Premier League: O ανταγωνισμός για τη Σίτι, τα φαβορί για τετράδα και η μάχη για υποβιβασμό

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Χάαλαντ γκολ

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος τώρα που ολοκληρώθηκαν οι μεταγραφές και τα ρόστερ στην Πρέμιερ Λιγκ κάνει την εκτίμηση για την εξέλιξη της σεζόν…

Είναι προφανές ότι η Σίτι είναι και φέτος το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Όχι μόνο γιατί είναι η πρωταθλήτρια, ή πιο σωστά η ομάδα που έχει κατακτήσει τα 4 από τα 5 τελευταία πρωταθλήματα, αλλά και γιατί παραμένει η ομάδα με τον κορυφαίο προπονητή στην Ευρώπη και πιθανόν και το καλύτερο ρόστερ.

Η παρουσία του Χάλαντ επιβεβαιώνει ότι έχει ένα φορ με περίπου 50 γκολ στη σεζόν (δεν υπάρχει πλέον άλλος τέτοιος παγκοσμίως), η συντριπτική πλειοψηφία των παικτών είναι εκεί κάμποσα χρόνια, άρα η ομοιογένεια και οι αυτοματισμοί δεδομένοι και η μεταγραφική ενίσχυση σημαντική. Ναι μεν έχασε τον Γκιντογάν (κυρίως) αλλά και τους Μάχρεζ, Λαπόρτ (Πάλμερ και Κανσέλο έπαιξαν ελάχιστα πέρυσι γι’ αυτήν), αλλά απέκτησε τους Γκβάρντιολ, Κόβατστιτς, Ντοκού και Νούνιες για να λύσει όλα τα προβλήματα της.

Στην πραγματικότητα το ερώτημα δεν είναι αν η Σίτι είναι το φαβορί, αλλά αν υπάρχει άλλη ομάδα να διεκδικήσει τον τίτλο μέχρι τέλους, όπως έκανε πέρυσι η Αρσεναλ.

Οι παίκτες της Αρσεναλ πανηγυρίζουν το γκολ του Ράις

Ισως ξανά η Αρσεναλ θα απαντούσε κάποιος με ευκολία. Οι Κανονιέρηδες έκαναν στην θεωρία τέσσερις πολύ καλές μεταγραφές πράγματι. Όμως η μία από αυτές είναι ο αναπληρωματικός τερματοφύλακας (Ραγιά), η δεύτερη που είναι όντως πολύ σπουδαία, ο Ολλανδός αμυντικός Τίμπερ, είναι επί της ουσίας σαν να μην έγινε, αφού τραυματίστηκε και θα χάσει σχεδόν ολόκληρη της σεζόν. Οσο για τον Κάι Χάβερτς είναι μόνο στη θεωρία μία πολύ καλή μεταγραφή, στην πράξη θα πρέπει να περιμένουμε να την δούμε και η αλήθεια είναι ότι δεν έλειπε τέτοιος παίκτης στην Αρσεναλ και ο Αρτέτα τον απέκτησε γιατί τον θεώρησε ευκαιρία. Συνεπώς η Αρσεναλ σίγουρα ενισχύθηκε στο «έξι», με έναν πραγματικά εντυπωσιακό παίκτη τον Ντέκλαν Ράις, ο οποίος θα της λύσει πολλά αν όχι όλα τα προβλήματα στη μεσαία γραμμή. Φτάνει όμως μία εξαιρετική μεταγραφή για να κλείσει την απόσταση από την Σίτι, ειδικά φέτος που η ομάδα του Αρτέτα θα παίζει και Τσάμπιονς Λιγκ; Δύσκολο, αλλά έστω κι’ έτσι μοιάζει η πλέον αξιόπιστη κυνηγός της Σίτι.

Η Λίβερπουλ που άλλαξε όλη τη μεσαία γραμμή της θέλει χρόνο σίγουρα για να βρει ταυτότητα και αυτοματισμούς. Θα ήθελε ένα καλύτερο εξάρι από αυτά που πήρε και μάλλον και ένα στόπερ που δεν πήρε, αλλά το βασικό ζητούμενο για τους Κόκκινους είναι η επιστροφή στην τετράδα. Πλεονέκτημα σε σχέση με Σίτι και Αρσεναλ ότι δεν παίζει Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά Europa και αυτό είναι μεγάλη διαφορά αφού τουλάχιστον μέχρι τα Χριστούγεννα στην Ευρώπη θα παίζει με τα δεύτερα…

Οι παίκτες της Τότεναμ πανηγυρίζουν

Η επόμενη ομάδα που μπορεί να κάνει την έκπληξη και να διεκδικήσει το πρωτάθλημα μέχρι τέλους στα δικά μου μάτια δεν είναι ούτε η Τσέλσι των πολλών δαπανηρών μεταγραφών, ούτε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά η Τότεναμ. Και φυσικά δεν έχει να κάνει με το καλό ξεκίνημά της, αλλά με τον προπονητή της και την ατμόσφαιρα εντός της ομάδας. Ο Ποστέκογλου είναι ένας εξαιρετικός προπονητής όπως μας έδειξε στην Σέλτικ και οι ομάδες του παίζουν φανταστικό ποδόσφαιρο. Φρόντισε να φτιάξει μία ομάδα που θα στηρίζεται στην ταχύτητα και το επιθετικό ποδόσφαιρο και κυρίως φρόντισε να διορθώσει την ατμόσφαιρα στα αποδυτήρια, κρατώντας παίκτες που πραγματικά θέλουν να παίζουν για την Τότεναμ, όπως ακριβώς είχε κάνει πέρυσι ο Αρτέτα στην Αρσεναλ.

Είναι πολύ σημαντικό για μία ομάδα να μην έχει δηλητηριασμένα αποδυτήρια, όπως για παράδειγμα πιστεύω ότι συμβαίνει φέτος στη Γιουνάιτεντ με αρκετούς παίκτες (Μαγκουάιρ, Σάντο, Άντονι και όχι μόνο). Η Τότεναμ επιπλέον δεν έχει καν Ευρώπη και έχει ήδη αποκλειστεί από το Λιγκ Καπ. Με λίγα λόγια ένα ματς την εβδομάδα και απόλυτη συγκέντρωση σε αυτό. Σπουδαίο πλεονέκτημα. Η Τότεναμ μπορεί άνετα να γίνει η Αρσεναλ της φετινής σεζόν. Η ομάδα δηλαδή που στο ξεκίνημα κανείς δεν περιμένει να διεκδικήσει το πρωτάθλημα μέχρι το τέλος, αλλά να είναι αυτή που θα κοντράρει περισσότερο την Σίτι.

Ο Μπρούνο Φερνάντες πανηγυρίζει γκολ του με τη Μ. Γιουνάιτεντ

Γιατί δεν πιστεύω ότι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα διεκδικήσει μέχρι τέλους το πρωτάθλημα; Και για τον λόγο που προανέφερα (αρκετές μουρμούρες στα αποδυτήρια, αλλά και στην κερκίδα με τους ιδιοκτήτες) και ρόστερ που σε κάποιες θέσεις (κυρίως στην άμυνα) δεν έχει αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις, κάτι που σε σεζόν με Τσάμπιονς Λιγκ μπορεί να στοιχίσει διπλά.

Οσο για την Τσέλσι είναι τόσο αλλόκοτο όλο αυτό που έχει συμβεί τον τελευταίο ένα χρόνο που δυσκολεύομαι να φανταστώ πώς ο Ποτσετίνο θα προλάβει να φτιάξει ομάδα που θα πάει για το πρωτάθλημα. Χώρια που είναι όπως και να το κάνουμε οξύμωρο να έχεις ξοδέψει πάνω από 1 δις. Ευρώ για μετεγγραφές και να παίζεις με σέντερ φορ τον Τζάκσον.

Η Νιούκαστλ αν κάποιοι φαντάζονταν ότι μπορεί να διεκδικήσει πρωτάθλημα νομίζω υπερβάλουν. Νομίζω δεν μπορεί να είναι καν τετράδα την χρονιά που θα παίζει και Τσάμπιονς Λιγκ. Δεν έχει τέτοιο βάθος στο ρόστερ της. Εχει τρομερή ενδεκάδα, τρεις τέσσερις ισάξιες επιλογές στον πάγκο και μετά το χάος…

Όπως επίσης δεν συμφωνώ ότι Μπράιτον και Αστον Βίλα ή η Γουέστ Χαμ μπορούν να μπουν στην πρώτη τετράδα. Κάποιες θα πάρουν ευρωπαϊκό εισιτήριο, αλλά όχι μέσω της πρώτης τετράδας. Βεβαίως λόγο της αλλαγής του φορμάτ του Τσάμπιονς Λιγκ η Αγγλία θα βγάλει και 5η ομάδα στο νέο Τσάμπιονς Λιγκ κατά πάσα πιθανότητα, αλλά και πάλι θα είναι δύσκολο. Και οι τρεις θα δώσουν βάρος στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις τους και είναι βέβαιο ότι το Πέμπτη Ευρώπη, Κυριακή Πρέμιερ Λιγκ θα τις δυσκολέψει πολύ.

Οσο για την παραμονή στην κατηγορία. Οι νεοφώτιστες είναι τα τρία μεγάλα φαβορί για υποβιβασμό. Λούτον και Σέφιλντ τα γκράντε φαβορί, η Μπέρνλι θα το παλέψει. Δύσκολο να μην μπλέξουν η Εβερτον και η Γουλβς. Μπόρνμουθ, Φούλαμ και Νότιγχαμ δεν αποκλείεται να μπλέξουν αλλά νομίζω θα τα καταφέρουν άλλες δύσκολα και άλλες εύκολα να παραμείνουν στην κατηγορία, ενώ η Κρίσταλ Πάλας και η Μπρέντφορντ δεν θα κινδυνέψουν, αλλά δεν θα βγουν και Ευρώπη.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΕΛΙΚΗΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ: Σίτι, Αρσεναλ, Τότεναμ, Λίβερπουλ, Μαν. Γιουνάιτεντ, Τσέλσι, Νιούκαστλ, Μπράιτον, Γουέστ Χαμ, Αστον Βίλα, Μπρέντφορντ, Κρίσταλ Πάλας, Φούλαμ, Νότιγχαμ Φόρεστ, Μπόρνμουθ, Μπέρνλι, Εβερτον, Γουλβς, Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, Λούτον.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.