικά. Διότι αυτό δεν ισχύει. Τι ισχύει όμως;

Οπως αποδείχθηκε και τον Ιανουάριο, όταν ο Παναθηναϊκός απέρριψε την πρόταση ύψους 12 εκατ. Ευρώ από την Αϊντραχτ Φρανκφούρτης για τον 24χρονο φορ, για να πει το «ναι» σε κάποια προσφορά ομάδας του εξωτερικού, το ποσό δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 15 εκατ. Ευρώ. Ισως, μάλιστα να λέμε και... λίγα!

Γιατί; Διότι στην πραγματικότητα ο Γιάννης Αλαφούζος θα ήθελε να κρατήσει τον Ιωαννίδη στο Τριφύλλι για πάντα! Θεωρεί ότι με τον Φώτη και τον Τάσο Μπακασέτα στον «πυρήνα» του ρόστερ του, ο Παναθηναϊκός μπορεί να προσελκύσει τους καλύτερους Ελληνες παίκτες (κάτι που έλειπε από το Τριφύλλι τα προηγούμενα χρόνια) και να δημιουργηθεί σταδιακά το καλύτερο «μίγμα» ξένων – Ελλήνων επί των ημερών του. Για να είμαστε ακριβείς, ο Αλαφούζος θα άναβε το πράσινο φως για την πώληση του Ιωαννίδη μόνο για ποσό που ουδέποτε έχει δοθεί για παίκτη ελληνικής ομάδας. Μιλάμε για χρήματα της τάξης των 30 εκατ. Ευρώ και άνω... Ομως ο Αλαφούζος εκτός όλων των άλλων είναι και άνθρωπος της αγοράς. Και ξέρει ότι κανένα club δεν μπορεί να «φυλακίσει» κανέναν παίκτη αν αυτός θέλει να ανοίξει τα πανιά του. Αυτό που μπορεί να κάνει το club είναι να παρέχει στον παίκτη τις καλύτερες δυνατές συνθήκες εξέλιξης και ανάπτυξης, να έχει καλή συνεργασία μαζί του, να προσπαθεί να τον έχει χαρούμενο και ικανοποιημένο. Και ο Παναθηναϊκός αυτή την περίοδο τον έχει χαρούμενο τον Ιωαννίδη.

Με εξαίρεση την «τρέλα» του Τερίμ, ο οποίος τον είχε χρησιμοποιήσει ως αλλαγή στο πρώτο ματς Κυπέλλου με τον Ατρόμητο όταν ο ίδιος είχε πει με όση ευγένεια και διακριτικότητα μπορούσε το «ίσως να μην ήμουν 100% έτοιμος να παίξω» – και μετά τον «έχασε για έναν ολόκληρο μήνα, ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει τον Ιωαννίδη ως τον Νο 1 παίκτη του. Και οι αναφορές σύμφωνα με τις οποίες προτίθεται να του κάνει και νέο συμβόλαιο «εκατομμυρίου», μόλις έναν χρόνο μετά από την προηγούμενη ανανέωση, έχουν βάση. Ανεξαρτήτως τελικού αποτελέσματος θέλει να του το κάνει αυτό το συμβόλαιο και αυτό είναι το σημαντικότερο. Είτε στεφθεί πρωταθλητής, είτε όχι.

Όμως το μέλλον του Ιωαννίδη θα το αποφασίσει βασικά ο ίδιος. «Βασικά», όχι «αποκλειστικά». Ετσι συμβαίνει με όλους τους παίκτες που βρίσκονται στην ηλικία του και παρουσιάζουν τη δική του πρόοδο. Ειδικά, δε, όταν μιλάμε για επιθετικό! «Ξενερωμένο» παίκτη με το… στανιό δεν τον κρατάς αν θέλει να ακολουθήσει άλλο δρόμο. Ομως ο Ιωαννίδης ούτε... βιάζεται, ούτε πιέζεται αυτή την περίοδο για να πάρει μεταγραφή. Το χαίρεται, το ζει «όλο αυτό» στον Παναθηναϊκό. «Ολο αυτό» είναι το νταμπλ. Πιθανώς να μην πάρει τίποτα. Ομως αυτή τη στιγμή ο Ιωαννίδης (όπως και ο Μπακασέτας) είναι σε φάση... «πρωτάθλημα και Κύπελλο και Ευρωπαϊκό». Οχι Conference League που λιγουρεύονται ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός. Εuro 2024!

Ότι ο Παναθηναϊκός θα έχει προτάσεις το καλοκαίρι για τον Ιωαννίδη, είναι δεδομένο. Oι εξαιρετικές εμφανίσεις του στα εφετινά ευρωπαϊκά ματς του Παναθηναϊκού και η καταπληκτική απόδοσή με τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας εναντίον της Γαλλίας και της Ολλανδίας τον «εκτίναξαν» στην αγορά. Είναι, άλλωστε, στα 24. Σε ηλικία καταπληκτική για μεταγραφή. Για ορισμένους μπορεί να παίζει ρόλο και η παρουσία του στα εν Ελλάδι ντέρμπι, ασφαλώς όλοι αξιολογούν τις επιδόσεις του σε αριθμούς, όμως η έκρηξη ήρθε από τας Ευρώπας.

Ο σημαντικότερος παράγοντας, συνεπώς, για την παραμονή του ή την πώλησή του δεν θα είναι ο Παναθηναϊκός, αλλά ο ίδιος ο Ιωαννίδης και η «ποιότητα» της πρότασης. «Ποιότητα» δεν είναι μόνο το ύψος των προτάσεων που θα έχει στα χέρια του ο Παναθηναϊκός. Αλλά το ποιες ομάδες θα του κάνουν πρόταση. Προφανώς, σ' αυτές τις περιπτώσεις, δεν παίζουν τόσο μεγάλο ρόλο για τον παίκτη τα χρήματα. Οπου κι αν πάει πολύ περισσότερα θα παίρνει από τον Παναθηναϊκό και (την υγειά του να έχει!) από το ποδόσφαιρο θα αποκομίσει μπόλικα εκατομμύρια ευρώ. Αυτό που κυρίως μετράει είναι ποιο club κάνει την πρόταση και ποιο πλάνο έχει για την αξιοποίηση του παίκτη.

Το μέγεθος, οι στόχοι, το πρωτάθλημα στο οποίο μετέχει, μερικές φορές και η πόλη, το περιβάλλον, η χώρα από την οποία προέρχεται η ομάδα. Αυτά τα στοιχεία αξιολογούν πλέον περισσότερο οι παίκτες αυτής της ηλικίας όταν παίρνουν την πρώτη σπουδαία μεταγραφή της καριέρας τους. Και είναι δεδομένο ότι αν η Εθνική Ελλάδας προκριθεί στο Euro της Γερμανίας ο Ιωαννίδης θα έχει μια τεράστια ευκαιρία για να αυξήσει το κασέ του, αλλά κυρίως για να προσελκύσει ανωτέρου επιπέδου clubs.

Οσο για το τι θα κάνει ο Παναθηναϊκός; Πρέπει αμέσως μετά τη λήξη της σεζόν να έχει ορθάνοιχτα τα μάτια του στην αγορά για βασικό φορ και να είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή δια παν ενδεχόμενο. Πέραν αυτού, την απόφαση για τους Σπόραρ και Γερεμέγεφ (αμφότεροι δεσμεύονται με συμβόλαια) πρέπει να την πάρει ο προπονητής.

@Photo credits: eurokinissi

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...