Ο Μούντρικ και τα πέντε χειμερινά deals που συντάραξαν το ποδόσφαιρο!

Νίκος Κικίδης
Ο Μούντρικ και τα πέντε χειμερινά deals που συντάραξαν το ποδόσφαιρο!

bet365

Με αφορμή τη «βόμβα» που ενεργοποίησε η Τσέλσι με τον Μικαΐλο Μούντρικ, το Gazzetta καταγράφει τις 5+1 πιο ακριβές μεταγραφές που σημάδεψαν το παζάρι του Ιανουαρίου.

Το καλοκαίρι θεωρούνταν ανέκαθεν ως ο «βασιλιάς» των μεταγραφών. Ως η ιδανική περίοδος για τα πάρε - δώσε μεταξύ των συλλόγων, οι οποίοι δηλώνουν πάντα πρόθυμοι να ρίξουν μπόλικο χρήμα στην αγορά για να καλύψουν τα κενά στα ρόστερ τους.

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, ο χειμώνας κερδίζει αργά και σταδιακά έδαφος στις προτιμήσεις των κορυφαίων κλαμπ. Εκείνη η διαρκής απαξίωση άλλωστε που υπήρχε προς το μεταγραφικό παζάρι του Ιανουαρίου αρχίζει να μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε εμπιστοσύνη, ικανή να αναγκάσει τα κλαμπ να ξοδέψουν εκατομμύρια ακόμα και μεσούσης της σεζόν.

Τα παραδείγματα πολλά και... ακριβά, με τελευταίο τον Μικαΐλο Μούντρικ για τον οποίο Άρσεναλ και Τσέλσι έδωσαν μάχη μέχρι τελικής πτώσης ώστε να τον αποκτήσουν από τη Σαχτάρ. Τελικά, νικητές αναδείχθηκαν οι Μπλε του Λονδίνου, αλλά με το... αζημίωτο!

Το συνολικό κόστος ανήλθε στα 70+30 εκατομμύρια ευρώ για την Τσέλσι, με το ποσό να τοποθετεί τον Ουκρανό στην τέταρτη θέση των πιο δαπανηρών deals του χειμερινού παζαριού!

Και με αφορμή την περίπτωσή του, το Gazzetta καταγράφει τα πέντε πιο ακριβά χειμερινά deal που προηγήθηκαν του Μούντρικ και συντάραξαν τον κόσμο του ποδοσφαίρου.

Φιλίπε Κουτίνιο (Μπαρτσελόνα) - 135 εκατ. ευρώ

Φιλίπε Κουτίνιο (Μπαρτσελόνα) - 135 εκατ. ευρώ

Βίρτζιλ Φαν Ντάικ (Λίβερπουλ) - 84,6 εκατ. ευρώ

Βίρτζιλ Φαν Ντάικ (Λίβερπουλ) - 84,6 εκατ. ευρώ

Ντούσαν Βλάχοβιτς (Γιουβέντους) - 81,6 εκατ. ευρώ

Ντούσαν Βλάχοβιτς (Γιουβέντους) - 81,6 εκατ. ευρώ

Εμερίκ Λαπόρτ (Μάντσεστερ Σίτι) - 65 εκατ. ευρώ

Εμερίκ Λαπόρτ (Μάντσεστερ Σίτι) - 65 εκατ. ευρώ

Κρίστιαν Πούλισικ (Τσέλσι) - 64 εκατ. ευρώ

Κρίστιαν Πούλισικ (Τσέλσι) - 64 εκατ. ευρώ

Για καιρό αποτελούσε τον διακαή πόθο της διοίκησης Μπαρτομέου. Ως ο απόλυτος αστέρας ωστόσο της νέας ομάδας που έχτιζε ο Γιούργκεν Κλοπ, η Λίβερπουλ δεν έδειχνε καμία διάθεση να τον πουλήσει με αποτέλεσμα να γυρίζει συνεχώς την πλάτη στις προτάσεις της Μπαρτσελόνα. Τον Γενάρη του 2018 όμως, οι Μπλαουγκράνα κατάφεραν να καταρρίψουν όλες τις αντιστάσεις... Η τρελή πρόταση άλλωστε ύψους 135 εκατομμυρίων ευρώ για τον Βραζιλιάνο αποδείχθηκε πολύ καλή για να απορριφθεί από τη Λίβερπουλ, η οποία τελικά αποφάσισε να ανάψει το πράσινο φως στην πιο ακριβή μεταγραφή που ολοκληρώθηκε ποτέ χειμώνα! Η συνέχεια της ιστορίας βέβαια κρίνεται αρκετά απογοητευτική για τη Μπάρτσα, καθώς ο Κουτίνιο δεν κατάφερε ποτέ να δικαιώσει το ποσό που δαπανήθηκε για χάρη του με συνέπεια να φύγει από την πίσω πόρτα λίγα χρόνια αργότερα με προορισμό την Άστον Βίλα.

Τα λεφτά που προσέφερε με το... κιλό η Μπαρτσελόνα εκείνον τον Ιανουάριο σήμαναν παράλληλα και μια νέα ευκαιρία για τη Λίβερπουλ. Μια ευκαιρία να κάνει δικό της τον μεγάλο μεταγραφικό της στόχο, Βίρτζιλ Φαν Ντάικ, πληρώνοντας στη Σαουθάμπτον κάτι παραπάνω από 86 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να τον φέρει στο Μέρσεϊσαϊντ. Και σε αντίθεση με την περίπτωση Κουτίνιο, ο Ολλανδός δεν απογοήτευσε. Τουναντίον κατάφερε να σουλουπώσει άμεσα την αμυντική λειτουργία των Reds και μέσα στο επόμενο διάστημα αναδείχθηκε στον απόλυτο πυλώνα της οπισθοφυλακής, κατακτώντας μεταξύ άλλων ένα πρωτάθλημα, ένα Champions League, ένα FA Cup και ένα League Cup.

Με την αγωνιστική κατάσταση να φτάνει στο... απροχώρητο την σεζόν 2021-2022, η Γιουβέντους αποφάσισε να κάνει γερό μπάσιμο στο χειμερινό παζάρι για να ενισχυθεί έγκαιρα ώστε να προλάβει το «τρένο» του Champions League. Και το κύριο πρόσωπο που δέσποζε πίσω από το πλάνο ανάκαμψης ήταν εκείνο του Ντούσαν Βλάχοβιτς! Εκείνη την περίοδο άλλωστε ο Σέρβος οδηγούσε την κούρσα των πρώτων σκόρερ της Serie A και στο Τορίνο έκριναν πως άξιζε να επενδύσουν 81,6 εκατομμύρια ευρώ για να ικανοποιήσουν οικονομικά την Φιορεντίνα και να τον ντύσουν στα ασπρόμαυρα. Τελικά ο στόχος της τετράδας επιτεύχθηκε, αν και ο νεαρός επιθετικός προς το παρόν δεν έχει καταφέρει να επαναλάβει τα εντυπωσιακά περσινά στατιστικά του και στο Τορίνο.

Την ίδια περίοδο που η Λίβερπουλ έντυνε στα Κόκκινα τον θηριώδη Βίρτζιλ Φαν Ντάικ, η Μάντσεστερ Σίτι αποφάσιζε να απαντήσει με την προσθήκη ενός ψιλόλιγνου στόπερ από τη χώρα των Βάσκων. Ο λόγος για τον Εμερίκ Λαπόρτ, ο οποίος τον χειμώνα του 2018 έδωσε τέλος στην πολυετή παρουσία του στην Αθλέτικ Μπιλμπάο και κατευθύνθηκε βόρεια για να ενσωματωθεί στο ρόστερ του Πεπ Γκουαρδιόλα. Προκειμένου βέβαια να ολοκληρωθεί η μεταγραφή, οι Citizens έπρεπε να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Το συνολικό ποσό που κόστισε τελικά το deal ανήλθε στα 65 εκατομμύρια ευρώ, με τη Σίτι να αποσπά το πράσινο φως των Βάσκων και να προσθέτει ακόμα ένα λαμπερό πετράδι στην ομάδα της.

Ένα χρόνο αργότερα ήταν η σειρά της Τσέλσι να τινάξει τη μπάνκα στον αέρα για να ενισχύσει το ρόστερ της μεσούσης της σεζόν. Και ο εκλεκτός των Μπλε άκουγε στο όνομα... Κρίστιαν Πούλισικ! Με τις Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ άλλωστε να έχουν δημιουργήσει ένα πλέγμα και μια απόσταση από τις υπόλοιπες ομάδες της Premier League, η Τσέλσι αποφάσισε να τονώσει τις φλέβες τις με νέο αίμα ώστε να μπορέσει να παραμείνει ζωντανή στην κούρσα. Εκείνη την περίοδο ο Αμερικανός αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα πρότζεκτ του «σχολείου» της Ντόρτμουντ, η οποία από την πλευρά της απαιτούσε πολλά εκατομμύρια για να τον παραχωρήσει. 64 για να είμαστε συγκεκριμένοι, με τους Μπλε τελικά να πληρώνουν το ποσό και να τον φέρνουν στο Λονδίνο.