Wyscout Analysis: Το κενό του ασύγκριτου Ρόδρι και ο πονοκέφαλος του Πεπ εν όψει Άρσεναλ

Ιάσονας Θεριός
wyscout_template_3

bet365

Ο τιμωρημένος Ρόδρι θα χάσει το ντέρμπι της Μάντσεστερ Σίτι κόντρα στην Άρσεναλ και το Gazzetta με τη βοήθεια του Wyscout αναλύει πόσο κομβική είναι για αυτό το παιχνίδι η απουσία του, πόσα πολύτιμα στοιχεία του θα στερηθεί ο Γκουαρδιόλα.

Τα ποδοσφαιρικά βλέμματα ετοιμάζονται να στραφούν και πάλι στο Νησί, στη «μάχη» του «Έμιρεϊτς». Μαθητής εναντίον δασκάλου, οι πιο αποφασισμένοι μνηστήρες του στέμματος απέναντι στους πρωταθλητές. Ή απλά Άρσεναλ – Μάντσεστερ Σίτι (08/10-18:30). Το τακτικό… μάστερκλας μπορεί να θεωρείται δεδομένο ακόμα κι αν οι δύο ομάδες δεν θα ριχθούν πάνοπλες στην αρένα του ματς. Ο Μαρτινέλι πιθανότατα θα απουσιάσει για τους Κανονιέρηδες και οι Πολίτες δεν μπορούν να υπολογίζουν τους Ντε Μπρόινε και Στόουνς.

Δεν υπάρχει όνομα στο απουσιόλογιο του ντέρμπι ωστόσο, που να κάνει τον ίδιο κρότο με αυτό του Ρόδρι. Ο Ισπανός ακόμα εκτίει την ποινή της αποβολής του κόντρα στη Νότιγχαμ και ο Γκουαρδιόλα καλείται να κατέβει στην έως τώρα δυσκολότερη δοκιμασία της σεζόν χωρίς το σημαντικότερο όπλο της φαρέτρας του. Ειδικά σε αυτό το χρονικό σημείο, ειδικά σε αυτό το παιχνίδι.

Και το Gazzetta με τη βοήθεια του Wyscout, της κορυφαίας πλατφόρμας ποδοσφαιρικής ανάλυσης, εξετάζει όσα ανεκτίμητα προσφέρει στη Σίτι ο Ρόδρι, όσα θα της λείψουν στο μεγάλο ντέρμπι απέναντι στην Άρσεναλ.

Ποιότητα και εγγύηση με και χωρίς την μπάλα

Δεν είναι πολλοί οι ελίτ αμυντικοί χαφ που μπορούν να πουν πως είναι καλύτεροι από τον Ρόδρι. Ίσως και να μην υπάρχει κάποιος καλύτερός του. Γιατί ο Ισπανός δεν είναι ούτε ένας απλός «καταστροφέας», ούτε απλά ένας deep lying playmaker χωρίς ένταση και τρεξίματα. Μάλλον είναι το - σχεδόν - τέλειο κράμα των παραπάνω. Ολόκληρο το παιχνίδι της Σίτι περνά από τα δικά του πόδια και ταυτόχρονα από αυτόν εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό και η ασφάλεια της ομάδας του.

Το heatmap του Ρόδρι την περυσινή σεζόν
Το heatmap του Ρόδρι την περυσινή σεζόν 

Όπως φαίνεται και στο heatmap του, ο Ρόδρι κινείται παντού. Είναι αυτός που θα συνδέσει την άμυνα με την επίθεση, δίνοντας σταθερά τον ρυθμό σε φάση κατοχής και αυτός που θα «σκοτώσει» τα τρανζίσιον των αντιπάλων, τις αντεπιθέσεις τους. Ο Ισπανός την περυσινή σεζόν μέτρησε κατά μέσο όρο 12 ανακτήσεις κατοχής ανά 90 λεπτά και παράλληλα 4,6 αναχαιτίσεις. Στο παρακάτω γράφημα γίνεται αντιληπτό το πόσο καλός είναι πραγματικά.

Το percentile chart του Ρόδρι

Τα νούμερά του μπαίνουν σε σύγκριση με αυτά των υπόλοιπων αμυντικών χαφ της περυσινής Premier League. Ανακτήσεις (REC/90') και ανακτήσεις στο αντίπαλο μισό (OHR/90') στον... Θεό. Το ίδιο και ο όγκος των μεταβιβάσεών του (P/90') και το ποσοστό επιτυχίας αυτών (P%).

Ο Ρόδρι πασάρει με μεγάλη ασφάλεια (93,3% ο μέσος όρος επιτυχίας του) εξασφαλίζοντας τον έλεγχο του παιχνιδιού ως άριστος μετρονόμος αλλά έχει την ίδια έφεση και σε πάσες που ξεκλειδώνουν τις αντίπαλες άμυνες, ειδικά τα χαμηλά μπλοκ. Η ακρίβεια των μεταβιβάσεών του στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου αγγίζει το 86% και οι μακρινές του μπαλιές (70,6%) είναι εξίσου σημαντικές στον τρόπο με τον οποίο η ομάδα του Πεπ αλλάζει το παιχνίδι αφού έχει γύρει το γήπεδο προς τη μια πλευρά.

Η πάσα του ΡόδριΗ μακρινή μπαλιά του Ρόδρι

Εξυπακούεται πως στη Μάντσεστερ Σίτι θα λείψουν όλα αυτά τα πολύτιμα στοιχεία του Ισπανού, όμως η πραγματική σπαζοκεφαλιά του Γκουαρδιόλα αφορά την ασπίδα που θα σήκωνε ο Ρόδρι απέναντι σε ένα από τα πιο φονικά όπλα της Άρσεναλ. Μια ασπίδα που αυτή τη στιγμή κανένας συμπαίκτης του δεν μπορεί να σηκώσει με τον ίδιο τρόπο.

Η ασπίδα του μοναδικού Ρόδρι και η πίεση της Άρσεναλ

Αν υπάρχει ένα στοιχείο που πλέον θεωρείται απαραίτητο για κάθε ελίτ αμυντικό χαφ, αυτό είναι η αντίστασή του στην πίεση των αντιπάλων. Το να μπορεί να υποδεχθεί την μπάλα σε μικρούς χώρους όπου τα λάθη κοστίζουν, με μέσους και επιθετικούς κολλημένους στην πλάτη τους. Αυτό αρχικά εξασφαλίζει τη σύνδεση του παιχνιδιού, το σωστό build-up και τη δημιουργία χώρων αλλά κυρίως εγγυάται πως ο αντίπαλος δεν θα βρει εύκολα ποιοτικές ευκαιρίες, αφού τα κλεψίματα ψηλά κατά κανόνα γεννούν καλύτερες συνθήκες απειλής, πιο επικίνδυνες καταστάσεις.

Δυστυχώς για τη Σίτι, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μέσος στο ρόστερ της που να είναι τόσο καλός σε αυτό, όσο ο Ρόδρι και ήδη στα δύο παιχνίδια που έχει δώσει χωρίς αυτόν, η απώλειά του έχει γίνει ιδιαίτερα αίσθητή. Στα δύο αυτά ματς ο Πεπ επέλεξε τα ζευγάρια Κόβασιτς - Νούνιες και Φίλιπς - Λιούις σε double pivot.

Μόνο που κανείς από αυτούς δεν είναι ο τύπος παίκτη που είναι ο Ρόδρι και όλοι τους είναι πολύ πιο επιρρεπείς στις απώλειες κατοχής. Ο Ισπανός (μ.ο 130 ενέργειες με την μπάλα ανά 90') μετρά μια απώλεια κατοχής ανά 19,6 ενέργειες και οι συμπαίκτες του τον... κοιτούν με τα κιάλια, έχοντας μάλιστα και πολύ λιγότερες ενέργειες με την μπάλα ανά ματς (ο Κόβασιτς βρίσκεται πιο κοντά του με 90).

Τα ποσοστά των μέσων της Μάντσεστερ Σίτι
Ρόδρι19, 6 ενέργειες ανά απώλεια κατοχής
Κόβασιτς11,1 ενέργειες ανά απώλεια κατοχής
Νούνιες8,1 ενέργειες ανά απώλεια κατοχής
Φίλιπς10,9 ενέργειες ανά απώλεια κατοχής
Λιούις8,2 ενέργειες ανά απώλεια κατοχής

Σίγουρα πρόκειται για διαφορετικούς ποδοσφαιριστές με διαφορετικά ατού αλλά αυτό δεν αναιρεί πως η ασφάλεια που προσφέρει ο Ρόδρι οριακά δεν αντικαθίσταται για τη Σίτι. Παράδειγμα και η παρακάτω φάση από το τελευταίο παιχνίδι κόντρα στην Άρσεναλ, αυτό για το Community Shield. Ο Ράις πιέζει με ένταση την πάσα του Ντίας στον Ρόδρι, ωστόσο αυτός στέκεται τέλεια και με τη μια ελευθερώνει για τον Κόβασιτς εξουδετερώνοντας το πρέσινγκ του αντιπάλου.

Η αντίσταση στην πίεση

Οι Πολίτες στις δύο ήττες από Νιουκάστλ και Γουλβς όπου δεν είχαν τον Ρόδρι, έδειξαν να δυσκολεύονται πολύ σε παρόμοιες καταστάσεις. Στο επόμενο καρέ, ο Κόβασιτς χάνει τη μονομάχια με τον Ζοέλιντον από την πάσα του Γκβάρντιολ και η Νιουκάστλ βγάζει άμεση επίθεση με τον Ίσακ.

Η απώλεια κατοχής του Κόβασιτς

Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο αν σκεφτούμε πως η Άρσεναλ του Αρτέτα βρίσκεται στην αφρόκρεμα της υψηλής πίεσης στην Premier League. Ο Ζεσούς και ο Όντεγκααρντ (όπως έχουμε πει στο παρελθόν) διαπρέπουν σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού και οι Κανονιέρηδες λατρεύουν να βγάζουν τέτοιες φάσεις. Στο παιχνίδι κόντρα στην Τότεναμ η άριστη πίεση του Ζεσούς στον Μάντισον που υποδέχθηκε την μπάλα με πλάτη, όπως συχνά συμβαίνει και με τον Ρόδρι, τού χάρισε μια μοναδική ευκαιρία.

Η πίεση του Ζεσούς Η πίεση του Ζεσούς

Οι Πολίτες δηλαδή, στο σημαντικότερο ντέρμπι τους μέχρι σήμερα, καλούνται να αντιμετωπίσουν έναν αντίπαλο εξαιρετικό στο πρέσινγκ δίχως τον καλύτερό τους παίκτη στην αντίσταση και εξουδετέρωσή της πίεσης!

Ο έλεγχος θα είναι πιθανότατα ένα ακόμα ζήτημα προς επίλυση για τον Πεπ. Πέρυσι η δυάδα Ρόδρι - Στόουνς άλλαξε ολόκληρη τη σεζόν για τη Σίτι, της εγγυήθηκε ασφαλή κατοχή, κυριαρχία στα παιχνίδια με τον δικό της ρυθμό. Χωρίς τους δύο - και ειδικά τον Ισπανό - οι Σίτιζενς εμφανίστηκαν πολύ πιο άμεσοι, όχι τόσο κοντρολαρισμένοι, και αν υπάρξουν συνθήκες... χάους, κάτι που ο Γκουαρδιόλα σιχαίνεται, ίσως από αυτό επωφεληθούν οι Κανονιέρηδες, ειδικά αν παίξει ο Σάκα.

Ο Πεπ είχε την ατυχία να δει έναν φοβερά κομβικό για εκείνον παίκτη να χάνει το παιχνίδι στο οποίο θα τον χρειαζόταν περισσότερο από κάθε άλλο και η πρόκληση για τον Καταλανό είναι μεγάλη. Φυσικά βέβεια αν κάποιος μπορεί να λύσει τον γρίφο, αυτός είναι ο ίδιος, το έχει αποδείξει πολλάκις, και ίσως η επιλογή του σχήματός του να επιφυλάσσει εκπλήξεις. Όπως και να έχει - ειδικά αν βάλουμε στην εξίσωση την όλη εμπειρία, προσωπικότητα, το πώς ορίζει τα μεγάλα ματς - ο Ρόδρι στο παιχνίδι με την Άρσεναλ θα αποτελέσει τη σημαντικότερη δυνατή απουσία για τους Πολίτες, που θα πρέπει να γεμίσουν το κενό του. Όσο δύσκολο κι αν φαντάζει αυτό.

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα