Γιόσκο Γκβάρντιολ: Η «αθόρυβη» μεταγραφή του Γκουαρδιόλα στη φετινή Σίτι

Γιόσκο Γκβάρντιολ: Η «αθόρυβη» μεταγραφή του Γκουαρδιόλα στη φετινή Σίτι

Ανδρέας Σουλάι
gvardiol

bet365

Σταθερός, χωρίς να κάνει λάθη και άριστος με την μπάλα στα πόδια του. Ο Γιόσκο Γκβάρντιολ μπορεί να περνάει «under the radar» ωστόσο κάνει ακριβώς αυτά που θέλει ο Πεπ Γκουαρδιόλα και μετατρέπεται σε κομβικό ποδοσφαιριστή της Μάντσεστερ Σίτι.

Χρειάστηκε να δαπανήσει ένα ποσό της τάξης των 90 εκατομμυρίων ευρώ για να αποκτήσει το περασμένο καλοκαίρι τον Γιόσκο Γκβάρντιολ. Η Μάντσεστερ Σίτι ωστόσο δεν δίστασε, έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη της και «έσκασε» το ποσό ρεκόρ για τον Κροάτη στόπερ ο οποίος αποτελεί και την ακριβότερη μεταγραφή αμυντικού στην ιστορία, ξεπερνώντας αυτή του Χάρι Μαγκουάιρ κατά τρία εκατομμύρια.

Κι όμως, οι εμφανίσεις του Γιόσκο Γκβάρντιολ δεν έχουν «κερδίσει» μέχρι στιγμής την απαραίτητη επιβράβευση. Λογικό, καθώς η επιθετική γραμμή του Πεπ Γκουαρδιόλα είναι αυτή που «κλέβει» τις εντυπώσεις, με τον Έρλινγκ Χάαλαντ να «σπάει» όλα τα κοντέρ, σκοράροντας ασταμάτητα.

Ο Κροάτης ωστόσο πήγε στη Σίτι για να μείνει για πολλά χρόνια και να γράψει τη δική του ιστορία, με τα πρώτα δείγματα να αποδεικνύουν ότι είναι ακριβώς αυτό που έψαχνε ο Καταλανός προπονητής, καθώς πρόκειται για την επιτομή του στόπερ της νέας εποχής.

Χωρίς κομβικό λάθος σε 67 ματς σερί

Από τότε που έκανε το «μπαμ» με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ, φαινόταν ότι ο Γκβάρντιολ προοριζόταν για το κορυφαίο επίπεδο. Ένας αριστεροπόδαρος κεντρικός αμυντικός, με ψυχολογία και νοοτροπία ενός 30αρη, έχοντας φοβερή ικανότητα με την μπάλα στα πόδια του και μια σταθερότητα που δύσκολα βρίσκει κάποιος σε έναν στόπερ.

Στη Λειψία ο 21χρονος πλέον, πήγε σε άλλες διαστάσεις και αναμενόμενα έκανε το μεγάλο βήμα, μετακομίζοντας στην Premier League. Από το ξεκίνημα της περασμένης σεζόν με τη Λειψία, ο Γκβάρντιολ έχει καταφέρει να μην κάνει λάθος που έχει οδηγήσει σε γκολ. Ένα τρομερό και εντυπωσιακό στατιστικό, με τον Κροάτη να μετράει 67 σερί συνεχόμενα παιχνίδια χωρίς κομβικό λάθος στην άμυνα, το οποίο γίνεται ακόμα πιο φοβερό αν αναλογιστεί κάποιος το τρομερό πρέσινγκ που έχει γίνει «όπλο» για πολλές ομάδες στο σημερινό ποδόσφαιρο.

«Βράχος» που δεν περνιέται με τίποτα

Φυσικά, η πιο σημαντική δουλειά ενός κεντρικού αμυντικού, είναι να... αμύνεται και ο Γκβάρντιολ δείχνει ότι ξέρει να το κάνει άριστα. Στη φετινή σεζόν με τη Μάντσεστερ Σίτι με την οποία έχει έντεκα συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, ο 21χρονος έχει μετατραπεί σε απόλυτο «βράχο» της ομάδας των «πολιτών».

Είναι ο ποδοσφαιριστής του Γκουαρδιόλα με τα περισσότερα κοψίματα μέσα στο γήπεδο, μετρώντας 1.4 μέσο όρο ανά παιχνίδι. Παράλληλα είναι μόλις ο δεύτερος σε τάκλιν, πίσω από τον Ακάνζι, μετρώντας 1.3 ανά αγώνα.

Ένας αμυντικός που γεννήθηκε για να παίζει με τον Γκουαρδιόλα

gvardiol

Είναι γνωστό ότι ο Πεπ Γκουαρδιόλα θέλει από όλους να... ξέρουν μπάλα. Από τον τερματοφύλακα, μέχρι και τον σέντερ φορ του, ο Καταλανός θέλει από όλους τους ποδοσφαιριστές να έχουν την ικανότητα να κρατάνε την μπάλα στα πόδια τους και να έχουν την απαραίτητη τεχνική για να έχουν θέση στο ρόστερ.

Ο Γκβάρντιολ είναι ένας τέτοιος ποδοσφαιριστής και παρότι αγωνίζεται στα μετόπισθεν, έχει τρομερές ικανότητες με την μπάλα στα πόδια του, περνώντας τέλει την μπάλα από την αμυντική ζώνη στις μπροστινές. Σε αυτήν την πρώτη του φάση στο Μάντσεστερ, ο Κροάτης αγωνίζεται και ως κεντρικός αμυντικός, αλλά και ο αριστερός μπακ, κάτι που σημαίνει ότι λαμβάνει ακόμα περισσότερο την μπάλα.

Με ποσοστό επιτυχίας 87.9% στις μεταβιβάσεις του, ο 21χρονος αποτελεί έναν από τους πιο αποτελεσματικούς και σωστούς passer της Σίτι σε αυτό το ξεκίνημα της σεζόν, δείχνοντας με το... καλημέρα τα δείγματα που ήθελε ο Γκουαρδιόλα. Παράλληλα, παρότι δεν ανεβαίνει συχνά, ακόμα και ως αριστερός μπακ, ο Γκβάρντιολ έχει στο «σακούλι» του έξι «key passes», το οποίο αποδεικνύει και την τρομερή του ικανότητα στις μεταβιβάσεις.

«Νομίζω ότι έχει προσαρμοστεί τέλεια. Είναι ένας ποδοσφαιριστής με τρομερή ικανότητα και φαίνεται. Θέλει να νικάει. Είναι ένα ακόμα κομμάτι που θέλει να μπει σε αυτό το... πάρτι. Εύκολος χαρακτήρας, τόσο εντός, όσο και εκτός γηπέδων και παρά το νεαρό της ηλικίας του δείχνει πολύ ώριμος», τόνισε τον Σεπτέμβρη ο Ρούμπεν Ντίας για τον νέο του συμπαίκτη.

Ο Γκβάρντιολ δείχνει σε αυτό το πρώτο διάστημα ότι δεν χρειάζεται χρόνο για να αποδείξει ότι πρόκειται για ένα από τα κορυφαία prospect του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Η ικανότητα του με την μπάλα στα πόδια του, η ψυχραιμία που δείχνει και η ωριμότητα που βγάζει εντός των τεσσάρων γραμμών είναι οι επαληθεύσεις, με τον Κροάτη να αποδεικνύει ότι πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή που ταιριάζει «γάντι» στο ποδόσφαιρο του Πεπ Γκουαρδιόλα.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα