Το κίνητρο της επιβίωσης

Το κίνητρο της επιβίωσης

Το κίνητρο της επιβίωσης

bet365

Ο Βασίλης Βλαχόπουλος γράφει για την αγωνιστική αντεπίθεση του Άρη ο οποίος στην προσπάθειά επιβίωσης στην κούρσα της Ευρώπης βγάζει στοιχεία που τον κάνουν και πάλι ερωτεύσιμο.

Πριν από τρεις εβδομάδες, ο Άρης βρέθηκε αντίκρυ με το χειρότερο δυνατό σενάριο που θα μπορούσε να του επιφυλάξει η φετινή σεζόν. Κι αν η μπογιά του ευρωπαϊκού αποκλεισμού είχε ξεθωριάσει, αυτή του αντίστοιχου στο Κύπελλο Ελλάδας είχε βυθίσει την ομάδα σε (βαριάς μορφής) κατάθλιψη. Η κατακόρυφη πορεία άρχισε να προκαλεί κρότους με τις διαδοχικές ήττες στο Πρωτάθλημα, έτσι βρέθηκε σε εξαιρετικά μειονεκτική θέση για την είσοδο στα Playoffs σε συνδυασμό με την περιορισμένη πίστη για την επιστροφή των βαθμών. Βάζοντας την παραπάνω εικόνα στη μία οθόνη και στην ακριβώς δίπλα την αντίστοιχη μετά τη σπουδαία νίκη επί του Ολυμπιακού, αυτό που έχει πετύχει είναι ομολογουμένως εντυπωσιακό.

Κακά τα ψέματα, η αντικατάσταση του Άκη Μάντζιου με τον Χερμάν Μπούργος αποτέλεσε μεν τη μοναδική περίπτωση επένδυσης σε προπονητή επί εποχής Θόδωρου Καρυπίδη, συνάμα όμως ήταν και η τελευταία ζαριά. Το «ηλεκτροσόκ» - όπως το αποκαλούσαν και οι παλαιότεροι συνάδελφοί μου – με την προσδοκία ενεργοποίησης ενός κυττάρου. Αυτό που οδηγεί στην ανάπτυξη του πιο δυνατού κινήτρου που διαθέτει ο ανθρώπινος οργανισμός κι είναι τέτοια η επίδρασή του, σε σημείο να μεταλλάσσει.

Στους τρεις τελευταίους αγώνες, ο Άρης έπαιξε την επιβίωσή του γιατί το σενάριο αποκλεισμού από τα Playoffs ήταν τουλάχιστον καταστροφικό απ’ όποια άποψη κι αν το εξετάσει κανείς. Αγωνιστική, οικονομική, εμπορική. Δεν θα αποτελούσε πισωγύρισμα, αλλά άλμα προς τα πίσω και ταυτόχρονα θα έριχνε επιπλέον νερό στον μύλο της εσωστρέφειας που έχουν ομάδες σαν κι αυτόν. Η αλλαγή προπονητή δρομολογήθηκε και κόστισε αρκετά γιατί ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Άρης έκρινε ότι έπρεπε να προχωρήσει σε δραστική ενέργεια με απώτερο σκοπό την αναστροφή του κλίματος. Και τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι τελικώς το timing ήταν το σωστό.

Άρης

Τα λόγια των παικτών

Πλέον δεν αμφισβητείται ότι ο Χερμάν Μπούργος άλλαξε την ψυχολογία των ποδοσφαιριστών. Αν το πέτυχε με τον λόγο του, την προσωπικότητά του ή τη στιβαρή κορμοστασιά του, το γνωρίζει ο ίδιος και οι παίκτες γιατί αυτοί συζητούν κι αυτοί ξέρουν. Ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι κάθε αλλαγή προπονητή επιφέρει ευεργετικά αποτελέσματα στις πρώτες 2-3 εβδομάδες. Για παράδειγμα, η τελευταία φορά που ο Άρης ανέτρεψε εις βάρος του αποτέλεσμα ήταν στον περσινό αγώνα των Playoffs με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο όπου από το 1-0, επικράτησε με 1-2 με γκολ του Ματέο Γκαρσία. Φέτος, βρέθηκε πίσω στο σκορ σε οκτώ αγώνες. Στους επτά εξ’ αυτών έφυγε με άδειο σάκο. Στον όγδοο, απέναντι στον ΟΦΗ στην Κρήτη, έσωσε τον βαθμό με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι από τον Μπρούνο Γκάμα. Κατά σύμπτωση, ο Πορτογάλος έγραψε την ανατροπή στον αγώνα με τον Ολυμπιακό που έβαλε τέλος στο αρνητικό σερί των δώδεκα χρόνων και των 24 αγώνων που περιλάμβαναν ήττες και έξι ισοπαλίες.

Οι ποδοσφαιριστές συνηθίζουν να δηλώνουν άγνοια επί των παραδόσεων και των παλιότερων αποτελεσμάτων, προσωπικά δεν τους πίστεψα ποτέ. Θαρρώ ότι οι περισσότεροι ρίχνουν μια ματιά. Ειδικά αυτοί που πάντα αναζητούν επιπλέον κίνητρο για να «μοτιβάρουν» τους εαυτούς τους. Είναι από τα στοιχεία που διαχωρίζουν τις προσωπικότητες από τους υπόλοιπους.

Απέναντι στον Ολυμπιακό, οι ποδοσφαιριστές του Άρη είχαν κίνητρα. Πολλά. Στο μυαλό κάποιων έχει λειτουργήσει καταλυτικά και η αλλαγή προπονητή. Και δεν το κρύβουν. Το αναδεικνύουν μέσα από τις δημόσιες τοποθετήσεις τους. Κυρίως όμως, ο Άρης κατευθύνεται από το κίνητρο της επιβίωσης. Αυτό είναι ομαδικό αλλά και ατομικό. Το πρώτο έχει να κάνει με τη βαθμολογική θέση που είχε μέχρι πρότινος, η οποία ήταν ουδόλως αντιπροσωπευτική της επένδυσης και της ποδοσφαιρικής αξίας των αθλητών. Είχε να κάνει επίσης με το ότι η ποδοσφαιρική πιάτσα θεώρησε «ξοφλημένο» τον Άρη, δηλαδή, ότι είχε χάσει κάθε ελπίδα για είσοδο στα Playoffs. Το ατομικό κίνητρο σχετίζεται με το εύρος των συμβολαίων που λήγουν το καλοκαίρι. Και οι ομάδες πάντα λογαριάζουν την τελευταία χρονιά. Οι ποδοσφαιριστές το ξέρουν.

Ο Μπούργος

Ο Άρης βγάζει τσατίλα

Μένοντας στον ψυχολογικό παράγοντα, αυτός ήταν ο βασικός λόγος της νίκης επί του Ολυμπιακού. Ένας άλλος Άρης μπορεί να στρογγυλοκαθόταν στην ισοπαλία, να μην έπαιρνε αγωνιστικά ρίσκο και να λειτουργούσε με γνώμονα τη διαφύλαξη του 1-1. Ο χθεσινός το έκανε στο 87ο λεπτό με την είσοδο των Μπεναλουάν, Ντουκουρέ αντί των Καμαρά, Ιτούρμπε κι αφού φυσικά είχε αποκτήσει το προβάδισμα. Ακόμη κι αν δεν το κατάφερνε, αν μια ομάδα έδειχνε τη λαχτάρα της για νίκη, αυτή ήταν ο Άρης. Κρίνοντας από την ενέργεια που έβγαλε στο γήπεδο, τη δημιουργική πίεση, τον αριθμό των τρεξιμάτων των παικτών του. Προφανώς έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός δεν είναι σε καλό φεγγάρι. Σε όλο το δεύτερο ημίχρονο, σε ροή παιχνιδιού οι Πειραιώτες έκαναν μόλις μία φάση, αυτή του Μαντί Καμαρά γιατί η αντίστοιχη του Μασούρα προήλθε από μια κόντρα που πιθανόν να μην περίμενε ούτε ο ίδιος. Η καθίζησή του στο δεύτερο ημίχρονο ήταν εκκωφαντική.

Ο Ματίγια είναι ένα κέρδος

Δεν έκρυψα ποτέ ότι είναι ποδοσφαιρική «καψούρα». Και τρομερά ωφέλιμος αρκεί να έχει τη διάθεση να κουμπώσει αυτός στην ομάδα και όχι η ομάδα στα δικά του χαρακτηριστικά. Στους τελευταίους αγώνες έδειξε ότι και κάθετο ποδόσφαιρο μπορεί να παίξει και με μεγαλύτερη ταχύτητα μπορεί να κινηθεί και περισσότερους χώρους να καλύψει. Γι’ αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος του Άρη εντός του 2022 κι έπειτα από ένα διάστημα κατά το οποίο ο ρόλος του ήταν αντίστοιχος μιας έκφρασης που συνήθιζαν οι παλιοί, του… έξω φύλα ρούχα. Κάθισε έξω δηλαδή να φυλάς τα ρούχα.

Ο Ματίγια

Την ώρα που ο Μπαντού Ντιαγέ προχωρούσε σ’ έναν παραλληλισμό παρομοιάζοντας ένα μπουκάλι κέτσαπ με το ποδόσφαιρο με την έννοια ότι πολλές φορές όσο κι αν βαράς το κεφάλι σου, δεν σου βγαίνει, ο Χαβιέρ Ματίγια αναφέρθηκε στην ανάκτηση αυτοπεποίθησης. Βέβαια, ο ίδιος δεν την έχασε ποτέ. Δεν είπε ψέματα (για το σύνολο) γιατί η τακτική προσέγγιση των αγώνων δεν ερμηνεύει τα επτά γκολ σε τρεις αγώνες όταν αυτά ήταν μόλις τέσσερα σε οκτώ. Η εκτέλεση είναι ζήτημα ψυχολογίας. Αν δηλαδή το νιώθεις ή όχι, την ώρα που φεύγει η μπάλα από τα πόδια σου. Για παράδειγμα, πόσα τετ α τετ έχασε ο Καμαρά έως ότου φτάσει στο σημείο να ευστοχήσει στο μοναδικό που βρήκες χθες; Πόσες εκτελέσεις φάουλ επιχείρησε ο Μπρούνο Γκάμα; Ο Άρης δείχνει να «παρασύρεται» από την ευχάριστη αύρα που έφερε η πρόσληψη του Μπούργος. Το αντιλαμβάνεσαι δίνοντας βάση σε μικρά πραγματάκια. Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να έχει κανείς καρφωμένο το βλέμμα του στη φυσούνα για να δεις πότε θα βγει ο Αργεντίνος. Το καταλαβαίνεις από τις φωνές του κόσμου όταν κάνει την εμφάνισή του.

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.