Η Αργεντινή δεν είναι έκπληξη...

Η Αργεντινή δεν είναι έκπληξη...

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Η Αργεντινή δεν είναι έκπληξη...

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για το... τσούρμο με τους μέτριους που έφτυσε αίμα και πήρε την πρόκριση για τη Ρωσία στο τελευταίο ματς των προκριματικών και που τα δύο τελευταία χρόνια δεν μας έδειξε τίποτα...

Το ποδόσφαιρο λέει συνήθως την αλήθεια. Καμιά φορά την κρύβει, αλλά και σε αυτές τις περιπτώσεις η αλήθεια δεν μπορεί να παραμένει κρυμένη για καιρό. Η Αργεντινή κινδυνεύει με αποκλεισμό από την φάση των ομίλων και φυσικά μαζί της και ο Μέσι που σε αυτή την περίπτωση θα γυρίσει σπίτι νωρίς, αναπάντεχα νωρίς για όλους.

Στην πραγματικότητα το να συμβεί δεν είναι έκπληξη, αλλά το φυσιολογικό, η αλήθεια του ποδοσφαίρου. Αυτή η Αργεντινή είναι μία ομάδα γεμάτη από μέτριους ποδοσφαιριστές που ακόμη και εσύ που διαβάζεις αυτό το κείμενο και έχεις διαβάσει χιλιάδες κείμενα που αφορούν το ποδόσφαιρο στη ζωή σου κάπου μέσα σου το ήξερες. Παίζουν βασικοί στην Αργεντινή παίκτες που δεν τους ξέρεις, εσύ που βλέπεις 300 ματς ποδοσφαίρου τον χρόνο. Ηξερες τον Ταλιαφίκο; Ηξερες τον Μέσα; Μάλλον όχι και δεν είναι επειδή είναι πιτσιρικάδες, αλλά επειδή είναι αυτής της ποιότητας που... δεν χωρούν στους 500 αναγνωρίσιμους ποδοσφαιριστές που έχει κάθε φαν του ποδοσφαίρου στο κεφάλι του.

Αλλά μήπως και αυτούς που ήξερες; Τερματοφύλακας Καμπαγιέρο. Το τοπ της καριέρας του επί της ουσίας είναι το βασικός στη Μάλαγα. Τίποτα σπουδαίο. Οχι για τα σκουπίδια ασφαλώς, αλλά σαφώς κατώτερης ποιότητας τερματοφύλακας από τους περισσότερους βασικούς αυτού του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Κεντρικός αμυντικός Ρόχο. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να σχολιάσω κάτι, πέραν του ότι είναι έτοιμος για μεταγραφή στην Κίνα ή τα Εμιράτα.

Μπορώ να συνεχίσω την περίηγηση στο ρόστερ της Αργεντινής για να σας δώσω να καταλάβετε αυτό που επί της ουσίας ξέρετε. Οτι ο Μαστσεράνο πλέον παίζει στην Κίνα γιατί ακόμη και ως κεντρικός αμυντικός δεν είχε πλέον θέση στο κορυφαίο επίπεδο και στην Αργεντινή παίζει κεντρικός χαφ και πρέπει να φτιάξει παιχνίδι. Οπως πρέπει να παράξουν παιχνίδι δύο παίκτες που παίζουν και δεν παίζουν στην Μπενφίκα, ο Σάλβιο και ο Πέρες...

Και βέβαια όλα αυτά δεν είναι τωρινές διαπιστεύσεις. Μπορούσες να τις κάνεις πριν αρχίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, όχι μόνο γιατί γνώριζες πόσο μέτριοι είναι αυτοί οι ποδοσφαιριστές, αλλά και γιατί τους είχες δει να φτύνουν αίμα για να προκριθούν στο Μουντιάλ της Ρωσίας, να το πετυχαίνουν την τελευταία στιγμή, την τελευταία αγωνιστική και να είναι σαφώς χειρότερη ομάδα σε διάρκεια μίας διετίας, όχι από την Βραζιλία, αλλά και από την Ουρουγουάη και από την Κολομβία και ίδιας επί της ουσίας αποτελεσματικότητας με το Περού. Αν μάλιστα δεν είχε κάνει “εγκλήματα” στο φινάλε η Χιλή δεν θα είχαν κάνει καν το ταξίδι για τη Ρωσία.

Αυτό είναι το status της Αργεντινής εδώ και μία διετία και δεν είναι θέμα λιγόψυχου Μέσι, ή κακού προπονητή. Από εκεί που ξεκινάνε όλα και εκεί που καταλήγουν όλα, είναι ότι πρόκειται για Αργεντινή στη φανέλα και όχι στους παίκτες. Ο Σαμπάολι έφτιαξε μία υπέροχη Χιλή, την καλύτερη έκδοση όλων των εποχών για την Χιλή και με αυτή την... προίκα ανέλαβε την Αργεντινή, μετά από ένα επιτυχημένο πέρασμα και από την Σεβίλλη.

Στην Αργεντινή τα έκανε μούσκεμα ασφαλώς, αλλά πιθανόν γιατί γνώριζε ότι είναι γεμάτος από μέτριους παίκτες και άρχιζε να κάνει πειράματα μπας και κρύψει την αλήθεια. Μία αλήθεια που την γνωρίζει κάθε παίκτης που παίζει για αυτή την ομάδα και πρώτος από όλους ο Μέσι. Αν τις προηγούμενες φορές είχε μεγάλη πίεση όταν φορούσε τη φανέλα της Αργεντινής αυτή τη φορά έχει την δεκαπλάσια. Ξέρει ότι είναι πιο μόνος από ποτέ, ξέρει ότι από πίσω του και δίπλα του δεν υπάρχει τίποτα και μόνο μπροστά του μπορεί να συναντήσει παίκτες υψηλού επιπέδου όπως ο Αγκουέρο.

Θα μπορούσε να έχει λειτουργήσει καλύτερα η Αργεντινή είναι το ερώτημα; Ναι, ασφαλώς θα μπορούσε είναι η απάντηση, αλλά όχι πολύ καλύτερα.

Συνεπώς το να χάνει η Αργεντινή από την ομάδα με τα καλύτερα κεντρικά χαφ στον κόσμο, την Κροατία δηλαδή, είναι το φυσιολογικό. Μπορεί να αποκλείσει Ισλανδία ή Νιγηρία; Ενδεχομένως μπορεί, αλλά κάπου εκεί είναι το ταβάνι της. Δεν είναι σήμερα η Αργεντινή μία από τις καλύτερες ομάδες στον κόσμο, δεν θα μπορούσε να είναι με αυτό το ρόστερ γεμάτο από μέτριους ή... τελειωμένους ποδοσφαιριστές και για αυτόν ακριβώς τον λόγο αν τελικά αποκλειστεί δεν θα είναι έκπληξη. Στην πραγματικότητα η έκπληξη είναι που θεωρούνταν ένα από τα δύο τρία φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου...

Ο πραγματικός στόχος τους είναι να μαζευτούν κάπως και να αποχαιρετήσουν όχι ντροπιαστικά επειδή δεν νίκησαν κανέναν στον όμιλο, αλλά επειδή τους απέκλεισε μία μεγάλη ομάδα, δύσκολα στη νοκ άουτ φάση. Αυτό νομίζω ότι είναι το ταβάνι αυτής της ομάδας.

Το ποδόσφαιρο που έφτανε ένας (Μαραντόνα) για να πάρει Μουντιάλ τελείωσε το 1986, ίσως να έφτασε και μέχρι το 1990. Το 2018 ακόμη και ο Μέσι δεν φτάνει όχι για να το πάρει μόνος του, αλλά ακόμη και για να την πάει μακριά την βαλίτσα...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.