Το déjà vu του Ραζβάν...

Το déjà vu του Ραζβάν...

bet365

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου θα μπει σε λίγες ώρες στο «Σπύρος Λούης» για να διεκδικήσει τον πρώτο ελληνικό τίτλο του κι ο Σταύρος Σουντουλίδης βρίσκει την ευκαιρία να θυμίσει στον Ρουμάνο τεχνικό του ΠΑΟΚ μια παλιά οικογενειακή ιστορία.

Τελικά στη ζωή δεν υπάρχει μόνο η πρώτη φορά. Ποτέ μη λες ποτέ, ειδικά, όταν αυτή η… ρουφιάνα μπάλα αποτελεί οικογενειακή υπόθεση και αντικείμενο πόθου για πολλά χρόνια. Δεν ξέρουμε αν είναι καλός οιωνός για την οικογένεια Λουτσέσκου, αλλά πριν από ακριβώς 20 χρόνια, ο πάτερ φαμήλιας, Μιρτσέα, πάθαινε, ότι σχεδόν έπαθε ο κανακάρης του φέτος με τον ΠΑΟΚ!

ΑΕΚ - ΠΑΟΚ και το ποντάρισμά σου επιστρέφεται*, αν o Λιβάγια ή ο Πρίγιοβιτς σκοράρει το πρώτο γκολ του αγώνα! (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι και σαφείς απέναντι στην ιστορία, που καταγράφηκε στα ρουμανικά γήπεδα την σεζόν 1997-98, με πρωταγωνιστή τον μπαμπά Λουτσέσκου, ο οποίος μόλις είχε επιστρέψει στα πάτρια εδάφη από την Ιταλία και είχε αναλάβει την Ραπίντ Βουκουρεστίου. Στο «Τζιουλέστι», την έδρα των σιδηροδρόμων, έκαναν όνειρα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος τριάντα ένα χρόνια, μετά τον τελευταίο τίτλο.

Η «μάχη» με την Στεάουα ήταν συναρπαστική, πόντο – πόντο, νίκη – νίκη, οι δύο ομάδες του Βουκουρεστίου έφτασαν στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος, με την Ραπίντ να έχει αποκτήσει το πάνω χέρι έξι αγωνιστικές πριν το φινάλε και να ξέρει ότι με νίκη επί της αδιάφορης Κραϊόβα θα κατακτούσε το πρωτάθλημα. Οι δύο ομάδες θα έπαιζαν και στον τελικό του κυπέλλο, με ουκ ολίγες θεωρίες συνωμοσίας να συνοδεύουν την διπλή μονομαχία, καθώς πολλοί υπέθεταν πως οι παίκτες της Κραϊόβα θα άφηναν τον τίτλο να καταλήξει στη Ραπίντ προκειμένου να εξασφάλιζαν αυτομάτως την συμμετοχή τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Προς γενική έκπληξη, ο αγώνας, στις 2 Μαΐου του 1998, έληξε ισόπαλος 2-2 και ο τίτλος «πέταξε» από τα χέρια των «Σιδηροδρομικών», με τον αστικό μύθο να αναφέρει πως οι μισοί παίκτες της Κραϊόβα έπαιζαν για τον Λουτσέσκου και οι άλλοι μισοί για την Στεάουα! Στον τελικό του κυπέλλου η Ραπίντ πήρε την εκδίκηση κερδίζοντας 1-0 και αφήνοντας τους «φοιτητές» στα… κρύα του λουτρού.

Αυτή η ιστορία θυμίζει σε πολλά τα όσα έχει περάσει φέτος στην Ελλάδα με τον ΠΑΟΚ ο γιος του Μιρτσέα. Ο τίτλος χάθηκε, όπως χάθηκε, στα δικαστήρια, κατέληξε στην ΑΕΚ, την οποία απόψε θα ξαναβρεί στο δρόμο του ο Ραζβάν Λουτσέσκου.

Ο έβδομος τελικός

Ο Ρουμάνος τεχνικός φτάνει για έβδομη φορά στην καριέρα του σ’ έναν τελικό κυπέλλου. Μετράει τρεις κατακτήσεις, οι δύο στη Ρουμανία (2006,2007) και η τρίτη στο Κατάρ (2013).

Η ιστορία του Λουτσέσκου σε τελικούς κυπέλλου ξεκίνησε όταν ακόμη ήταν ποδοσφαιριστής. Ήταν 4 Ιουνίου του 1997, όταν ως τερματοφύλακας της Νασιονάλ Βουκουρεστίου έφτασε στον τελικό, όπου γνώρισε την ήττα με 4-2 (χατ τρικ ο Ιλιε) από την πανίσχυρη, τότε, Στεάουα. Ως προπονητής τα πήγε σαφώς καλύτερα…

Υπό τις οδηγίες του η Ραπίντ κατέκτησε τους δύο τελευταίους της εγχώριους τίτλους. Αρχικά, το κύπελλο Ρουμανίας το 2006 κερδίζοντας στον τελικό τη Νασιονάλ με 1-0, χάρη σ’ ένα γκολ του Ντάνιελ Νικουλάε στο πρώτο λεπτό της παράτασης. Ένα χρόνο αργότερα, απέναντι στην Τιμισοάρα, η Ραπίντ στέφθηκε ξανά κυπελλούχος, επικρατώντας με 2-0 ( Μπούγκα και Ζίκου τα γκολ), με τον τελικό να γίνεται στο «Νταν Παλτινισάνου», έδρα της Τιμισοάρα. Κάτι σαν το… ΟΑΚΑ!

Στην πρώτη του σεζόν ως προπονητής της Ελ Τζάις από το Κατάρ κατέκτησε το «Qatari Stars Cup» επικρατώντας στον τελικό με 2-0 την Αλ Αράμπι, ενώ υπάρχουν και δύο χαμένοι τελικοί.

Ο πρώτος ήταν το 2012 όταν με την Ραπίντ γνώρισε την ήττα (1-0) από την Ντιναμό Βουκουρεστίου και ο δεύτερος το 2015 ως προπονητής της Ξάνθης όταν ηττήθηκε (3-1) στον τελικό από τον Ολυμπιακό.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.