ΠΑΟΚ: Στο τέλος της σεζόν μπροστά στη μάχη επιτυχίας-αποτυχίας

ΠΑΟΚ: Στο τέλος της σεζόν μπροστά στη μάχη επιτυχίας-αποτυχίας

Οι παίκτες του ΠΑΟΚ πανηγυρίζουν ένα από τα 21 γκολ στο Europa Conference League

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου προσπαθεί να δει μπροστά και σε μία τόσο γεμάτη χρονιά για τον ΠΑΟΚ γράφει για το πώς μπορεί στο τελείωμα της σεζόν να οριστεί η επιτυχία ή η αποτυχία για το σύνολο του Λουτσέσκου.

Ο Δικέφαλος του Βορρά, η ομάδα του Λουτσέσκου παίζει μπάλα φέτος για ένα διάστημα που ήδη ξεπερνάει τους εφτά μήνες! Έχει δώσει 47(!) ματς και προχωράει στο τελευταίο δίμηνο με 11 ακόμη παιχνίδια; Μήπως με 13; Μπορεί και 14 αν στις 29 Μαΐου βρεθούμε στην Αθήνα για έναν τελικό (τέτοια μέρα) με τους Τούρκους της Φενέρμπαχτσε για παράδειγμα…

Διάλλειμα κάνουμε και εννοείται ότι μπορούμε να ονειρευόμαστε! Γιατί όχι; Και γιατί να μην κάνουμε μεγάλα όνειρα με βάση όσα έχουμε δει φέτος; Ο ΠΑΟΚ έχει πολύ ψηλό ταβάνι ως ομάδα, στα καλά του είναι ικανός για σπουδαία πράγματα και φυσικά έχει αδυναμίες που του βάζουν ένα φρένο και τον έχουν δεύτερο στο πρωτάθλημα και εκτός κυπέλλου. Πώς το είχα γράψει εκείνο: «Ό τι και αν έχει γίνει, χωρίς τα τελευταία λεπτά των καθυστερήσεων στη Λεωφόρο, θα ήταν τώρα πρώτος στο πρωτάθλημα, αλλά και στον τελικό κυπέλλου». Οκ όμως… Κρατήστε αυτή τη συγκυρία του δοκάρι και μέσα… επιτυχία, δοκάρι και έξω… αποτυχία, αναφορικά με την κρίση μας για το ποδόσφαιρο και την πορεία-προσπάθεια μίας ομάδας…

Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, όλοι κάνουν προβλέψεις και εκτιμήσεις. Αισιόδοξες ή απαισιόδοξες για την τελική επίτευξη στόχων. Μετρημένες ή και με σιγουριά. Σε τέτοια φάση είμαστε στον ΠΑΟΚ, όπως βέβαια συμβαίνει και σε άλλους στη συγκεκριμένη περίοδο της διακοπής λίγο πριν την τελική ευθεία.

ΕΠΙΤΥΧΙΑ VS ΑΠΟΤΥΧΙΑ

Να λοιπόν και το πολύ ιδιαίτερο αλλά και διφορούμενο ζήτημα που προκύπτει σε τέτοιες καταστάσεις ειδικά για τον ΠΑΟΚ: Έτσι όπως πάμε στο φινάλε της σεζόν, με όσα έχουν γίνει και όσα έρχονται, τι θα θεωρηθεί επιτυχία και τι αποτυχία για την ομάδα του Λουτσέσκου; Μη βιαστείτε…

Και σε αυτή την κατάσταση ενώ υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια, ο υποκειμενισμός κυριαρχεί μια και ο καθένας μπορεί να έχει τη δική του κρίση και οπτική. Για τον ΠΑΟΚ, αλλά και το ποδόσφαιρο γενικά. Θα επιχειρήσω να αναλύσω όλα τα δεδομένα και φυσικά θα καταγράψω τη δική μου αίσθηση.

Τα βάζω σε σειρά:

- Κατά πρώτο λόγο μπαίνει το θέμα των στόχων που έχουν τεθεί. Ο ιδιοκτήτης που πληρώνει τους θέτει και δεν μπορούμε να κρίνουμε τη σεζόν αν δεν συγκρίνουμε το τελικό αποτέλεσμα, σε σχέση με τον στόχο που έχει βάλει ο Σαββίδης. Από όσα ξέρω το αφεντικό της ΠΑΕ ζήτησε πρωταθλητισμό με διεκδίκηση και κατάκτηση του τίτλου, ζήτησε μεγάλη ευρωπαϊκή πορεία και φυσικά το κύπελλο, μέσα όμως από μία συνολική διαδρομή όπου η ομάδα με το ποδόσφαιρό της θα έδινε υπεραξία στους παίκτες της έτσι ώστε κι εκείνος να συνεχίσει να εφαρμόζει όσο γίνεται την πολιτική του που φέρνει την ΠΑΕ να μην εξαρτάται στο 100% από τη δική του οικονομική συνεισφορά.

- Κατά δεύτερο λόγο και μέσα σε όλα τα κριτήρια, πρέπει να βάλουμε την πορεία της ομάδας στους θεσμούς που συμμετέχει και το ποδόσφαιρο που έπαιξε, σε σχέση όμως με το ρόστερ της όπως αυτό κρίνεται μέσα από μία αντικειμενική αξία που μπορεί να του δοθεί.

- Μαζί βεβαίως οι τίτλοι και η πορεία μέσα από τα αποτελέσματα σε όλους τους θεσμούς

Προφανώς και δεν είναι απλά τα πράγματα στην ανάλυση… επιτυχίας-αποτυχίας. Έτσι το βλέπω εγώ και διαφωνώ με όσους για παράδειγμα μπορεί να πιστεύουν ότι ο ΠΑΟΚ αν δεν πάρει τίποτα είναι αποτυχημένος ή και το αντίστροφο: Δηλαδή αν ο ΠΑΟΚ έβγαινε τέταρτος και καταϊδρωμένος στο πρωτάθλημα, αν ήταν εκτός Ευρώπης από τον Δεκέμβριο, αλλά στο τέλος κατακτούσε το κύπελλο των εφτά αγώνων στη χρονιά, θα ήταν επιτυχημένος επειδή πήρε έναν τίτλο; Αλίμονο…

Κάπως έτσι και μέχρι στιγμής ο ΠΑΟΚ είναι επιτυχημένος γιατί διεκδικεί το πρωτάθλημα με την ομάδα να «πατάει» πολλές εβδομάδες στην πρώτη θέση απέναντι σε πολύ καλούς αντιπάλους, σε σχέση με τους οποίους αυτός έπαιζε και στην Ευρώπη. Στο Conference πραγματοποιεί καταπληκτική πορεία με φοβερά αποτελέσματα από τον Ιούλιο και μετά, ενώ στο κύπελλο έμεινε έξω από τον τελικό πολύ-πολύ άδικα με τρόπο που δεν έχει προηγούμενο στα χρονικά του ποδοσφαίρου… Μέσα σε όλα ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου έφτιαξε ομάδα με συγκεκριμένη ταυτότητα, έπαιξε καλό και θεαματικό ποδόσφαιρο, έχει βάλει βάσεις κι έχει δημιουργήσει κορμό για τα επόμενα χρόνια, ενώ έχει ήδη δώσει ΜΕΓΑΛΗ υπεραξία σε νεαρά στελέχη του συνόλου. Να μην τα ξεχνάμε κι αυτά αν θέλουμε να κάνουμε σωστή και αντικειμενική ανάλυση της πορείας αυτού του συγκεκριμένου project.

Άρα… Για κάποιον ο ΠΑΟΚ θα είναι επιτυχημένος μόνο αν πάρει το πρωτάθλημα. Για άλλον θα είναι επιτυχημένος αν συνεχίζει να παίζει μπαλάρα κι αν φθάσει όλους τους στόχους στο… τέλος. Για άλλον ο ΠΑΟΚ θα είναι αποτυχημένος αν βγει τρίτος με δύο πόντους από τον πρώτο και χάσει το conference. Πολλές και διάφορες οι κρίσεις και ας καταγράψω κι εγώ τη δική μου έτσι όπως βλέπω τον επαγγελματικό αθλητισμό εδώ και χρόνια, ειδικά βέβαια σε σχέση με τον ΠΑΟΚ.

ΔΟΚΑΡΙ ΚΑΙ ΜΕΣΑ VS ΔΟΚΑΡΙ ΚΑΙ ΕΞΩ

Για κάποιον περίεργο ή όχι λόγο, κρίνω μία σεζόν σε σχέση με το τι αφήνει για την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Η κατάκτηση του πρωταθλήματος είναι ένα τεράστιο αντικειμενικό κριτήριο επιτυχίας-αποτυχίας, αλλά και αυτό το βλέπω ως την ευκαιρία για παρουσία την επόμενη σεζόν στον όμιλο του Champions League, ή του νέου Format που έρχεται. Προφανώς και με διαφέρει η ιστορία, αφού δεν μπορούν να περνούν αδιάφορα τα όποια επιτεύγματα δεν έχουν καταγραφεί ποτέ ξανά.

Εκείνο που σιχαίνομαι και θεωρώ πολύ-πολύ άδικο αλλά και δείγμα απόλυτης αμπαλοσύνης, είναι η γενική κρίση μίας χρονιάς από το… «δοκάρι και μέσα, όλα καλά», «δοκάρι και έξω, όλοι αποτυχημένοι». Δηλαδή αν ο ΠΑΟΚ φθάσει την κατάκτηση του πρωταθλήματος στο τελευταίο ματς και το χάσει στο γκολ ή αν «πάθει» κάτι τέτοιο στον τελικό του conference θα είναι αποτυχημένος; Από την άλλη αν έπαιρνε έτσι (από μία στιγμή δηλαδή) το κύπελλο, θα ήταν επιτυχημένος; Δεν γίνεται να κρίνονται πλάνα, πορείες, παίκτες και προπονητές από μία-δύο φάσεις ενός αγώνα.

Άρα… Με το φόβο που υπάρχει να κριθούν πράγματα με το δοκάρι και μέσα ή το δοκάρι και έξω κάτι που για εμένα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα, πρέπει να παραδεχθούμε ότι ο ΠΑΟΚ του 2023-2024 είναι ΗΔΗ επιτυχημένος με το ποδόσφαιρο που έπαιξε και τις υπεραξίες που έδωσε στους παίκτες του, σε σχέση με την αντικειμενική αξία του ρόστερ του. Τεράστια υπόθεση και μεγάλη επιτυχία του προπονητή (άλλη μία) ο οποίος ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ παίζει μπάλα-παράγει ποδόσφαιρο και φθάνει τον ΠΑΟΚ πιο ψηλά από εκεί που ορίζει το ταβάνι του στο ξεκίνημα της σεζόν. Το πετυχαίνει ο Λουτσέσκου με μοναδική συνέπεια!

- Στο κύπελλο ο ΠΑΟΚ απέτυχε με έναν απίστευτο τρόπο, αν το κύπελλο βέβαια μπορεί να ορίσει κατά πολύ την επιτυχία ή την αποτυχία μίας σεζόν. Τέλος πάντων προστίθεται συμπληρωματικά…

- Στο πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ μπορεί και το διεκδικεί. Θα το «παλέψει» ενώ είναι αουτσάιντερ σε σχέση με την ΑΕΚ και λόγω της Ευρώπης. Μπορεί να το πάρει (πρέπει οπωσδήποτε και επιτέλους να κερδίσει την Ένωση) αλλά επειδή η κατάσταση είναι σύνθετη και όλα μπορεί να κριθούν σε ένα-δύο-τρεις πόντους, ο μίνιμουμ στόχος είναι η αποφυγή της τέταρτης θέσης. Επιτυχία λοιπόν η κατάκτηση, αποτυχία η τέταρτη θέση αν συνδυαστεί με απώλεια της Ευρώπης και όλα τα ενδιάμεσα θα είναι υπό… συζήτηση ανάλογα τις συνθήκες και τις αποστάσεις.

- Στην Ευρώπη η πορεία μέχρι τώρα δεν έχει προηγούμενο. Είναι η πιο επιτυχημένη. Από εδώ και πέρα όμως υπάρχει μπροστά μας και μία κλήρωση που δίνει προοπτική. Επιτυχημένη και εδώ η μέχρι τώρα πραγματικότητα, πάμε και για την ιστορική υπέρβαση…

Επαναλαμβάνω και με βάση τη δική μου άποψη για την επιτυχία ή αποτυχία της χρονιάς βοηθάω την κρίση του καθενός και μέσα από ερωτήματα:

- Τι θα μας αφήσει για την επόμενη σεζόν το φετινό τελικό αποτέλεσμα;

- Ο ΠΑΟΚ παρήγαγε ποδόσφαιρο πάνω από το αντικειμενικό ταβάνι της αξίας των παικτών που είχε;

- Ο ΠΑΟΚ έδωσε υπεραξίες στους παίκτες του υπηρετώντας το πλάνο του ιδιοκτήτη που έχει πολύ ψηλά και αυτή τη συνθήκη;

- Θα κατακτήσει ο ΠΑΟΚ το πρωτάθλημα ή θα το διεκδικήσει και θα χάσει με μικρή ή μεγάλη διαφορά; (Υπάρχει περίπτωση στα χειρότερά του να χάσει την Ευρώπη; )

- Στην Ευρώπη έκανε κάτι μεγαλύτερο από όλες τις περασμένες φορές πετυχαίνοντας ένα ιστορικό επίτευγμα;

Από εκεί και πέρα ο καθένας όπως το βλέπει. Τελικά τι είναι και τι θα είναι φέτος επιτυχία ή αποτυχία για εσάς αναφορικά με την πορεία και τα οριστικά αποτελέσματα του ΠΑΟΚ;

* Δεν γίνεται σε τέτοιες μέρες χαράς (αλλά και οποτεδήποτε) να διαδραματίζονται γεγονότα και τέτοια δράματα όπως αυτό με το ΠΑΟΚτσάκι στην Αλεξανδρούπολη. Δεν γίνεται να μαυρίζει έτσι η ψυχή μας. Κρίμα, κρίμα και άδικο Θεέ μου.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.