Η μεγάλη ώρα της ΑΕΛ (pics & vids)

Δημήτρης Ρούσσος
Η μεγάλη ώρα της ΑΕΛ (pics & vids)

bet365

Η ώρα της ρεβάνς του Κυπέλλου με την ΑΕΚ έφτασε και η ΑΕΛ θέλει να διορθώσει τις αμυντικές «ανορθογραφίες» και να ψάξει το γκολ, που θα της επιτρέψουν να πιστέψει ακόμα περισσότερο στο «όνειρο» της πρόκρισης στον τελικό του θεσμού μετά από 11 χρόνια.

Το «ασανσέρ» της ΑΕΛ στην τρέχουσα σεζόν φαίνεται πως είχε μια σίγουρη στάση-διάκριση, αυτή στο Κύπελλο. Η παρουσία των Θεσσαλών στα ημιτελικά του θεσμού συνιστά επιτυχία για τους «βυσσινί», που ταξιδεύουν στο ΟΑΚΑ με στόχο να προφυλάξουν το 2-1 του πρώτου αγώνα (1/3/18), χάρις στο γκολ του Κρίσμαν στις καθυστερήσεις και να πάρουν την πρόκριση απέναντι στο φαβορί του «ζευγαριού», που ψάχνει την ανατροπή για να διεκδικήσει το νταμπλ, μετά τη διαφαινόμενη κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Προβλήματα για την ομάδα του Σωτήρη Αντωνίου υπάρχουν, τόσο σε επίπεδο προσώπων, αφού θα στερηθεί των υπηρεσιών του Γουάλας και του Λεοζίνιο, αμφότεροι πρωταγωνιστές στο πρώτο παιχνίδι, όσο και σε επίπεδο αγωνιστικής κατάστασης, αφού την ώρα που η επίθεση βελτιώνεται, η άμυνα εξακολουθεί να προβληματίζει, με παθητικό πέντε γκολ στους τελευταίους δυο αγώνες απέναντι σε Απόλλωνα Σμύρνης (0-3) και Παναιτωλικό (4-2).

Πριν το μεγάλο ραντεβού, το gazzetta.gr ρίχνει μια «ματιά» στην ιστορία των αναμετρήσεων με την ΑΕΚ στον θεσμό του Κυπέλλου, καθώς και όσα κάνει η ΑΕΛ, όταν βρίσκεται στα ημιτελικά!

ΥΠΑΡΧΕΙ… ΙΣΤΟΡΙΑ

Αν απομονώσει κανείς την ιστορία της φάσης των «4» για τους Θεσσαλούς, θα δει πως νίκη στο πρώτο παιχνίδι… ισοδυναμεί με πρόκριση στον τελικό! Αυτό έχει καταφέρει σε τρεις περιπτώσεις, ενώ μια φορά κατάφερε να ανατρέψει ήττα στον πρώτο αγώνα και να πανηγυρίσει. Αντίθετα, δυο φορές που έχασε τον πρώτο ημιτελικό, αποκλείστηκε από τη συνέχεια.

Αναλυτικά:

- Τελευταία φορά που οι «βυσσινί» βρέθηκαν στα ημιτελικά του θεσμού ήταν τη σεζόν που κατέκτησαν τον τίτλο (2006/2007). Τότε είχαν επικρατήσει και στους δυο αγώνες του ΠΑΣ Γιάννινα (2-0) και βρέθηκαν στον τελικό, απέναντι στον Παναθηναϊκό.

- Την αμέσως προηγούμενη σεζόν (2005/06) η ΑΕΛ ήταν ξανά στα ημιτελικά, όπου αποκλείστηκε με δυο ήττες από τον Ολυμπιακό (3-1, 0-1).

- Αρκετά παλαιότερα, τη σεζόν (1988/89), μετά την ήττα στον πρώτο ημιτελικό από τον Πανιώνιο, οι Λαρισαίοι έμειναν στο 0-0 και αποκλείστηκαν από τον τελικό. Το ίδιο είχε συμβεί μια σεζόν νωρίτερα (1987/88), χάνοντας δυο φορές από τον Παναθηναϊκό (1-0, 1-3).

- Στη διοργάνωση της σεζόν 1984/85, όταν και σήκωσε το πρώτο τρόπαιο της ιστορίας της, η ΑΕΛ είχε αποκλείσει τον Λεβαδειακό στα ημιτελικά (0-2, 0-5), πριν «διαλύσει» στον τελικό τον ΠΑΟΚ με 4-1! Την προηγούμενη χρονιά (1983/84) είχε καταφέρει να βρεθεί στον τελικό, αποκλείοντας τον Ηρακλή στους «4» (1-0, 0-0), ξανά μετά από νίκη στον πρώτο αγώνα!

- Τέλος, τη σεζόν 1981/82 είχε χάσει το πρώτο παιχνίδι από την Κόρινθο (1-0), όμως το 3-1 της ρεβάνς της έδωσε την πρόκριση για τον χαμένο τελικό (1-0) από τον Παναθηναϊκό.

Αναφορικά με τις αναμετρήσεις απέναντι στους «κιτρινόμαυρους», σημειώνεται πως οι Θεσσαλοί τους έχουν αποκλείσει μόλις μια φορά σε διπλούς αγώνες. Το μακρινό 1985, στη φάση των 16, μετά το «διπλό» στην Αθήνα, είχαν αποσπάσει ισοπαλία με 1-1 στη Λάρισα και πανηγύρισαν την πρόκριση. Έκτοτε, δυο φορές για τα προημιτελικά (1992/93, 1993/94) και δυο στους 16 σε μονούς αγώνες (2010/11, 2015/16) έμειναν εκτός διοργάνωσης.

ΚΑΛΟ ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΗ

Στη Λάρισα πιστεύουν στην πρόκριση, με τη «σκόνη» του ενθουσιασμού μετά τη νίκη στον πρώτο προημιτελικό να μην έχει «κάτσει». Το 2-1 είναι ένα θετικό αποτέλεσμα κι ας είναι δεδομένες οι δυσκολίες μιας ρεβάνς στο ΟΑΚΑ, απέναντι σε μια ΑΕΚ που οδεύει ολοταχώς προς την εξασφάλιση του πρωταθλήματος και «διψάει» για τίτλους, τελικούς και νίκες. Σε κάθε περίπτωση η ομάδα του Αντωνίου έχει το προβάδισμα στο σκορ κι αυτό, μαζί με την καλή ψυχολογία, αποτελούν τα «επιχειρήματά» της για τον επαναληπτικό.

Η πίστη για την πρόκριση στον τελικό είναι κάτι που μεταφέρθηκε από τον νέο προπονητή στους παίκτες, άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του, στα μέσα του Μαρτίου. Η αναφορά για… δυο εναπομείναντα παιχνίδια στον θεσμό του Κυπέλλου, σε μια απ’ τις πρώτες ομιλίες του στους παίκτες του, έδειξε εξαρχής πως στο μυαλό του 42χρονου τεχνικού «ζει» το όνειρο του τελικού, τον οποίο περιμένουν να ζήσουν πως και πως στον κάμπο.

Άλλωστε οι εικόνες του 2007 και του τίτλου απέναντι στον Παναθηναϊκό δεν είναι και τόσο μακρινές και τώρα που ο σύλλογος έφτασε πιο κοντά από ποτέ στην επανάληψή του, όλοι θα δώσουν ό,τι έχουν.

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Οι αριθμοί των Θεσσαλών στη φετινή Superleague Σουρωτή «χωλαίνουν» τόσο αμυντικά (39 γκολ), όσο κι επιθετικά (21 γκολ). Το παθητικό της ΑΕΛ είναι το τρίτο χειρότερο μεταξύ των ομάδων της κατηγορίας, όπως και το ενεργητικό της (σ.σ μαζί με τον Απόλλωνα Σμύρνης). Οι αδυναμίες της μπροστά «μακιγιαρίστηκαν», μετά το 4-2 επί του Παναιτωλικού κι αυτή είναι η μισή αλήθεια.

Η άλλη μισή είναι πως συνολικά η εικόνα επί Αντωνίου έχει αλλάξει και το σχήμα, όπως και η διάθεση στο γήπεδο έχει αντιστραφεί προς το δημιουργικότερο. Στο πρώτο, αναγνωριστικό, παιχνίδι κόντρα στον Απόλλωνα (3-0) αυτό δεν φάνηκε, ενώ το 3-5-2 που δοκιμάστηκε δεν απέδωσε. Μετά τη διακοπή του Πάσχα ωστόσο, η ΑΕΛ που εμφανίστηκε απέναντι στον Παναιτωλικό, επιθετικά τουλάχιστον, ήταν για… φίλημα! Τα τέσσερα γκολ, περισσότερα από κάθε άλλο φετινό της παιχνίδι και περίπου το 1/5 των συνολικών της φέτος (!) έδειξαν το δρόμο για τους «βυσσινί».

Αντίστοιχα πάντως τα πράγματα στα μετόπισθεν δεν δείχνουν να βελτιώνονται μετά την νέα αλλαγή προπονητή. Τα τρια γκολ από τον Απόλλωνα στη Ριζούπολη και τα δυο από τον Παναιτωλικό στην «AEL FC Arena» κρούουν τον «κώδωνα» του κινδύνου, αφού αν το γκολ στο ΟΑΚΑ μοιάζει απαραίτητο, το «0» στην άμυνα είναι εκ των ων ουκ άνευ. Άλλωστε, το μέγεθος του αντιπάλου είναι τέτοιο που η αποτελεσματικότητα στην άμυνα θα παίξει κυρίαρχο ρόλο για το τελικό αποτέλεσμα.

Στα αγωνιστικά, το πρόβλημα του τιμωρημένου Φατιόν και του τραυματία Γουάλας καθιστούν «μετρημένα κουκιά» τις επιλογές για την 11αδα. Η τριάδα στην άμυνα με Μόρα-Ζίζιτς-Γκόλια δεν φαίνεται να αλλάζει κι αυτοί είναι που θα δεχθούν μεγάλη πίεση από τους επιθετικούς της ΑΕΚ. Μπροστά τους στον άξονα, ελλείψει του Αλβανού και φυσικά του αποχωρήσαντα Λαγού, τις θέσεις των αμυντικών χαφ θα καλύψει, όπως όλα δείχνουν, το δίδυμο Μπάλλα-Μιλοσάβλιεβιτς, με τον Αγκάνοβιτς (ή Μλαντένοβιτς), τον Μασούρα και τον Χούμπτσεφ να συμπληρώνουν τη μεσαία γραμμή και να πλαισιώνουν τους Κρίσμαν (ή Ντέλετιτς) και Ναζλίδη.

Το ζητούμενο λοιπόν για τους Θεσσαλούς είναι να συνεχίσουν να παίζουν καλά στην επίθεση και να τα καταφέρουν καλύτερα στην άμυνα. Σε τέτοια περίπτωση μπορεί να μπει στην εξίσωση η καλή ψυχολογία και το όποιο αβαντάζ του πρώτου αγώνα, που θα φέρει την ΑΕΛ πιο κοντά στο repeat του 2007!

 

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ Τελευταία Νέα